Den bästa blodtrycksmätaren 2024 – Test av olika blodtrycksmätare

[tabell]

Klicka här för att se blodtrycksmätare.

Bästa blodtrycksmätare 2024

Att äga en bra blodtrycksmätare kan vara livsviktigt för individer men instabilt blodtryck. Genom att ha en blodtrycksmätare kan man känna sig både säkrare och kunna slappna av mer. Samtidigt kan du hela tiden kolla hur ditt blodtryck ser ut och får genast reda på om något händer. Så om du har problem med blodtrycket bör du definitivt köpa en blodtrycksmätare och en kvalitativ sådan.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra blodtrycksmätare på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken blodtrycksmätare som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem blodtrycksmätaren så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa blodtrycksmätaren. Det är just därför som vi här på skönhetsmagasinet.se har skapat en tabell med de bästa blodtrycksmätarna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla blodtrycksmätare som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa blodtrycksmätaren inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test blodtrycksmätare 2024

Som jag nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa blodtrycksmätaren på nätet. När du letar efter den bästa blodtrycksmätaren finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa blodtrycksmätaren enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en blodtrycksmätare efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa blodtrycksmätaren för dig:

 • Passform
 • Kostnad
 • Lätt att använda
 • Smarta appar
 • Storlek
 • Korrekthet
 • Manschettstorlek
 • Skärm
 • Justerbar inflationsnivå
 • Genomsnitt av blodtrycksdata
 • Kalibrering
 • Validering
 • Noggrannhet
 • Datalagring
 • Automatisk kontra manuell
 • Lästid
 • Anslutningsmöjligheter
 • Minne
 • Väckarklocka
 • Tillbehör
 • Material
 • Märke
 • Arm kontra handledsblodtrycksmätare
 • Riskkategoriindikator

Passform

Se till att blodtrycksmätaren du väljer har en manschett som passar omkretsen av din överarm eller handled. (Använd ett måttband för att vara säker.) Att använda en manschett som har fel storlek kan resultera i felaktiga avläsningar. De flesta av armmodellerna vi testade har två manschetter eller en manschett som kan justeras för att passa de flesta. Handledsmodeller passar också de flesta.

Kostnad

Ta reda på om din försäkring täcker blodtrycksmätare. Glöm klockorna och visselpiporna. De ökar kostnaden för bildskärmen och är ofta onödiga. Visst, Bluetooth-anslutning och att lagra dina avläsningar i molnet är coola funktioner, men du behöver dem inte riktigt. Du ska inte behöva betala mer än 400 kr till 600 kr för en lämplig, läkare-godkänd blodtrycksmätare som kommer att göra jobbet bra. Det bör noteras att en billigare modell inte nödvändigtvis är en sämre produkt än andra eller dålig och opålitlig. Mycket ofta är faktiskt priset vägledande för de funktioner som blodtrycksmätaren kan erbjuda, både vad gäller information som ges till användaren och om användarvänlighet och praktisk prestanda.

Modellerna i mellan-låg- och lågprisklassen kännetecknas i själva verket av en mycket väsentlig funktion och av en minskad mångsidighet; priset är därför viktigt att betrakta som en indikator på de möjligheter som enheten kan erbjuda och att inse om dessa är kompatibla och tillräckliga för att tillfredsställa ens behov. Priset är en av de viktigaste faktorerna att titta på när du ska välja en blodtrycksmätare. Se till att din enhet är laddad med funktioner och erbjuder valuta för pengarna. Dessutom kan en billig Blodtrycksmätare lätt slitas ut och kosta dig mer i längden.

Lätt att använda

Displayen på blodtrycksmätaren ska vara lätt att läsa. Knapparna ska vara stora och intuitiva. Instruktionerna för användning av manschetten och användning av blodtrycksmätaren bör vara tydliga. Användarvänlighetsfaktorn är mycket viktig att utvärdera eftersom den är indikativ för enhetens verkliga praktiska funktion och enkelhet, två grundläggande faktorer som måste beaktas särskilt i förhållande till den typ av användare som då måste använda tryckmätaren. Faktum är att denna faktor hänvisar till en rad egenskaper som, särskilt där en äldre person eller med liten fingerfärdighet och förtrogenhet med elektroniska apparater använder instrumentet, gör blodtrycksmätaren mer eller mindre lätt att hantera och placera korrekt, och kan förenkla visualiseringen och förståelsen av de insamlade uppgifterna.

Displayens amplitud och klarhet: låter dig konkret se de inställningar som ska väljas och resultaten som registreras av enheten; Pekskärmskontroller: de är lättare att hantera, särskilt för äldre människor, än små knappar att trycka på; Helautomatisk drift: användaren behöver bara sätta in armen och trycka på en knapp; Prat-funktion: det är en röst som vägleder användningen och läser resultatet. Det kommer säkert att vara det perfekta valet för äldre personer eller personer med synproblem.

Smarta appar

Om du tittar på vilken appbutik som helst, kommer du sannolikt att hitta dussintals appar för blodtrycksmätning för din smartphone. Dessa fungerar inte och har inte testats noggrant. Vissa appar påstår sig mäta ditt blodtryck genom pulsvågshastighet, som i huvudsak tittar på vågformen i artären på ditt finger. Men de är ofta felaktiga. Det sista du vill är att få falsk information och vara falskt rädd – eller falskt lugnad – om dina blodtryckssiffror.

Appbaserade blodtrycksmätare ger dig generellt sett fler och bättre dataloggningsmöjligheter än de traditionella fristående modellerna, inklusive en längre historik, datamanipulation och grafer, och ofta möjligheten att kommunicera med andra hälsobaserade appar för en mer holistisk övervakning av din vitalt tecken. Appbaserade blodtrycksmätare har i allmänhet inga egna skärmar, så du måste ansluta din telefon via Bluetooth eller Wi-Fi innan du kan göra en snabb mätning (vilket kan vara krångligt om din telefon är i det andra rummet). Även om det finns många fördelar med ett app-baserat tillvägagångssätt, ger processen en komplexitetsnivå att behöva para ihop din telefon med din bildskärm. Om du och tekniken inte riktigt ser öga mot öga kan du ha det bättre med en konventionell fristående bildskärm.

Storlek

Storleken på manschetten är den viktigaste funktionen att kontrollera när du väljer en blodtrycksmätare. Storleken relaterar till omkretsen av din överarm. En manschett som inte sitter ordentligt på din arm kan ge dig felaktiga avläsningar. Vuxen liten: Armomkrets på 22 till 26 centimeter. Vuxet genomsnitt: armomkrets på 27 till 34 centimeter. Vuxen stor: Armomkrets på 35 till 44 centimeter.

Korrekthet

De flesta bildskärmar du hittar i ett apotek eller online är bra. Men det skadar inte att ta den till din läkares mottagning och kontrollera din mot kontorsblodtrycksmätaren. Om det systoliska blodtrycket (det översta numret) på din manschett är inom 10 punkter från blodtrycksmätaren, är det i allmänhet korrekt. De flesta hemblodtrycksmaskiner håller i cirka två eller tre år. Efter det, kontrollera det på din läkares mottagning årligen för att se till att det fortfarande är korrekt.

Manschettstorlek

Blodtrycksmätare överarmsstil kommer vanligtvis med en medelstor manschett som standard. Även om detta kommer att vara lämpligt för de flesta användare, om du har exceptionellt stora eller små armar, leta efter en som har olika storlekar tillgängliga. För att hitta rätt storlek på manschett för dig, mät armens omkrets halvvägs mellan axeln och armbågen medan du står med armen hängande vid sidan. En omkrets på 18–22cm kräver en liten manschett, 22–32cm kräver en medium manschett och över 32cm behöver du en stor manschett – men kontrollera måtten mot tillverkarens instruktioner på produkten du tänker köpa.

Vi vet alla hur blodtrycksmätare fungerar, eller hur? En manschett knyts på din arm som tar avläsningarna. Så en manschett spelar den viktigaste rollen i den här enheten. Den ska alltså passa din arm perfekt, varken för tight eller för lös. En dåligt sittande manschett leder till felaktiga avläsningar. Faktum är att en dåligt sittande manschett är den vanligaste orsaken till att man ger fel i mätningen. Så, för att undvika besvär, välj en enhet med en justerbar manschett. Den måste sitta tätt. För snäv ger dig en högre läsning, för lös kanske inte ger dig en alls. Armblodtrycksmätare kommer vanligtvis med en medelstor manschett. Om du har stora eller små armar leta efter ett märke som har manschetter i olika storlekar. Handledsblodtrycksmätare kommer vanligtvis bara i en storlek.

Skärm

Se till att skärmens knappar och display är lätta att läsa och använda. Överarmsmanschetter har i allmänhet större, lättare att läsa skärmar än sina motsvarigheter i handleden. Display är en annan viktig faktor, särskilt för äldre vuxna med synnedsättning. Leta efter en blodtrycksmätare med en tydlig, enkel och lättläst skärm för att förhindra missförstånd av dina blodtrycksvärden. Om din syn är mycket försämrad, erbjuder vissa enheter även ljudavläsningar.

Justerbar inflationsnivå

Manschetten måste blåsas upp till en nivå över det systoliska blodtrycket, men den automatiska uppblåsningsinställningen kan vara mycket högre och det kan vara obekvämt. Vissa modeller har en justerbar uppblåsningsnivå så att du kan programmera trycket.

Genomsnitt av blodtrycksdata

Ditt sanna blodtryck definieras kliniskt som genomsnittsnivån under långa tidsperioder, så en blodtrycksmätare som kan ta ett antal avläsningar och genomsnittliga resultaten kommer att ge dig en mer exakt siffra än att bara ta en enda punkt, som blodtryck kan variera upp och ner av olika anledningar, inklusive åtgärden att sätta på själva blodtrycksmanschetten.

Kalibrering

När du först skaffar din blodtrycksmätare, ta med den till din husläkare för att få den kontrollerad mot en blodtrycksmätare eller din husläkares blodtrycksmätare så att du vet om den är korrekt. Om inte, kan du behöva konsultera din manual för hur du justerar dess värden för fel. Be också din läkare att kontrollera din teknik för att se till att du mäter ditt blodtryck korrekt. Kolla in vår 8-stegsguide för att mäta ditt blodtryck. Blodtrycksmätare måste kalibreras för att ge dig korrekta resultat. Bildskärmar kalibreras vanligtvis innan de säljs, men det kan vara en bra idé att ta med din nya bildskärm till din läkare för att jämföra den med deras enhet och se till att den är korrekt. Din bildskärm kommer att behöva kalibreras varje eller två år beroende på tillverkarens instruktioner.

Validering

På grund av spridningen av blodtrycksmätare har det gjorts ett försök från vissa organisationer att utveckla ett valideringskriterium som sammanför de kriterierna med andra runt om i världen till en enda källa. När du köper en blodtrycksmätare bör du kontrollera om modellen har klarat dessa internationella standard kliniska tester. Vi rekommenderar inga blodtrycksmätare som inte har validerats, även om vi fortfarande kan testa några som inte är det. Oavsett om din nya blodtrycksmätare är validerad rekommenderar vi att du får den kontrollerad av din läkare innan du använder den.

Noggrannhet

En av de viktigaste aspekterna av en blodtrycksmätare är dess förmåga att ge konsekvent exakta avläsningar. Leta efter följande tre fraser i produktbeskrivningarna när du försöker fastställa blodtrycksmätarens noggrannhet: Kliniskt validerad: Den uppfyller antingen de kriterier för klinisk noggrannhet som fastställts genom en oberoende granskningsprocess eller på annat sätt är oberoende testade för noggrannhet enligt standarder fastställda av organisationer för validering av automatiserade blodtrycksmätare. Många blodtrycksmätare erbjuder också en medelvärdesfunktion med målet att ge en korrekt bild av ditt blodtryck.

Enheterna tar ofta tre på varandra följande avläsningar och snittar dem tillsammans, tar hänsyn till eventuella variationer och ger dig en enda, mer exakt datauppsättning. Användarfel kan också påverka noggrannheten avsevärt, så se till att följa produktinstruktionerna exakt som de är skrivna. Din behandling kommer att bero på avläsningarna från denna blodtrycksmätare, så du behöver noggranna avläsningar. Se till att du köper en korrekt blodtrycksmätare. För det, håll utkik efter certifieringen på din enhet. Vissa organisationer testar och certifierar dessa enheter för att säkerställa noggrannhet för människor. Se till att din enhet är certifierad av någon av dessa organisationer. Kontrollera om blodtrycksmätarens noggrannhet är minst + eller -5 %. Se till att din blodtrycksmätare är kliniskt godkänd.

Datalagring

Många människor använder blodtrycksmätare för att spåra sina blodtrycksavläsningar över tid, i vilket fall datalagring av tidigare avläsningar är praktiskt. Vissa enheter lagrar bara cirka 30 avläsningar medan andra kan lagra så många som 2 000, så tänk på dina lagringsbehov innan du köper en bildskärm. Dessutom synkroniseras många bildskärmar med smartphone-appar som sedan kan ge ytterligare datalagring utanför själva enheten. Om du är tekniskt kunnig och gillar tanken på att ha din blodtrycksinformation till hands att dela med din läkare, överväg en Bluetooth-kompatibel blodtrycksmätare med appbaserad datalagring. Slutligen lagrar vissa blodtrycksmätare endast data för en användare medan andra stöder datalagring för flera användare. Om du planerar att dela din blodtrycksmätare med en annan medlem i ditt hushåll, titta på antalet användare som enheten kan stödja.

Användbarhet

En blodtrycksmätare kommer inte att vara till hjälp (och du kommer förmodligen inte att använda den så ofta) om den inte känns intuitiv. Tänk på hur blodtrycksmätaren lägger ut information, var knapparna är placerade, hur lätt det är att placera manschetten korrekt på armen och om dessa detaljer känns naturliga för dig. Oavsett vilken typ av funktioner din maskin har, är det viktigaste att din enhet ska vara lätt att använda. Om du letar efter en blodtrycksmätare för någon i ditt hem, välj den som garanterar enkel hemövervakning. Se till att blodtrycksmätaren visar lättbegripliga avläsningar, med stora synliga knappar som är lätta att hitta och använda.  Se till att du väljer en enkel och användarvänlig blodtrycksmätare för enkel användning. Till exempel ska displayen på enheten vara lätt att läsa och kontrollknapparna ska vara stora och ergonomiskt utformade.

Automatisk kontra manuell

Automatiska blodtrycksmätare är i allmänhet enklare att använda än manuella modeller eftersom de blåser upp med bara en knapptryckning. Manuella modeller kräver att användaren blåser upp dem genom att pumpa en gummilampa för hand. De flesta utan medicinsk utbildning tycker att de automatiska modellerna är lättare att använda, men ingen av dem anses vara mer exakt än den andra, så välj vilken typ du föredrar. Automatiska blodtrycksmätare blåser upp manschetten automatiskt med en knapptryckning. Manuella modeller kräver att du blåser upp manschetten genom att pumpa en glödlampa. Alla modeller vi har testat är automatiska bildskärmar

Lästid

Avläsningstiden för blodtrycksmätare varierar från cirka 20 sekunder till över en minut. Generellt gäller att ju kortare avläsningstiden är, desto bättre – speciellt om du måste kontrollera ditt blodtryck flera gånger om dagen.

Anslutningsmöjligheter

Många moderna blodtrycksmätare har appar som du kan ladda ner till din smartphone eller surfplatta. Dessa appar lagrar vanligtvis dina blodtrycksvärden och låter dig spåra dem och dela dem med din läkare enklare. Den största nackdelen med smarta blodtrycksmätare är att de vanligtvis inte har någon display, vilket innebär att du alltid kommer att behöva använda en smart enhet för att få dina resultat.

Minne

Denna funktion är mycket viktig för att övervaka ditt blodtrycks status under olika dagar eller vid olika tidpunkter på dagen. De billigaste och mest väsentliga produkterna är inte alltid utrustade med det medan de andra, beroende på hur sofistikerade de är, erbjuder en lagringsfunktion för mer än en användare. Dessutom har varje användare ett antal inspelningar tillgängliga som varierar från 20 till ett obegränsat antal. Dessutom kan den här funktionen också användas för att lagra mätningar för en enskild användare men vid olika tidpunkter på dygnet.

Vissa blodtrycksmätarekan lagra flera senaste blodtrycksmätningar med datum och tid, vilket kan vara användbart för dig och din läkare för att identifiera trender och mönster. Vissa blodtrycksmätare har även separat minneslagring för två användare. Det är också värt att notera att många appbaserade bildskärmar ger dig ännu bättre minneslagringsalternativ och kan till och med integreras med andra hälsorelaterade appar. Vissa blodtrycksmätare registrerar datum och tid varje gång en avläsning sparas.

Detta kan hjälpa dig att spåra ditt blodtryck över tid, identifiera mönster och trender och enkelt dela data med en vårdpersonal. Inte alla blodtrycksmätare kan göra detta, så kontrollera förpackningen om du anser att detta är en viktig funktion. Vissa blodtrycksmätarekan lagra flera blodtrycksavläsningar och vissa har separat minneslagring för två eller flera användare. Detta är en användbar funktion om du delar bildskärmen med någon annan i ditt hushåll. De flesta blodtrycksmätare är utrustade med en funktion för att lagra avläsningarna (ibland flera avläsningar av flera användare). Den här funktionen är praktisk om det finns mer än en person i ditt hus med högt blodtryck. Du kan också dela dessa resultat med din läkare eller en vårdpersonal för att veta vilken mat eller livsstil som är perfekt för dig.

Väckarklocka

Med den här funktionen kan du ställa in ett verkligt larm som ljuder vid önskad tid och påminner användaren om att det är dags att mäta blodtrycket. Denna funktion är särskilt användbar för dem som av medicinska skäl måste övervaka sitt blodtryck dagligen eller flera gånger på samma dag;

Tillbehör

Tillbehörsfaktorn är förvisso inte den primära faktorn för att välja vilken blodtrycksmätare man ska köpa, men faktum kvarstår att ägande av ett bra tillbehörspaket alltid är en poäng till förmån för en produkt, inte bara för att den på så sätt är utsmyckad. men också för att användaren på detta sätt inte har några extra utgifter att göra vid ett senare tillfälle. I allmänhet utmärker sig dock inte blodtrycksmätare av ett brett utbud av befintliga tillbehör och vissa kan endast användas för armmodeller och andra, å andra sidan, endast för handledsmodeller.

Material

När det gäller de material som används kan vi säga att det inte finns ett stort utbud av material att välja mellan för tillverkning av en blodtrycksmätare, oavsett om det är en analog eller en elektronisk modell. Nästan alla märken har därför produkter som faktiskt är gjorda med användning av samma material: resistent plast för basen och olika tyger för arm- eller handledshylsan. Av denna anledning är det inte särskilt viktigt att gynna en legering snarare än en annan, men det är alltid tillrådligt att lita på välkända märken för att vara säker på att materialen som används är av hög kvalitet, antiallergiska och giftfria.

En annan aspekt att ta hänsyn till är kvaliteten på den plast som används som, om den är dålig, kan gulna och försämras vid få användningsområden, liksom tygerna till ärmen ska helst vara i lätttvättbart tyg och med kardborrstängningar. Så var noga med att inte ge efter för frestelsen att enkla besparingar, på smärtan att ångra sig för att äga en produkt med minskad livslängd.

Märke

På marknaden finns ett stort antal tillverkande företag som sysslar med produktion och försäljning av tryckmätare av olika kvalitet och prisklass. Varför är det viktigt att välja ett varumärke som är känt och pålitligt? Säkert för att vara säker på att köpa en blodtrycksmätare som inte bara är effektiv utan som framför allt kan vara exakt och pålitlig, kalibrerad på de parametrar som fastställts av Världshälsoorganisationen.

Tänk vidare på att att förlita sig på ett välkänt företag också är en fördel för eftermarknadsservicen, både för att hitta eventuella reservdelar och för att kontakta servicen kundassistans om det skulle behövas. Det optimala valet skulle därför vara att undvika att ge efter för frestelsen att köpa en helt okänd produkt utan alltid hänvisa till kända varumärken, av vilka några utmärker sig för tillverkning av kvalitetsinstrument, ofta utvalda av sjukvårdspersonalen själva, och för uppmärksamheten betalas till sina konsumenter.

Arm kontra handledsblodtrycksmätare

Bildskärmar levereras med en arm- eller handledsmanschett. Vissa armmodeller kan vara knepiga att ta på (eftersom du gör det med en hand) men det är lättare att hålla manschetten i hjärthöjd för en exakt mätning. Det är viktigt att följa instruktionerna om manschettens placering. Armmodeller har vanligtvis en större, lättare att läsa display och anses generellt vara mer exakta.

Riskkategoriindikator

Denna varning på skärmen flaggar höga värden och kan vara en bra uppmaning att besöka din läkare. Vissa modeller har en trafikljusindikatorskala på sidan av displayen så att du kan bedöma din risk. Vissa blodtrycksmätare armmanschetter är besvärliga att använda till att börja med, särskilt de med ett rör som går till blodtrycksmätaren. Men när du har använt det några gånger kommer du att reda ut eventuella problem med användarvänligheten.

Lista över de bästa blodtrycksmätarna 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av blodtrycksmätare

Det finns två huvudtyper av blodtrycksmätare för hemmet: arm-manschett och handled-manschett. Andra mäter blodtrycket genom ett finger och är mindre tillförlitliga. Båda varianterna är automatiska, så manschetten blåser upp sig själv och mätaren visar en avläsning. Se till att manschetten passar dig: de flesta modeller kommer med en medelstor manschett, och du kan behöva beställa en större eller mindre storlek om det behövs.

Olika blodtrycksmätare har olika funktioner: många kommer att berätta vilken riskkategori du faller i, beräkna medelvärden, låta dig ladda ner data till en annan enhet eller lagra information för flera användare. Gör lite research på nätet innan du köper. De flesta blodtrycksmätare är också mycket exakta, men se till att din har blivit kliniskt validerad. Välj en med användarvänliga kontroller och en lättläst display.

Armblodtrycksmätare

Dessa blodtrycksmätare blåser automatiskt upp manschetten och visar värden. De flesta har riskkategoriindikatorer som kommer att flagga höga värden. Vissa modeller låter dig ladda ner resultat till en dator, vilket gör det enkelt att dela informationen med din läkare. Vissa modeller har flera användarminnen, vilket gör att mer än en person i ditt hushåll kan övervaka och registrera sitt blodtryck. Armblodtrycksmätare tenderar att vara mer exakta i våra tester. Korrekt passform av armmanschetten är avgörande. Om det är för hårt eller löst kan du få felaktiga avläsningar. Ofta är enheterna skrymmande eller inte bärbara, och de är ofta inte lika bekväma som handledsblodtrycksmätare.

Handledsblodtrycksmätare

Dessa bekväma blodtrycksmätare är helautomatiska men kan vara mindre exakta än armmodeller. De är kompakta, lätta och bärbara. De är vanligtvis bekvämare än armblodtrycksmätare. Tryckmätningar vid handleden är extremt känsliga för kroppsposition. Både handleds- och armmanschetter bör placeras på hjärtnivå för en exakt avläsning; detta är svårare att få rätt med en handledsmanschett.

Viktiga funktioner att överväga

Det finns flera typer av blodtrycksmätare tillgängliga med olika funktioner. Vissa är väldigt grundläggande som mäter bara blodtrycket medan vissa är laddade med extra funktioner. Detta görs bara för att göra rutinen att övervaka blodtrycket lättare för dig. Dessa funktioner kan vara hjärtrelaterade mätningar eller anslutningar, minneslagring, justerbar uppblåsningsnivå, etc. Håll utkik efter de funktioner du vill ha. Kontrollera om blodtrycksmätaren har klarat internationella kliniska tester. Denna information finns vanligtvis i bruksanvisningen eller produktförpackningen, och du kan ofta hitta informationen på nätet. Detta indikerar när din puls inte är stabil. Om du ofta får den här varningen är det en bra idé att prata med din husläkare om det.

Det finns många funktioner att titta efter när du väljer en blodtrycksmätare. Här är några att tänka på: en detektor för oregelbundna hjärtslag, en riskkategoriindikator, flera användarminnen, flera manschetter, minnesnedladdningsmöjlighet, en storsiffrig display och en datamedelvärdesfunktion. Funktionerna möjliggör enklare och säkert mer praktisk och snabbare användning av apparaten.

Vissa av dessa funktioner är mycket viktiga och är inte bara praktiska extrafunktioner; detta är till exempel fallet med de funktioner som tillåter regelbunden och exakt övervakning av sina mätningar, ett grundläggande element för dem som måste hålla sitt blodtryck under kontroll och rapportera sin statistik till läkaren. Som med många produkter gäller regeln att ju fler funktioner det finns, desto dyrare är produkten även för blodtrycksmätaren och specifikt är vissa funktioner helt exklusiva för de mer sofistikerade och dyrare modellerna.

Blodtrycksdatamedelvärde

Vissa blodtrycksmätare har en datamedelvärdesfunktion – detta betyder vanligtvis att maskinen kommer att få ett genomsnitt av de tre senaste avläsningarna för dig. Det finns variationer på detta – till exempel att visa data på en graf snarare än, eller såväl som, numeriskt eller genomsnittligt data över en längre period. Datagenomsnitt kan vara mycket användbart om du spårar blodtrycket över tid och delar resultat med en vårdpersonal, eller har en ytterligare riskfaktor, som diabetes.

Detektor för oregelbundna hjärtslag

Detta är en användbar extrautrustning som berättar om du har en arytmi: ett problem med hjärtslagshastigheten eller rytmen. Under en arytmi kan hjärtat slå för snabbt, för långsamt eller med en oregelbunden rytm. Arytmi har vanligtvis inga symtom, så detta kan vara en funktion som du skulle värdesätta för att hålla utkik efter potentiella problem och rapportera dem med din läkare.

Blodtrycksriskindikator

Detta varnar dig för om din blodtrycksavläsning faller inom rekommenderade nivåer, vilket kan vara användbart om du inte får ditt blodtryck regelbundet övervakat av en sjukvårdspersonal eller om du inte alltid kommer ihåg de rekommenderade gränserna. Men om du är bra på att övervaka detta själv, kanske du inte vill betala extra för snyggare funktioner för att hålla ett öga på om ditt blodtryck ligger inom rekommenderade gränser.

Blodtrycksmätare som lagrar tidigare mätningar

Vissa blodtrycksmätare samlar in och lagrar värden för en användare, och vissa kan göra detta för så många som sex personer. Möjligheten att lagra avläsningar kan vara användbar om du har mer än en person med högt blodtryck i ditt hushåll, eller vill slå ihop dina pengar till en modell med snyggare funktioner, snarare än att ha två grundläggande blodtrycksmätare. Av de modeller som kan lagra avläsningar varierar mängden avläsningar de kan komma ihåg, men kan vara upp till 60 inspelningar.

Blodtrycksmätare som länkar till din telefon

Vissa blodtrycksmätare kan länka trådlöst till din smartphone eller surfplatta. Detta är bra om du vill se och spåra dina avläsningar elektroniskt och lagra data på dina enheter, särskilt om du redan spårar andra hälsodata på din telefon eller surfplatta, såsom aktivitetsnivåer, kalorier eller vikt, och vill ha allt på ett ställe. Men denna funktionalitet är verkligen inte nödvändig, och du kommer att betala en premie för denna teknik.

Typologi

När du köper en blodtrycksmätare är typologifaktorn avgörande eftersom hur enheten fungerar och hur den kommer att placeras på patienten beror på det. Nedan analyserar vi huvudtyperna av blodtrycksmätare. Den analoga blodtrycksmätaren är det traditionella instrumentet som används av läkaren, som använder en tryckpump för att aktiveras manuellt. Det är inte omedelbart och enkelt för den som inte är expert att använda den här typen av tryckmätare, varför det med tiden har tagits fram digitala eller elektroniska modeller som avsevärt förenklar driften och som faktiskt är mycket mer utbredda just nu.

Denna typ av blodtrycksmätare kräver i själva verket helt enkelt införandet av lemmen inuti instrumentet och aktivering av operationen genom enkla och intuitiva knappar, vilket gör det möjligt att använda av vem som helst, även utan någon erfarenhet inom det medicinska området. En annan fördel med elektronisk blodtrycksmätare ligger i det faktum att dessa enheter tillåter funktioner som modeller av analog typ inte kan erbjuda av uppenbara skäl. Vi talar till exempel om möjligheten att registrera dina mätningar för att övervaka dina hälsotillstånd och dina framsteg, och om många andra operationsegenskaper som vi kommer att se specifikt i det dedikerade avsnittet.

Detta är den andra skillnaden som kan göras inom de tryckmätare som för närvarande finns på marknaden: det vill säga du kan välja att välja en modell där användaren måste föra in armen i en hylsa och mäta blodtrycket därifrån, eller en modell som istället ger en mindre ärm som är placerad runt handleden.

>>> Är du intresserad av brun utan sol? Klicka här.

Vanliga frågor om blodtrycksmätare

Vem kan ha nytta av en blodtrycksmätare?

En blodtrycksmätare kan vara en bra idé om något av följande gäller dig: Du behöver noggrannare övervakning än enstaka besök hos läkaren kan ge. Du är gravid, du är diabetiker, du har haft några höga värden hos läkaren, men måste bekräfta om du verkligen har högt blodtryck. Detta kan vara ett särskilt problem om du får hypertoni med vit päls – med andra ord, ditt blodtryck stiger när du befinner dig i en medicinsk miljö. Du har börjat med blodtrycksmedicin och behöver kontrollera om det fungerar Även om du har normalt blodtryck, är det ingen fara att hålla ett öga på det då och då.

Vad bör jag tänka på när jag väljer blodtrycksmätare?

Vilken blodtrycksmätare du än väljer är det viktigt att du ser till att den är märkt som kliniskt validerad. Detta är en garanti för att utrustningen har testats noggrant och att du kan lita på noggrannheten i dess avläsningar. Du kanske tycker att det är lättare att använda en helautomatisk eller digital bildskärm. För konsekvent exakta avläsningar, välj en maskin som mäter blodtrycket i överarmen snarare än ett finger eller din handled.

Priserna varierar och du kommer att betala mer för utrustning med fler funktioner – som ett inbyggt minne. Hur användbara dessa ytterligare funktioner än kan verka, kom ihåg att de inte är absolut nödvändiga. Du behöver bara en bra maskin som du har råd med, och penna och papper för att ta dina avläsningar. Som med all utrustning behöver din blodtrycksmätare underhåll. Skicka iväg den till tillverkaren för omkalibrering vartannat år för att garantera fortsatt noggrannhet av dina resultat. Maskiner som mäter blodtrycket i överarmen kommer med en manschett som du lindar runt armen, och fel storlek på manschetten ger en felaktig avläsning.

Placera manschetten halvvägs mellan axeln och armbågen. Innan du köper, mät din överarm. Om dess omkrets är 18-22 cm behöver du en liten manschett; för 22-32 cm använd en medelstor. Större armar kräver en stor manschett. Tänk på att de flesta bildskärmar levereras med en medium manschett, och du kan behöva köpa en annan storlek separat.

Hur använder jag en blodtrycksmätare?

Gör dig redo. Se till att du är bekväm och avslappnad. Din blåsa bör vara tom, eftersom en full blåsa kan påverka avläsningen. Undvik rökning, träning och koffein innan du tar ditt blodtryck. sitt ner En bekväm sittställning är också den bästa positionen för att mäta blodtrycket. Ta av alla kläder som sitter åtsittande eller skrymmande runt överarmen, eller kavla upp ärmen. Placera båda fötterna på golvet (inga korsade ben!) och vila din underarm bekvämt på ett bord i hjärthöjd. Placera armen med handflatan uppåt.

Hitta din puls. Lokalisera armartären genom att hitta din puls i mitten av armbågen. Pressa pek- och långfingret lätt mot insidan av armbågen. Om du inte kan hitta den genom att känna, använd överarmsmanschetten för att lokalisera din puls. Använd rätt storlek på manschett. För en korrekt avläsning behöver du en blodtrycksmanschett som sitter korrekt. Längden på manschetten bör vara minst 80 % av omkretsen av din överarm. Applicera blodtrycksmanschetten. Vira manschetten runt din överarm (det kan hjälpa att någon hjälper dig). Den nedre kanten av manschetten ska vara ungefär 2 cm ovanför armbågsgropen. Manschetten ska kännas åtsittande, men inte åtsittande. Slå på blodtrycksmätaren. Tryck på strömbrytaren på din automatiska blodtrycksmätare för att slå på den. Du bör se alla displaysymboler blinka på skärmen, följt av en nolla. Nollan betyder att blodtrycksmätaren är redo att användas.

Blås upp manschetten. Tryck på startknappen om din digitala blodtrycksmätare har automatisk manschettuppblåsning. Få dina avläsningar. Titta på blodtrycksmätaren för tryckavläsningar. De kommer att visas på antingen vänster eller höger sida av skärmen. Du kommer att höra ett långt pip, vilket betyder att blodtrycksmätningen är klar. Anteckna trycken på displayen. Systoliskt tryck ska vara till vänster eller överst på skärmen. Diastoliskt tryck ska vara på höger sida av skärmen eller strax under den systoliska avläsningen. Blodtrycksmätaren kan också visa din puls.

Ytterligare information

Vänta alltid i 30 minuter efter att ha ätit, konsumerat alkohol eller använt tobaksprodukter. Se till att din blåsa är tom. Sitt i en bekväm position utan anklar och ben i kors och se till att ryggen får stöd. Lyft din vänstra arm till nivån på ditt hjärta och placera den på ett skrivbord och sitt still. Slå på enheten och linda manschetten runt den övre delen eller handleden. De flesta Blodtrycksmätare är automatiska, och manschetten kommer att blåsas upp av sig själv med bara en knapptryckning. Om du använder en manuell modell, blås upp manschetten till den punkt där det finns åtminstone ett fingeravstånd mellan manschetten och dina händer. Kontrollera displayen för din BLODTRYCK-avläsning och släpp sedan ut all luft från manschetten. Om du vill upprepa proceduren, vänta i minst en minut eller två innan du gör om den.

Det finns en mängd olika blodtrycksmätare tillgängliga på marknaden som erbjuder flera funktioner, smart teknik, extra hälsoguider och mycket mer – allt detta för att tillgodose varje budget. Innan du blir förvirrad och överväldigad av alla tillgängliga val, läs igenom nästa avsnitt för att veta om faktorerna att tänka på när du väljer en blodtrycksmätare för hushållsbruk.

Vad ska jag göra om inläsningen är felaktig?

Ibland får du en mätning som helt enkelt inte är vettig. Detta är ganska vanligt, särskilt när du är ny på hemmablodtrycksövervakning. Om du inte fick en korrekt avläsning, blås inte upp blodtrycksmanschetten omedelbart igen. Ta bort manschetten och ge dig själv minst en minut innan du sätter på manschetten igen och upprepar stegen för att mäta ditt blodtryck. Du kan också verifiera att din hemblodtrycksmätare får samma resultat som utrustningen på din läkarmottagning. Det är bra att ta in din hemblodtrycksmätare minst en gång om året för att se till att avläsningarna fortfarande är korrekta.

Bör jag välja armmanschetter framför handledsmanschetter?

Du kan köpa en blodtrycksmätare på vilket apotek som helst eller online. Oavsett var du köper din, vi rekommenderar att du skaffar en bildskärm med en automatisk manschett som sveper runt din överarm. Det kallas en brachial blodtrycksmätare. Få inte ett där du behöver ett stetoskop. En automatisk manschett är bäst. Och om du är över 50 år, undvik manschetter som går runt handleden. Handledsmanschetter är sannolikt bra om du är under 50.

Varför bör jag övervaka mitt blodtryck hemma?

Om du har högt blodtryck kan övervakning av ditt blodtryck hemma hjälpa dig att hålla det under kontroll. Hemövervakning kan också hjälpa dig att identifiera högt blodtryck i första hand, och det kan vara värt att investera i en blodtrycksmätare för hemmet om du tror att du är i riskzonen, särskilt om du har en hjärtsjukdom i familjen eller om du har andra bidragande faktorer.

En blodtrycksmätare för hemmet kan låta dig bygga en tidslinje så att du kan dela resultat med din läkare. Det kan också hjälpa dig att finjustera nya behandlingar genom att se hur de fungerar för dig och vilken inverkan de har på din kropp. En annan bra anledning till att övervaka ditt blodtryck hemma är att det ibland kan vara stressigt att gå till läkaren för att kontrollera ditt blodtryck för att få det att stiga. Detta kallas “white-coat hypertension”, och det kan undvikas genom att kontrollera ditt blodtryck hemma i bekväma miljöer.

Motsatsen är också en möjlighet, känd som maskerad hypertoni – vissa människor ger normala avläsningar på GP:s kontor men har faktiskt högt blodtryck vid andra tillfällen som annars skulle gå oupptäckt – hemövervakning kan också plocka upp detta. Övervakning hemma är också användbart om du upplever havandeskapsförgiftning eller graviditetsinducerad hypertoni.

Vad är skillnaden mellan automatiska och manuella blodtrycksmätare?

Automatiska modeller blåser upp, mäter och tömmer manschetten automatiskt. De fungerar med en knapptryckning och tenderar att prestera bättre än manuella skärmar, men det finns några undantag. Eftersom de är enklare att använda och mer idiotsäkra, är en automatisk modell bättre lämpad att använda av människor hemma. Manuella modeller kräver att du blåser upp manschetten själv genom att pumpa en glödlampa. Tyvärr räknas detta inte som träning, hur hårt du än gör det.

Behöver jag en överarmsmanschett eller en handledsmonterad blodtrycksmätare?

Majoriteten av blodtrycksmätare är av typen överarmsmanschett, men vi ser en ökning av modellerna med handledsmanschett, som ser lite ut som ett alltför tjockt armbandsur. Trots att de inte finner någon större skillnad i noggrannhet mellan modeller av överarms- och handledsmanschett när de används exakt enligt anvisningarna, anser det medicinska samfundet att modellerna för handledsmanschett är mycket mindre exakta så vi rekommenderar dem inte. Armmanschettmodeller har vanligtvis också en större, lättare att läsa display, men om du använder en appbaserad bildskärm så är det samma oavsett vilken stil du väljer.

Varför är handledsblodtrycksmätare mindre exakta?

Modeller med handledsmanschett kan vara lättare att sätta på (som en klocka) men det är svårare att hålla dem på den höjd som krävs för en korrekt avläsning. Handledsblodtrycksmätare är extremt känsliga för kroppsposition – din arm och handled måste vara i hjärtnivå för en exakt mätning – det är enkelt med en armmanschett eftersom det är den naturliga positionen för din bicep, men mycket svårare att hantera för din handled.

Även med din handled i exakt rätt höjd är mätningar som tas vid din handled vanligtvis mindre exakta än de vid din överarm eftersom artärerna i handleden är grundare och smalare, så du kommer sannolikt att mäta ett högre tryck. Bortsett från problem med noggrannhet kan en blodtrycksmätare för handledsmontering vara ett bättre alternativ för dig om din arm är för stor för en manschett eller om du tycker att blodtrycksmätningen vid överarmen är obekväm.

Hur mycket kostar en blodtrycksmätare?

Blodtrycksmätare för hemmet kostar någonstans mellan 290 kr och 3 700 kr. Även om det finns massor av dyrare bildskärmar tillgängliga, finns det ingen riktig anledning att betala mer för hemmabruk och dyrare bildskärmar kan börja riktas mot professionell användning. Även om detta låter bra, kan de i praktiken faktiskt vara svårare att använda, eftersom deras manschetter kanske inte är designade för att ta på dig själv. Det viktiga är att hitta en som är korrekt och som du är bekväm med att använda.

Kan blodtrycksmätare vara fel eller ge falska avläsningar?

Ja, och vi har sett en stor skillnad i noggrannhet vid testning av blodtrycksmätare i hemmet när de mäts mot vår referensblodtrycksmätare av sjukhuskvalitet. Men det är inte bara blodtrycksmätarens själv fel – det finns ett antal faktorer som kan leda till felaktiga avläsningar, som den senaste tidens fysiska aktivitet, tid på dagen, armposition eller användarfel kan alla förvränga dina resultat. Det betyder att hemövervakning är mer användbar för att identifiera förändringar över tid än att mäta ett absolut värde, och du bör sträva efter att alltid mäta ditt blodtryck vid samma tid på dagen och under samma förhållanden för att få det mest exakta resultatet.

Blir blodtrycksmätare slitna?

Efter två eller tre år kanske din blodtrycksmätare inte är lika exakt som den en gång var, så om din håller på att ta sig lite kan det vara värt att ta den med dig vid ditt nästa besök hos husläkaren för att se hur det fungerar. Du kan behöva kalibrera om din bildskärm, eller om den misslyckas kan den behöva gå i pension. Med tiden kan även luftslangarna och manschetterna försämras och gå under, men dessa är oftast billiga och lätta att byta ut.

Är blodtrycksmätare tillåtna på flygplan?

Du har inga problem att ta med din blodtrycksmätare i ditt incheckade bagage. Det är värt att kolla med ditt flygbolag om du kan ta med dig din blodtrycksmätare som handbagage, men även om lågt kabintryck på höjden kan påverka blodtrycket finns det egentligen ingen anledning till varför du skulle behöva kontrollera ditt blodtryck under flygningen (om du inte har fått rådet att göra det av din läkare). Kom också ihåg att flygbolagen har strikta regler för användning av elektronik på flygplan, så kom ihåg att byta bildskärm till flygläge (om den har ett) innan du går ombord, och kom ihåg att du sannolikt inte kommer att kunna använda någon av de anslutna ( Bluetooth eller WiFi) funktioner.

Vad är en blodtrycksmätare?

Blodtrycksmätare är digitala medicinska apparater som låter människor kontrollera sina blodtrycksnivåer och spåra sina avläsningar var som helst när som helst, ofta självständigt. Medan många läkare använder ett stetoskop för att lyssna på ditt blodtryck manuellt, mäter dessa blodtrycksmätare ditt blodtryck med oscillometrisk teknologi, mäter vibrationen av blod som färdas genom dina artärer och omvandlar den rörelsen till digitala avläsningar. Blodtrycksmätare kommer ofta med själva blodtrycksmätaren och en manschett, antingen för din överarm eller handled.

En blodtrycksmätare är en anordning som används för att mäta blodtrycket i dina blodkärl, även ditt blodtryck. Ditt blodtryck kommer att variera beroende på tid på dygnet, din aktivitetsnivå, ditt salt- och vätskeintag och eventuella mediciner du tar. Blodtrycket mäts som systoliskt tryck över diastoliskt tryck. Systoliskt tryck är trycket från ditt hjärtslag och diastoliskt tryck är trycket mellan dina hjärtslag. Det optimala blodtrycket 120/80 mmHg. En vanlig blodtrycksavläsning på 139/89 mmHg eller mer anses vara högt blodtryck eller högt blodtryck. Okontrollerat högt blodtryck är en av de största riskfaktorerna för hjärtsjukdom och kan leda till stroke, hjärtinfarkt eller hjärt-kärlsjukdom. Med regelbunden övervakning kan du få en bättre förståelse för vad som påverkar ditt blodtryck och vara uppmärksam på förändringar innan de leder till större problem. Din läkare eller annan läkare kan berätta för dig hur regelbundet du bör övervaka ditt blodtryck.

Ytterligare info

Blodtrycksmätaren, eller sfygmomanometern, är en apparat som används för att mäta blodtrycket som är av stor betydelse hos personer som är utsatta för patologier som högt blodtryck och är i alla fall en utmärkt allierad för att övervaka din hälsa även om du inte har särskilda problem. Det är ett mycket urgammalt instrument som varje läkare har och som tack vare modern teknisk utveckling numera är möjligt att köpa för hemmabruk och att kontrollera blodtrycket bekvämt i ditt eget hem, när du vill.

Den traditionella blodtrycksmätaren består av en manschett som går på vänster arm, lindas runt toppen av den och blåses upp för att skapa tryck. När manschetten är uppblåst kan den sätta tryck på artären i armen och stoppa blodflödet för ett ögonblick. Trycket mäts alltså när luft gradvis släpps ut från manschetten, vilket låter blodet flöda igen. Genom ett integrerat stetoskop kan läkaren identifiera den första pulsen, som motsvarar det systoliska trycket; det diastoliska trycket märks när slagen försvinner.

Hur väljer jag en blodtrycksmätare för hemmet?

Om du bestämmer dig för att ta ditt blodtryck hemma, måste du skaffa en blodtrycksmätare för hemmet. Det finns ett brett utbud av blodtrycksmätare för hemmet, men det är viktigt att vara säker på att den blodtrycksmätare du väljer är korrekt och rätt för dig. Fråga din läkare: Om din läkare ber dig att mäta ditt blodtryck hemma eller att bära en ambulatorisk blodtrycksmätare för att diagnostisera hypertoni, kommer de att tillhandahålla en blodtrycksmätare som du kan låna under en viss tidsperiod.

Köp en blodtrycksmätare med en övre manschett: Om du köper en blodtrycksmätare för hemmet, välj en som mäter ditt blodtryck vid din överarm, inte handleden eller fingret. De billigaste börjar från cirka 200 kr och finns på de flesta lokala apotek och större stormarknader.  Se till att manschetten har rätt storlek för din arm: Se till att du har rätt manschettstorlek för din arm. Den ska lindas tätt runt din överarm, med precis tillräckligt med utrymme för att glida två fingertoppar under. De flesta hemblodtrycksmätare kommer med en medelstor manschett. Om din överarm är särskilt större eller mindre än genomsnittet kan du behöva köpa en manschett i annan storlek separat.

Se till att den är godkänd: Om du köper en blodtrycksmätare, se till att den är godkänd för användning. För att säkerställa att din blodtrycksmätare är korrekt, välj en som har listats som validerad för noggrannhet. Det betyder att den digitala blodtrycksmätaren har gått igenom en serie tester för att säkerställa att den ger resultat som du och din läkare kan lita på. Se till att du får den servad vartannat år: Den måste servas och kalibreras regelbundet för att säkerställa att den är korrekt – i allmänhet minst en gång vartannat år. Detta innebär vanligtvis att den skickas tillbaka till tillverkaren, som förmodligen kommer att ta ut en avgift för detta.

Hur kontrollerar jag mitt blodtryck med en blodtrycksmätare?

För att det ska vara en korrekt läsning är det viktigt att du vilar och att du inte känner dig orolig eller stressad. Sitt upprätt i en stol med ryggen mot stolsryggen och placera fötterna plant på golvet. Vila armen på ett bord om du har en och se bara till att din hand och arm är avslappnade på bordet. Det är viktigt att du inte knyter näven när du tar ditt blodtryck. Placera manschetten över överarmen och dra åt manschetten över armen, se till att du får plats med två fingrar under manschetten. Du vill att manschetten ska vara över den övre delen av armen med slangen nedåt mitten eller något till höger om armen.

När du kollar ditt blodtryck, prata inte utan bara slappna av. Tryck på på-knappen och sedan på startknappen. Du kommer att känna att manschetten blåses upp ganska snabbt. Det kan tillfälligt vara lite ömt eller obekvämt eftersom manschetten blåses upp och töms automatiskt, men detta kommer bara att vara under en kort tidsperiod. Om det är för ömt/obekvämt kan du bara trycka på Stopp-knappen så töms manschetten omedelbart.

När du har läst, gör en anteckning om läsningen. Vissa blodtrycksmaskiner kommer nu med en skrivare. Detta gör att du kan skriva ut dina utskrifter i din dagbok. Några minuter efter att du har tagit ditt blodtryck är det en bra idé att kontrollera det igen för att se till att avläsningarna är lika och korrekta. Om du har blivit ombedd av din husläkare eller sjuksköterska att kontrollera ditt blodtryck, ta det två gånger om dagen – morgon och kväll – och boka sedan en tid för att träffa honom eller henne för att diskutera resultaten.

Vad är blodtryck?

Blodtrycket mäter hur hårt ditt hjärta måste arbeta för att pumpa blod genom kroppen. Det mäts som två siffror. Det högre talet (“systoliskt”) är trycket i dina artärer när ditt hjärta drar ihop sig eller klämmer ihop. Det lägre talet (“diastoliskt”) är trycket när ditt hjärta vilar eller slappnar av mellan slag. Högt blodtryck (hypertoni) uppstår när kraften på dina artärväggar är högre än vad som rekommenderas. Detta kan leda till skadade artärer och öka risken för hjärtinfarkt, stroke, hjärtsvikt och njur- och ögonskador.

Det finns inget magiskt tal som betyder att ditt blodtryck är för högt. I allmänhet anses det vara förhöjt om det konsekvent är mer än 140/90 millimeter kvicksilver (mmHg). Din läkare kan tro att du är i riskzonen även om bara en av de två siffrorna är förhöjda. När du väger upp din risk kommer din läkare också att överväga faktorer som din ålder, kolesterolnivåer, etnicitet, familjehistoria, vikt och om du är rökare.

Vissa människor har naturligt lågt blodtryck eller hypotoni (90/60 mmHg eller lägre), särskilt om de är väldigt vältränade, vilket inte orsakar några problem. Men om du inte naturligt har lågt tryck och det blir lågt kan du börja känna dig yr och svimma, vilket kan orsakas av en sjukdom eller skada. Vissa mediciner sänker också ditt blodtryck. Ett idealiskt blodtryck för vuxna för de flesta människor är 120/80 mmHg eller lägre. Det varierar under dagen och kommer att vara högre om du är stressad, har tränat, ätit salt mat eller konsumerat koffein inom ett par timmar efter läsningen. Det ökar också när man blir äldre.

Varför bör man övervaka sitt blodtryck?

Högt blodtryck kallas ofta den “tysta mördaren” eftersom många människor inte vet att de har det. Det är därför det är viktigt att vara medveten om ditt blodtryck. Högt blodtryck har vanligtvis inga symtom men om det inte behandlas kan det orsaka allvarliga hälsoproblem som hjärtsjukdomar, stroke, njursvikt och demens. Att hantera högt blodtryck är mycket effektivt för att minska risken för en medicinsk händelse och studier har visat att hemövervakning kan hjälpa människor att hålla sitt blodtryck under kontroll. Övervakning kan hjälpa dig att hålla reda på oväntade hälsoförändringar och uppmana dig att träffa läkaren. Detta är särskilt viktigt när vi har att göra med den pågående Covid-pandemin och nedstängningar. Nackdelarna med hemövervakning är att det kan leda till överdriven övervakning och ångest, eller att patienter ändrar sin behandling baserat på hemmätningar utan att konsultera sin läkare.

Får tanken på att besöka din läkare ditt blodtryck upp? Du kan ha “white coat hypertension” – när din höga läsning beror mer på nerver än på ett underliggande medicinskt tillstånd. Att övervaka ditt blodtryck hemma när du är avslappnad kan ge ett mer exakt resultat. Övervakning kan också vara en bra motivator om du försöker sänka ditt blodtryck genom livsstilsförändringar – är att grönkålssmoothie och extra träningspass hjälper till att sänka ditt tryck. Din läkare kan rekommendera hemövervakning för att bedöma förändringar i din medicinering. Det är viktigt att du tolkar blodtrycksmätarresultaten med din läkare.

Vilka tips bör jag tänka på för att använda min bildskärm på rätt sätt?

När du först skaffar din blodtrycksmätare, ta med den till din läkare för att få dess noggrannhet (och din teknik) kontrollerad. Upprepa detta ungefär var sjätte månad. Få även blodtrycksmätaren kontrollerad om du tappar den eller om avläsningarna ändras plötsligt. Läs bruksanvisningen för att bekanta dig med blodtrycksmätaren. Ta avläsningar vid samma tidpunkt varje dag. Rök inte, drick inte koffein eller träna inte i minst 30 minuter innan du läser. Morgonmätningar görs bäst före frukost och mediciner, kvällsmätningar bör tas efter medicinering.

Blodtryckskontroll hemma. Sitt på en stadig stol med stödjande rygg, med fötterna platt på golvet. Sitt tyst i fem minuter innan du tar din första läsning. Din arm ska vara avslappnad med manschetten i hjärthöjd. Varje gång du tar ditt blodtryck, gör två på varandra följande avläsningar (med en minuts mellanrum). Prata inte under denna period. Det är användbart att föra dagbok. De flesta tillverkare rekommenderar att din bildskärm servas eller kalibreras vartannat år. Detta innebär vanligtvis att det skickas tillbaka till tillverkaren, som kan ta ut en avgift.

Vad finns det för livsstilstips för att sänka mitt blodtryck?

Rökning gör att dina artärer smalnar av (som högt blodtryck gör). Om du har högt blodtryck och röker ökar du risken för stroke. Fysisk aktivitet och att behålla en hälsosam vikt är viktigt för att minska risken. Sikta på 30 minuters aktivitet de flesta dagar i veckan. Efter några drinkar stiger ditt blodtryck. Regelbundet stort drickande kan leda till långvarigt högt blodtryck. Att äta för mycket salt kan öka ditt blodtryck. Många processade livsmedel och takeaways är saltrika alternativ. På livsmedelsetiketter anges salt som natrium. Ett alternativ med låg natriumhalt kommer att ha mindre än 120 mg natrium per 100 g.

Vem bör använda en blodtrycksmätare för hemmet?

Även om vem som helst kan dra nytta av att spåra sitt blodtryck, rekommenderar läkare vanligtvis regelbunden övervakning för följande grupper: Människor som har diagnostiserats med högt blodtryck, människor som har högt blodtryck, människor som har riskfaktorer för högt blodtryck, gravida kvinnor med högt blodtryck eller havandeskapsförgiftning, alla som tar blodtrycksmedicin. De vars nerver får deras blodtryck att stiga när de är på läkarmottagningen, vilket gör det svårt att få en korrekt avläsning. Om du är osäker på om du bör övervaka ditt blodtryck regelbundet hemma, fråga din läkare eller annan läkare.

Hur viktig är informationen som tillhandahålls?

Informationen som ges är förvisso den viktigaste och avgörande faktorn för köp av en blodtrycksmätare, vare sig det gäller armen eller handleden. Denna faktor hänvisar till mängden och typen av information som ges till användaren ur en medicinsk synvinkel, det vill säga om blodtryck och hjärtfrekvens. Uppenbarligen betyder detta inte att enheten kan ersätta åsikten från expertmedicinsk personal, utan bara att den kan tillhandahålla en rad användbara data som ska rapporteras till läkaren för att kontrollera ens hälsotillstånd.

Utbudet av information som en enhet kan tillhandahålla är uppenbarligen exklusivt för elektroniska blodtrycksmätare som i själva verket, till skillnad från analoga, kan tillhandahålla en rad data som en användare utan medicinsk kompetens inte lätt skulle kunna få fram och tolka annorlunda. Denna information är särskilt viktig om produkten används av personer med risk för vissa sjukdomar relaterade till blodtryck, men i allmänhet är den fortfarande användbar för alla som vill hålla sin hälsa under kontroll.

Hur placerar man blodtrycksmätaren?

I detta avseende visar vi dig nedan hur du mäter ditt blodtryck och hur du placerar blodtrycksmätaren för att få tillförlitliga värden.

Dra åt manschetten

Det första steget innan du påbörjar en mätning är att avtäcka armen åtminstone till axlarna och dra åt manschetten. Luftslangen som är ansluten till enheten ska vara vänd uppåt längs armens linje. Var noga med att placera manschetten 2-3 centimeter från armbågen och lämna ett fingerutrymme mellan manschetten och armen, för att inte utöva för mycket tryck och därmed få felaktiga resultat.

När det gäller handledsmätare är positioneringsproceduren mycket lika. Var bara noga med att placera mätaren med manschetten ungefär en centimeter bort från där handflatan börjar och med skärmen uppåt. Manschetten ska inte dras åt för mycket, för att undvika att även i detta fall för högt tryck förvränger mätningen.

Armens position

Själva armens position påverkar också detekteringsresultatens noggrannhet. Med armmätarna kan du bestämma dig för att stå eller sitta, det viktiga är att sträcka ut armen på en hylla, se till att manschetten är i samma höjd som hjärtat. Samma sak gäller handledsmätarna: armbågen kommer att placeras på en hylla medan handen måste förbli hängande i luften. Förutom placeringen av hylsan och armen är det användbart att vara uppmärksam på ytterligare försiktighetsåtgärder.

Före varje mätning är det lämpligt att vila i 5-10 minuter, undvika att dricka alkohol, röka och träna. Alla dessa faktorer kan faktiskt förändra resultaten av undersökningen. Generellt sett är det alltid bäst att försöka vara avslappnad och inte prata när man mäter Speciellt när det gäller armmätare är det tillrådligt att inte hålla några muskler under spänning, att slappna av och att sträcka armen bekvämt på en hylla.

>>> Är du intresserad av parfym? Klicka här.

Hur avläser man blodtrycksmätaren?

Diastoliskt och systoliskt tryck

Den grundläggande informationen som varje blodtrycksmätare måste visa är det lägsta eller diastoliska trycket och det maximala eller systoliska trycket. Vi kan tala om hypertoni när det lägsta trycket är över 90 mmHg och det maximala trycket överstiger 140 mmHg. Vanligtvis kan du känna igen dessa två värden tack vare två små ord placerade på sidan av mätarens display: DIA för diastoliskt tryck och SYS för det systoliska.

För lågt blodtryck kan också vara en hälsoriskfaktor. Vi talar om hypotoni när minimitrycket är under 60 mmHg och maxtrycket är dock under 90 mmHg. Trafikljusindikering De flesta tryckmätare på marknaden har också en trafikljusindikering, det vill säga en stapel färgad från grönt till rött som hjälper dig att mer intuitivt förstå statusen för ditt tryck. Värdet som motsvarar grönt anses vara optimalt, medan vi från gult till rött går in i riskintervallet för högt blodtryck. Vissa modeller har ingen färgad stapel på sidan av skärmen utan använder LED-lampor som lyser grönt vid normalt tryck och orange vid högt blodtryck.

Puls och arytmi

Alla blodtrycksmätare visar också hjärtfrekvensen, vilket är antalet slag som hjärtat slår på en minut. Detta värde kan variera beroende på ålder, volymen av fysisk aktivitet som äger rum, nivån av stress och kön.  När det gäller sex är en mans hjärtfrekvens i genomsnitt runt 70 slag/min och runt 75 slag/min hos kvinnor. Det ska också tilläggas att högtränade personer kommer att få lägre puls. När pulsen är lägre än de minimivärden vi har listat ovan talar vi om bradykardi, medan takykardi uppstår när värdena ligger över de maximala.

Medan hjärtfrekvensen är en siffra som visas av alla blodtrycksmätare, är det bara de mest avancerade modellerna som också visar några oregelbundenheter i hjärtslag, definierade av termen arytmi. Normalt visas den senare med hjälp av citattecken runt hjärtsymbolen (som du kan se på bilden ovan). I det här fallet rekommenderar vi att du konsulterar din läkare eller kardiolog utan att tveka för en mer auktoritativ

Vad är högt blodtryck?

Högt blodtryck, definierat i tekniska termer som hypertoni, är en mycket vanlig sjukdom. Det är inte en riktig sjukdom, men den representerar fortfarande en riskfaktor som gynnar uppkomsten av andra allvarligare hjärt-kärlproblem, eftersom det tvingar hjärtat att pumpa blod med större ansträngning genom hela kroppen. Vi talar korrekt om hypertoni när det lägsta eller diastoliska trycket är högre än 90 mmHg och det maximala eller systoliska trycket överstiger 140 mmHg (mmHg står för millimeter kvicksilver). Det är därför mycket viktigt att alltid hålla blodtrycksvärdena under kontroll och, vid högt blodtryck, att agera snabbt genom att ändra kost och livsstil.

Mäter blodtrycksmätare hjärtfrekvens?

Ja, några BLODTRYCK-maskiner erbjuder funktionen för att övervaka hjärtslag bland många andra. Välj den med funktioner som bäst passar dina behov.

Är en automatisk blodtrycksmätare korrekt?

En digital eller automatisk BLODTRYCK-maskin är ganska exakt och visar resultat enkelt – förutsatt att användaren inte rör sig. En manuell blodtrycksmätare bör väljas för mycket mer exakta avläsningar än sin digitala motsvarighet. Även om de är besvärliga att använda och förstå ordentligt.

Är handledens blodtrycksmätare korrekta?

Blodtrycksapparater monterade på handleden tenderar att vara felaktiga. Armblodtrycksmätareär mycket bättre på att leverera bästa möjliga avläsningar.

Vilken är den mest exakta blodtrycksmaskinen?

BLODTRYCK-maskiner fastspända på överarmen tenderar att ge mycket exakta avläsningar. De kan vara antingen digitala eller analoga. För hemmabruk är digitalt det bästa alternativet eftersom avläsningarna är tillräckligt exakta och inte kräver mycket arbete att hantera. Analoga maskiner är lite svåra att vänja sig vid och är vanligast bland praktiserade läkare.

Hur säkerställer jag att mina avläsningar är korrekta?

För att säkerställa korrekta avläsningar med minimala fel, se till att du sitter stilla med ryggen vilad och fötterna på marken. Föra inga konversationer När du använder maskinen och var lugn. Kom också ihåg att ta flera avläsningar under dagen och ta ett genomsnitt för att få bästa möjliga resultat.

Hur länge ska jag vänta mellan blodtrycksmätningarna?

Några timmars vila är nödvändig mellan blodtrycksmätningarna. Du kan ta cirka 4-5 avläsningar på en dag och genomsnittet av dem. Se till att ta en paus på 5 minuter innan mätningarna.

Vilka avläsningar är mer exakta mellan handleden och överarmen?

Handledsavläsningar anses i allmänhet inte vara korrekta. Gå med överarmsavläsningar för att säkerställa bästa resultat.

Räknas manschettstorleken?

Ja, om manschetten är åtsittande eller lös kommer avläsningarna aldrig att vara korrekta. Skaffa maskinen med den manschettstorlek som passar dig bra för att säkerställa korrekta mått.

Vilket är det normala blodtrycket hos människor?

Blodtryck över 120 över 80 och mindre än 140 över 90 anses normalt. Om du hittar högre eller lägre, försök att göra hälsosamma livsstilsförändringar.

Kan dricka mycket vatten sänka blodtrycket?

Om du inte dricker tillräckligt med vatten, försöker din kropp att säkra sin vätsketillförsel genom att behålla natrium. Så det bästa sättet att sänka blodtrycket är att dricka rikliga mängder vatten.

Är funktioner viktigt?

Bildskärmar som länkar till dina enheter: Några få BLODTRYCK-bildskärmar kan länka till din Android- eller iOS-enhet trådlöst med Bluetooth. Detta är det perfekta alternativet för att lagra dina data elektroniskt och referera till dem när du vill. Detektor för oregelbundna hjärtslag: Kontrollera om din blodtrycksmätare också upptäcker en oregelbundenhet i ditt hjärtslag. Detta hjälper dig att hålla reda på de potentiella hälsoriskerna och hjärtproblemen.

Bakgrundsbelysning: En LCD-skärm med bakgrundsbelysning gör att du enkelt kan kontrollera din läsning även i svagt ljus. Att upprätthålla ditt blodtryck är nyckeln till att hålla sig frisk. Ett av sätten att göra detta på är att övervaka ditt blodtryck regelbundet, särskilt om du är benägen att få högt blodtryck. Dessa blodtrycksmätare kan också hjälpa dig att ta reda på om dina mediciner fungerar eller om det finns oregelbundenheter i hjärtslag. Välj från vår lista och kom ett steg närmare en hälsosammare livsstil!

Vilka är fördelarna med att använda blodtrycksmätare?

Att själv övervaka ditt blodtryck kan hjälpa dig att vara uppmärksam på underliggande hälsotillstånd. Det hjälper dig att veta om din livsstilsförändring eller medicinering fungerar korrekt. Det kan också hjälpa din läkare att fatta beslut om att justera doser eller byta medicin. Att använda en blodtrycksmätare kan ge dig bättre kontroll och ansvar för din hälsa. Du kommer att känna dig mer motiverad att kontrollera ditt blodtryck med en förbättrad kost, rätt medicinering och fysisk aktivitet.

Det hjälper dig att hålla reda på plötsliga toppar eller fall i ditt blodtryck och reglera din livsstil därefter. De moderna blodtrycksmätarna är lätta att använda och läsa. Detta gör det möjligt för människor i alla åldersgrupper att bekvämt kontrollera sitt blodtryck och hålla sig friska.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top