Den bästa febertermometern 2024 – Test av febertermometrar

[tabell]

Klicka här för att se febertermometrar.

Bästa febertermometern 2024

Att ha en bra febertermometer är extremt viktigt för smidigheten i vardagen. Att snabbt och simpelt kunna använda sin febertermometer för att kolla temperaturen när man känner sig sjuk gör livet betydligt enklare. Istället för att behöva tveka på om du skulle ha feber så kan du använda dig utav din febertermometer för att avläsa din kroppstemperatur. Därför borde du definitivt investera i en febertermometer då det lär betala av sig.

Trots allt så är det faktiskt inte särskilt enkelt att köpa den bästa febertermometern på nätet. Vad det beror på är det faktum att det finns så otroligt många viktiga saker man bör fundera på innan man gör sitt val. Exempelvis så finns det flera olika modeller av febertermometrar inom ett flertal olika prisklasser att välja mellan. Dessutom så väljer de flesta affärer att undanhålla vissa aspekter kring produkter som kanske annars hade fått produkten att sälja sämre. Vad detta leder till är att du som köpare har svårt att få en helhetsbild av hur bra eller dålig en produkt faktiskt är. Vad det i sin tur sedan kan leda till är att du står där med en produkt som du ångrar att du köpte. Det är här vi på skönhetsmagasinet.se kommer in i bilden.

Vi på skönhetsmagasinet.se har nämligen sammanställt en köpguide för febertermometrar genom att genomföra ett onlinetest av olika febertermometrar. På denna sida listar vi de bästa febertermometrarna som finns att köpa för tillfället. Utan en guide kan det bli förvånansvärt svårt att köpa en febertermometer eftersom det finns så många aspekter att ta hänsyn till, och om man inte är särskilt insatt i ämnet kan det enkelt bli rörigt. Det blir mycket enklare om du använder vår köpguide som vi sammansatt genom att använda och testa ett antal olika febertermometrar. För att komplettera våra kunskaper om just febertermometrar har vi även läst igenom stora antal recensioner och tester vilket har gett oss en välgrundad insikt på vilka produkter som faktiskt är bäst. Just därför kan du känna dig trygg i att välja ett av våra alternativ i ovanstående tabell.

Köpguide för bäst i test febertermometer 2024

Som vi förklarade ovan så är det förvånansvärt svårt att välja den bästa febertermometern att köpa på nätet eftersom det finns så många olika aspekter att se över. För att göra det enklare för alla som letar efter den bästa febertermometern har vi därför tagit fram köpguiden nedan. Förutom nedanstående faktorer och egenskaper hos olika febertermometrar så är det förstås viktigt att man väljer utifrån ens personliga behov framförallt. Läs vidare nedan för att hitta allt du bör tänka på innan du köper den bästa febertermometern 2024.

 • Mätpunkt
 • Alternativ
 • Responstid
 • Säkerhet
 • Extramaterial
 • Temperaturrapport för hastighet
 • Noggrannhet och detaljer
 • Enkel användning
 • Bekvämlighet
 • Konsistens
 • Lämplighet
 • Hastighet
 • Moderna funktioner

Mätpunkt

Varje mätpunkt har sina fördelar och nackdelar. En patients temperatur kan tas analt, oralt, axillärt, i pannan eller genom örat. Anal: Användning: sonden på den analoga eller elektroniska febertermometern förs in i ändtarmen. Denna teknik används speciellt för spädbarn eller mycket små barn. Fördelar: detta är den mest pålitliga och exakta metoden eftersom den ger den centrala kroppstemperaturen. Nackdelar: denna metod är obekväm för patienten. Det kräver att barnet placeras korrekt av säkerhetsskäl och att febertermometerspetsen desinficeras ordentligt varje gång den används.

Oralt: Användning: sonden på den analoga eller elektroniska febertermometern placeras under patientens tunga. Patienten måste hålla munnen stängd och andas genom näsan medan mätningen görs. Fördelar: Denna metod är lätt att använda för andra patienter än spädbarn och småbarn. Nackdelar: denna teknik är mindre exakt än rektalvägen. Mätningen förblir tillförlitlig så länge patientens mun är stängd när man mäter hans eller hennes temperatur. Det är nödvändigt att vänta 15 minuter efter att ha druckit eller ätit innan du mäter temperaturen. Febertermometern måste också rengöras noggrant efter varje användning. Observera: Av säkerhetsskäl kan en analog febertermometer av brytbart glas inte användas för oral mätning på spädbarn och småbarn. I detta fall bör en febertermometer av napptyp användas istället.

Panna: Användning: denna mätning kan göras med en beröringsfri elektronisk infraröd febertermometer eller via en remsa som placeras direkt på patientens panna. Fördelar: detta är en snabb och enkel metod att använda. Det är praktiskt eftersom det inte orsakar något obehag för patienten. När det gäller infraröda termometrar är det hygieniskt eftersom det inte finns någon kontakt. Nackdelar: mätningen är inte så exakt som om den togs av ändtarmen eller örat.

Ytterligare mätpunkter

Öra: Användning: en elektronisk öronfebertermometer används. Sonden förs in i hörselgången. Engångsspetsar kan användas. Fördelar: detta är en snabb och enkel metod att använda. Nackdelar: denna teknik är tillförlitlig men den potentiella närvaron av en ansamling av öronvax kan förvränga resultaten. Det är också viktigt att följa bruksanvisningen för att inte skada patientens öra. Användning: Sonden på den analoga eller elektroniska febertermometern placeras under patientens armhåla, precis i mitten. Patienten måste lägga sin arm bakåt mot sin kropp. Fördelar: detta är en enkel metod att använda. Nackdelar: detta är en opålitlig och oprecis metod på grund av luften som kan passera under armhålan.

Alternativ

Det finns två alternativ som har blivit mycket populära för medicinska termometrar: talande modeller och anslutna modeller. “Talande” eller “röst” termometrar: det finns beröringsfria elektroniska termometrar som läser av temperaturen på mindre än en sekund och har en röstfunktion för blinda och synskadade. Denna röstfunktion kan komma på flera språk.

Anslutna termometrar: febertermometern har inte varit immun mot den populära trenden med “wearables” och anslutna föremål. Vissa modeller är nu utrustade med teknik som kan kontinuerligt fjärrstyra temperatur. Dessa anslutna termometrar är särskilt användbara för att övervaka temperaturen hos bebisar utan att väcka dem eller ens gå tillbaka in i deras rum. Dessa modeller kommer vanligtvis i form av en självhäftande lapp som kan fästas på olika delar av kroppen (på pannan, under armen, etc.). Patchen är ansluten till en smartphone-applikation som tar emot data via Bluetooth.

Responstid

En avläsning från en digital stickfebertermometer kan ta från 10 sekunder till mer än 80 sekunder, beroende på modell. Infraröda febertermometeravläsningar tar bara 1 till 3 sekunder, men kanske inte är mer exakta än en billig digital stickfebertermometer. Dagarna för att spela väntandet är förbi. När vi letar efter omedelbar tillfredsställelse i alla samhällsskikt, varför skulle det vara annorlunda när det kommer till sjukvård? Faktum är att detta är ett område där tid är en av de mest avgörande faktorerna. Välj en febertermometer som ger temperaturavläsningar snabbt.

Säkerhet

Vissa modeller levereras med sondöverdrag, skyddshöljen och andra tillbehör som kan utgöra en kvävningsrisk för barn. Om modellen du köper innehåller små delar, håll dem utom händerna på barn utan tillsyn. Som nämnts är kvicksilverglastermometrar kända för att vara farliga såväl som spröda. Febertermometern du väljer bör vara robust, säker att använda och helst komma i ett plastfodral så att du kan förvara den säkert när den inte används.

Extramaterial

Om du köper en billig digital stickfebertermometer, överväg att köpa två: en för att ta orala temperaturer och en annan för att ta rektala temperaturer. På så sätt behöver du inte oroa dig för att ha engångsfebertermometerskydd till hands. Märk var och en med permanent markör för dess speciella användning.

Temperaturrapport för hastighet

När du överväger hur du väljer en febertermometer, tänk på hur mycket hastighet som är en prioritet för dig. Detta beror på inställningen och preferenserna för varje enskild användare. I vissa inställningar är hastigheten högsta prioritet. Restauranger, konserter och butiker som kräver temperaturkontroller före inresa prioriterar ofta hastighet för att undvika förseningar och långa köer. Föräldrar till mycket små barn kommer sannolikt också att sätta fart som högsta prioritet eftersom barn tenderar att gråta eller dra sig undan när de känner sig obekväma. I vissa medicinska miljöer, såsom akutmottagningar, är tid avgörande och snabbhet är ofta den viktigaste faktorn. De som arbetar under förlossningen kanske föredrar en snabb febertermometer för användning på nyfödda som en del av deras

I de flesta andra miljöer är hastigheten inte lika viktig som andra faktorer. De som handlar för hemmabruk eller en allmänläkares kontor kanske inte har något emot att vänta några extra sekunder på en temperaturavläsning. En digital pinnfebertermometer går ungefär samma hastighet som en blodtrycksmätare på en allmänläkares kontor, upprättande av ett enkelt flöde av diagnostiska tester vid ett möte. Oavsett var du hamnar på detta spektrum, jämför medelhastigheter över olika temperaturmodeller. För digitala sticktermometrar tar vissa mer än en minut att få en korrekt avläsning. I andra änden av skalan har vissa en rapport på mindre än 10 sekunder. Infraröda modeller är betydligt snabbare, och de flesta ger resultat direkt eller på mindre än tre sekunder.

Noggrannhet och detaljer

När det gäller vilken typ av febertermometer som är mest exakt är skillnaderna mellan termometrar försumbara.  Det finns vissa skillnader i detaljnivån som tillhandahålls av varje febertermometer. Panntemperaturremsor är det minst detaljerade alternativet. När den appliceras på en individs panna lyser värmen från huden upp remsan för att visa temperaturen. Eftersom remsorna mäter temperatur med 2-gradersintervaller är det viss uppskattning inblandad. De flesta digitala stick- och infraröda termometrar går till 10:e plats. Detta är lämpligt för de flesta människor och applikationer. De som använder en febertermometer för att spåra sin basala kroppstemperatur i fertilitetssyfte föredrar ofta termometrar som går till hundradelsplatsen.

En mycket viktig faktor när du väljer en febertermometer är dess förmåga att ge korrekta avläsningar. Du vill inte riskera det när det kommer till att hantera kroppstemperaturen och de potentiellt allvarliga konsekvenser det kan få. Välj en som är vetenskapligt testad och säkerställer korrekta resultat. Låt möta det. Om din febertermometer inte är korrekt kan du lika gärna ta ditt barns temperatur med en sticka. En febertermometer kan ha alla möjliga tjusiga funktioner men om den inte är korrekt är den i princip värdelös.

Enkel användning

Överlag är termometrar lätta att använda. Vissa termometrar som täcks av febertermometerköpguider har dock ytterligare funktioner som hjälper vårdpersonal, föräldrar och vårdare att få en mer exakt temperatur. Användare drar ofta nytta av funktioner som: Insättningsguide: Detta är viktigt för rektaltermometrar. Indikatorer visar användarna hur långt de ska föra in febertermometern för att hålla barnet säkert. Du vill ha en babyfebertermometer som kan kontrollera ditt spädbarns temperatur på några sekunder. Att vara förälder är tillräckligt jobbigt utan att fumla med en febertermometer som är svår att använda.

Ljudsignaler eller andra indikatorer: Medan vissa termometrar kräver att du väntar en viss tid innan du kontrollerar avläsningen, piper andra för att låta dig veta att mätningen är klar. Detta är en praktisk funktion för läkare, föräldrar och andra. Minne: En minnesfunktion på en febertermometer spårar tidigare temperaturavläsningar, vilket hjälper användare att avgöra om en temperatur sjunker eller förvärras. Åldersjusteringar: En temperatur som kan vara säker för en grupp kan kräva akutvård i en annan grupp. Vissa temperaturer låter dig ange användarens ålder för att ge en mer exakt avläsning.

Bekvämlighet

Hur lätt är det att använda febertermometern? Tänk på det faktum att du väljer en för en pensionär som kan lida av nedsatt syn eller skakiga händer. I ett sådant fall måste du välja en febertermometer som är lätt att hantera och levererar temperaturavläsningarna högt och tydligt.

Konsistens

Hurra, din babyfebertermometer tar en perfekt exakt temperatur… var tionde försök eller så. Du vill ha en babyfebertermometer som ger dig en exakt avläsning inte bara första gången utan varje. Enda. tid. En inkonsekvent babyfebertermometer kan få dig att feldiagnostisera ditt barn. Om du har hittat ett antal babytermometrar som är både exakta och konsekventa då och först då bör du titta på andra funktioner för att begränsa ditt val.

Lämplighet

Du vill välja en babyfebertermometer som passar din situation. Du vill inte trycka in en öronfebertermometer i ditt barns öra om han har en öroninfektion. Likaså är en rektalfebertermometer ett dåligt val om ditt barn har ett allvarligt fall av blöjutslag. Med så många olika babytermometrar tillgängliga borde du enkelt kunna hitta den bästa lösningen för att ta ditt barns temperatur.

Hastighet

Betoningen på hastighet är inte lika viktig som förr. I stort sett kan de flesta termometrar ge en avläsning av ditt barns kroppstemperatur på under 10 sekunder.

Moderna funktioner

Vissa babytermometrar kan kopplas till din smartphone med Bluetooth. De låter dig hålla reda på ditt barns temperatur; plotta det på en graf. Även om det inte på något sätt är nödvändigt, kommer möjligheten att enkelt mäta och registrera ditt barns temperatur tilltala teknikälskande föräldrar.

Lista över de bästa febertermometrarna 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av febertermometrar

Nya alternativ har ersatt glastermometrarna du kanske har vuxit upp med (och som vi rekommenderar att byta ut; för mer, se nedan). Vi testade digital stick och infraröda termometrar. Andra typer (ej testade) inkluderar: digitala napptermometrar, återanvändbara pannfebertermometerremsor och bärbara (även kallade klistermärken) termometrar för barn.

Digitala termometrar

Dessa är den vanligaste typen av febertermometer och ett bra grundläggande alternativ. De bör ge korrekta avläsningar när de används på rätt sätt. Du kan placera febertermometern under armhålan, men du får en mer exakt avläsning från munnen, där den ska sitta under tungan. Den enda verkliga nackdelen är att det kan vara lite obehagligt att sitta med den under tungan i flera minuter och du måste se till att rengöra den mellan användningarna. Du måste också följa instruktionerna noggrant – vanligtvis innebär de att du inte har druckit varm eller kall dryck eller mat på 30 minuter innan du mäter din temperatur, eller att du precis kommit in utifrån eller tränat, vilket kan vara ganska restriktivt. Försök att undvika gamla kvicksilvertermometrar – kvicksilver är giftigt och det kommer att vara jobbigt att städa upp om du råkar bryta det av misstag.

För att få en korrekt avläsning från oral användning måste spetsen på enheten placeras under tungan med munnen helt stängd. Av denna anledning anses rektalavläsningar vara de mest exakta för spädbarn och små barn. Dessutom: Orala avläsningar kommer inte att vara korrekta om de tas för nära att äta eller dricka, eftersom resultaten kan vara snedvridna av din mats eller drycks temperatur. Vänta minst 15 minuter. Rektalavläsningar kan vara obekväma att få för spädbarn och små barn. Du bör inte använda samma febertermometer för både rektala och orala avläsningar. Detta kan kräva inköp av två termometrar, som bör vara märkta. Batterier i termometrar bör bytas ut med jämna mellanrum. Se till att du har rätt typ av batterier till hands för din enhet och att du förstår hur du byter dem, så att du inte blir kvar i en nödsituation.

Digitala in-ear-termometrar

Örontermometrar är snabba och enkla att använda, det tar bara några sekunder att få en avläsning – med infraröd teknik för att mäta temperaturen inuti örat. Du kan få en felaktig avläsning om enheten inte är korrekt placerad i örat eller om det finns en ansamling av öronvax. De är dyrare än digitala termometrar, men kan vara ett bättre alternativ om du vill ha en snabb lösning, eller försöker ta temperaturen på ett barn som inte gillar att sitta stilla länge. De rekommenderas dock inte för nyfödda. Vissa använder engångsprobskydd, vilket är bekvämt men en löpande kostnad. Annars måste du rengöra öronproben mellan användningarna.

Digitala termometrar fungerar genom att använda värmesensorer som bestämmer kroppstemperaturen. De kan användas för att ta temperaturavläsningar i munnen, ändtarmen eller armhålan. När du bedömer digitala febertermometeravläsningar, kom ihåg att armhålans (axillär) temperatur är cirka 0,6 °C svalare än orala avläsningar. Rektala termometrar är 0,6°C varmare än orala avläsningar. Digitala termometrar ger exakta avläsningar på cirka 1 minut eller mindre.

Digitala sticktermometrar

En digital stickfebertermometer är den mest sålda och billigaste typen. Leta efter en med en LCD-skärm som är lätt att läsa och en startknapp som är lätt att trycka på. Många termometrar har ett hörbart pip eller annan signal som indikerar att avläsningen är klar – vilket betyder att du inte behöver fortsätta att titta på klockan. Digitala termometrar är beroende av batterier för att fungera.

Bestäm om du vill ha en febertermometer med styv spets eller flexibel spets. I allmänhet sa barn och vuxna som fick sina temperaturer oralt i våra tester att styva digitala sticktermometrar var mindre bekväma än flexibla typer. Många termometrar med styva spetsar är utformade för att mäta underarms- eller rektaltemperaturer såväl som orala temperaturer. Inte alla termometrar med flexibla spetsar kan användas rektalt, så du måste läsa etiketterna. Var: oral, underarm och rektal (med undantag för vissa modeller med flexibla spetsar, så se till att läsa etiketterna).

Nästan varje sjukvårdsinrättning, hem och skola har en digital stickfebertermometer. De är en av de mest använda delarna av diagnostisk utrustning, både i medicinska miljöer och hem. Den identifierar temperaturen genom direkt kontakt med insidan av munnen eller ändtarmen.

På nackdelen är digitala sticktermometrar inte den idealiska lösningen i vissa situationer. I en fartfylld miljö där en individ behöver ta många temperaturer i rad, kanske resultatet av den digitala stickfebertermometern inte är tillräckligt snabbt för att hålla linjen i rörelse. På samma sätt, eftersom febertermometern kommer i direkt kontakt med munnen eller ändtarmen, är den inte möjlig att använda med flera patienter utan ordentliga febertermometerhöljen eller sondskydd. Slidor och sondskydd rekommenderas för användning med mer än en patient, vilket kan öka kostnaderna för vården.

Digitala örontermometrar

Digitala örontermometrar, använd infraröd teknik för att ge snabba, exakta avläsningar. De är lätta att använda men måste placeras rätt. Vissa modeller har senaste läsminne, feberlarm och stängs automatiskt av när de inte används. Vissa digitala örontermometrar kräver specialiserade sondskydd, vilket gör dem till ett idealiskt alternativ för infektionskontroll. Tympaniska termometrar mäter temperaturen inne i hörselgången med hjälp av infraröd teknik. Tympaniska avläsningar är 0,3°C till 0,6°C högre än orala temperaturavläsningar. Tympaniska termometrar ger snabba och exakta avläsningar och kan vara att föredra framför orala eller rektala termometrar, särskilt hos barn. På grund av storleken på hörselgången rekommenderas inte tympaniska termometrar för spädbarn under 6 månader. De måste placeras korrekt för att få exakta resultat. Hinder som öronvax kan skeva resultatet. De kanske inte passar ordentligt i en liten eller böjd hörselgång.

Digital sondfebertermometer

Dessa är lämpliga för orala, armhåla eller rektala avläsningar. En digital sondfebertermometer är relativt billig och exakt. Våra tester, med användning av ett kalibrerat termiskt bad för jämförelse, visar att de ofta är exakta inom 0,1°C. Vissa kan ta ett par minuter för avläsningar i armhålan (axillär), vilket gör dem mindre lämpliga för en rastlös baby eller barn. Vuxna ska relativt enkelt kunna utföra orala tester eller tester i armhålan på sig själva.

Infraröda febertermometrar

Infraröda termometrar mäter värmen som kroppen avger. Vissa infraröda ljus kan vara svåra att placera, men deras digitala avläsning tar bara 1 till 3 sekunder – bland de kortaste tiderna av alla termometrar vi testade. Men dessa termometrar är också bland de dyraste – och de är inte nödvändigtvis mer exakta än billigare digitala sticktermometrar.

Infraröda tympaniska termometrar mäter temperaturen inne i hörselgången. Observera att om en öronfebertermometerspets är kall kan den ge dig en svalare avläsning. Vissa modeller har en förvärmningsfunktion för bättre noggrannhet. Denna typ av febertermometer är snabb och enkel att använda. De bästa infraröda termometrarna i våra tester var pannmodeller. Inte överraskande föredrog barnen i vår studie termometrar av panntyp framför mun- och örontyper. En ung deltagare uttryckte en vanlig känsla bland testare av panntermometrar: “Det kändes riktigt smidigt på min panna och det gled lätt.”

En beröringsfri infraröd febertermometer fungerar vanligtvis genom att hålla febertermometerstaven 2,5 cm eller två från patientens panna och trycka på en knapp för att visa två röda cirklar av ljus på pannan. Du flyttar sedan febertermometern närmare eller längre från pannan tills de två röda cirklarna konvergerar till en röd cirkel och släpper knappen varvid temperaturen visas. Om ditt barn är rastlöst kan det vara svårt att få en exakt temperatur. Många termometrar har ett hörbart pip eller annan signal som indikerar att avläsningen är klar – vilket betyder att du inte behöver fortsätta att kontrollera din klocka.

Ytterligare information om infraröda febertermometrar

Febertermometern fungerar det enklaste sättet för människor: de har bara ett beslut! Det finns nog på marknaden idag, det finns så många typer och stag tagna från värde. De fungerar alla på ett specifikt sätt, men genom att välja den som bäst passar din personlighet kan du utföra uppgiften exakt, enkelt och snabbt. Normal kroppstemperatur skiftar mellan 36,5 – 37,5 grader C/98 – 100 grader F i genomsnitt. Rektal temperatur är de mest exakta resultaten som kan ses. Tempeltemperaturerna är följande generellt exakta. Mun- och örontemp är därför exakta när det görs på lämpligt sätt.

Infraröda termometrar var spelförändringen under covid 19-perioden. Det gör det möjligt för användarna att kontrollera temperaturen på ett säkert avstånd för att undvika kontaminering eller desinfektion, Ger en beröringsfri panntemperaturuppskattning lämplig för alla ålderssammankomster, inklusive spädbarn och små barn. De är inte svåra att använda och kan minska risken för att sprida infektioner genom att tillåta mer vänlig borttagning. Du måste trycka på svepspärren och se efter temperaturen på febertermometerskärmen. Ansiktsslöja är instruerad om du tar temperaturen på någon som kan vara smittad. Denna infraröda febertermometer hålls mot ditt barns panna i en till två minuter för att få en genomgång.

Ytterligare information om febertermometrar

Överväg infraröda alternativ när du bestämmer hur du ska välja en febertermometer. Infraröda termometrar är en typ av beröringsfri febertermometer, räknar de ut hudtemperaturen genom att mäta värmen som kommer från kroppen. De är ganska lätta att använda och kräver ofta helt enkelt att du riktar febertermometern mot personens panna eller handled för att få temperaturen. Touch Free termometrar är idealiska för snabb screening av flera personer. Andra förmåner inkluderar: En fråga som ofta dyker upp när människor jämför dessa alternativ är “Vilken typ av febertermometer är mest exakt?” Både digitala stick och infraröda alternativ är mycket exakta och uppfyller internationella standarder. Där de skiljer sig är i priset. En digital stickfebertermometer är ett prisvärt alternativ för många, infraröda termometrar är ofta lite dyrare.

Kvicksilver febertermometrar

Även om kvicksilvertermometrar en gång var stöttepelaren för amerikanska hem och kliniker, har de huvudsakligen tagits ur bruk. De kalibrerar inte längre kvicksilvertermometrar, vilket gör att tillverkarna inte har något annat val än att sluta tillverka dem. Detta på grund av säkerhetsproblem. Istället för kvicksilver tillverkar tillverkare nu båda. Termometrar som använder Galinstan, en gallium-indium-tennlegering som beter sig på samma sätt som traditionellt kvicksilver. Du kan också få samma noggrannhet och användarvänlighet med en digital sticka eller infraröd febertermometer.

Kvicksilvertermometrar var en gång det enda tillgängliga alternativet för att ta temperatur. På grund av säkerhetsproblem är de inte längre allmänt tillgängliga och kan till och med vara olagliga där du bor. Kvicksilvertermometrar ger exakta temperaturavläsningar och kan användas oralt, rektalt eller under armen. De kräver inga batterier. Eftersom de är gjorda av glas kan kvicksilvertermometrar lätt gå sönder, vilket gör att giftigt kvicksilver kan fly. De kan också orsaka skärsår eller glassplitter om de går sönder. Eftersom de innehåller ett farligt ämne måste kvicksilvertermometrar kasseras på rätt sätt och får inte slängas i soporna. De kan vara svåra att läsa och måste sitta på plats i 3 minuter.

Oral febertermometer

Oral temperatur kan tas med antingen en digital eller kvicksilverfebertermometer. Vi kommer att gå igenom fördelarna och nackdelarna med kvicksilvertermometrar nedan. Den genomsnittliga orala temperaturen är 37°C. Men alla orala temperaturer från 36,1°C till 37,2°C anses vara typiska. Vissa människor springer naturligt svalt, och andra något varmare. Det är en bra idé att veta vad din temperatur vanligtvis är så att du kan bedöma om du har feber när du känner dig sjuk. Orala termometrar är mest exakta hos barn över 3 år och hos vuxna. Små barn och personer med andningsproblem kanske inte kan hålla munnen stängd tillräckligt länge för att få en korrekt avläsning.

Kontakttermometrar

Den vanligaste typen av kontaktfebertermometer använder elektroniska värmesensorer för att registrera kroppstemperaturen. Dessa termometrar kan användas på pannan, munnen, armhålan eller ändtarmen. De flesta elektroniska termometrar har en digital display som visar temperaturavläsningen. Rektala temperaturer ger de mest exakta avläsningarna för spädbarn, särskilt de 3 månader eller yngre, såväl som barn upp till 3 år. Temperaturer som tas från armhålan är vanligtvis de minst exakta. För äldre barn och vuxna är muntliga avläsningar vanligtvis korrekta – så länge som munnen är stängd medan febertermometern är på plats.

De flesta elektroniska kontakttermometrar kan registrera temperaturer från pannan, munnen, armhålan eller ändtarmen – ofta på mindre än en minut. En elektronisk kontaktfebertermometer är lämplig för nyfödda, spädbarn, barn och vuxna. Nackdelar: Föräldrar kan oroa sig för att orsaka obehag när de tar ett barns temperatur rektalt. Du måste vänta 15 minuter efter att ha ätit eller druckit för att ta en oral temperatur. Annars kan temperaturen på din mat eller dryck påverka febertermometeravläsningen.

Det kan vara svårt för barn – eller alla som andas genom munnen – att hålla munnen stängd tillräckligt länge för att få en korrekt muntlig avläsning. Om du planerar att använda en elektronisk kontaktfebertermometer för att ta både orala och rektala temperaturer, skaffa två termometrar och märk en för oral användning och en för rektal användning. Använd inte samma febertermometer på båda ställena.

>>> Är du intresserad av menskoppar? Klicka här.

Temporala artärtermometrar

Fjärrstyrda panntermometrar använder en infraröd skanner för att mäta temperaturen på tinningsartären i pannan. Proffsen: En fjärrstyrd temporal artärfebertermometer kan registrera en persons temperatur snabbt och tolereras lätt. Fjärrstyrda tinningsartärtermometrar är lämpliga för barn i alla åldrar. Nackdelar: En temporal artärfebertermometer kan vara dyrare än andra typer av termometrar. Denna typ av febertermometer kan vara mindre exakt än andra typer. Direkt solljus, kalla temperaturer eller en svettig panna kan påverka temperaturavläsningarna. Variationer i användarteknik, som att hålla skannern för långt bort från pannan, kan också påverka noggrannheten.

Tympaniska termometrar

Fjärrstyrda örontermometrar, även kallade tympaniska termometrar, använder en infraröd stråle för att mäta temperaturen inuti hörselgången. Proffsen: När de är korrekt placerade är infraröda örontermometrar snabba och generellt bekväma för barn och vuxna. Infraröda örontermometrar är lämpliga för spädbarn äldre än 6 månader, äldre barn och vuxna. Nackdelar: Infraröda örontermometrar rekommenderas inte för nyfödda. Öronvax eller en liten, böjd hörselgång kan störa noggrannheten hos en temperatur som tas med en infraröd öronfebertermometer.

Denna avancerade febertermometer tar en snabb och enkel temperatur när den sätts i barnets öra i bara två sekunder. Trots detta bör du vara noga med att använda den på rätt sätt, annars blir läsningen inte exakt. Läs och följ instruktionerna noggrant för att få bästa resultat. Det brukade vara det ensamma beslutet, men skratta inte åt den här febertermometern av äldre stil. Exakt och praktiskt, det stora nedan är den tid det tar att få ett korrekt resultat: tre minuter både oralt och rektalt. Brott är också ett problem, så manövrera försiktigt. I en kvicksilverfebertermometer laddas ett glasrör med kvicksilverflytande metall och en standardtemperaturskala sätts isär på cylindern. När temperaturen ändras växer kvicksilvret och drar ihop sig och temperaturen kan ses på skalan med en silverlinje.

Öronfebertermometer

Örontermometrar är snabba och praktiska men du måste köpa engångsärmar också. Öron (tympaniska) termometrar Dessa kostar från 200 till 1 200 kr, dessa placeras i hörselgången och använder infraröda strålar för att läsa av kroppens kärntemperatur. Även om de kan vara exakta inom 0,2 °C, kan det vara svårt att använda dem på dig själv, så se till att du följer tillverkarens instruktioner. Temperaturen i den omgivande miljön (oavsett om det är för varmt eller kallt) kan också påverka noggrannheten.

De kräver vanligtvis att du sätter en hygienisk engångshylsa eller linsfilter över febertermometersonden, vilket kommer att kosta extra. Skyddet håller sondens spets ren och intakt och hjälper också till att förhindra infektion från en patient till nästa. Örontermometrar kan vara olämpliga för mycket små barn under 3–6 månader (även upp till 12 månader), eller för äldre, så läs instruktionerna före användning. Öronskyddet kan också utgöra en kvävningsrisk för små barn.

Pannfebertermometer

Även om den är mindre exakt än en digital sondfebertermometer, kan en pannfebertermometer vara ett hygieniskt alternativ för ett hektiskt hushåll. Dessa kostar från cirka 400 till 1 000 kronor och använder en infraröd skanner för att mäta pannans tinningsartär. Resultaten är snabba (en till tre sekunder), även om de vanligtvis inte är lika exakta som en digital sondfebertermometer på grund av svett, hudfärg eller ens om du har smink.

Vissa är beröringsfria sorter (hålls borta från huden), vilket kan begränsa spridningen av bakterier, vilket gör dem lämpliga för ett stort hushåll där ett antal temperaturer regelbundet tas eftersom enheten lätt kan delas. När de används på rätt sätt är de noggranna inom 0,2°C. Viktig anmärkning: Många personliga termometrar använder knappbatterier, som är mycket farliga om de sväljs. Baksidan ska fästas med en skruv (vi rekommenderar inte personliga termometrar med tillgängliga knappbatterier). Oavsett design, håll alltid febertermometern utom räckhåll för barn.

Panntermometrar använder infraröda sensorer för att mäta temperaturen på den ytliga temporalartären, som är en gren av halspulsådern. Vissa är kända som beröringsfria infraröda termometrar. Panntermometrar som inte kräver någon fysisk kontakt har blivit mycket populära för användning på arenor som flygplatser, butiker och arenor. Temperaturavläsningar i pannan är cirka 0,6 °C kallare än orala temperaturavläsningar.

Temporala termometrar ger snabba avläsningar, inom några sekunder. De är lätta att administrera och kan användas på spädbarn, barn och vuxna. Viss forskning tyder på att temporala termometrar kan vara lika exakta som rektaltermometrar hos barn och ge bättre avläsningar än öron- eller armhåletermometrar kan. Dessa fynd är dock inte avgörande och har ifrågasatts i andra studier. Panntermometrar måste placeras korrekt och enligt tillverkarens instruktioner, annars ger de inte rätt avläsning. Avläsningar kan påverkas av yttre faktorer, inklusive drag, vind, inomhusvärme och direkt solljus. Att bära vissa kläder, som hattar eller tunga rockar, kan skeva resultatet.

Febertermometer under arm

Enkel att använda, denna febertermometer hålls i armhålan ett par ögonblick. Denna strategi är lätt att använda och sparas exakt närhelst orörligt under armen under den tid som krävs. Användbar för ungdomar som inte tål orala eller rektala avläsningar. Ett enkelt arrangemang om ditt lilla barn motsätter sig att använda en vanlig febertermometer. Denna smarta febertermometer är täckt av en napp vårtgård. Avläsningen tar tre minuter och för att vara exakt bör febertermometern sitta kvar i ynglingens stadigt slutna mun under hela tre minuter.

Beröringsfria febertermometrar

Som namnet antyder, med beröringsfria termometrar behöver du inte trycka enheten mot huden eller placera den i munnen. Dessa termometrar använder infraröd teknik för att upptäcka värme som kommer från ytan på din hud. Beröringsfria termometrar tenderar att vara dyrare, men om du letar efter ett icke-invasivt sätt att kontrollera en temperatur och vill slippa tjafset med att rengöra febertermometern mellan användningarna, kan de vara ett bra alternativ. Ta temperaturen med en smartphone Du kan få en liten plug-in-enhet som, när den är ansluten till din smartphone via hörlursuttaget, förvandlar den till en digital infraröd febertermometer. För att registrera en temperatur placerar du bara prylen på pannan eller i örat. Avläsningar som tas från febertermometern matas in i smartphone-appen, som lagrar resultat så att du kan spåra förändringar över tiden.

Appbaserad febertermometer

De flesta gratis telefonappar utformade för att ta temperaturavläsningar är avsedda för att registrera temperaturen i miljöer, inte människor. Telefonappar som hjälper till att ta människors temperaturer är beroende av digitala termometrar som länkar tillbaka till appen via Bluetooth-anslutning. Temperaturer kan tas oralt, rektalt eller under armen. De ger avläsningar inom 8 till 10 sekunder. Vissa appar låter dig ladda upp dina anonyma temperaturavläsningar till en hälso- och väderkarta, vilket kan hjälpa till att göra lokala myndigheter medvetna om sjukdomstoppar i ditt geografiska område. Vissa appar ger förslag på medicinska nästa steg, baserat på läsningen. De flesta appar ger dig möjligheten att föra en logg över flera personers temperaturer. Inte varje app eller febertermometer som ansluter till en app är tillförlitlig. Vissa tillverkare har bättre meritlista än andra. Appbaserade termometrar kan vara betydligt dyrare än digitala termometrar utan Bluetooth-anslutning.

Nappfebertermometer

Om ditt barn använder napp kan detta vara ett enkelt sätt för dig att registrera sin ungefärliga temperatur. Användarvänlighet är den största fördelen med napptermometrar. Napptermometrar måste sitta kvar i munnen, utan att röra sig, i upp till 6 minuter. Dessutom ger de en approximation av temperaturen snarare än en exakt avläsning.

Andra febertermometertyper

Andra alternativ som inte är så allmänt tillgängliga inkluderar temperaturremsor, engångstermometrar och napptermometrar. Pannremsor mäter temperaturer i 2-graderssteg, så de kanske inte är lika exakta som andra alternativ. Engångstermometrar för en patient är idealiska för situationer där patienten kan vara mycket smittsam, så du lämnar febertermometern med dem och den kasseras efter användning. De är också användbara när en del av. Medan sond-, öron- och panntyperna är de vanligaste, inkluderar andra typer av termometrar temperaturremsor (en plastremsa med värmekänsliga kristaller som ändrar färg för att ge en avläsning, men inte är särskilt exakta), och “kombinations” termometrar, som inkluderar flera funktioner som öra och panna eller beröringsfria/kontaktlägen.

Vanliga frågor om febertermometrar

Hur väljer man en febertermometer?

Flera allmänna kriterier bör beaktas vid köp av en medicinsk febertermometer, såsom applikationen; typ av febertermometer; patientkomfort och hygien; och säkerhetsförhållanden. Mätpunkter: Temperaturmätning kan göras analt, oralt, axillärt, med örat eller i pannan. Beroende på varje fall kommer en mätpunkt att väljas istället för en annan. Vissa termometrar är lämpliga för specifika applikationer som pediatrik.

Typen av febertermometer: det finns flera typer av medicinska termometrar som kan delas in i två huvudgrupper: klassiska analoga glasmodeller och elektroniska modeller. Elektroniska termometrar kan vara antingen sond eller infraröd (kontaktlös). Komfort: termometrar kan ha flexibla eller styva spetsar. Vissa är för engångsbruk eller engångsbruk för att undvika kontaminering mellan patienter. Inom pediatrik kan spetsarna formas som nappar för att underlätta användningen av unga patienter. Beröringsfria termometrar ger ökad komfort. Hälso- och säkerhetsåtgärder: Beroende på typ och tillämpning krävs medicinska termometrar för att uppfylla vissa hälso- och säkerhetsåtgärder. Till exempel kräver elektroniska beröringsfria infraröda termometrar ingen rengöring efter användning och är därför säkrare för patienter än analoga.

Vilka tekniska egenskaper bör man ta hänsyn till när man väljer en febertermometer?

När du väljer en medicinsk febertermometer spelar flera tekniska egenskaper in, som visningshastighet, noggrannhet, räckvidd och måttenhet. Enkel och snabb användning: vissa elektroniska modeller erbjuder en mycket snabb svarstid. De har även digital display för enkel och koncis visning. Infraröda termometrar har en nästan omedelbar läshastighet.

Noggrannhet och tillförlitlighet: noggrannhet och tillförlitlighet beror på vilken temperaturmätpunkt som används och överensstämmelse med enhetens instruktioner. Anal mätning är fortfarande den mest tillförlitliga när det gäller temperaturnoggrannhet. Mångsidighet: vissa termometrar är mångsidiga och kan användas för flera applikationer genom att använda olika spetsar. Temperaturområde: Temperaturmätningsområden kan variera beroende på modell. De är vanligtvis mellan 35°C och 42°C.

Varför används konventionella glastermometrar allt mindre?

För det första är mätningen som indikeras på en graderad axel svår att läsa och det tar flera minuter att få fram patientens exakta temperatur. Dessa termometrar kan också lätt gå sönder eftersom de är gjorda av glas och inte kan användas oralt under några omständigheter på spädbarn eller små barn. Observera att kvicksilvertermometrar nästan helt har försvunnit på grund av kvicksilvrets toxicitet. De har ersatts av modeller som innehåller en blandning av gallium, tenn och indium som vid upphettning expanderar i febertermometern.

Elektronisk febertermometer?

Dessa termometrar är populära på grund av deras snabba visningshastighet och användarvänlighet. Vissa modeller har även beröringsfri infraröd teknik. Visningshastighet: Elektroniska termometrar har en snabbare visningshastighet än traditionella analoga glasmodeller. Vissa analtermometrar erbjuder en mycket snabb digital display, cirka 20 sekunder, vilket är en obestridlig fördel när man till exempel tar temperaturen på ett spädbarn.

Enkel att använda: elektroniska termometrar möjliggör enkel och tydlig avläsning av mätningen på en digital display. När temperaturen är mätt, indikerar en ljudsignal även för användaren att temperaturen kan avläsas. Beröringsfria infraröda modeller: dessa termometrar möjliggör fjärrmätning av temperatur utan att vidröra patientens kropp.

Fördelar: dessa modeller begränsar i hög grad risken för smitta. De erbjuder bättre hygien och säkerhet. De låter dig ta en patients temperatur utan att störa dem. Detta är särskilt användbart när man till exempel tar temperaturen på ett sovande barn. Nackdelar: temperaturmätningen är i allmänhet mindre tillförlitlig än analoga eller elektroniska modeller med kontakt eftersom mätningen görs “utanför kroppen.” De är också dyrare.

Vad borde jag tänka på med febertermometrar?

Man rekommenderar att man tar en rektal temperatur hos spädbarn och barn yngre än 3, eftersom det är mest exakt. En armhålatemperatur kan vara lättare, men den är minst exakt. I denna åldersgrupp är det OK att ta en oral temperatur, men vissa barn kan ha problem med att hålla febertermometern i munnen tillräckligt länge för att få en korrekt avläsning.

En öronfebertermometer är ett annat alternativ för äldre spädbarn och barn. Det ger snabba resultat, men att placera den rätt kan vara knepigt och du kanske inte får samma temperatur i båda öronen. Temporala artärtermometrar, som avläser de infraröda värmevågorna som släpps ut av artären i tinningen längs sidan av huvudet, är acceptabla för spädbarn 3 månader och äldre. Men de är bara ok som en första screeninganordning för yngre bebisar – om det finns några tecken på feber, kontrollera det igen med en rektalfebertermometer.

Vad finns det för metoder för att ta en temperatur?

En annan faktor att tänka på när du tar reda på vilken typ av febertermometer som är mest exakt är hur du föredrar att ta en temperatur. Det finns flera alternativ, inklusive oral, rektal, panna och axillär. Orala termometrar är de mest tillgängliga, eftersom nästan varje digital stickfebertermometer passar denna metod. Detta är ett enkelt val för äldre barn och vuxna som inte har något emot att sitta och vänta på resultat. Om du köper för kommersiellt bruk, se till att välja en med engångssonder eller -hylsor. Du kan inte ta en rektal temperatur med varje digital stickfebertermometer, så det är viktigt att välja en märkt för rektal användning. De med flexibla spetsar är osannolikt lämpliga för rektal temperaturtagning.

Temperaturtagning i armhålan är ett exakt och pålitligt alternativ, speciellt för barn tre och yngre. Vissa digitala sticktermometrar fungerar för axillär temperaturtagning, och många non-touch termometrar kan mäta temperaturen via örat. Pannfebertermometerremsor och infraröda termometrar kan mäta panntemperaturen exakt. Observera dock att remsor kräver mer analys än termometrar med digitala displayer.

Hur väljer jag den bästa febertermometern?

När du letar efter den bästa febertermometern för ditt hem, fundera på vems temperatur du ska ta, samt vilka funktioner – febervarningar och appintegrationer, till exempel – som kan göra det lite lättare att hantera ett sjukt barn eller partner. Ditt första steg för att välja den bästa febertermometern är att bestämma vilken metod du föredrar för att ta temperaturer. Om du har en nyfödd – eller om du letar efter ett billigt alternativ för de vuxna i ditt hem – bör en digital stickfebertermometer som kan användas för orala, rektala eller axillära avläsningar göra susen.

Om du har småbarn eller barn som inte vill hålla andan, är en panna, öra eller dual-mode enhet troligen en bättre passform. Här är några ytterligare faktorer att väga när du avgör vilken febertermometer som är rätt för din familj. Visningsalternativ: Leta efter termometrar som har stora, lättlästa digitala displayer. En bakgrundsbelysning är användbar om du ska ta temperaturer på natten i mörka sovrum.

Febervarningar: Många av enheterna vi granskade har färgkodade (vanligtvis röda, gula eller gröna) displayer för att indikera att du har feber eller att ditt barn har feber. Detta hjälper dig att snabbt identifiera förhöjda temperaturer. Tyst läge: Ett fåtal enheter låter dig tysta pip och varningar, vilket är användbart om du har att göra med sjuka, arga eller sovande barn som kan besväras av onödigt ljud. Minneslagring: De flesta termometrar behåller minst en nyligen avläsning – ett användbart alternativ om du vill spåra feber över tid. Åldersspecifika inställningar eller smarta funktioner: Dessa är mer trevliga att ha än nödvändigheter, men appsynkronisering och anpassade febervarningar efter ålder underlättar din temperaturtagningsprocess.

Vad hände med kvicksilvertermometrar?

Du hittar inte äldre kvicksilvertermometrar på butikshyllorna på grund av säkerhetsproblem. Äldre alkoholtermometrar (med röd indikator) är i allmänhet inte heller tillgängliga. Även om kvicksilvertermometrar fortfarande anses vara mycket exakta, bör du inte använda dem eftersom ångorna är mycket giftiga om glaset är krossat och kvicksilvret kommer ut. De är också svårare att läsa. Kvicksilvertermometrar säljs fortfarande i Australien av specialiserade medicinska leverantörer men har förbjudits i USA och Europa. Om du fortfarande använder en och den går sönder, följ NSW-regeringens rengöringsinstruktioner.

Vilken temperatur är feber?

En temperatur på 38°C eller mer är vanligtvis ett tydligt tecken på feber, men en något förhöjd temperatur kan också vara anledning till oro, beroende på var du har mätt den, eftersom olika delar av kroppen har lite olika temperaturer. Till exempel, din: örontemperaturen kan vara högre än din orala temperatur (subtrahera 0,3°C–0,6°C för att få den orala motsvarigheten) Temperaturen i armhålan och pannan kan vara lägre än din orala temperatur (lägg till 0,3°C–0,6°C för att få den orala motsvarigheten).

För att ytterligare komplicera saker och ting, har vi upptäckt i våra tester att vissa termometrar automatiskt omvandlar temperaturen som tas från andra delar av din kropp till en muntlig motsvarighet, och instruktionerna gör det inte alltid tydligt. Världshälsoorganisationen råder dock personer med en låggradig feber på 37,3°C eller mer att isolera sig för att vara på den säkra sidan. Och om du mår dåligt, sök läkare. När det gäller att ta din temperatur, ta den alltid på samma sätt (inklusive, till exempel samma öra) och helst vid samma tidpunkt varje dag, eftersom kroppstemperaturen tenderar att stiga lite från morgon till kväll.

Vilken typ av febertermometer är mest exakt?

Endast en rektal temperatur ger en sann poliklinisk läsning. Allt annat är en uppskattning. Lyckligtvis är det exakta antalet vanligtvis inte lika viktigt som hur patienten ser ut. Det vill säga, det finns andra indikatorer på hur allvarlig någons sjukdom eller tillstånd är än en optimalt exakt temperaturavläsning. Det finns också pålitliga metoder för att kontrollera din temperatur även om du inte har tillgång till en febertermometer. Oavsett om du väljer en infraröd febertermometer eller en strikt öronbaserad modell, är det viktigt att veta att feber inte är lika för alla och att den varierar beroende på ålder, kön och tid på dygnet, bland andra variabler. Att använda en febertermometer vid olika tidpunkter på dygnet när du mår bra ger dig en uppfattning om vad som är normalt för dig, eller din baslinjetemperatur.

Den bästa febertermometern är den som du kan använda mest bekvämt och korrekt. Det är också användbart om din febertermometer kommer från en pålitlig tillverkare. Rektala termometrar anses fortfarande av många läkare vara guldstandarden för spädbarn och barn. Men muntliga och pannavläsningar är också vanligtvis mycket tillförlitliga i dessa åldersgrupper. Tänk alltid på att temperaturavläsningarna varierar beroende på hur febertermometern administreras.

Vilken är den bästa febertermometern för hemmabruk?

Bland termometrar för hemmet har medicinsk forskning inte bestämt en exakt korrelation mellan temperaturmätningar i munnen, rektal, öron, armhåla och panna. Men att en örat (tympanisk) temperatur är 0,5 till 1 grad högre än en oral temperatur och en panna (temporal) scanner är vanligtvis 0,5 till 1 grad lägre än en oral temperatur.

Vilken är den bästa febertermometern att använda för covid?

Den bästa febertermometern för COVID är egentligen bara en som är korrekt och pålitlig. Det betyder att någon av termometrarna på vår lista är bra för att kontrollera covid-symtom. Med det sagt, om du använder febertermometern på mer än en person, är det bäst att använda en kontaktlös läsare för att inte korskontaminera.

Hur köper man en febertermometer?

Tack och lov har världen gått vidare från kvicksilvertermometrar, som var gjorda av glas, gick sönder lätt med praktiskt taget vilken droppe som helst, var svåra att rengöra mellan användningarna och innehöll giftigt kvicksilver inuti. Den digitala febertermometern ersätter denna långvariga ikon för sjukvården. Inuti, snarare än det giftiga kvicksilvret, finns solid state-elektronik, som ger en exakt avläsning av kroppens temperatur. Ytterligare andra termometrar använder en kemisk metod för att bestämma temperaturen.

Dagens termometrar kan ta temperaturer på fler ställen än någonsin. Alternativen börjar med de traditionella orala (‘under tungan’), rektala och axillära metoder. I allmänhet anses den axillära metoden vara den minst exakta, rektala den bästa och den orala metoden någonstans däremellan. Observera att rektal vanligtvis är för spädbarn, och att om du planerar att använda febertermometern via denna metod, bör du också köpa en separat för oral användning, och undvika att använda samma febertermometer för båda ställena.

Utöver dessa traditionella metoder för att ta en temperatur, finns ytterligare alternativ. Dessa inkluderar trumhinnan via örat, och även via huden i pannan. Faktum är att de senaste termometrarna kan mäta temperaturen utan att någonsin komma i kontakt med personen, känd som en kontaktlös febertermometer. Med en digital febertermometer, se till att vara uppmärksam på displayen. Funktioner att leta efter inkluderar en display med större avläsning, och även en som lyser upp, vilket kan vara idealiskt för att ta en temperatur på natten i mörker.

Avgörande faktor

En annan avgörande faktor för en febertermometer är hur snabbt temperaturen kan uppnås. De flesta är ganska snabba nuförtiden, men det kan fortfarande sträcka sig från några minuter till bara en sekund. Digitala örontermometrar (aka: tympaniska termometrar) är kända för sin snabba mätning, en mycket användbar funktion med ett icke samarbetsvilligt barn som sannolikt inte kommer att hålla en oral febertermometer under tungan under den tid som krävs för en korrekt avläsning.

Istället för att dedikera varje febertermometer till en enda familjemedlem, finns det idag alternativ för att ha en enda febertermometer säkert delad mellan flera medlemmar i hushållet. Det första alternativet är att leta efter en febertermometer som kan ta emot ett sondskydd. Dessa är en enkel plasthylsa som kan skydda febertermometern, och som dras av och slängs efter varje användning. Ett annat plus är att många är universella och kan användas med termometrar från flera tillverkare, vilket gör detta till ett prisvärt alternativ. Ändå är ett annat alternativ att gå engångsvägen och helt enkelt kasta febertermometern efter varje användning för den ultimata bekvämligheten.

Hur tar jag min temperatur?

En exakt genomgång av en individs temperatur är en oumbärlig apparat för att övervaka sjukdomar. Här är de olika typerna av termometrar och hur man använder dem, tillsammans med information om när det är ett perfekt tillfälle att ringa din vårdgivare. Denna nuvarande version av den föråldrade febertermometern har en speciell fördel – hastighet. Avläsningar tar vanligtvis en minut eller mindre, och den digitala febertermometern ljuder för att tala om för dig utan tvekan när den är klar. Digitala termometrar ses normalt som den snabbaste och mest exakta typen av febertermometer.

En digital febertermometer kan användas på tre unika sätt. Dessa inkluderar: Oral- Denna metod är febertermometern inställd under tungan. Denna metod används för vuxna och ungdomar 4 och över som kan hålla febertermometern i munnen – för denna strategi är febertermometern ömt inbäddad i ändtarmen. Detta görs för det mesta hos spädbarn men kan användas hos spädbarn så länge som 3 år gamla. Du kan ta rektala temperaturer hos ungdomar mer etablerade än 3 år, men det kan mycket väl vara svårt att hålla dem så stilla som de behöver för att förbli. Axillär – För denna metod är febertermometern inställd i armhålan för små barn eller vuxna vars temperatur inte är möjlig oralt. Denna teknik används egentligen inte exakt som en snabb första kontroll.

Hur ofta ska jag ta min temperatur?

Om du känner dig utplånad eller om ditt barn uppenbarligen är utplånad, med allt i beaktande, kommer du att följa din febertermometer. Då och då en av de viktigaste förfrågningarna en välståndsleverantör närvarande är om du har tagit temperaturen på den person som är försvagad. Du kan välja att ta recept för att minska febern. Om du gör det finns det i stort sett en tidsperiod på lagren om när det är säkrat för att ta medicinen igen. (Detta är vanligtvis en period på cirka fyra till sex timmar.) Innan du tar ett nytt segment, kontrollera din temperatur eller ditt barns för att kontrollera om det verkligen krävs recept.

Hur som helst, om huvudtemperaturen är extremt hög kan du välja att se över temperaturen på ett mer normalt schema, eventuellt vid mer än ett tillfälle i timmen. Du kan välja att omvärdera temperaturen när medicinering inte verkar fungera, till exempel när sjukdomen inte slår det har du faktiskt indikationer. Din medicinska tjänsteleverantör kan föreskriva tider för att mäta din temperatur, liknande morgon och kväll.

Vad ska man inte köpa för febertermometer?

Pannbandstermometrar är tilltalande billiga för 100 kr eller mindre och har ett visst nyhetsvärde. Du placerar dem på pannan och remsan ändrar färg för att indikera temperatur. De är billiga, men NHS rekommenderar dem inte eftersom de mäter temperaturen på din hud, snarare än din kropp. Det är bättre att använda en digital febertermometer för att få en exakt avläsning från armhålan eller munnen.  Digitala termometrar är ett av de föremål som har blivit offer för en ökad efterfrågan när covid-19-pandemin tar fart. I mars var det ganska svårt att hitta en, och de är efterfrågade igen. Vi hade en snabb kontroll av stora återförsäljare och platser som har lager, men du kan ha ett mer begränsat urval än normalt – särskilt de billigare alternativen tenderar att sälja slut snabbt. Försök att fråga på ditt lokala apotek eftersom de kanske har lager eller kan berätta när lagret kommer in.

Hur vet jag om jag har feber?

Få inte panik om du inte kan spåra en febertermometer. Om du tror att du kan ha feber, föreslås det att du kontrollerar om huden på bröstet och ryggen är varm att röra vid. Detta tillsammans med känsla av frossa, värk och allmänt illamående är ett tecken på feber. Hur du tar din temperatur Oavsett vilken typ av febertermometer du använder, se till att du har rengjort den ordentligt enligt instruktionerna. Detta görs vanligtvis med kallt tvålvatten, men om du använder en öronfebertermometer måste du använda en torr trasa. Eftersom olika termometrar fungerar på olika sätt, och att få det rätt påverkar noggrannheten i avläsningen, är det verkligen viktigt att alltid börja med att läsa tillverkarnas instruktioner, även om du har haft en liknande febertermometer tidigare.

Om du har ytterligare frågor, överväg att fråga en apotekspersonal. Tips för att få bästa möjliga avläsning: Bortsett från feber finns det andra faktorer som kan påverka avläsningen du får från en febertermometer. Det är värt att kolla upp det när du mår bra, så att du har en uppfattning om vad som är normalt för dig, eftersom det kan variera något. Om du kontrollerar din temperatur flera gånger om dagen för att spåra feberförloppet, försök att hålla förhållandena konsekventa. Till exempel kan överflödiga kläder, sängkläder, att ha ätit eller druckit nyligen, eller väderförhållanden utomhus ha en effekt. Vad anses vara en “hög” temperatur? Enligt officiella riktlinjer anses en “hög” temperatur som 38°C eller över. Enligt experter är feber faktiskt en process genom vilken din kropp bekämpar infektioner. Det stimulerar ditt immunförsvar: din kropps naturliga försvar. Feber gör det svårare för bakterier och virus som orsakar infektioner att överleva genom att höja din kroppstemperatur.

>>> Är du intresserad av parfym? Klicka här.

Hur tar man en oral temperatur?

För att ta temperatur oralt med en digital febertermometer: Tvätta händerna. Se till att din febertermometer är ren och har fungerande batterier. Slå på febertermometern. Skjut plasthöljet över febertermometerns nedre spets. Febertermometern indikerar att den är redo att användas med ljud, ljus eller båda. Placera febertermometerns spets under tungan. Vissa termometrar kommer med spår som anger hur långt in i munnen den ska. Håll munnen stängd tills du hör ett pip eller liknande typ av ljud. Ta bort febertermometern och läs av den. Tvätta händerna igen. Rengör febertermometern mellan användningarna enligt tillverkarens anvisningar, även om endast en person använder den.

Hur tar man en rektal temperatur?

Så här tar du någons temperatur rektalt med en digital febertermometer: Tvätta händerna. Se till att din febertermometer är ren och har fungerande batterier. Täck spetsen av febertermometern med ett plasthölje och applicera smörjmedel, som vaselin eller ett vattenbaserat glidmedel som K-Y-gelé. Bebisar kan placeras på rygg, med benen i luften. Barn och vuxna kan vara mer bekväma att ligga på mage. Slå på febertermometern och vänta tills den säger att den är klar. Håll febertermometern rak, för försiktigt in spetsen på febertermometern i ändtarmen, inte mer än 2,5 cm.

Håll den på plats så att den inte glider ut. Vänta på att höra ett pip eller liknande ljud. Ta bort febertermometern och läs av den. Rengör febertermometern enligt tillverkarens anvisningar innan förvaring eller återanvändning. Tvätta händerna igen. Om ditt barn sprutar kan det vara svårt att få en korrekt avläsning. Om så är fallet, ta bort febertermometern och använd en annan febertermometer för att ta en oral, armhåla eller pannaavläsning.

Hur tar man tidstemperaturen med en pannfebertermometer utan beröring?

Beröringsfria panntermometrar har vanligtvis ett avtagbart lock som håller det rent under förvaring. Se till att du tar av locket före användning. Aktivera enheten med strömbrytaren. Du vet att den är på om den tänds och en startsekvens laddas. När din febertermometer är klar, placera den inte mer än 5 cm från mitten av pannan. Du kan också röra pannan med vissa modeller. Hur som helst, du får den mest exakta avläsningen som möjligt om pannan är ren och fri från hår.

Många termometrar har en styrlampa som tar bort gissningsarbetet från positionering. Se till att hålla febertermometern stadigt. Febertermometern och pannan måste vara fria att röra sig för att få en korrekt avläsning. Tryck på temperaturknappen. Din enhet piper eller blinkar för att låta dig veta att temperaturen är redo att läsas. Detta tar bara cirka 2 sekunder.

Vad finns det för febertermometrar?

Baby infraröda termometrar

Baby panntermometrar (även känd som infraröda termometrar) är en av de nyare varianterna av termometrar som finns tillgängliga. Använda infrarött ljus; panntermometrar kan ta ditt barns temperatur utan att du behöver röra ditt spädbarn. Låt oss ta in det för en sekund. Panntermometrar kan mäta ditt barns temperatur utan att behöva röra vid honom. Du kommer att veta att en sjuk bebis är en orolig bebis. Att ta ditt barns temperatur på avstånd kan vara en välsignelse. Låt dig inte luras av systemet, panntermometrar är väldigt exakta och är en populär febertermometer bland många föräldrar. Som namnet antyder använder dessa termometrar infraröd teknik för att mäta värmen på ytan (eller håligheten). Den största fördelen med en infraröd febertermometer är att den genererar resultat mycket snabbt – inom några sekunder. Du får även öron- och pannvarianter av infraröda termometrar med lättavlästa displayskärmar.

Panntermometrar

Panntermometrar använder de infraröda vågorna som avges av temporalartären för att beräkna ditt barns temperatur. För att få en avläsning sveper febertermometern försiktigt bakåt och framåt över ditt barns panna. Så hur fungerar det? För att uttrycka sig enkelt; panntermometrar läser av de flera punkterna över pannan och temporalområdet (i princip; området mellan ögonbrynen och hårfästet) Febertermometern beräknar dessa avläsningar innan den ger dig ett slutresultat. Panntermometrar används på vissa sjukhus över hela världen. Definitivt en validering av hur exakta de kan vara.

Bebisarmhålsfebertermometer

Som namnet antyder håller du denna febertermometer under ditt barns arm. Febertermometern kommer i kontakt med ditt barns hud och ger dig en temperaturavläsning. Som du kan föreställa dig; det kan vara mycket svårt att hålla en febertermometer under armen på en bebis som är sjuk och irriterad. Armhålet termometrar används i allmänhet bara när du inte kan mäta ditt barns temperatur på något annat sätt.

Armhålet termometrar är ett av de minst exakta sätten att mäta ditt barns temperatur. Detta beror på att temperaturavläsningen är extern. Temperaturen under armen kan variera 2 grader eller mer än en intern avläsning. På grund av noggrannheten använder många föräldrar en armhålefebertermometer för screening följt av en rektalfebertermometer. Först tas temperaturen med armhålan och om den är över 38 grader tas en uppföljningstemperatur med rektalfebertermometern. Genom att göra detta behöver föräldrar inte få sitt barn att lida av att få sitt bajs fylld varje gång hans temperatur kontrolleras.

Ignorera de tjusiga “specialtillverkade underarmstermometrarna” dessa är en dyr gimmick. Du kan hålla nästan vilken vanlig febertermometer som helst som du hittar i apotek under din bebis arm för att få en avläsning. Det är viktigt att ditt barns armhåla är fri från svett eftersom det kan påverka temperaturen som febertermometern läser av.

Babyörontermometrar

Ett annat vanligt alternativ är öronfebertermometern. Som du säkert har gissat sätts öronfebertermometerns sensor in i ditt barns hörselgång och ger en exakt avläsning. Sensorn mäter de infraröda värmevågorna som släpps ut av trumhinnan. Örontermometrar används ofta på sjukhus. De är snabba, säkra och, viktigast av allt, är de inte obekväma för ditt barn.

Örontermometrar har en inlärningskurva, det är ganska svårt att placera febertermometern korrekt efter att ha satt in den. En felaktig position ger en felaktig avläsning. Denna inlärningskurva är lätt att övervinna och när du väl har koll på det kommer du att mäta ditt barns temperatur med lätthet. Tyvärr kan det hända att örontermometrar inte är lämpliga för spädbarn under 6 månader. Detta beror på att hörselgången fortfarande utvecklas och ofta är för smal för att ta termometrarnassonden. Det är viktigt att notera att för mycket vax i ditt barns öra också kan leda till att öronfebertermometern ger en felaktig avläsning.

Kvicksilvertermometrar

En gång den föredragna (och kanske den enda) typen av febertermometer, anses kvicksilverglasfebertermometern nu vara föråldrad. Används för att mäta temperaturer oralt, rektalt eller under armen, dessa termometrar är svåra att läsa. En annan nackdel med kvicksilverglastermometrar är det faktum att de släpper ut kvicksilver (som är giftigt) och går lätt sönder (eftersom de är gjorda av glas).

En gång en stapelvara i de flesta medicinskåp använder kvicksilvertermometrar kvicksilver inkapslat i glas för att mäta kroppstemperaturen. Kvicksilvertermometrar rekommenderas inte längre eftersom de kan gå sönder och tillåta kvicksilver – som är giftigt – att fly. Om du har en kvicksilverfebertermometer, släng den inte i soporna. Kontakta ditt lokala sophämtningsprogram för att se om det finns en insamlingsplats för farligt avfall i ditt område.

Digitala termometrar

Elektroniska termometrar är normen idag eftersom de inte har några av de nackdelar som en kvicksilverglasfebertermometer gör. Med digitala displayer och en stark kropp är dessa lätta att läsa, säkra och användarvänliga.

Basaltermometrar

Basaltermometrar används specifikt för att mäta små temperaturförändringar i en kvinnas kropp, vilket indikerar att ägglossning har ägt rum. De placeras i ändtarmen eller under tungan och är mycket känsliga termometrar, även om de används mycket sällan hemma.

Mitt barn har hög temperatur, vad ska jag göra?

Om temperaturavläsningen är över eller under det normala intervallet för ditt barns ålder – för nyfödda är detta allt över 37˚C och under 35˚C – sök läkare, särskilt om temperaturavläsningen har ökat plötsligt utan någon urskiljbar anledning och till och med om det inte finns några andra symtom. Om det finns en möjlig orsak, som att ditt barn nyligen har vaccinerats, kan denna temperatur vara hanterbar med paracetamol för spädbarn. Men om det inte går ner inom ungefär en timme eller om det finns andra symtom, kontakta en läkare.

Dessa symtom inkluderar: Ovanlig irritabilitet, svarslöshet, svaghet, röstning, diarre, Torr hud, Ovanlig törst, Anfall, Aptitlöshet. Förändringar i aktivitet. Om de vägrar sin mjölk, till exempel, eller sover mycket mer. För yngre bebisar dyker den mjuka pulserande fläcken på toppen av huvudet – som kallas fontanellen – in när de är uttorkade. Ett annat sätt att avgöra om de inte äter eller dricker tillräckligt är genom antalet blöta och smutsiga blöjor de har. Om frekvensen ändras avsevärt kan det vara ytterligare ett varningstecken. Någon som har förhöjd temperatur i det gula området och även mår illa bör tala med en läkare. Faktum är att när du är osäker, tala med en läkare eller apotekspersonal.

Vilka typer av babytermometrar är säkra för spädbarnsbruk?

De flesta läkare använder en digital in-ear febertermometer för att mäta spädbarns temperatur. Detta eftersom det är snabbt och smärtfritt och ger en korrekt avläsning av barnets kroppstemperatur. Hemmaversioner av örontermometrar är allmänt tillgängliga och kan användas med försiktighet även på små bebisar. Ett populärt alternativ är en infraröd baby pannfebertermometer. Dessa ger en temperaturavläsning från barnets panna utan fysisk kontakt, vilket är bra när det sover eller slingrar sig av smärta. Se till att följa instruktionerna (särskilt angående rätt avstånd för att ta en avläsning) för ett korrekt resultat.

 

Ett annat alternativ är en billig och enkel armhålefebertermometer – NHS rekommenderar särskilt dessa för nyfödda eftersom de är bekväma och säkra. Vissa termometrar kan användas på mer än ett sätt, till exempel som antingen oral eller armhåla febertermometer. Var noga med att följa instruktionerna särskilt noggrant med flerbrukstermometrar och tvätta efter varje användning. Tänk också på att små bebisar måste sterilisera allt de stoppar i munnen för att undvika bakterier, varför det rekommenderas att använda en febertermometer under en armhåla eller haka under de första månaderna.

Vilka typer av babytermometrar är användbara?

Om ditt barn är för kallt kan det vakna hela natten, medan risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS) är högre hos spädbarn som är för varma. Det senare kan låta skrämmande, men det kan helt enkelt vara så att du har ett varmt hus och oavsett vad du gör kan du inte få smileyn att dyka upp. I det här fallet handlar det om att använda sunt förnuft när du klär på ditt barn för natten och att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att se till att ditt barn är så bekvämt som möjligt.

Ett av de smidigaste sätten att göra detta är med en kombinerad febertermometer och nattlampa, som piggar upp barnkammaren med ett mjukt sken och är lätt att läsa på natten. Några av de bästa babyvakterna kommer också att berätta för dig din bebisrumstemperatur. Tänk på att om du placerar nattlampan/febertermometern eller monitorn nära ett fönster eller radiator kan avläsningarna skeva. Det är bäst att placera febertermometern så nära spjälsängen som möjligt för att få den mest exakta avläsningen. För att förhindra skållning i badet är en enkel badfebertermometer också användbar – dessa vattentäta prylar antingen fastnar på sidan av badet eller flyter i den som en leksak, är mer exakta än din armbåge och är lätta att läsa av genom stänk och bubblor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top