Den bästa eltandborsten 2024 – Test av olika eltandborstar

[tabell]

Klicka här för att se eltandborstar. 

Bästa eltandborsten 2024

Att ha en bra tandborste är både bra för din orala hygien och dina tänder men även något som gör din vardag bättre. Att kunna vakna upp äta frukost i lugn och ro och avsluta det med att borsta tänderna med en hållbar, effektiv och stilren tandborste sätter en guldkant på vardagen. En elektrisk tandborste möjliggör just detta med sin smidighet och enkelhet. Därför bör du definitivt överväga fördelarna med att investera i en eltandborste.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra eltandborste på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken elektrisk tandborste som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem eltandborsten så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa eltandborsten. Det är just därför som vi här på skönhetsmagasinet.se har skapat en tabell med de bästa eltandborstarna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla elektriska tandborstar som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa eltandborsten inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test eltandborste 2024

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa elektriska tandborsten på nätet. När du letar efter den bästa eltandborsten finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa eltandborsten enligt min forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en eltandborste efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa eltandborsten för dig:

 • Teknik
 • Borstningslägen
 • Dagligt rengöringsläge
 • Vitt läge
 • Tandköttsvårdläge
 • Känsligt Läge
 • Tungvård/rengöringsläge
 • Tandborsthastigheter
 • Batteri
 • Batteritid
 • Manuell kontra elektrisk tandborste
 • Uppladdningsbarhet
 • Utbytbara huvuden
 • Timer
 • Sensorer
 • Borsthuvuden
 • Batteridriven kontra uppladdningsbar eltandborste
 • Sonisk kontra oscillerande eltandborste
 • Komfort
 • Effektivitet
 • Användarvänlighet
 • Hållbarhet
 • Borstningsteknik
 • Sonisk
 • Roterande
 • Ultrasonisk
 • Kraft
 • Ersättningshuvud
 • Storlek
 • Kostnad
 • Säkerhet
 • Uppladdningsbara kontra engångsbatterier
 • Justerbar hastighet
 • Vibrerande eller roterande-oscillerande borstverkan

Teknik

Detektionsteknik – Känner igen vilka delar av din mun som har rengjorts och vilka som inte har gjort det. Smartphone-anslutning – Ansluts via Bluetooth för att hjälpa till att spåra och förbättra borstvanor. Trycksensorer – Om du trycker för hårt tänds en lampa som hjälper till att förhindra skador. Laddbar väska – En väska som också laddar den. Mobil! Borstvarningar – Borsten talar om för dig när det är dags att byta ut ditt borsthuvud.

Borstningslägen

Dagligt rengöringsläge – Perfekt för daglig plackborttagning. Polerings läge – Hjälper till att gradvis bleka tänderna, ofta med hjälp av tandläkarinspirerade polerkoppar för att ge dig naturligt vitare tänder. Känsligt läge – Kan hjälpa till med känsliga tänder och tandkött, speciellt i kombination med ett känsligt huvud. Rekommenderas för barn. Massageläge – Hjälper till att försiktigt massera tandköttskanten, särskilt effektivt om du lider av gingivit eller blödande tandkött. Djuprengöringsläge Tillåter längre tid att borsta för att säkerställa att du rengör alla svåråtkomliga områden.

Dagligt rengöringsläge

Standardläget är läget för daglig rengöring. Det ger 2 minuters borstningstid som kan vara bra för dagliga pass.

Vitt läge

Som namnet antyder syftar det vita läget till att polera dina tänder. Det kan resultera i avlägsnande av fläckar eller gulhet från tandytan, ett vitare eller ljusare utseende. Vanligtvis är de första 2 minuterna rengöringsläget och den sista halvminuten är poleringen. Den kan vara lämplig för antingen dagliga eller tillfälliga borstningspass.

Tandköttsvårdläge

Gum-Care-läget har en mjuk massagecykel på en minut till en början. Sedan kommer det att finnas ett 2-minuters rengöringsläge för att rengöra tandköttet. Det kan vara utmärkt för de som har blödande tandkött eller ömma eller inflammerade tandkött. Dessutom kan det stimulera blodflödet och stärka tandköttsvävnader.

Känsligt läge

Läget innehåller lägre hastighet, fungerar dock för att ge en skonsammare borstningsupplevelse. Även om den har en lägre vibrationsfrekvens kommer du att få en grundlig rengöring. Om du har känslighetsproblem kan det vara det bästa läget för dig. Rengöringscykeln kan pågå i 2 minuter.

Tungvård/rengöringsläge

Detta 20-sekundersläge fokuserar på att rengöra din tunga med Tongue Care/Clean-borsthuvudet. Det kan rengöra inte bara tungan utan även insidan av kinderna. Läget kan ge en skonsammare upplevelse än det dagliga städläget. Den kan vara lämplig för antingen daglig eller tillfällig användning.

Tandborsthastigheter

Ju snabbare hastigheten är, desto effektivare blir din eltandborste när det gäller att bryta upp plack, så se upp för antalet pulsationer, rotationer och vibrationer. För barn under 5 år är det bäst att använda en barntandborste i långsammare läge.

Batteri

Det är stor skillnad på hur länge laddningsbara batterier håller. Vi fann att det bästa varade i mer än 184 minuter – det är ungefär sex och en halv veckas borstning två gånger om dagen i två minuter innan du skulle behöva fylla på kraften. Men andra håller inte lika länge – vi hittade den minst kraftfulla borsten som behövdes laddas upp efter bara 16 borstar. Innan du köper din elektriska tandborste är det värt att överväga hur ofta du kommer att ladda den. Om du planerar att ha laddaren lätt till hands och batteriet ständigt laddat är det mindre viktigt att välja en modell med ett kraftfullt batteri. Men om du föredrar att ha laddaren packad, eller om du vill ta med dig borsten på långa resor utan laddaren, leta efter en tandborste med ett batteri som håller länge.

Det är stor skillnad på hur lång tid det tar att ladda varje borste. De snabbaste borstarna laddas på mindre än 12 timmar – så de laddas helt mellan varje borste om du har din borste på laddaren. Men den långsammaste borsten tar 24 timmar att ladda! Om du planerar att förvara din borste på laddaren och hålla batteriet ständigt laddat, är det mindre viktigt att välja en modell med ett batteri som håller länge. Men om du föredrar att hålla laddaren packad, eller om du vill ta bort borsten utan laddaren, är batteritiden viktigare.

Batterid

Som det står på plåten, är ett par AA:er allt som krävs för att hålla din eltandborste surrande fint. Vid användning två gånger dagligen bör de hålla mellan fyra och sex veckor. Batteridrivna elektriska tandborstar kan vara praktiska för resor om du inte vill ha problem med att bära runt på ännu en laddare.

Manuell kontra elektrisk tandborste

Du kan göra ett bra jobb med att borsta tänderna med antingen en manuell eller elektrisk tandborste, även om det finns en del forskning som tyder på att motordrivna borstar kan göra ett lite bättre jobb med att rensa bort plack och motverka gingivit och tandköttssjukdomar. Men att trycka för hårt med en motordriven borste kan slita bort emaljen – vilket också kan hända med en manuell borste. Oavsett vilket, använd en försiktig beröring och köp en borste med mjuka borst. Byt ut din borste eller borsthuvud var tredje eller fjärde månad, varje gång dina borst börjar spridas.

Uppladdningsbarhet

Precis som en telefon har de en laddstation eller kabel som fyller på ett internt litiumbatteri. Stressa inte om du glömmer att ladda om några dagar eftersom du borde få – åtminstone – ett par veckors optimal prestanda på full laddning. Om du laddar dagligen kommer batteriet att hålla i upp till fem år, men om du vill pressa extra liv ur det, låt det ta slut var sjätte månad och ladda om det. De flesta laddningsbara modellerna har också en röd ljusdisplay någonstans på handtaget, vilket indikerar att en strömpåfyllning krävs.

Utbytbara huvuden

Precis som manuella tandborstar måste bytas ut genom slitage under månaders användning, leta efter en elektrisk tandborste som låter dig göra detsamma. Förpackningar med tre till sex ersättningshuvuden kommer att hålla dig igång ett tag, byt bara ut huvuden var tredje månad. En av de nyare utvecklingarna inom detta område är huvuden med borstar med olika längder för att ge det som kallas cross action, vilket ger en ny rengöringsdimension till motorns rörelse.

Timer

En av de viktigaste frustrationerna för tandläkare – förutom var de ska förtöja sin andra båt – är att även om människor är noggranna med att borsta, gör de det ofta inte tillräckligt länge. Var dock aldrig rädd, många av den senaste generationen kommer med en praktisk smartphone-app som guidar dig runt din mun och säkerställer att du spenderar rätt tid i varje zon. Duktig. En timer som indikerar när du ska flytta borsten till en annan del av munnen eller när du har klarat den rekommenderade tvåminutersrengöringen.

Att rengöra tänderna för kort tid eller för länge kan vara skadligt för din munhälsa. För optimala tänder och tandköttshälsa bör du sträva efter att rengöra varje del av munnen noggrant, med fokus på varje avsnitt när du går. Timers kan vara bra verktyg för att säkerställa att du rengör dina tänder och tandkött under rätt tid. På många modeller stängs tandborsten automatiskt av när timern går ut, medan andra varnar dig när du behöver byta till en annan del av munnen.

För bästa munhygien rekommenderar tandläkare att borsta två gånger varje dag, i två minuter varje gång. De bästa eltandborstmodellerna kommer med inbyggda timers som vibrerar för att indikera den tid du kommer att spendera på att rengöra varje kvadrant. Borstningstiden på 2 minuter är lika fördelad mellan insidan av dina övre tänder, utsidan av dina övre tänder, insidan av dina nedre tänder, utanför på dina nedre tänder. Detta hjälper till att säkerställa att du inte slutar tidigare, vilket begränsar munhygienfördelarna med din eltandborste.

Sensorer

För en generation som är uppvuxen med manuella tandborstar kan det vara svårt att komma till rätta – se vad vi gjorde där – med effektiviteten och kraften hos elektriska tandborstar. Istället för att bara låta borsten göra jobbet, applicerar användare ibland för mycket på sina tänder och tandkött, vilket oavsiktligt orsakar skador för tillfället och med tiden. För att förhindra detta inkluderar ledande varumärken nu trycksensorer, som varnar dig när du trycker för hårt. Det tar vanligtvis formen av en lampa någonstans på handtaget, som tänds när du behöver lätta på en beröring. Detta kan förhindra tandköttsskador genom att upptäcka när du borstar för hårt och minska tandborstens rörelseverkan.

De bästa eltandborstmärkena kommer med extra säkerhetsåtgärder inklusive en trycksensor som varnar dig när du trycker för hårt medan du borstar. Detta är särskilt användbart för förstagångsanvändare av elektriska tandborstar och personer med känsligt eller sjukt tandkött. Sensorn tänds vanligtvis när för mycket tryck upptäcks, vilket gör att du kan märka och lätta på din kraft. Detta hjälper till att förhindra skador på tandkött och även tänder från ihållande överdriven stress. Dessa funktioner kan hjälpa till att göra din tandrengöringsrutin säkrare och mer effektiv. Vissa sensorer låter dig veta om du trycker för mycket, medan andra hjälper dig att spåra var du har och inte har städat.

Borsthuvuden

Din manuella tandborste hade ett huvud som en paddel. Och även om det täckte mer område i ett enda slag, gav det dig förmodligen inte en så grundlig rengöring som du hade hoppats. På det hela taget tenderar elektriska tandborstar att ha små huvuden så att du enkelt kan ta dig in på de svåråtkomliga platserna.

Dagarna för att välja ett mjukt, medium eller hårt borsthuvud är förbi. De flesta eltandborstar kan användas med en rad borsthuvuden som marknadsförs som att de har en specifik rengöring – som blekning, tandtråd eller känsliga. Men när vi undersökte olika borsthuvuden på samma handtag fann vi att det inte var stor skillnad i hur väl de tog bort plack. Enda undantaget var när vi testade känsliga borsthuvuden. Vi blev inte förvånade över detta eftersom känsliga huvuden har mjukare borst, som är mindre nötande på tänderna. Du måste byta ut borsthuvudet när borsten är slitna – tillverkare rekommenderar var 3:e till 4:e månad. Men ersättningar kan vara dyra så inkludera när du väljer en tandborste.

Batteridriven kontra uppladdningsbar eltandborste

Uppladdningsbara tandborstar har ett inbyggt batteripaket som du kan ladda från sin egen nätadapter; Batteridrivna ser ut precis som vanliga tandborstar med plats för batteriet i handtaget. Batteridrivna tandborstar är billiga att köpa men det är värt att överväga kostnaden och miljöpåverkan av att slänga alkaliska batterier. (Att använda uppladdningsbara batterier kan hjälpa till att minimera detta). Vi tycker att uppladdningsbara eltandborstar kostar dig drygt 30 kr per år i kraft, medan batteridrivna tandborstar kan kosta upp till 270 kr per år för att byta batterier.

Sonisk kontra oscillerande eltandborste

Soniska elektriska tandborstar vibrerar otroliga 30 000 gånger på en minut. Minichockvågorna de utlöser lossar plack och tar bort det från ytan på dina tänder. Det skapar en virveleffekt som sträcker sig lite utanför spetsen på den elektriska tandborsten, och tar bort matbitar och till och med bakterier från mellan tänderna och längs tandköttskanten. En av nackdelarna med en sonisk eltandborste är att ett fåtal användare blir irriterade av vibrationerna eller känner att det irriterar deras tandkött.

Oscillerande elektriska tandborstar har roterande huvuden som snurrar i en hel eller partiell cirkel, och levererar cirka 5 000 penseldrag per minut. De är baserade på samma mekanism som manuell borstning, förutom att den högre hastigheten och kraften gör den effektivare vid rengöring av partiklar, tandsten och bakterier mellan dina tänder. Denna typ av eltandborste är vanligtvis tuffare mot ditt tandkött än en sonisk enhet.

Komfort

Du kommer att använda en elektrisk tandborste mycket regelbundet. Två gånger (eller fler gånger) varje dag. Naturligtvis bör du sätta komfort högt på din lista över saker att tänka på innan du köper en. Ändå gör de flesta inte det – och om du bläddrar igenom kommentarer från kunders feedback på någon shoppingwebbplats, kommer du att upptäcka att det vanligaste klagomålet är hur högljutt, “buzzy” eller grov deras borstupplevelse har varit. Varje jakt på den bästa elektriska tandborsten borde göra “komfort” till en viktig faktor i rankingen. Det beror på att det är svårt att etablera en regelbunden, bra borstvana när upplevelsen suger!

Din bästa eltandborste ska vara en fröjd att hålla i och använda, se ren och vacker ut också, och vara lätt att ladda, förvara och ta med på resor. Det är vad vi menar med “komfort”. Extra komfort kommer från användbara skydd, som en trycksensor som låter dig veta när du trycker för hårt på känsliga tänder och tandkött. En tystare eltandborste är att föredra framför en bullrig. Och en tandborste som kan nå alla skrymslen och vrår av din mun, även bakom kindtänderna och mellan tänderna, är bättre än en annan som inte kan.

Effektivitet

Rengöringsprestanda är nästa viktiga faktor för din bästa eltandborste. Faktum är att det kan tyckas konstigt att vi pratar om det först efter komfort – när det egentligen är en bra rengöring av tänderna som är anledningen till att du överhuvudtaget valde en elektrisk tandborste! Tja, sanningen är att nästan vilken tandborste som helst kommer att rengöra dina tänder lika bra… om du använder den rätt. Men om det inte är bekvämt, är chansen stor att du inte kommer att använda den på rätt sätt!

Att borsta tänderna två gånger om dagen bibehåller friska tänder och god munhygien, förhindrar röta och tandköttssjukdomar och håller dina pärlvita glänsande och rena. Topppresterande eltandborstar är alla effektiva för att rengöra tänder och ta bort plack. De flesta synliga plack- och matbitar tas bort med en normal två minuters borstning.  Vad några modeller saknade var plack i områden som var svåra att komma åt. Rotations-oscillationsborstar tenderade i allmänhet att vara något bättre på att ta bort även denna plack. Intressant nog matchade en manuell tandborste deras prestanda – så det ensam är inte en anledning att skaffa en elektrisk tandborste (men sedan finns det flera andra bra anledningar till varför du borde!)

Många vetenskapliga studier har genomförts för att undersöka om manuella eller motordrivna tandborstar är mer effektiva för att minska tandköttssjukdomar och eliminera plack. En genomgång av nästan 30 studier som jämförde engångstandborstar och elektriska tandborstar fann att det totalt sett inte fanns någon signifikant skillnad mellan elektriska och manuella tandborstar i deras förmåga att ta bort plack och förhindra tandköttssjukdomar. Men bevis tyder på att en viss typ av motordriven tandborste som kallas rotationsoscillationstandborste (borsten går runt och runt och fram och tillbaka) är mer effektiv än manuella tandborstar.

Användarvänlighet

Precis som med alla enheter eller instrument som du kommer att använda dagligen spelar det roll hur lätt din eltandborste kan ställas in, användas och rengöras efteråt. Blir det jobbigt kommer du snart att tappa intresset! En eltandborste med quad-timer som med 30-sekunders intervall indikerar att det är dags att flytta till en annan kvadrant får högre poäng i rankingen än en utan timer. Om laddningsbasen eller enheten kan rymma ett extra huvud är det också ett plus. Kan du enkelt byta borsthuvuden på din tandborste? Bra! Och om det är svårare att ta bort tandkrämen efter borstning, eller om det samlas vattenrester på borsten eller basen, är det ett nej.

Din bästa eltandborste ska med andra ord vara ett nöje att använda och rengöra. Allt ska ske utan för mycket medveten tanke eller ansträngning – automatiskt. Det är de elektriska tandborstmodellerna som gläder användarna… och tack och lov finns det många liknande på marknaden.

Hållbarhet

Din eltandborstes batteri avgör ofta hur nöjd du kommer att bli med den. Billiga “kastningsmodeller” har svagare batterier som begränsar enhetens livslängd. Elektriska tandborstar av högre kvalitet kommer med kraftfullare uppladdningsbara batterier. Ofta fungerar laddningsbasen som ett tandborstställ. De flesta elektriska tandborstbatterier håller sin laddning i en vecka vid regelbunden användning (två gånger om dagen, två minuter varje session). Tiden mellan laddningarna varierar dock mycket från en tillverkare till en annan, och även mellan modeller.

Mer avancerade modeller har funktioner som kräver att enheten förblir i standby-läge, vilket också gradvis tömmer batteriet. En eltandborste som går på vanliga (icke uppladdningsbara) batterier är praktiskt om du reser ofta. En nackdel är dock att dessa tandborstar i allmänhet är mindre kraftfulla och deras rengöringsverkan är mindre effektiv.

Borstningsteknik

Sonisk

Denna teknik hänvisar till den ljudrörelse som genererar luftbubblor som får borsten att vibrera i hög hastighet. En eltandborste med ljudteknik kan göra tusen gånger mer rörelse av borstningen på bara en session. Tandborstens frekvenser kan variera mellan 200 Hz till 517Hz, d.v.s. 24 000 till 62 000 rörelser per minut.

Ju fler vibrationer den gör på en minut, desto fler rörelser gör din soniska tandborste. Som ett resultat stör det plackbiofilmen och bekämpar tandköttssjukdomar. Dessutom hjälper rörelsen till att massera tandköttet samtidigt som det ökar blodcirkulationen. Dessutom kan ljudteknik minska risken för emaljnötning och eliminera fläckar. Även om tandborsten har ett ovalt borsthuvud, är den liten i storleken som gör det lättare att komma åt komplexa områden. Konturen på tandborsten kan lätt sträcka sig in i mellanrummen mellan dina tänder.

Roterande

Oscillerande-roterande teknologi aktiverar den elektriska tandborsten att rotera i hög hastighet med snabba pulseringar. Medan pulseringarna lossar plack från tänderna, roterar borsten huvudet och borstar bort dessa plack. Ju högre rotationshastigheten blir, desto fler rörelser genererar borsthuvudet. En sådan tandborste har vanligtvis ett runt huvud som kan omsluta varje tand helt. Det betyder att borsten kan röra sig djupt ner till din tandköttskant. Inte bara det, borstens roterande rörelse pressar dem mot ytan på dina tänder för att ta bort fläckar.

Ultrasonisk

Ultrasonisk är en av de senaste teknikerna inom elektriska tandborstar. Den består av borsten av ultraljudsinducerade vibrationer. Tekniken använder i allmänhet ultraljudsvågor med en frekvens på 1,6 MHz eller 192 000 000 rörelser per minut.

De “högre frekvensvågorna men ändå lägre i amplitud” betyder att vibrationerna delar upp bakteriekedjor som orsakar plack. Som ett resultat förstör detta dem från tandytan upp till 5 mm under tandköttskanten. En sådan elektrisk tandborste kommer inte att behöva någon fysisk ansträngning för att rengöra din mun.

Till exempel innehåller vissa tandborstar ultraljudsrörelse. Det ger förstärkt svepande rörelse som resulterar i bakteriekedjerester och eliminering av matpartiklar. De behöver också speciell ultraljudsaktiverad nano-bubbletandkräm för det effektiva rengöringsjobbet. Inte bara det, ultraljudstandborste kan vara otroligt för människor med känsligt tandkött och tänder. Dessutom är det bra för de som har högre känslighet för vibrationer och ljud också.

Kraft

Det första du bör tänka på är borstens kraft. Som en allmän regel har de uppladdningsbara tandborstarna mer kraft. Vi rekommenderar alltid en uppladdningsbar borste framför en som drivs med utbytbara batterier. En ny introduktion till elektriska tandborstar har varit användningen av Li-Ion-batterier. Dessa liknar batterierna som finns i de flesta smartphones. De har mer konsekvent kraft och kommer att borsta med samma effektivitet oavsett om batteriet är på 100 % eller 5 %. Det är en trevlig funktion att ha, men inte på något sätt väsentlig, det skulle bara betyda att du kan ladda tandborsten mindre och behålla samma rengöringseffektivitet.

Ersättningshuvud

En annan viktig faktor skulle vara hur lätt det är att köpa ersättningshuvudena på borsten du tittar på. Då och då dyker det upp specialerbjudanden i lågprisbutiker och butiker för billiga elektriska tandborstar. Om ersättningshuvudena för dessa borstar inte är lättillgängliga, kan du upptäcka att om 3 månader, när det är dags att byta ut huvudet, att de inte är lätta att få tag på och den elektriska tandborsten du nyligen har köpt inte längre är någon användning.

Storlek

Det bästa tandborsthuvudet för dig bör ge dig enkel åtkomst till alla ytor på dina tänder. För de flesta vuxna är ett tandborsthuvud som är en cm brett och 2 cm högt det enklaste att använda och det mest effektiva. Även om det finns större tandborsthuvuden tillgängliga, kan du upptäcka att det är svårt att manövrera dem för att rengöra vissa svåråtkomliga områden, som sidorna och baksidan av dina kindtänder. Tandborsten ska ha ett tillräckligt långt handtag så att du bekvämt kan hålla den i handen.

Kostnad

Även om det finns några mer prisvärda eldrivna tandborstar som säljs, kostar elektriska tandborstar många gånger mer än manuella tandborstar. Utöver den initiala kostnaden för en elektrisk tandborste, måste du byta ut det avtagbara tandborsthuvudet lika ofta som du byter ut din manuella tandborste. Naturligtvis, om användningen av en elektrisk tandborste hjälper dig att hålla dina tänder rena, kan du kompensera för kostnaden med en minskning av tandläkarkostnaderna.

Säkerhet

Även om alla tandborstar har testats för säkerhet, kan det finnas vissa individer för vilka en viss typ av tandborste är säkrare. Om du tenderar att borsta för kraftigt, vilket kan skada ditt tandkött och tänder, kan en motordriven tandborste göra det lättare för dig att vara skonsam mot ditt tandkött och tänder och samtidigt få dem rena. Vissa studier tyder på att användning av en eldriven tandborste kan öka mängden bakterier i blodomloppet mer än en manuell tandborste. Detta utgör ingen risk för friska människor med normalt immunförsvar och friska hjärtan. Men det kan öka sannolikheten för att personer med vissa hjärtsjukdomar kan få en potentiellt farlig infektion i hjärtat. Ytterligare utredning behövs för att avgöra om detta bör vara en anledning till oro.

Uppladdningsbara kontra engångsbatterier

När elektriska tandborstar först kom ut på marknaden drevs de faktiskt genom att ansluta den till ett vägguttag via en nätsladd! Du kan bara föreställa dig vilken säkerhetsrisk det kan ha varit sedan det var med vatten. Nuförtiden drivs de av engångsbatterier eller uppladdningsbara batterier.

Som det senaste är elektriska tandborstar med laddningsbara batterier de bäst presterande på marknaden. Om du har några tvivel angående batteritiden behöver du inte oroa dig eftersom varje borstning använder så lite energi att en enda laddning kan gå i flera veckor. En mycket viktig fördel med ett inbyggt uppladdningsbart batteri är att det inte finns någon batterikammare där vatten kan sippra igenom och orsaka äcklig bakterieuppbyggnad. Dessutom kan engångsbatterier vara slösaktiga och skadliga för miljön.​

Justerbar hastighet

Alla har en speciell “touch” som de tycker är bekväm när de borstar tänderna. Vissa gillar det väldigt skonsamt, medan andra gillar en fast massage. Dagarna med enkelhastighetstandborsten är förbi (även om de fortfarande finns tillgängliga) eftersom justerbara hastigheter har kommit. Även om det är sant att du kanske bara föredrar en specifik hastighet, är detta ganska perfekt för familjer som gillar att bara dela en elektrisk tandborste med sitt eget borsthuvud. Och om dina barn gillar att använda en elektrisk tandborste, kommer du att vilja ha en mjuk och skonsam rengöring för dem. Andra märken kallar mer lämpligt sina borsthastigheter, “borstlägen” och kan ha så mycket som sex! De inkluderar daglig rengöring, blekning, tandköttsvård, tungrengöring, djuprengöring och så vidare och så vidare.

Vibrerande eller roterande-oscillerande borstverkan

Vibrerande tandborstar brukade vara den enda elektriska borsten som fanns. I grund och botten vibrerar tandborsten och du lägger ett lätt tryck och utför de vanliga rörelserna för att borsta tänderna. Nuförtiden har tekniken förbättrats mycket och roterande-oscillerande borstar finns nu tillgängliga. En roterande-oscillerande borste rör sig i en cirkulär rörelse och svänger sedan fram och tillbaka. Allt du behöver göra nu är att placera borsten mot dina tänder i rätt vinkel och låta den göra sitt arbete. Det låter lat, men det är det inte. Och hur som helst, en överlägsen och effektivare rengöring beror egentligen inte på hur mycket armbågsfett du applicerar.

Lista över de bästa elektriska tandborstarna 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Eltandborstfunktioner att överväga

Att överväga Basic-modellerna har ett standardborsthuvud och ett rengöringsprogram. Modeller med högre specifikationer, å andra sidan, kommer ofta med en mängd funktioner och tillbehör som höjer priset. Här är funktionerna som vi tycker är värda att betala mer för: Borstningstimer – Detta hjälper dig att borsta i hela två minuter, vilket är den tid som tandläkare rekommenderar att vi lägger ner på att rengöra våra tänder. Vissa är automatiskt programmerade att bara borsta i två minuter så att du inte behöver tänka på tiden. Andra piper eller stammar när det är dags att sluta. Trycksensor – Att borsta för hårt kan skada ditt tandkött och tandemalj och hård skrubbning för att ta bort plack är inte nödvändigt – faktiskt, att trycka för hårt mot dina tänder kan göra mer skada än nytta.

Trycksensorer låter dig veta om du trycker för hårt, med antingen ett lätt eller pipande ljud. Vissa modeller kommer att sluta pulsera och bara rotera om du trycker för mycket på dina tänder. Mjuka handtag – De bästa elektriska tandborstarna har ett mjukt grepp som kan göra dem mer bekväma att hålla och använda. Mjuka handtag minskar också vibrationerna du känner i handen när du borstar. Tvåminuterstimer – Detta är en användbar funktion som hjälper dig att hålla dig till tandläkarens rekommenderade tvåminutersborstningstid. Vissa modeller kommer också att inkludera en intervalltimer, som piper var 30:e sekund, för att påminna dig om att byta till en annan kvadrant av din mun och uppnå en jämnare rengöring.

Penseldrag per minut

Det finns inget sätt att manuellt borsta dina tänder kan producera lika många penseldrag per minut som dess batteridrivna motsvarighet, oavsett hur snabbt du rör din hand. Varför är detta ens viktigt? Tja, ju fler penseldrag per minut, desto effektivare är tandborsten för att ta bort plack. Om du är på marknaden för en höghastighetstandborste, leta efter en med “Soniska”-verkan – den är 100 gånger snabbare än en manuell borste, vilket gör den till en tandrengöring som motsvarar en Lamborghini.

Borsthuvuden

De mest populära elektriska tandborstarna erbjuder ett brett utbud av borsthuvuden för att passa dina behov, käkstorlek och budget. Förutom de vanliga rengöringshuvudena finns speciella eltandborsthuvuden avsedda för personer med känsliga tänder och tandkött, och de som har utfört tandregleringsarbete. Slipande borsthuvuden är bättre för extra blekning och omfattande plackborttagning. Rotationsoscillerande elektriska tandborstar har något större huvuden och är mer aggressiva i sin borstning.

Bara en cm skillnad i storlek kan göra den ganska obekväm att använda, och de flesta testare betygsätter dessa borsthuvuden lägre på komfortskalan. De är också bullrigare och gör ett surrande ljud som stör vissa användare. Om du har en liten mun eller begränsad käkrörelse, kan ett större eller djupare borsthuvud göra det svårt att nå bakom dina kindtänder. Det får dig också att dregla mer än ett mindre borsthuvud.

>>> Är du intresserad av ansiktsmask? Klicka här.

Borstningslägen

Vissa elektriska tandborstar erbjuder endast ett enda driftläge och kommer med bara en på/av-knapp. Detta är vanligtvis tillräckligt för de flesta användare. De avancerade elektriska tandborstmodellerna kommer med en rad olika borstningslägen för att passa alla speciella krav, de vanligaste är känsliga, massage- och blekningslägen.

Extra tillbehör

Dessa extra tillbehör är oftare förpackade med premiummodeller för elektriska tandborstar, en smarttelefonapp för att hålla reda på din borstningsaktivitet, en rörelsesensor som övervakar adekvat rengöring av alla områden, justering av färger för att indikera olika funktioner. Bluetooth-anslutning för att spara och lagra data. Vissa köpare är nöjda med dessa funktioner och har inget emot att betala extra för dem. Andra tycker att de är ett slöseri med tid och

Omfattning av huvuden

Att välja en borste med en rad olika huvuden kan hjälpa dig att ge den bästa möjliga borsten, med alternativ inklusive interdentala (mellan enskilda tänder), tungrengörande och tänder som gör ljusare. Vissa människor tycker att ett mindre cirkulärt huvud ger bättre tillgång till de bakre tänderna.

Borsthuvudsbehållare

Användbar för familjer eller par som delar en elektrisk borste, var och en med sina egna borsthuvuden. Akta dig för ett huvud som inte kan bytas ut! Borstar som inte tillåter dig att byta huvud kommer att innebära att du måste byta ut hela enheten upp till fyra gånger per år.

Rengöringsåtgärder

Ett viktigt sätt att skilja mellan modeller av elektriska tandborstar är genom deras olika rengöringsåtgärder. Några av de vanligaste rengöringsåtgärderna inkluderar: Oscillerande – tandborstens huvud roterar under användning. Vibrerande och pulserande – tandborstens huvud vibrerar under användning. Soniska – tandborstens huvud avger intensiva vibrationer under användning. Multidirectional – tandborstens huvud rör sig upp och ner och från sida till sida.

Borsttyper

Även om det finns många olika typer av tandborsthuvuden på marknaden, bör du helst leta efter modeller med mjuka borst. Att använda borst som är för fasta kan skada ditt tandkött och den ömtåliga emaljen som täcker dina tänder, så det är ofta bäst att leta efter mjukare alternativ. Fastare borst har också sina användningsområden, inklusive rengöring av proteser, så se till att ta hänsyn till dina behov när du handlar efter tandborsthuvuden. Om du inte är säker på vilken borstfasthet som är rätt för dig, kontakta din tandläkare.

Strömalternativ

Det finns två huvudströmalternativ tillgängliga för elektriska tandborstar: batteridriven och uppladdningsbar. Uppladdningsbara tandborstar kommer vanligtvis med en laddningsvagga som gör att du kan ladda din apparat med nätström när den inte används. Batteridrivna tandborstar är i allmänhet ganska lika i design som laddningsbara tandborstar, men har tillräckligt med utrymme i handtaget för att lagra ett standardbatteri. Även om batteridrivna tandborstar ofta är billigare än laddningsbara modeller, är det viktigt att komma ihåg att batterierna som driver apparaten kommer att behöva bytas ut under hela året, vilket ökar de totala driftskostnaderna.

Justerbar intensitet

Vissa modeller ger dig friheten att justera intensiteten på din elektriska tandborste, vilket gör det lättare att anpassa din borstningsrutin. Detta kan vara praktiskt för personer med känsliga tänder som upplever smärta när de borstar för kraftigt.

Alternativ för borsthuvud

Människor har olika behov när det kommer till tandborsthuvuden, med varierande storlekar och fasthet som krävs för optimal rengöring. När du letar efter en ny elektrisk tandborste, leta efter en modell med utbytbara huvuden som låter dig anpassa din inställning. Du bör alltid välja en modell med utbytbara huvuden som hjälper till att förlänga livslängden på din apparat.

Indikatorborst

Tandborsthuvuden med indikatorborst är praktiskt om du har svårt att komma ihåg när du ska byta dina. Med användning, börjar färgen på borsten att blekna, vilket låter dig veta när du bör överväga att byta ut ditt nuvarande tandborsthuvud mot ett nytt.

Förvaring av borsthuvud

Elektriska tandborstar är inte alltid billiga, speciellt om du väljer att köpa en med många funktioner. Om du planerar att spara pengar genom att dela din elektriska tandborste med din partner eller barn, leta efter en modell med förvaring av borsthuvuden. Denna funktion gör att du kan förvara tandborsthuvuden på ett säkert sätt när de inte används.

Borstvariation

Om du går till apoteket för att köpa en manuell tandborste eller ett ersättningshuvud för din elektriska tandborste, kommer du att kunna välja en tandborste med mjuka, medelstora eller hårda nylonborst. För de allra flesta människor kommer en tandborste med mjuka borst att vara det bekvämaste och säkraste valet. Beroende på hur kraftigt du borstar tänderna och styrkan på dina tänder, kan medelhårda och hårda borstar faktiskt skada tandköttet, rotytan och den skyddande tandemaljen. För ännu mer tandskydd när du borstar, se till att borsten på tandborsten du väljer har rundade spetsar.

Sannolikhet

När det kommer till kritan kommer den bästa tandborsten för dig att vara den du mest sannolikt kommer att använda – och använda väl. Vissa människor kanske inte gillar den vibrerande känslan av en motordriven tandborste. Andra kanske tycker att en elektrisk variant är lättare att använda för att rengöra alla tandytor. Detta kan vara särskilt sant för personer med tillstånd som begränsar rörligheten, såsom smärtsam artrit. Om du gillar att använda din tandborste är det mer sannolikt att du borstar den rekommenderade tiden – två minuter. Vissa motordrivna varianter har till och med en inbyggd timer som låter dig veta när du har ägnat tillräckligt med tid åt att borsta.

Vanliga frågor om elektriska tandborstar

Är elektriska tandborstar bättre än manuella?

Det finns många olika åsikter kring vilket som är bäst, så vi har listat alla fördelar med en elektrisk tandborste för att hjälpa dig att bestämma själv. Elektriska borstar ger fler rörelsevariationer än manuella för extra effektiv plackborttagning. De har visat sig minska plack och gingivit mer än manuella borstar. De har inbyggda timers och vissa har till och med teknik som säkerställer att du rengör dina tänder ordentligt. Generellt mycket skonsammare mot tandköttet.

Det finns en mängd olika elektriska tandborstar för att passa individuella behov, medan olika manuella typer är begränsade. Bättre för hängslensbärare eftersom de kan komma till plack gömd bakom konsoler och vajrar. De är också bra för faner eftersom de inte repar eller skadar ytan. Kan vara användbart för personer med begränsad rörlighet. Du behöver inte röra på dig så mycket eftersom de gör flytten åt dig.

Hur använder jag min elektriska tandborste?

Borsta i minst 2 minuter två gånger om dagen med fluortandkräm. Om din tandläkare har rekommenderat ett speciellt sätt att borsta, följ deras råd, annars följ de 5 enkla stegen nedan. Efter att ha applicerat tandkräm, håll borsten mot dina tänder i en 45-graders vinkel. Börja på de yttre ytorna, borsta långsamt längs tandköttskanten. Stanna på varje tand i några sekunder. Flytta till de inre ytorna enligt samma rutin. Stanna på de nedre framtänderna lite längre, där det ofta bildas fjäll.  Rengör sedan tuggytorna försiktigt, ta några sekunder för varje tand. Glöm inte tungan! Borsta i en bak-till-fram-rörelse för att ta bort matpartiklar för fräschare andedräkt.

Hur är det med tandtråd trots att man använder eltandborste?

Vad är en elektrisk tandtråd? – En elektrisk tandtråd fungerar genom att spraya luft eller vatten mellan dina tänder och tandkött. Varför flödade? – Matpartiklar kan ofta fastna mellan våra tänder och kanske inte tas bort med enbart borstning. Tandtråd kan ta bort allt skräp och hjälpa till att hålla tandköttet friskt. När och hur ofta ska jag flöda? – Den bästa tiden att använda tandtråd är innan du borstar, eftersom detta tar bort all mat eller skräp innan du rengör dina tänder noggrant med en tandborste. Sikta på att använda tandtråd minst en gång om dagen.

När ska jag byta borsthuvud?

När borsten är slitna är det dags att byta borsthuvuden. De flesta märken kommer att erbjuda olika typer av huvuden designade för specifika funktioner som blekning, tandtråd eller flervägsrengöring. De kan vara dyra också, så bäst att köpa i lösvikt. Du måste byta ut elektriska tandborsthuvuden när borsten är slitna. Ersättningar är dyra och värda att köpa i flerpack för att hålla kostnaderna nere. De flesta eltandborstar kan användas med en rad olika borsthuvuden. Dessa är designade för att ge en mer specifik rengöring, dvs. blekning, tandtråd eller flervägsrengöring. De är nästan alltid dyrare än ett vanligt borsthuvud.

Hur länge håller batteriet?

I genomsnitt tar det mellan 8-15 timmar att ladda din tandborste helt. Beroende på kraften på ditt batteri kan detta ge dig mellan 7-30 dagars borstning. De flesta kommer att ha en 2-stiftskontakt, så se till att du också har en adapter.

Vad är elektriska tandborstars funktioner?

Det finns alla möjliga typer av elektriska tandborstar tillgängliga och de fungerar alla på lite olika sätt. Roterande – Dessa har en uppsättning borst som vrids. Borst kan ordnas i en cirkel som roterar, eller så kan individuella tofsar av borst snurra. Enbart roterande borstar är vanligtvis den billigaste typen av borstar du kan köpa. Roterande-oscillerande – Dessa elektriska tandborstar har små, runda huvuden och är en av de mest populära borstarna. Huvudet svänger – roterar i en riktning och sedan i den andra – runt en tand i taget för att sopa bort plack.

Pulserande – Vissa roterande och roterande-oscillerande elektriska tandborstar pulserar för att få huvudet att röra sig bakåt och framåt mot tänderna medan det snurrar. Detta hjälper till att avlägsna plack och är en teknik som vanligtvis finns på dyrare roterande borstar. Motoscillerande – Dessa elektriska tandborstar har samma huvudform som oscillerande borstar, men borsttossarna roterar åt olika håll samtidigt – med varje tofs som roterar i motsatt riktning mot de bredvid. Dubbelt huvud – Som namnet antyder kombinerar dessa elektriska tandborstar två huvuden i ett – en del roterar och den andra sveper från sida till sida.

Sida till sida – Istället för att snurra, sveper dessa tandborstar från sida till sida med så höga hastigheter att de vibrerar mot dina tänder. Elektriska tandborstar rengör på detta sätt. Ljud och ultraljud – Dessa är borstar som vibrerar vid vissa höga hastigheter och frekvenser för att hjälpa till att bryta ner plack. Tillverkare av soniska borstar hävdar att de också driver rengöringsvätska (en blandning av tandkräm, vatten och saliv) mellan tänderna för att hjälpa till att avlägsna plack. Vibrerande borstar är i allmänhet dyrare än roterande modeller.

Hur mycket ska jag spendera på en elektrisk tandborste?

Med ett så brett utbud av tandborstar tillgängliga till olika priser kan det vara svårt att bestämma sig för hur mycket man ska spendera. Men låt dig inte luras att tro att ett högre pris innebär bättre städning. Det inte finns någon direkt koppling mellan pris och kvalitet – du kan betala mindre än 500 kr för eller över 1 000 kr för en eltandborste som inte når den nivån. Om du inte hittar dessa borstar på erbjudandet, kan priset väcka ögonen. Men vilka fördelar finns det att betala mer?

Borstningslägen och huvuden – olika lägen och huvuden kan ge dig en skräddarsydd borstupplevelse. Från de som är designade för blekning eller känsliga tänder, till de som är riktade till personer som bär hängslen, kommer avancerade borstar ofta med ett val. Smart funktionalitet – koppla ihop tandborsten med en smartphone-app som låter dig se exakt var du borstar, och få vägledning i realtid för att uppnå bättre borstresultat. Tillbehör – reseväskor eller glastumlare som fungerar som laddare är bara två av de snygga tillbehören som finns när du betalar mer. Om du inte är intresserad av den här typen av funktioner och bara vill ha något enkelt men effektivt, har vi hittat massor av bra tandborstar för 500 kr eller mindre.

Vem ska köpa en elektrisk tandborste?

Du behöver inte nödvändigtvis byta från en manuell tandborste till en elektrisk tandborste om din tandläkare säger att du gör ett bra jobb med din nuvarande installation. Men en elektrisk borste kan hjälpa vissa människor att göra ett bättre jobb med att ta bort plack, särskilt för dem som inte har skickligheten att nå varje yta av sina tänder, vilket kan vara fallet med små barn eller äldre vuxna med artrit.

Vilka är de största borstningsmisstagen som människor gör?

De flesta människor borstar inte tänderna tillräckligt länge, i genomsnitt cirka 45 sekunder per pass, istället för hela två minuter. Och många trycker för hårt när de borstar, vilket kan skada tandkött och tandemalj med tiden.

Hur gör jag för att få renare tänder?

Oavsett vilket märke av tandborste, tandkräm eller tandtråd du väljer, är det avgörande att använda korrekta borstnings- och tandtrådstekniker för att ta bort plack, som orsakar håligheter och tandköttssjukdomar. Vad du ska använda: Välj en borste med mjuka borst, som är skonsammare mot tandköttet och kan rengöra bättre eftersom de är mer flexibla. Borstens design verkar inte påverka effektiviteten, så välj den du gillar. Borsta två gånger om dagen, 2 minuter varje gång. Och skölj munnen efter söta eller stärkelsehaltiga mellanmål.

Håll borsten med borsten vinklad 45 grader mot tandköttskanten, så att en rad med borstspetsar kan glida något under tandköttet. Vicka på borsthuvudet med en kort, vibrerande rörelse och gå sedan vidare till nästa plats. När du använder en motordriven borste kan du helt enkelt ställa den mot två tänder åt gången när du metodiskt rör dig runt munnen. Till sist skrubbar du tuggytorna. Borsta försiktigt för att undvika att skada tandköttet; att ta bort plack kräver inte mycket tryck. Borsta både de yttre och inre ytorna på dina tänder och toppen av molarerna. Borsta även tungan för att ta bort bakterier och fräscha upp andedräkten (eller använd en tungskrapa, som säljs på apotek för cirka 10 kr styck).

Bryt av cirka 45 cm tandtråd och linda det mesta runt ett finger; linda resten runt samma finger på din andra hand. Använd en försiktig sågrörelse för att skjuta tandtråden mellan tänderna ner och upp till tandköttskanten; flytta sedan försiktigt tråden något under tandköttet. Böj den sedan till en “C”-form mot sidan av en tand och svep den upp och ner. Upprepa för båda sidor av varje tand och linda upp ren tandtråd från första hand.

Vilken tandborste är rätt för mig?

När hängslen eller hållare finns på bilden kan en elektrisk tandborste vara mycket effektiv för att nå alla skrymslen och springor. Det är dock viktigt att barnen får lära sig att inte trycka för hårt och arbeta med rörelsesensorerna, eftersom det sista du vill ha är kostsamma reparationer av tandreglering. Det finns också mindre huvuden designade speciellt för små munnar för att underlätta rengöring överallt.

Om du har nått livets implantat- eller kronstadium, grattis (och beröm för ditt bankkonto)! Som sagt, elektriska tandborstar kan vara användbara på dessa, men det är alltid klokt att dubbelkolla med din tandläkare innan. När en generation är inställd på deras vägar och vuxit upp med manuella tandborstar, kan det vara tufft att gå över till el. Men de kan vara till stor hjälp om din rörlighet är begränsad och du har problem med att flytta borsten på egen hand. Det gör jobbet åt dig. Dessutom är eltandborstar ett effektivt sätt att rengöra proteser utan att vara för nötande, speciellt om du väljer ett lågintensitets- eller skonsamt läge.

Bör en elektrisk tandborste användas i minst två minuter?

Van att ge dina pärlvita en snabb 30-sekundersborste? Vi är ledsna att meddela att du inte får dem så rena som de kan bli. Du bör borsta i minst två minuter. Om att ställa in en timer verkar vara för mycket krångel, välj en elektrisk borste som piper eller stänger av när två minuter är slut.

Vad är batteridrivna eltandborstar?

Om du ser insidan av ett hotellrum oftare än ditt faktiska hem, kanske du vill välja en batteridriven borste framför en uppladdningsbar. Den är lättare att bära runt och tar mindre plats eftersom den inte behöver kopplas in.

Behöver jag en elektrisk tandborste?

Den största fördelen med elektriska tandborstar är att de gör de viktigaste borstningsrörelserna åt dig så att du kan koncentrera dig på hur och var du ska placera borsten. De har också några användbara funktioner, som timers, så att du vet att du har rengjort dina tänder under de rekommenderade 2 minuterna.

Enligt kliniska prövningar är det mer sannolikt att du uppnår god munhälsa med en elektrisk tandborste än en vanlig. En undersökning uppdaterad 2014, utvärderade 56 studier och drog slutsatsen att det fanns en 11 % minskning av plack vid 1 till 3 månader och en 21 % minskning efter 3 månaders användning av en elektrisk tandborste. Det fanns också en minskning av tandköttsinflammation, vilket kan leda till tandköttssjukdomar. Det finns dock vissa situationer där en elektrisk tandborste kan göra borstningen lättare. Om du har begränsad fingerfärdighet – såsom fysiskt handikappade, eller om du har ett medicinskt tillstånd som artrit.

Nyheten med en elektrisk tandborste kan också motivera människor som inte regelbundet borstar tänderna. 2-minuterstimern är praktisk för att säkerställa att du borstar i hela 2 minuter – det är otroligt hur lång en 2-minuters rengöring känns! Vissa modeller vibrerar eller pausar också var 30:e sekund för att tala om för dig när det är dags att rengöra en annan del av munnen. Andra kan vara motiverade att borsta längre eller korrekt om de har spenderat pengar på en elektrisk tandborste. Barn bör använda en borste (manuell eller elektrisk) som sitter ordentligt i munnen, når de bakre tänderna bekvämt och har mjuka borst.

Vad finns det för tandborststyper?

Elektriska tandborstar har alla olika borstfunktioner som fungerar på olika sätt. Roterande – ha en uppsättning borst som snurrar. Borst kan ordnas i en cirkel som roterar, eller så kan individuella tofsar av borst snurra. Oscillerande – ha små, runda huvuden och huvudet svänger (roterar i en riktning, sedan i den andra) rengör en tand i taget för att ta bort plack. Pulserande – vissa roterande och roterande-oscillerande tandborstar pulserar för att få huvudet att röra sig bakåt och framåt mot tänderna medan det snurrar. Detta hjälper till att avlägsna plack. Soniska – vibrera vid höga hastigheter och frekvenser för att hjälpa till att bryta ner plack.

Vilka funktioner finns det att överväga?

Om du funderar på att köpa en elektrisk tandborste, tänk på dessa punkter. Laddningsindikator – varnar dig när det är dags att ladda om. Praktiskt för resenärer eller om du regelbundet kopplar ur laddaren. Olika inställningar – som “känslig”, “djuprengöring” eller “blekning” ger en mer mångsidig tandborste. Dessa inställningar ändrar mönstret för borstning. Timer – hjälper dig att spåra din rekommenderade tvåminutersrengöring. Vissa piper, pausar eller vibrerar också efter 30 sekunder så att du vet när du ska flytta till ett annat område i munnen. Andra piper eller vibrerar när du har nått den rekommenderade tvåminutersrengöringen.

Förvaringslåda eller resecontainer – praktiskt när du åker iväg på semester. Behållare eller stativ för extra huvuden – användbart för familjer eller par som delar samma tandborsthandtag men har separata borsthuvuden. Utbytbara huvuden – du måste byta ut borsthuvudet när borsten är slitna – tillverkarna rekommenderar var tredje till fjärde månad. Men ersättningar kan vara dyra så det är viktigt när du väljer en tandborste. Borsthuvudena vi testade varierade i pris från 90 kr till 190 kr per huvud. Trycksensor – detta kan förhindra tandköttsskador genom att upptäcka när du borstar för hårt och minska tandborstens rörelseverkan. Smartphone-kompatibilitet – länkar till en smartphone-app. Funktioner inkluderar att övervaka dina borstvanor eller tajma hur länge du borstar tänderna.

Vad finns det för borsttips?

Oavsett om du använder en manual eller en eltandborste hjälper dessa tips dig att ta hand om dina tänder och tandkött. Borsta två gånger dagligen i två minuter. Den bästa tekniken är att borsta i 45° vinkel mot tandköttskanten, flytta borsten fram och tillbaka med små, försiktiga drag. Se till att du rengör alla ytor (yttre, inre och tuggytor) på dina tänder. Borsthuvuden bör bytas ut var tredje till var fjärde månad, eller tidigare om borsten slits ut. Använd fluortandkräm och spotta ut den efter borstning. Undvik att skölja efter borstning eftersom detta tvättar bort fluorid från dina tänder. Använd tandtråd eller använd interdentalborstar en gång om dagen för att rengöra mellan tänderna. Undvik sockerhaltiga, klibbiga eller sura livsmedel och drycker mellan måltiderna. Besök din tandläkare för regelbundna kontroller.

Vilken åtgärd rengör tänderna bäst – vibration, rotation, oscillation eller multiriktning?

Det finns flera typer av elektriska tandborsthuvudrörelser tillgängliga. Många modeller kombinerar flera av dessa rörelsetyper. Vibration/pulsering: huvudet vibrerar helt enkelt för att skapa extra rörelse av borsten. Rotation/cirkulär: det lilla cirkulära huvudet roterar snabbt. Flerriktad: huvudet rör sig snabbt från sida till sida och upp och ner. Det finns inga tydliga bevis för att någon av dessa typer nödvändigtvis är bättre än de andra, men elektriska tandborstar har generellt sett funnits av den ideella Cochrane Collaboration för att “minska plack och gingivit mer än manuell tandborstning”, med de största bevisen för rotation. oscillationsmodeller.

Varför är elektriska tandborstar bättre?

De flesta tandläkare och tandhygienister är överens om att en eltandborste är bättre än en manuell tandborste när det kommer till effektiv rengöring av tänder eftersom den inte beror lika mycket på “användarteknik”. Med en motor som driver borstningen blir rengöringen mer konsekvent med en elektrisk tandborste.

Av de två breda kategorierna av elektriska tandborstar – oscillerande, som efterliknar manuell borstning, och soniska, som rengör genom snabba vibrationer – skulle många rekommendera soniska tandborstar eftersom de är som skalningsutrustning som används på en tandklinik för att rengöra och bleka tänder. Mikrovibrationerna är mer effektiva för att rengöra både tandsten (hårt mineral som avsätts på tänderna) och den mjukare biofilmen. Men detta är inte att säga att oscillerande elektriska tandborstar inte är lika bra. Med nuvarande design, teknik och kraft kan din bästa elektriska tandborste vara antingen sonisk eller oscillerande.

Vilka saker är viktiga att överväga?

Bluetooth-anslutning

Flera tillverkare har en app som kan ge dig bonusfunktioner förutom själva tandborsten. Tandborsten kombinerar olika sensorer i handen som hjälper till att spåra hur du borstar tänderna i realtid. Du måste para ihop den Bluetooth-aktiverade tandborsten och appen. Synka sedan data till appen via Bluetooth. Nu måste du kontrollera instruktionerna i appen. Du kommer att få ett meddelande som bekräftar att anslutningen av de två enheterna har lyckats.

Appens funktion är ganska enkel. När du borstar hittar du en 3D-karta över din mun som visar tänderna du rengör. Det kommer att berätta för dig trycknivån på tandborsten på dina tänder. Så du kommer att få veta om du borstar för hårt eller för mjukt. När du har borstat i 2 minuter kommer timern för både appen och borsten att få dem att pipe. På så sätt kan du kontrollera om du har missat några områden. Appen kan också ge dig en lägesrapport. Så du kan sätta upp mål och få ett meddelande när du ska byta ut tandborstens huvud. En annan funktion är att den kan låta dig ställa in fokusområden på vissa tänder som kan behöva mer arbete. Funktionerna kan dock skilja sig beroende på märken och deras app.

Batteri

Elektriska tandborstar får kraften genom batterier. Du hittar dem i handtaget på din elektriska tandborste. Så de är sladdlösa. Antingen kommer batterierna att vara utbytbara (AA eller AAA) eller uppladdningsbara. Batteriets form, storlek och kapacitet kan variera mellan olika märken. Om du vill få den bästa eltandborsten, se till att den håller längre. Livscykeln för det utbytbara och uppladdningsbara batteriet kan dock vara olika. Eltandborstar har främst uppladdningsbara batterier. De kan hålla i upp till 3 veckor. Samtidigt använder modellerna av Oral-B utbytbara och kan ge en körtid på cirka 16 dagar. Detta är den genomsnittliga livscykeln för batterierna.

Timer

Det första din tandläkare kommer att berätta för dig om att rengöra dina tänder (även om du använder den manuella borsten) är att du ska borsta i minst 2 minuter. Vi har också sett några råd som säger att du bör borsta 4 minuter med en manuell borste, men läkare säger att det inte är nödvändigt. Men hur vet du hur länge du borstar? Med en manuell borste är den enda lösningen att ta med ditt stoppur till badrummet och använda det för att ta dig tid. Inte särskilt bekvämt om du frågar mig. De vanligaste typerna av timers är enkel 2-minuterstimer – den mest grundläggande timern som helt enkelt ställer in tiden till två minuter i det ögonblick du slår på borsten och stänger av tandborsten efter 2 minuter.

Storlek på borsthuvudet

Elektriska borstar, precis som manuella tandborstar, har olika storlekar på borsthuvuden. I allmänhet gäller att ju mindre personen är, desto mindre hans mun, desto mindre behövs borsthuvudet, även om det tydligen finns undantag att göra från denna regel. Personer med hängslen bör också använda mindre huvuden.

Tillgänglighet för ersättningsborstar

När du köper en eldriven tandborste, kom ihåg att du måste byta ersättningshuvuden med ungefär samma frekvens som du skulle byta ut en manuell tandborste – vanligtvis var tredje månad. Innan du förbinder dig till ett visst märke och modell, se till att ersättningsborstarna finns tillgängliga i ditt område.

Totalkostnaden för ägande

Även om du är säker på att vara uppmärksam på priset på tandborstenheten, glöm inte att räkna in kostnaden för huvuden. Försök att räkna ut hur mycket pengar du kommer att spendera på ersättningshuvudena under ett år.

Typ av laddare

Vissa modeller har laddare som är kompakta, lätta att resa och tar mindre plats. Andra kan ha större laddare eller laddare med plats för extra borsthuvuden.

Ytterligare egenskaper

Vissa av de mer avancerade modellerna har flera lägen och olika effektinställningar för olika situationer, till exempel känsligare för personer med känsligt tandkött. En annan funktion som är ganska sällsynt är medföljande UV-desinfektionsmedel.

Timer

Medan vi handlar om munhygienregler, kan en eltandborste göra en sak till för dig som hjälper dig att följa. Det kan berätta hur länge du har borstat! Genom ett litet pip eller en taktil vibration behöver du inte längre gissa om du har borstat varje del av munnen tillräckligt länge. En bra eltandborste berättar inte bara för dig när din totala borstningstid har nått två minuter, den kommer att meddela dig när du borstar när du ska flytta till en annan del av munnen.

Trycksensorer

Och du kan fortsätta och sluta missbruka ditt tandkött med för mycket press! Om du så önskar kan du få en eltandborste med trycksensor så att den kan varna dig om du är för hård mot tandköttet. Säg adjö till vikande tandkött och hej till ett friskt leende!

>>> Är du intresserad av parfym? Klicka här.

Vilken typ av eltandborste är bäst – oscillerande eller sonisk?

Oscillerande modeller – som de du vanligtvis hittar från Oral-B – fungerar precis som namnet antyder; huvudet kommer att rotera tusentals gånger per minut för att torka bort plack från dina tänder. Soniska borstar, å andra sidan, avviker från de roterande, runda huvudena och vibrerar istället på höga nivåer för att befria dina tänder från plackuppbyggnad. Tack och lov kan du verkligen inte förlora med någon av dessa dominerande elektriska tandborstardesigner, så allt beror på personliga preferenser.

Är det nödvändigt att spendera mer på en elektrisk tandborste?

Värdet är alltid svårt att fastställa, eftersom eltandborstar, precis som med andra områden, har många olika prisklasser att välja mellan. Åtminstone enligt vår erfarenhet av att testa med avslöjande tabletter för att avslöja plackuppbyggnad, gör rengöringsprestanda ofta inte så stor skillnad mellan modellerna. Det som däremot förändras är de andra funktionerna. Så om du gillar att ha grafer efter borstning, massor av rengöringslägen och potentiellt längre batteritid, kommer du förmodligen att behöva betala lite mer. Tror dock inte nödvändigtvis att du betalar för en bättre städning om du får en flaggskeppsmodell.

Hur ofta behöver jag byta tandborsthuvud?

Detta är personligt för varje användare, eftersom slitna borst ofta uppstår på grund av trycket som appliceras vid rengöring, men att byta ungefär var 12:e vecka är en bra uppskattning. Eftersom kraften bakom eltandborstar gör att du kan applicera mycket mindre tryck, kommer du sannolikt att upptäcka att elektriska tandborsthuvuden håller mycket längre än deras manuella motsvarigheter. Som en bonus, att kunna byta ut dessa huvuden innebär också att elektriska tandborstar kan delas.

Hur ofta behöver jag ladda en elektrisk tandborste?

Precis som med att byta ut huvuden, skiljer detta sig mycket mellan användare – och uppenbarligen olika mellan vissa modeller av borstar. Vanligtvis kommer du dock att upptäcka att de kan hålla sin laddning var som helst mellan 1 och 3 veckor, och kanske längre. Det betyder att de kan tas med på semester och resor utan att du behöver oroa dig för att ta laddaren. Laddningstiderna är också faktiskt ganska vänliga – vi tycker att de flesta modeller kan ladda från platt till full på cirka 12 – 24 timmar.

Är funktionen viktig?

Mycket av marknadsföringen och förpackningen av de elektriska tandborstarna förklarar alla funktioner som finns på den borsten, och hur den är bättre än en äldre modell eller en konkurrentmodell. Dessa inkluderar ofta “Känsliga lägen”, “Vitningslägen”, “Quick Fresh Modes” och “Deep Clean Modes”. I verkligheten krävs inte de flesta av dessa funktioner för de allra flesta användare. De viktigaste funktionerna som krävs för en elektrisk tandborste är en TIMER (vanligtvis i 2 minuter) och en TRYCKSENSOR, för att se till att du inte trycker för hårt på tänderna under rengöring. Alla andra funktioner är trevliga att ha, men definitivt inte nödvändiga.

Med detta i åtanke är det lätt att köpa en borste längre ner i tillverkarens sortiment som har dessa funktioner, vilket innebär att du vanligtvis kan hitta en bra tandborste för mellan 300-500 kr. du behöver inte spendera en förmögenhet.

Är teknologin viktig?

Det finns i allmänhet 2 typer av teknik inblandade. Roterande och oscillerande borstverkan och sonisk borstverkan. Roterande och oscillerande borstverkan arbetar i en mycket effektiv mekanisk åtgärd för att rengöra tänderna – borsten roterar från sida till sida och pulserar upp och ner. Denna rörelse av borsten gör att fibrerna i borsten sveper över tänderna många fler gånger än en manuell borste skulle göra och resulterar i mycket rena tandytor.

Soniska brush action fungerar mer som en mindre version av tandläkare/tandhygienists skalande handstycke. Fibrerna på borsten vibrerar med mycket hög frekvens och denna vibration resulterar i att plasket lossnar från tandytan. Alla tillverkare hävdar att deras teknik är överlägsen alla andra, men i verkligheten är de alla mycket bra. Vi får prova många av borstarna på marknaden, och varje medlem av vår personal har sin egen föredragna borsttyp/märke, allt beror på personliga preferenser.

Vissa människor tycker att de soniska borstarna känns bra, medan andra tycker att de är för kittliga och andra användare tycker att de roterande borstarna i oscillerande stil är mycket effektiva och bra på att rengöra, medan vissa användare kan tycka att borsten känns lite brutal och mekanisk. Av denna anledning är det klokt för många att överväga att köpa en tandborste som är lägre i tillverkarens sortiment för att “doppa tån i” och ta reda på om de gillar just den borsten. Om du gillar det och vill ha några av de mer expansiva funktionerna kan du överväga en uppgradering i framtiden.

Behöver jag använda en eltandborste?

Det enkla svaret är nej, men som alltid är det inte så enkelt! De flesta studier som gjorts nyligen har jämfört elektriska tandborstar med manuell borstning och har visat att de är lika bra som en manuell borste gjord med en perfekt teknik. Men det måste påpekas att de flesta människor inte borstar med perfekt teknik, och ur det perspektivet skulle de ha nytta av att använda en elektrisk tandborste eftersom borsten gör jobbet och minimerar inflytandet från användarens teknik. Investeringen av en eltandborste kan avskräcka vissa människor när du vill köpa en bra manuell tandborste för 30-50 kr, men om du skulle köpa en eltandborste för 500 kr, och det hindrade dig från att bara behöva en fyllning, då har den investeringen redan varit motiverad.

Är storleken på borsthuvudet viktigt?

Precis som med vanliga manuella tandborstar finns olika borsthuvuden tillgängliga på marknaden för elektriska tandborstar. Du vill välja ett borsthuvud som kan nå de bortre hörnen av din mun, särskilt bakom de bakre kindtänderna där det bildas hål i. Välj ett märke som har olika storlekar tillgängliga så att din familj kan välja den som är rätt för dem.

Är kompatibilitet med ersättningsborsthuvuden viktigt?

Förutom att vara mer högteknologisk och effektiv, har inget mycket förändrats i riktlinjerna för god munhygien. Du måste fortfarande borsta i 2 minuter och du måste fortfarande byta ut borsthuvudet var tredje månad. Så du vill välja ett märke med den bredaste kompatibiliteten med borsthuvuden så att du aldrig tar slut. En elektrisk tandborste som du inte kan använda skulle trots allt aldrig kunna överträffa den allestädes närvarande manuella tandborsten.

Håller en elektrisk tandborste dina tänder, tandkött och tunga renare och friskare?

Sedan en mycket ung ålder har vi fått lära oss att borsta tänderna noggrant. Trots våra ansträngningar är detta inte möjligt eftersom borsten på “gårdagens tandborste” inte kan nå och ta bort all uppbyggd plack och tandsten mellan dina tänder. De elektriska tandborstarnas roterande huvud har borst som kan nå längre tack vare kombinationen av rörelse och lika tryck från själva borsten. Lika tryck är viktigt – Fler borstare än inte applicerar ett större tryck på ena sidan jämfört med den andra och kämpar för att hålla båda sidorna av munnen lika rena. Som ett exempel utövar högerhänta borstar vanligtvis mer tryck på vänster sida av munnen än höger. Det är där min nästa punkt kommer in:

För en längre, mer grundlig borstningsupplevelse finns det ingen jämförelse. Den elektriska tandborsten är kung. De flesta, om inte alla, elektroniska tandborstar är inställda på samma tid för varje kvadrant, vilket garanterar en bättre, längre borstningsupplevelse och en större, renare känsla. Barn är de största förmånstagarna av elektriska tandborstar. De har en timer som talar om för dem när de ska byta kvadranter, de älskar massagen och kittlande känslan de får från de mjuka borsten och den hjälper till att se till att all mat som blivit över från tidigare dag tas bort. Dessutom, om ditt barn bär hängslen, möjliggör de elektriska borsten och timern en mer grundlig rengöring mellan fästena.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top