Den bästa menskoppen 2024 – Test av menskoppar

[tabell]

Klicka här för att se menskoppar.

Bästa menskoppen 2024

Att ha en bra menskopp är något alla kvinnor bör överväga. Det är både miljövänligt och ekonomiskt men det passar även vissa bättre än andra typer av mensskydd. Om du inte har testat en menskopp och upplever att ditt nuvarande mensskydd inte riktigt passar dig bör du definitivt testa en menskopp.

Det är förvånansvärt nog ganska svårt att veta vilken menskopp som faktiskt är bäst. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det ofta krångligt att välja rätt, och för att göra det hela ännu svårare så undanhåller onlineaffärer ofta de negativa aspekterna med deras produkter. För att öka sin försäljning lyfter butikerna endast fram de positiva och innovativa aspekterna, medan de verkliga problemen skuggas över. Detta innebär förstås att du endast får en halvklar bild av hur bra den menskopp du kollar på faktiskt är.

När du då väl får hem din menskopp är den kanske inte alls som du tänkt dig, och alla vet hur tråkigt det är att bli missnöjd med en produkt som man spenderat pengar på och ser fram emot att använda. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa den bästa menskoppen. Det är just av den anledningen som vi här på skönhetsmagasinet.se har gjort en köpguide för den bästa menskoppen. Vi har nämligen utfört djupgående forskning för att hitta den bästa menskoppen på den svenska marknaden, och eftersom vi själva redan har mycket personlig erfarenhet när det kommer till menskoppar så har vi lyckats sammanställa en tabell med de bästa menskopparna inom varje kategori.

För att säkerställa att produkterna vi tagit fram till tabellen är av hög kvalitet har vi dessutom läst otaliga mängder kundrecensioner från ett tjugotal olika sajter som säljer menskoppar, svenska som engelska. Med hjälp av all denna information så har vi satt ihop denna köpguide och tabell. Om du snabbt vill ha den bästa menskoppen kan du välja i tabellen ovan, men om du vill ha en menskopp som är mer baserad efter dina egna behov och önskemål kan du läsa vidare nedan!

Köpguide för bäst i test menskopp 2024

Som sagt så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilken menskopp som är den bästa. Det finns så otroligt många olika modeller av menskoppar som dessutom hittas inom ett flertal olika prisklasser. Det är därför vi har skapat vår köpguide som gör hela processen mycket enklare. När du ska köpa en den bästa menskoppen så finns det några viktiga aspekter som du bör fundera över. Det är förstås även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa den bästa menskoppen 2024:

 • Mensflöde
 • Ytterligare information om mensflöde
 • Färger
 • Bägarens fasthet
 • Kapacitet
 • Storlek
 • Material
 • Menskoppform
 • Stamdesign
 • Lufthål
 • Miljö
 • Säkerhet
 • Livmoderhals
 • Ålder
 • Blåskänslighet
 • Dimensionering
 • Kostnad
 • Bekvämlighet
 • Hälsa

Mensflöde

Om du för närvarande använder engångsartiklar, hur ofta måste du byta din pad eller tampong? Vanligtvis har tampongaskar en absorptionsförmåga med en uppskattning av olika storlekars kapacitet. Du kan jämföra kapaciteten på de vanliga tamponger du använder, med kapaciteten på menskoppen. Om du till exempel använder en supertampong med 12 ml kapacitet i 3 timmar, kan du använda en menskopp med 25 ml kapacitet i uppskattningsvis 6 timmar! Det är svårare att uppskatta ditt flöde med kuddar, eftersom de vanligtvis inte kommer med absorptionsvärden. Följ din instinkt och gör en kvalificerad gissning baserat på hur ofta du måste byta dynan.

Många företag tenderar att tillhandahålla riktlinjer för storlek. De rekommenderar normalt en liten menskopp för personer under 30 år som aldrig har förlossat vaginalt eller som har förlossat med kejsarsnitt. De kommer att rekommendera en stor menskopp till personer som är 30 år och äldre och/eller för dem som har förlöst antingen vaginalt eller genom kejsarsnitt. Men återigen, det här är riktlinjer och rekommendationer. Det finns många som är under 30 år, som kan vara oskulder, och använder en stor menskopp. Det är också många som är över 30 år som behöver en liten menskopp.

Vad du vill ha och behöver i en menskopp bestämmer du själv. Om du känner att du har ett lätt flöde bör det räcka med en liten menskopp. Det betyder dock inte att du MÅSTE använda en liten menskopp. Om en stor menskopp känns bekväm och du vill kunna använda den i hela 12 timmar utan krångel, så är det helt okej. Om du har ett tungt flöde, vill du förmodligen få den största kapacitetsmenskoppen som passar dig bekvämt. Detta betyder inte alltid att den största menskoppen på marknaden kommer att passa bäst.

Ytterligare information om mensflöde

Många människor uppmärksammar inte hur mycket de blöder. Vi mäter mängden i hur mycket blod som täcker en binda eller när en tampong har expanderat helt. Vi använder ord som “fläckig, lätt, normal, måttlig eller tung”, men vi är alla olika och har olika definitioner av vad “lätt” eller “tung” kan vara. Någons “lätta” flöde kan vara nästa persons “tunga” flöde och vice versa. Vissa företag erbjuder sina menskoppar i tvåpack. Om du är osäker på vilken som kommer att fungera för dig är det en bra idé att köpa ett av dessa paket eftersom de vanligtvis är billigare än att köpa dem separat.

Det första du bör tänka på är hur mycket blod du förlorar när du har mens. Vi kallar detta ditt mensflöde och det kan vara lätt eller tungt. Ljusflöde? Om du har ett lätt mensflöde, kanske du använder små eller vanliga tamponger och smala trosskydd eller bindor. Du kommer sannolikt att byta mensprodukt några gånger under dagen. Tungt flöde? Om du har ett kraftigt menstruationsflöde kommer du sannolikt att använda super eller super plus size tamponger och maxi-kuddar. Du kommer sannolikt också att byta din mensprodukt ofta under dagen och även på natten.

Färger

Menskoppar finns i alla regnbågens färger! Vissa erbjuds till och med i svart! Färgen ändrar inte hur en menskopp fungerar eller presterar, men vissa kan välja en färg baserat på några saker. Det första och mest uppenbara är att det är individens favoritfärg! Allt som kommer att göra den tiden på månaden trevligare fungerar för mig! För det andra, om det finns mer än en menskoppanvändare i hushållet, kommer en specifik färg per person att minska förvirringen.

Slutligen, om du upptäcker att ditt blod lätt fläckar menstruationsmenskopparna, kanske du vill ha en färgad menskopp för att hålla dessa fläckar borta. Även med en färgad menskopp kan fläckar börja sätta sig och så småningom synas. En bra blötläggning över natten i en 1:1 lösning av väteperoxid och vatten kommer att ta hand om det. Se till att kolla med muggföretaget innan du använder andra alternativa tvättmetoder än de som står på deras förpackning eller hemsida.

Ändå är det inget fel med att äga en vit eller klar menskopp. Faktum är att vissa föredrar att ha en vit eller klar menskopp. En anledning är så att de kan se om det är smutsigt eller fläckigt eller inte. En annan anledning är att det finns en sak mindre att oroa sig för: precis som silikon av medicinsk kvalitet måste alla färgämnen, färgämnen eller pigment också kompatibla. Detta innebär att de också måste ha biokompatibilitetstester för att vara säkra att användas under kort eller lång sikt inne i kroppen.

Bägarens fasthet

Om du har blåsproblem, till exempel en känslig blåsa, vill du inte ha en riktigt fast kupa. En stadig menskopp kan sätta press på urinblåsan och ge dig känslan av att ständigt behöva kissa. Menskoppar med extremt framträdande kanter rekommenderas inte heller, eftersom kanten tenderar att pressa mot blåsan ganska hårt. En mjukare menskopp rekommenderas eftersom den inte kommer att trycka mot urinblåsan obehagligt. Om du leder en aktiv livsstil och har starka bäckenbotten och slidmuskler är en fastare kupa mer lämplig. En menskopp som är för mjuk kan krossas av dina muskler, vilket bryter tätningen och orsakar läckor. En fastare kupa som kan hålla sin form inne i kroppen är det bästa alternativet. Menskopparna kan vara fasta, medium eller mjuka. Större menskoppar är oftast lite fastare än de små. Ju fastare de är, desto lättare öppnas de, men det kan vara svårare att sätta in dem. Dessutom, om du har en mycket känslig urinblåsa, kanske du vill ha en mjukare menskopp.

Kapacitet

De rymmer upp till 20–30 ml. Du bör välja kapacitet efter hur tyngd din mens är.

Storlek

Den totala längden och diametern på både menskoppen och skaftet. Det finns också vanligtvis två storlekar: en för kvinnor som är under 30 år och inte har fött barn vaginalt, och en för kvinnor som är 30 år och äldre eller som har fött barn vaginalt, oavsett ålder. Längden beror på hur högt eller lågt din livmoderhals sitter under din mens.  Har du någonsin undrat varför det står “använd vår storlek large om du är över 30 eller har haft en fullgången graviditet?” Det beror på att båda dessa saker påverkar din bäckenbottenmuskeltonus. Vid en viss ålder slappnar våra muskler av, så de blir mindre spända. En fullgången graviditet, även för någon i tonåren, kan ha samma avslappnande effekt. Så att vara över 30 OCH/ELLER en fullgången graviditet placerar dig i storleksintervallet “större diameter”.

Material

Silikon (medicinsk eller icke-medicinsk kvalitet), TPE (gummi och plast) eller latex. Andra tillsatser används för att justera färgen.

Menskoppform

Vissa är långa och smala, medan andra är mer rundade. Fälgarna kan också variera i tjocklek och form. Vilken som är mer bekväm beror på din personliga preferens.

Stamdesign

Skaftet kan vara rundat, platt, triangulärt, ihåligt, massivt och med eller utan grepp. De flesta kan klippas kortare för att anpassas efter dina behov.

Lufthål

Antal och placering av lufthål varierar beroende på märke. De är till hjälp vid insättning och borttagning av menskoppen, men har ingen annan funktion.

Miljö

En genomsnittlig kvinna använder minst en låda med tamponger eller en förpackning med bindor under sin mens, vilket ger upp till 11 000 till 16 000 bindor eller tamponger under en livstid. Tillverkning och kassering av tamponger och bindor kan orsaka flera miljöproblem. Förutom att bidra till deponi har det väckts farhågor angående de bekämpningsmedel som används för att odla bomull, som kan förorena vattendrag och ha skadliga effekter på vattenlevande djur.

Låt oss säga att du har mens. Om du skulle använda 5 engångsprodukter för feminin hygien om dagen i 5 dagar kommer du att använda 300 engångsbindor eller tamponger under ett år. Detta växer till över 10 000 engångsprodukter under hela din livstid! Allvarligt talat, om du skulle rada upp så många tamponger skulle de sluta bli dubbelt så höga som Empire State Building. Det är MYCKET slöseri. Menskoppar hjälper till att minska deponi eftersom de är återanvändbara och håller i många år om du sköter dem ordentligt. Att använda menskopp innebär att vara mer miljövänlig och ger en grönare period (även om du FAKTISKT har en grön period bör du definitivt träffa din läkare).

Säkerhet

Menskoppar anses av vissa vara ett säkrare alternativ till tamponger eftersom de anses vara mindre benägna att ge den typ av miljö som kommer att främja bakterietillväxt (som tampongen tros göra) men det har funnits ett bekräftat fall av en kvinna som utvecklar toxiskt chocksyndrom 10 dagar efter att ha använt en menskopp.

Livmoderhals

Hur du hittar din livmoderhals: För att hitta din livmoderhals måste du föra in ditt längsta finger i slidan. Du kan göra detta medan du ligger ner, eller med ett ben uppe på sidan av badkaret eller toalettlocket. Du kan också göra detta oavsett om du har mens eller inte. Vi rekommenderar att du tvättar händerna väl först och försöker slappna av. Skjut sedan försiktigt in ditt längsta finger i slidan.

Hur känns en livmoderhals? Du hittar din livmoderhals på toppen av slidan. Det är troligtvis högst upp på din främre slidvägg – närmare naveln än din ryggrad. Vid beröring kommer det att kännas som en slät rund, upphöjd cirkel med en fördjupning i mitten – lite som nässpetsen. Har du hög livmoderhals? Om ditt längsta finger går nästan hela vägen in i slidan innan det når livmoderhalsen har du en hög livmoderhals. Har du låg livmoderhals? Om ditt längsta finger hittar din livmoderhals runt det mellersta knoglemärket, så har du en låg livmoderhals.

Vissa människor tycker inte att det är viktigt men andra, som vi själva, använder livmoderhalshöjd för att minska längden på en menskopp för någon. Din livmoderhals rör sig konstant med varje rörelse under dagen, såväl som under de olika faserna/tiderna under din cykel. Enligt fertilitetsspecialister är livmoderhalsen normalt låg, hård och något öppen för att låta blodet rinna ut under din mens. Det kan vara lättare för vissa att mäta sin livmoderhalshöjd under denna tid. Det är också normalt på den lägsta punkten, vilket ger dig en uppfattning om storleken eller formen på menskoppen du kanske vill överväga.

Ålder

Du kanske har sett dessa uttalanden på menskoppswebbplatser eller -paket: Rekommenderas för kvinnor under 30 år som aldrig har fötts vaginalt eller genom kejsarsnitt. Rekommenderas för kvinnor 30 år och äldre och/eller för kvinnor som har förlossat vaginalt eller genom kejsarsnitt. Dessa är endast riktlinjer om du inte har någon aning om vilken storlek som passar dig men redan har valt ett muggmärke eller muggform. Du letar efter en menskopp som fungerar med DIN kropp och möter DINA behov. Detta innebär att om du har ett tungt flöde kanske du bara vill ha den där stora menskoppen för den större kapaciteten även om du är under 30 år. Dessutom, om du är över 30 år men har ett mycket lätt flöde, du kanske vill ha en kortare, liten menskopp.

Komfort är en stor nyckel! Om menskoppen inte är bekväm, varför skulle du vilja ha den på dig?! Längre menskoppar är vanligtvis större. Om du har låg livmoderhals kanske en längre kupa inte känns bekväm för dig oavsett vilken ålder du är. Om du har en hög livmoderhals kan du komma på att du “fiskar” efter din lilla menskopp, vilket kan göra din upplevelse med en kort menskopp ganska skrämmande!

När det gäller att föda vaginal födsel, nämns det vanligtvis eftersom graviditet och stress på bäckenbottenmusklerna (PFM) under födseln kan få dem att tappa tonen. En större menskopp föreslås sedan av dessa företag eftersom de normalt är bredare i diameter. Men Kegel-övningar – eller träning i allmänhet – kan tona din PFM och därför kan en liten menskopp fungera för dig också.

Blåskänslighet

Vissa människor vet inte om de har blåskänslighet eller problem innan de använder en menskopp. Andra upplever känslighet vid användning av tamponger eller sexleksaker, eller vid onani och samlag etc. Om du provar en menskopp och känner att du behöver kissa oftare än normalt eller om du känner att du inte tömmer blåsan helt när du kissar, kan du ha en känslig urinblåsa. Du kan också uppleva obehag, smärta eller till och med kramper när du använder en menskopp.

Om så är fallet, kanske du vill titta på en mjukare menskopp eller prova en som har en annan form. Att använda en mjukare menskopp kommer att applicera mindre tryck i de känsliga områdena. Att prova en menskopp med en annan form än den du använder för närvarande kan också flytta trycket till ett område som inte ger dig några problem. Det är svårt att veta om en menskopp är mjuk eller fast innan man köper. De flesta menskoppsföretag inkluderar inte denna information när de marknadsför en menskopp. Det enda sättet att få en idé är att läsa recensioner eller titta på videor som andra cupanvändare kan ha lagt upp.

En sista sak att nämna är storleken på lufthålen. Menskoppar med små lufthål eller inga lufthål verkar skapa en starkare tätning/sug. Detta kan vara bra om du märker att din menskopp vandrar ofta, men det kan vara ett problem om din blåsa är känslig. Sugningen kan bli obekväm och kan utgöra ett problem när du tar bort din menskopp. Om suget är för starkt kan det dra livmoderhalsen nedåt och orsaka lite smärta. Du vill se till att kollapsa sidan av menskoppen och bryta förseglingen innan du tar bort den.

Dimensionering

Det frustrerande är att det inte finns någon sann standardiserad terminologi eller metodik. Vi kommer att säga att praktiskt taget alla menskoppar bestämmer storleken enbart på diametern. När ett menskoppmärke säger att det är en “liten” betyder det att det är en mindre diameter i kanten (den övre kanten och öppningen på menskoppen.) För att öka förvirringen har märken inga standardrutiner för namngivning för sina storlekar. Ett märkes lilla är ett annat märkes storlek A. Ett märkes storlek A är ett annat märkes storlek B. Sedan en storlek efter siffror… eller speciella koder… Det är en röra där ute. För att en menskopp ska stanna på plats är den beroende av två saker: suget den skapar med slidväggarna och dina bäckenbottenmuskler.

Kostnad

Menskoppar är mer kostnadseffektiva än tamponger och bindor. Du kan i genomsnitt betala 200 kr till 400 kr för en menskopp och behöver inte köpa en till på minst sex månader. Tamponger och bindor kan kosta i genomsnitt 500 till 1 500 kr per år, beroende på hur lång och tung din mens är och hur ofta du har mens. Liksom tamponger och bindor, täcks inte menskoppar av försäkringar så att använda en menskopp skulle vara ett självkostnadspris.

Bekvämlighet

Längre användning – En menskopp kan bäras upp till 2 – 3 gånger längre än en tampong. Det betyder att menskoppar är bra för användning över natten eller när du inte har tillgång till ett badrum. Inga strängar fästa – Bokstavligen, menstruationsmenskoppar har inga snören eller vingar, vilket gör dem till den perfekta menstruationslösningen för kvinnor som leder en fysisk aktiv livsstil. Löpning? Simning? Yoga? Njut av dem alla bekvämt.

Resor lätta – Menskoppar är perfekta för semester och roadtrips eftersom du inte behöver oroa dig för att köpa eller göra dig av med produkter. Om du gillar att vandra, campa eller resa bör en menskopp vara din favoritprodukt för feminin hygien. Absorbera mer – Menskoppar kan hålla upp till några cl vätska, det är fem gånger så mycket vätska än en tampong kan hålla. En vän till mig som nyligen konverterade till menskoppar har ett tungt flöde. Tidigare använde hon BÅDE tampong OCH binda eftersom hennes tampong alltid läckte. Hon använder nu bara menskopp utan läckage. Fokusera på ditt jobb – Menskoppar låter dig fokusera på ditt jobb. Är du utplacerad? En brandman? Inget behov av att packa bindor och tamponger. En enda menskopp räcker.

Hälsa

Inget skadligt – Till skillnad från andra hygienprodukter för kvinnor innehåller menskoppar inga skadliga ämnen. Kyss den torra adjö – Du vet den där torrheten som kan uppstå av att ha på sig tamponger? Den hemska känslan är ett minne blott. Tamponger absorberar varje bit av fukt runt dem. Tyvärr inkluderar detta hälsosamma kroppsvätskor som är tänkta att stanna i din kropp. Ekologiska tamponger lider fortfarande av samma problem! Eftersom menskoppar samlar blod istället för att absorbera det kommer du inte att uppleva torrhet där nere.

Hypoallergen – Känslig hud? Dermatit? Latexallergi? Menskoppar kommer inte att utlösa dina allergier. Kan fixa hälsoproblem – Menskoppens passform gör att du kanske inte längre upplever mensvärk. Hejdå Tylenol och Midol! Många kvinnor rapporterar att de inte längre lider av torrhet, infektioner och vaginal klåda sedan de bytte från tamponger och bindor till menskoppen. Vissa kvinnor rapporterar till och med att de blöder mindre när de använder en menskopp istället för en tampong!

Luktfri – Har du någonsin undrat vad den lukten var bara för att upptäcka att det faktiskt är du? När den utsätts för luft kan mensvätska ge ifrån sig en unik och något obehaglig lukt. Menskoppar hindrar luft från att nå blodet och förhindrar dålig lukt från att uppstå. Dubbel är inte ett problem – om du har det sällsynta tillståndet som kallas livmoderdidelphis (med två livmoderhalsar) så är menstruationsmenskoppar fortfarande en gångbar menstruationslösning. Eftersom menskoppen sitter under livmoderhalsen kommer den fortfarande att samla blod och passa rätt.

Lista över de bästa menskopparna 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

För- och nackdelar med menskoppar

Det bästa sättet att ta reda på om en månmenskopp är det rätta för dig är att prova den. Du kanske blir förvånad över hur enkelt och bekvämt det är.

Fördelar

Om du har använt tamponger (särskilt de utan applikator) eller diafragma bör du ha små problem med att lära dig hur man sätter in en menskopp. Varumärkens webbplatser förklarar processen i detalj. Du har alltid menskoppen till hands hemma, eller så har den lätt att resa med dig. Även om du byter ut den en gång om året kan du fortfarande spara elva resor till apoteket eller snabbköpet.

Menskopparna är designade för långvarig användning (vissa kvinnor använder dem i upp till tio år), vilket innebär betydande kostnadsbesparingar jämfört med tamponger eller bindor. En månad med bindor och tamponger kostar cirka 100 kr, medan priset på en månmenskopp varierar mellan 400 kr och 550 kr. Det är ett högre förhandspris, men det är värt det efter sex månader.Färre tamponger eller bindor innebär också mindre avfall som täpper till våra soptippar och mindre användning av bomull eller papper.

Eftersom blodet inte utsätts för luft som det gör med bindor eller tamponger, blir det mindre lukt. Moon cups lämnar ditt vaginala pH och bakteriebalansen på plats – till skillnad från tamponger, som absorberar din vaginalvätska. De är lämpliga för dem med känslig hud, dermatit och latexallergier (förutom latexmenskoppar så klart). Tamponger behöver bytas var fjärde till åttonde timme, men menskopparna kan stanna i upp till tolv timmar innan de töms. Detta är särskilt användbart över natten.

De kan hålla upp till tre gånger mer vätska än tamponger (cirka 20–30 ml). När du väl har hittat ett märke som passar dig ska du inte märka att det finns där. Du kan också bära en när du väntar på din mens, medan det inte rekommenderas att bära tamponger när du inte har mens, och du riskerar toxiskt chocksyndrom (TSS) och torrhet. Inga snören, inga vingar och inga läckor. Perfekt för dig med en aktiv livsstil, som gillar sporter som löpning, simning och yoga.

Ytterligare fördelar

En menskopp är överkomligt, är säkrare än tamponger, rymmer mer blod än bindor eller tamponger, är bättre för miljön än bindor eller tamponger, kan inte kännas under sex (vissa märken), kan bäras med en spiral. Många kvinnor väljer att använda menskoppar eftersom: De är budgetvänliga. Du betalar ett engångspris för en återanvändbar menskopp, till skillnad från tamponger eller bindor, som måste köpas kontinuerligt och kan kosta uppemot 1 000 kr per år. Menskoppar är säkrare. Eftersom menskoppar samlar snarare än absorberar blod, riskerar du inte att få toxic shock syndrome (TSS), en sällsynt bakteriell infektion i samband med tamponganvändning.

Menskoppar rymmer mer blod. Tamponger, å andra sidan, kan bara hålla upp till en tredjedel av det. De är miljövänliga. Återanvändbara menskoppar kan hålla länge, vilket innebär att du inte bidrar med mer avfall till miljön. Du kan ha sex. De flesta återanvändbara menskoppar måste tas ut innan du har sex, men de mjuka engångsmenskopparna kan stanna i medan du blir intim. Inte bara kommer din partner inte att känna av menskoppen, du behöver inte heller oroa dig för läckor. Du kan bära en menskopp med en spiral. Vissa företag hävdar att en menskopp kan få bort en spiral, men en studie från 2012 avfärdade den tron. Om du är orolig, kontrollera med din läkare om att använda en menskopp.

>>> Är du intresserad av en locktång? Klicka här.

Nackdelar

Att tömma menskoppen kan vara rörigt i början, även om de flesta användare får kläm på det. Vissa föreslår att du byter den i duschen en gång var 12:e timme. Att rengöra den i ett offentligt badrum kan orsaka lite pinsamhet. Inte varje menskopp är densamma; vissa är längre eller kortare. Du kan behöva prova ett eller två märken för att hitta rätt passform. Individuell anatomi kan också göra det svårt att sätta menskoppen på rätt plats (till exempel om du har tappat livmodern).

För yngre tjejer och de som aldrig har haft penetrerande sex kan det vara svårt att sätta in en menskopp. Det tar vissa människor längre tid att lära sig än andra. Du ska aldrig dra i skaftet; kläm istället ihop basen och dra. Var försiktig om du har en spiral, eftersom att använda en menskopp kan dra i snören och förskjuta den. Fråga din husläkare för mer information. Du bör sterilisera menskoppen efter varje cykel, enligt tillverkarens anvisningar. Detta innebär vanligtvis att man använder kokande vatten eller speciell steriliseringslösning.

Inlärningskurva – Till skillnad från andra hygienprodukter för kvinnor krävs övning för att fullända tekniken för att sätta in och ta bort menskoppen. Mer röra – När du använder menskoppar kommer du att tvätta händerna mer än vanligt. Särskilt när du precis ska lära dig hur man korrekt använder en menskopp. Svårt om ung Om du är en yngre tjej som ännu inte har haft samlag kan det vara svårt att sätta in en menskopp. En menskopp kan också bryta mödomshinnan, vilket används som bevis på oskuld i vissa kulturer. Detta kan avskräcka unga kvinnor som har vuxit upp i dessa kulturer från att använda menskoppar.

Ytterligare nackdelar

Menskoppar kan vara ett prisvärt och miljövänligt alternativ, men du måste ändå tänka på några saker: Borttagning av menskoppar kan vara rörigt. Du kan befinna dig i en plats eller position som gör det svårt eller besvärligt att ta bort din menskopp. Det betyder att du kanske inte kan undvika spill under processen. De kan vara svåra att sätta in eller ta bort. Du kanske upptäcker att du inte får rätt veck när du sätter i din menskopp. Eller så kan du ha svårt att nypa basen för att dra menskoppen ner och ut.

Det kan vara svårt att hitta rätt passform. Menskoppar passar inte alla, så du kan ha svårt att hitta rätt passform. Det betyder att du kanske måste prova några märken innan du hittar det perfekta för dig och din vagina. Du kan vara allergisk mot materialet. De flesta menskoppar är gjorda av latexfria material, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för personer med latexallergier. Men för vissa människor finns det en chans att silikon- eller gummimaterialet kan orsaka en allergisk reaktion. Det kan orsaka vaginal irritation. En menskopp kan irritera din slida om menskoppen inte rengörs och vårdas ordentligt. Det kan också orsaka obehag om du sätter in menskoppen utan smörjning. Det kan finnas en ökad risk för infektion. Tvätta menskoppen mycket väl. Skölj och låt torka. Återanvänd inte en engångsmenskopp. Tvätta händerna efteråt.

Passformproblem – Menskoppar passar inte alla. Om du har myom (godartade tumörer som utvecklas på livmoderns väggar) eller en tappad livmoder (livmodern sjunker ner i själva slidan) kan du upptäcka att en menskopp inte passar korrekt. Underhåll – Efter varje cykel rekommenderas att du steriliserar menskoppen innan du förvarar den. Även om det är ett mindre besvär, är det fortfarande ett steg som inte krävs med bindor eller tamponger.

Sätt in din menskopp korrekt

Tvätta din menskopp (och dina händer)

Det första steget är att desinficera din menskopp, följ instruktionerna på förpackningen. Menskoppar (eller något som helst som kommer att föras in i slidan, för den delen) bör rengöras noggrant för att undvika att störa balansen i ditt vaginala pH. “Slidan är hem för en myriad av bakterier och svampar för att hålla den frisk, men du kastar den organismen ur balans, och det leder till infektioner som UTI”. När din menskopp är ren är det viktigt att tvätta händerna av samma anledning.

Sätt i den

När du väl har hittat rätt veck för dig är det dags att sätta in din menskopp. Till skillnad från att använda en tampong, måste du bli intim med din vagina för att kunna sätta in din menskopp. Det kan ta dig några försök att ta reda på det – det är helt normalt. Du kan sätta in den när du står med ett ben upphöjt och vilar på toaletten eller badkaret, sitter på huk eller sitter. När du är redo att sätta in: Skjut den uppåt och bakåt i en vinkel (mot svanskotan, inte rakt uppåt), tills menskoppens kropp är helt inuti,- När den väl är inuti, se till att menskoppen har öppnats så att den kan samla upp blodet. Om basen på menskoppen är rund är du klar. Om du däremot känner bucklor eller veck, försök att ta tag i menskoppens botten och vrida den tills den öppnas helt. Detta “förseglar” din menskopp för att förhindra oönskat läckage.

Ta bort din menskopp

När 12 timmar har gått, eller om du tror att den är full, är det dags att ta bort din menskopp. Det finns en inlärningskurva med menskoppen, så kanske de första gångerna prova den hemma när du inte behöver vara någonstans- Prova en hukställning. “Squatting är en utmärkt position för avslappning av bäckenbottenmuskler, och det kan hjälpa till att få ner menskoppen.” Hitta stammen. Skaftet är till för att hjälpa dig att hitta menskoppen, men dra inte i den. Du måste bryta förseglingen först. Bryt förseglingen. “Ta försiktigt tag i botten av menskoppen, nyp den för att bryta förseglingen (eller till och med för fingret upp och över kanten för att bryta förseglingen).” Dra ut det. Efter att du har brutit förseglingen, slappna av. “Andas långsamt och djupt, och håll försiktigt ner (som om du har en tarmrörelse), samtidigt som du drar ut den.”

Vanliga frågor om menskoppar

Är menskoppar pålitliga?

Det sägs att den kan bäras två till tre gånger längre än en binda eller tampong, eller upp till åtta timmar, och det här var upplevelsen för alla försöksdeltagare på deras lättare flödesdagar. ”Jag glömde nästan att jag hade mens när jag kunde bara bära den hela dagen”, sa en vi frågat. Fyra av fem kände att de inte behövde byta menskopp så ofta som en tampong eller binda. Heavy flow-dagar var dock inte riktigt lika bekymmersfria för tre av fem av testdeltagarna, som upplevde ett visst läckage med menskoppen. Men de rapporterade också att de tidigare haft läckage med sin vanliga användning av tamponger.

Hur kontrollerar jag min lovmodershals?

Det finns två sätt att kontrollera din livmoderhals. Metod ett: Knogmätning. Tvätta händerna. Sprid blygdläpparna och för försiktigt in långfingret. Lokalisera livmoderhalsen med fingertoppen (det ska kännas som nässpetsen). Notera vilken knoge som är närmast din slidöppning *Obs: Du kan upptäcka att du är mellan knogarna: låg/medel eller medium/hög Kom ihåg att alla är olika. Dina händer kan vara mindre eller större än någon annans. Därför är den här metoden för en ungefärlig storlek och kanske inte är helt korrekt för alla.

Låg livmoderhals: Du kommer att vilja använda menskoppar som är antingen storlek S (små), som är designade kortare än den genomsnittliga kupan, eller som är mer klockformade. Medium livmoderhals: Du har fler valmöjligheter med former och storlekar än de med låg livmoderhals. Storlek S (liten), kortare menskoppar och klockformade menskoppar kan fungera för dig, liksom några av de V-formade medelmuggarna i både små eller stora storlekar. Med en medelstor livmoderhals är möjligheterna oändliga. Vi skulle föreslå att du provar något i mitten (medelstorlek/medelfast) för att undvika att bli överväldigad. Hög livmoderhals: Återigen, du har fler valmöjligheter med former och storlekar, men du kanske upptäcker att V-formade kupor är lättare för dig att nå under borttagning.

Metod två

Tvätta händerna. Sprid blygdläpparna och för försiktigt in långfingret. Lokalisera livmoderhalsen med fingertoppen (det ska kännas som nässpetsen). Notera var ditt finger stannade vid öppningen av din slidkanal. Använd en linjal för att mäta fingertoppen till stopppunkten. Denna metod är mer exakt eftersom du har ett specifikt numeriskt mått att arbeta med för att avgöra vilka menskoppar som kan passa dig bäst. De flesta menskoppbolag anger menskoppens totala längd. Detta inkluderar menskoppens skaft, som kan trimmas för att göra menskoppen kortare om det behövs. Men även att använda en numerisk mätning kommer inte att ta hänsyn till den vaginala bågen. Detta är området runt livmoderhalsen. Beroende på var din livmoderhals är belägen, kanske du kan känna ett utrymme helt runt livmoderhalsen, eller mest runt den.

Fornix gör att slidan kan sträckas ut, förlängas och expandera under förlossningen, sexuell upphetsning och penetration. Vid sexuell upphetsning kan slidan expandera uppåt till 200 % av sin normala storlek. När ett föremål (som en penis, en leksak eller något annat) introduceras, kommer den vaginala fornixen att tillåta slidan att sträcka sig och rymmas. För dem som använder en menskopp, kan bägarens kant vila i den vaginala fornixen så att livmoderhalsen kan ligga inuti menskoppen.

Detta är viktigt att notera när du letar efter en menskopp. Eftersom den vaginala fornixen kan låta menskoppen sitta högre, behöver du inte begränsa dig till ett exakt maxmått. Du kommer förmodligen fortfarande att vara bekväm med en menskopp som är 5-10 mm längre än vad du hade mätt med hjälp av knogmätmetoden. Kanten på menskoppen ligger inbäddad i dessa spår eller fickor, vilket kan få menskoppen att verka kortare när den väl är på plats. När du handlar efter antalsmått, begränsa dig inte till ENDAST menskoppar som är mindre än antalet du mätte. Menskoppar som är lite större/längre med några millimeter borde vara bra på grund av vaginal fornix.

Vad finns det för typer av stjälkar?

Precis som varje menskopp är unik, så är stjälkarna de har. De finns i många olika former och längder med olika fasthet, tjocklek osv.

Vissa stjälkar kan vara gjorda av en solid bit silikon, medan andra kan vara ihåliga. Båda fungerar likadant; dock kan det behövas lite mer försiktighet för att säkerställa att ett ihåligt skaft är helt ren från menstruationsvätska. Stjälkarna kan ha greppringar eller inte. Även om en stjälk inte bör diktera om en menskopp kommer att fungera för dig eller inte, finns det vissa stamegenskaper som kan intressera dig mer än andra. Kom ihåg att du bara använder skaftet för att vicka ner menskoppen tills du kan nå menskoppens bas. Du kommer INTE att använda stammen för att ta bort menskoppen helt från din kropp. Ett skaft kommer INTE att bära vikten av menskoppen, speciellt om den innehåller vätska i den.

Kulstam. Den här typen av skaft är bra för någon som behöver en kortare menskopplängd men ändå gillar att ha en utsedd skaft att ta tag i. Vissa kulstammar är helt sfäriska, medan andra är tillplattade på två sidor. Platt/flikstam. Detta ger dig en trevlig platt yta att placera fingrarna på. Ring/Stegstam. Om du upptäcker att fingrarna glider av ett rakt skaft och känner dig säkrare när du når och vickar en ring, är det här en funktion du kanske gillar. Det finns minst en menskoppstam som är en serie ringar som bildar en stege.

Ytterligare alternativ

Stick Stjälk. Dessa kan vara solida eller ihåliga och korta eller långa. Spetsen kan vara rundad, platt eller kan avsmalna till en spets. Stick med bolländen. Dessa finns i alla möjliga längder och innehåller en liten kula i slutet. Den här bollen fungerar som en propp så att dina fingrar inte glider eller glider av stammens spets.Medan vissa människor känner att de behöver en stjälk, eller åtminstone en del av en, slutar de flesta med att trimma ner den eller ta bort den helt. Om du redan vet att du inte behöver en stjälk kan du leta efter en menskopp utan en, eller leta efter menskoppar som har en stjälk som enkelt kan tas bort och lämna minsta möjliga överskott av silikon (läs mer i Hur man gör Trimma din menskoppsstamdel).

Finns det menskoppar med hög kapacitet?

För många av oss är tunga perioder bara en del av våra liv. Vissa har alltid haft tunga mens. För andra uppstår tyngre menstruationer på grund av tillstånd som PCOS, PID, myom, endometrios och andra. Oavsett vilken situation du befinner dig i kan din mens vara en stor utmaning. Många upplever att de dubblar och använder både tamponger och bindor samtidigt. Även då verkar det som att du byter ut dem mycket oftare än du skulle vilja. Många människor som har en tung mens, även på grund av tillstånd som nämnts ovan, tycker att användningen av en menskopp kan hjälpa dem att spara lite tid.

Alla är olika, så det är svårt att definiera en tung period eftersom den varierar från en person till en annan. Det bästa du kan göra är att ta reda på vad som är normalt för dig. Den genomsnittliga mängden blod som förloras under hela perioden är cirka 30-40 ml, eller cirka, eller lite mer. De flesta av oss tappar mindre än 80 ml. 60 ml eller mer under en period skulle anses vara kraftig blödning. Om du känner att du är en kraftig blödning, kanske du vill notera detta med din läkare. Det kan vara normalt för dig, men det är bäst att vara säker.

Ytterligare information

En superabsorberande tampong rymmer cirka 9-12 ml mensblod. Eftersom en genomsnittlig, stor menskopp kan rymma cirka 30 ml eller mer, kommer du att ha mindre frekventa resor till toaletten för att byta om. Det är också möjligt att få menskoppar med hög kapacitet. Dessa rymmer mer än den genomsnittliga menskoppen på cirka 40 ml, och till och med lite mer i vissa fall. En person som använder en superabsorberande tampong och normalt besöker toaletten varje timme kan behöva tömma sin menskopp var tredje timme eller så. Vi vet att det inte verkar vara så lång tid, men att vinna två timmar kan innebära att ta sig igenom en lång bilresa utan att behöva stanna vid varje bensinstation!

När du har använt din menskopp i några månader kommer du också att lära känna din kropp och ditt flöde. Du kan sedan skapa ett mentalt tidsschema för när du behöver ursäkta dig själv för att tömma din menskopp istället för att få en oväntad läcka! Om du upplever koagulering som många människor gör, kommer du att vara glad över att INTE känna att dessa blodproppar faller ur din kropp!

Vad finns det för menskoppar för tonåringar och oskulder?

Många människor har olika övertygelser och/eller definitioner av oskuld. Oskuld är vad DU tror att den är i DIN kultur eller DINA religiösa traditioner. Eftersom vi alla kommer från olika samhällsskikt, tänker vi inte sitta här och berätta vad vi tror på. Det är helt upp till dig och hur du känner. En menskopp är som en tampong i det här fallet. Om du är bekväm med att använda en tampong, bör du kunna anpassa dig till en menskopp. Om du tror att din oskuld tas om något föremål förs in i slidan, är en menskopp inte något för dig.

Om du känner att din oskuld är förlorad när din mödomshinna “slits sönder”, bör du förmodligen kolla med din läkare innan du bestämmer dig för att använda en menskopp. Om du ändå bestämmer dig för att använda en menskopp, kommer du förmodligen att vilja söka efter en menskopp som är mindre eller smalare. Även om din mödomshinna fortfarande är intakt är det möjligt att använda en menskopp med tillräcklig smörjning och försiktig stretching.

Om du känner att oskulden går förlorad med penetration av penis-vaginal penetration, kommer en menskopp inte att ta din oskuld. Eftersom menskoppar finns i många former och storlekar kan de användas av både unga och gamla. Det finns till och med företag som har designat några av sina menskoppar specifikt för tonåringar eller förstagångsanvändare. Dessa tenderar att vara mindre, kortare eller smalare.

Vad bör jag tänka på när jag har mens i tonåren?

Någon som precis har börjat sin mens kommer med största sannolikhet bara att uppleva stänkblödningar eller lätta blödningar, oavsett om du är tonåring eller ännu yngre. Denna oregelbundenhet är normal under åtminstone de första två åren eftersom dina hormoner är galna och obalanserade. En liten menskopp kan räcka under denna tid. Vissa företag erbjuder dock ett tvåpack med menskoppar med en i varje storlek som de erbjuder. Detta gör att du kan prova båda storlekarna för att se vad som känns bekvämt för dig och ger dig ett alternativ beroende på ditt flöde. Dessutom är det normalt sett billigare!

Är min vagina för liten för att använda menskopp?

Vi finns i alla möjliga former och storlekar, och det gör även våra slidor. Det som är normalt för dig kanske inte är normalt för nästa person. Först och främst, så att det inte finns någon förvirring, är slidan den elastiska muskelkanalen mellan den yttre vulvan (vaginalöppningen) och livmoderhalsen. Du kanske eller kanske inte har ett vävnadsmembran som omger eller delvis täcker slidöppningen, så kallad mödomshinna.

När någon kommenterar att de är “för snäva” syftar de normalt på deras slidöppning, inte själva slidan. Slidan är aldrig för liten för att rymma en penis, finger, tampong, leksak, menskopp eller en mängd andra saker – inklusive en baby! Slidan är utformad för att expandera och förlängas när en person är upphetsad; det förlänger och pressar livmoderhalsen och livmodern uppåt.

Saker som kan orsaka en känsla av att vara “för tight”
Otillräcklig smörjning

Slidan släpper ut sitt eget naturliga smörjmedel. Detta möjliggör enklare och mindre smärtsam penetration. Om det inte finns tillräckligt med smörjning kan det vara svårt att penetrera ett föremål. Om du känner dig “torr” när du sätter in en menstruationsartikel, leksak eller penis, kan det hjälpa att köpa ett vattenbaserat glidmedel.

Vaginism

Ångest kan spela en stor roll i hela upplevelsen. Vaginism gör att bäckenbottenmusklerna (PFM) ofrivilligt drar ihop sig. Detta tillstånd kan dra åt PFM så mycket att en penis, leksak eller något annat kan kännas för stort, obekvämt eller smärtsamt och kan till och med göra det omöjligt för dem att penetrera. Detta kan inträffa när som helst i livet och kan hända på grund av en mängd olika orsaker, inklusive infektion, störningar, rädsla eller fobi, skador och/eller trauma, konflikter eller missbruk.

Behandlingar kan innefatta självkännedom, andningsövningar för avslappning, smörjning och beröringsterapi antingen med fingrar eller en leksak. Någon med ett allvarligt fall av vaginism kan behöva söka hjälp av en terapeut. De hjälper dig att ta reda på grundorsaken till tillståndet och kan samarbeta med dig för att använda vaginala dilatatorer eller tränare. Dessa hjälper dig att få kontroll över dina PFM och slappna av dem.

Kan träning påverka min menskoppsstorlek?

Din fysiska aktivitet kan också påverka passformen på din menskopp. Om du är någon som är väldigt aktiv är det troligt att du har saktat ner eller vänt avslappningen av dina bäckenbottenmuskler. Av den anledningen kan du vara över 30, eller någon som haft många graviditeter men som har slidmusklerna som en 18-åring! Du kanske kan lyfta en kanot med slidan! Om du har genomgått bäckenbottenterapi gäller detta skäl för dig också. Poängen är att dessa storleksriktlinjer på utsidan av lådan är grundläggande och användbara men de är inte regler du måste följa.

Om du är osäker, storleksanpassa. Varför? För att din vagina är designad för att sträcka ut och rymma saker… saker i storlekar som är ungefär lika stora som kupor eller större.. Och även MYCKET större som ett barns huvud. Vad den inte är bra på att göra är att knyta sig runt en menskopp som är för smal som vill glida ner när den bärs… du kan inte få en menskopp som är för liten för att sitta på plats.

Vad finns det för scenarier att överväga?

Är jag mycket fysiskt aktiv och gör jag övningar som skulle tona min bäckenbotten? Eller gick jag igenom bäckenbottenterapi? Om ja, kanske du fortfarande är i kategorin stora kupstorlekar, men du kan förmodligen fortfarande passa en storlek small också. Om du är på staketet, storlek upp. Jag har precis fått barn och har en storlek small cup hemma – behöver jag automatiskt ta slut och köpa en storlek large? Inte alltid. Innan du köper en till menskopp prova den hemma först. Det kanske fortfarande passar och fungerar utmärkt.

Jag har precis fyllt 30 år, behöver jag byta till en större menskopp? Nej! Förutsatt att menskoppen du använde för din cykel under ditt 29:e år passar dig bra kan du fortsätta använda den menskoppen tills vidare. Om din menskopp glider ner under användning kommer en större diameter sannolikt att hjälpa. Annars, använd den tills det är dags att byta ut den av andra skäl.

Jag har vaginism, vilken menskoppsstorlek skulle vara bäst? Oavsett din ålder eller graviditetshistoria bör du överväga en tonårs/petite startcup som ett sätt att lätta in i en intern produkt. Jag har pratat med många användare som har använt menskoppar framgångsrikt men det är mycket tålamod och övning involverat. En mer petite menskopp kommer att vara till hjälp i den processen.

Vilken storlek passar mig?

Det första du måste tänka på är ditt menstruationsflöde; om du har ett lätt flöde kommer du sannolikt att byta mensprodukt några gånger under dagen och kommer med största sannolikhet att använda vanliga tamponger eller slimmade bindor. Om du har ett tyngre flöde kommer du att byta din mensprodukt ofta under dagen och även på natten, du kommer sannolikt att använda super- eller plus size-tamponger eller maxi-kuddar.

Därefter måste du överväga din livmoderhalshöjd; för att hitta din livmoderhalshöjd måste du föra in ditt längsta finger försiktigt i slidan, du kommer att se att det sitter längst upp i slidan, vanligtvis närmare naveln än ryggraden. Din livmoderhals kommer att kännas som en slät rund, upphöjd cirkel med en grop i mitten – lite som nässpetsen. Om ditt längsta finger går nästan hela vägen in i slidan innan det når livmoderhalsen har du en hög livmoderhals, om du hittar din livmoderhals runt mitten av knogen har du en låg livmoderhals.

Hur använder man en menskopp?

För att sätta in en måste du först vika den till en C-form, som med tamponger måste du sedan sätta in menskoppen i slidan och luta den bakåt mot ryggraden. Menskoppen ska sitta så lågt som det är bekvämt inne i slidan men med skaftet helt inuti. När menskoppen är inuti kommer den att öppnas och skapa ett lätt sug, detta är hur läckor förhindras så använd fingret för att kontrollera om den är helt utfälld, vrid eller rotera om du behöver, skynda dig inte och ta dig tid!

En menskopp kan användas i upp till 12 timmar, men många tömmer på morgonen och kvällen. När det är dags att byta menskopp måste du försiktigt dra menskoppens skaft nedåt tills du kan nå och hålla i menskoppens botten. Nyp ihop basen för att släppa suget och ta försiktigt bort det. När du har fått din menskopp töm den i toaletten och skölj med vatten. Sätt in den igen när den har sköljts och du är redo att gå igen! I slutet av din mens måste din menskopp desinficeras innan den förvaras varje månad. Skölj din menskopp och värm i en kastrull eller kastrull med vatten. Koka i 3 minuter.

Om du är intresserad av att använda en menskopp, prata med din gynekolog. Även om du kan köpa något av märkena online eller i de flesta butiker, måste du först ta reda på vilken storlek du behöver. De flesta menskoppsmärken säljer små och stora versioner. För att ta reda på rätt menstruationsmenskoppsstorlek för dig bör du och din läkare överväga: din ålder, längden på din livmoderhals, oavsett om du har ett tungt flöde eller inte, menskoppens fasthet och flexibilitet, menskopp kapacitet, styrkan i dina bäckenbottenmuskler, om du har fött barn vaginalt. Mindre menskoppar rekommenderas vanligtvis för kvinnor yngre än 30 år som inte har fött vaginalt.

Ytterligare information

Det kan låta komplicerat och lite läskigt men när du väl får kläm på det är det superenkelt. Du vill se till att dina fingrar och menskopp är blöta innan du börjar. Du måste sedan vika din menskopp och vika den igen, sitta på huk, och i brist på ett bättre uttryck, sätta upp den där och då ska menskoppen öppnas (du kan höra eller känna ett pop). Det bör inte gå upp så långt som en tampong; den ska sitta väldigt bekvämt vid öppningen av din slida för att blodet ska flöda in.

Om det inte är bekvämt, är det inte i ordentligt – det kommer att ta några försök när du är ny på det, men du kommer dit och så småningom kommer det att bli en bris. För att ta ut den kan du dra den försiktigt från skaftet genom att flytta den från sida till sida, men om du har klippt skaftet kort kan det vara lättare att sätta in två fingrar och tummen för att ta tag i den och försiktigt dra ner den.

Vad bör jag tänka innan jag sätter i min menskopp?

När du använder menskopp för första gången kan det kännas obehagligt. Men att “smörja” din menskopp kan hjälpa till att göra processen smidig. Innan du sätter i din menskopp, smörj in fälgen med vatten eller ett vattenbaserat glidmedel (smörjmedel). En blöt menskopp är mycket lättare att sätta in.

Hur lägger jag i min menskopp?

Kan du sätta i en tampong bör du ha relativt enkelt att sätta in en menskopp. Följ bara dessa steg för att använda en menskopp: Tvätta händerna noggrant. Applicera vatten eller ett vattenbaserat glidmedel på bägarens kant. Vik ihop menskoppen hårt på mitten, håll den i ena handen med kanten uppåt. Sätt in menskoppen, kant uppåt, i slidan som du skulle göra med en tampong utan applikator. Den ska sitta några centimeter under livmoderhalsen. När menskoppen är i din vagina, rotera den. Den öppnas för att skapa en lufttät tätning som stoppar läckage.

Du ska inte känna din menskopp om du har satt in menskoppen korrekt. Du ska också kunna röra dig, hoppa, sitta, stå och göra andra vardagsaktiviteter utan att din menskopp ramlar ut. Om du har problem med att sätta i din menskopp, tala med din läkare.

När ska jag ta ut menskoppen?

Du kan bära en menskopp i 6 till 12 timmar, beroende på om du har ett kraftigt flöde eller inte. Det betyder att du kan använda en menskopp för skydd över natten. Du bör alltid ta bort menskoppen vid 12-timmarsstrecket. Om det blir fullt innan dess måste du tömma det i förväg för att undvika läckor.

Hur tar man ut menskoppen?

För att ta ut en menskopp, följ bara dessa steg: Tvätta händerna noggrant. Placera pekfingret och tummen i slidan. Dra försiktigt i menskoppens skaft tills du kan nå basen. Nyp ihop basen för att frigöra tätningen och dra nedåt för att ta bort menskoppen. När den är ute, töm menskoppen i handfatet eller toaletten. Återanvändbara menskoppar bör tvättas och torkas rena innan de sätts in i slidan igen. Din menskopp bör tömmas minst två gånger om dagen. Återanvändbara menskoppar är hållbara och kan hålla i 6 månader till 10 år med rätt skötsel. Kasta engångsmuggar efter borttagning.

Vad för faktorer finns det att ta hänsyn till?

Med det sagt betyder det inte nödvändigtvis att någon som har fött vaginalt inte kan använda en storlek A och att en annan användare, som inte har fött vaginalt, men som har ett tyngre flöde, inte kan använda en storlek. Menskoppen kan användas i upp till 12 timmar åt gången – även under natten – beroende på ditt flöde. Vi rekommenderar att du tömmer menskoppen oftare i början samtidigt som du lär känna menskoppen och ditt flöde. Om du har ett lätt eller regelbundet flöde rekommenderar vi storlek A eller storlek Mini för tonåringar eller de som behöver en mindre storlek.

Men om du har ett tyngre flöde kanske du vill överväga att välja storlek B, som har en större kapacitet. Vissa användare gillar att använda några olika menskoppstorlekar under hela cykeln. Detta beror på att för vissa är deras flöde tyngre i början av menstruationscykeln och de föredrar att använda storlek B. Sedan, när deras flöde blir lättare mot slutet av cykeln, kan de byta till att använda

Vi rekommenderar storlek Mini eller storlek A för tonåringar och unga menskoppanvändare. Du kan faktiskt börja använda menskopp så fort du får mens. För mammor rekommenderar vi generellt att gå med en storlek B. Men om du har förlöst ditt barn/barn med kejsarsnitt rekommenderar vi att du går med en storlek A.

Vilka är fördelarna med att använda menskoppar?

Det finns många fördelar med att använda menskoppar, en av dem är att de är ett miljövänligt alternativ till bindor och tamponger. Du använder en menskopp per menstruationscykel, till skillnad från bindor eller tamponger, där du använder flera på flera dagar och varje månad om och om igen- Eftersom de är återanvändbara är menskoppar också mer kostnadseffektiva än andra mensprodukter. I det långa loppet är kostnaden minimal jämfört med tamponger och bindor om du måste gå igenom några. Ur komfortsynpunkt är menskoppar är lätta att använda, säkra och inte skapar irritation i slidvävnaden. Det finns mindre risk för giftig absorption, som med tamponger och bindor, till exempel.

>>> Är du intresserad av doftljus? Klicka här.

Hur väljer jag rätt menskopp för mig?

När du letar efter en menskopp var beredd att prova några eftersom de alla är lite olika. Tänk på det som att dejta – du ser vad du passar bäst med.

Om du aldrig har använt en menskopp förut är det bra att läsa beskrivningarna och storleksguiderna för olika menskoppar för att hitta en som är bäst anpassad för din kropp. Du kan hitta din livmoderhals i slidan med fingret (det känns som spetsen av en näsa) för att avgöra om du har en låg eller hög livmoderhals, och det kan hjälpa till att avgöra vilken storlek menskopp att använda. Om du har hög livmoderhals vill du ha en längre menskopp, och om du har låg livmoderhals vill du ha en kortare. Du kan alltid trimma stammen om du tycker att den sticker ut för mycket.

Det är också värt att notera, livmoderhalsen kommer lägre i slidan under ägglossningen, och sedan efter ägglossningen flyttar den tillbaka högre, så det kan vara olika höjder beroende på tid på månaden. Om du är osäker på vilken storlek som är bäst, välj antingen den mindre för att börja, eller köp ett tvåpack för att prova båda. En menstruerande person kan upptäcka att två storlekar av menskoppar kan vara mer bekväma beroende på var de är i sitt flöde. Tänk på det som att köpa ett dubbelpaket med vanliga och supertamponger.

Om du har haft en vaginal förlossning eller helt enkelt har ett tungt flöde, kommer du att tjäna på att köpa en menskopp i större storlek så att du inte behöver tömma den lika ofta. Vissa märken har menskoppar gjorda speciellt för tonåringar, så leta efter det på förpackningen. Annars skulle köpa en mindre menskopp som är kortare i storleken vara bättre lämpad för någon med ett lättare flöde.

Vilka är fördelarna med att använda en menskopp?

Har du någonsin tänkt på var dina tamponger tar vägen? Detta kanske överraskar dig, men de flesta av dem kan hamna i havet. Så att använda en menskopp kan vara ditt lilla (men faktiskt stora) sätt att hjälpa till att minska havsavfallet. Så de är inte bara bra för miljön utan de låter dig ta tillbaka kontrollen över din mens, punkt. Speciellt när tamponger och bindor kan ha en ingredienslista som inte betyder något för de flesta (och många innehåller faktiskt plast). Men med en menskopp vet du exakt vad du för in i slidan – silikon. Har du någonsin känt dig torr när du har mens? Tamponger kan absorbera upp till 35 procent av vaginal fukt, men menskoppar absorberar bara ditt mensblod.

Om du är lite bråkig – för låt oss inse det, det är en menskopp blod du måste tömma och rengöra – men du är medveten om vilken påverkan du har på miljön, du kan få ekologiska tamponger och till och med tamponger som har en återanvändbar applikation (vilket är fantastiskt!).

Behöver jag klippa stammen?

Om du är en förstagångsanvändare kommer du att märka en lång skaft på botten av din menskopp, denna är designad för att trimmas så att du inte känner den. Allas slidor är olika så det är bäst att klippa den bit för bit och fortsätta att sätta in den för att se till att du inte kan känna den. Skaftet bör dock inte vid något tillfälle sitta utanför din slida, om menskoppen känns bekväm men stammen sticker ut behöver den ytterligare en trimning.

Hur rengör jag menskoppen?

Eftersom vårt utbud av menskoppar rymmer så mycket som tre vanliga tamponger kan, kan du lämna din menskopp i upp till åtta timmar. För det mesta tar du förmodligen bara bort din menskopp i bekvämligheten av ditt eget badrum. Varje gång du tar bort det, häll helt enkelt blodet i toaletten, skölj i handfatet och hoppa in igen (ja, du kan absolut bära det över natten). Kom ihåg att alltid tvätta händerna innan du tar bort menskoppen och efter att du har satt in den igen.

Om du hamnar i ett offentligt skåp är det helt okej att ta ut det, hälla ner det i toaletten och torka av med en näsduk innan du sätter in det igen – ta bara inte för vana av det eftersom det är bäst att tvätta det med vatten . När din cykel är över måste du tvätta din menskopp genom att desinficera den i kokande vatten – så skaffa en kastrull, koka upp lite vatten och stoppa in din menskopp i minst tre minuter. Du bör skaffa en liten bomullspåse när du köper en menskopp där du kan ha den mellan mens.

Varför har jag aldrig hört talas om menskoppar?

Vi var omedvetena om det faktum att menskoppar faktiskt existerade tills en av mina vänner på ett uppdrag faktiskt övertygade mig om att ge det ett försök. När vi undersökte menskoppar märkte vi att det inte fanns någon guide online som täckte dem och deras fördelar i detalj. Som en nu hängiven användare har vi skapat guiden som vi skulle ha velat läsa när vi först upptäckte menskoppar och vi hoppas att den hjälper dig också.

Även om menskoppar kan tyckas vara en ny uppfinning, patenterades de faktiskt 1932 av en grupp barnmorskor (ungefär samtidigt som kommersiella tamponger introducerades). Så varför hör du så lite om dem? Tja, allt handlar om finansiering. bindor och tamponger är en löpande kostnad som garanterar tillverkningen upprepade köp. Garanterade köp är lika med garanterade vinster och dessa vinster är. Vinsten används sedan delvis av tillverkarna för att finansiera monstruösa reklamkampanjer för att främja fler köp.

Eftersom menskoppar är ett engångsköp som kan hålla i upp till 10 år, ser tillverkarna inte samma vinstnivå och kan därför inte hjälpa till att öka medvetenheten. För att vara rättvis, om du var en återförsäljare, vilken skulle du ha på din hylla av följande? En produkt som garanterat kommer att köpas månadsvis av dina kunder. En produkt som är köpt en gång och inte behöver bytas ut på flera år. Det uppenbara svaret är produkt 1. Eftersom både återförsäljare och tillverkare vill ha fortsatt försäljning, trots att det är en potentiellt livsförändrande produkt; menskoppen har aldrig fått det erkännande som tamponger och bindor har fått. Det kan du ändra på!

Vad är en menskopp?

En menskopp är ett miljövänligt alternativ till din typiska typ av feminin hygienprodukt (som tamponger, bindor och foder) gjorda av ett flexibelt material. Det förs in i slidan under menstruationen för att fånga upp blod. Menskoppen har fått sitt namn från hur den samlar blod. Istället för att absorberas av den feminina hygienprodukten (som en tampong eller binda) samlas blodet inuti en menskopp och samlas upp tills menskoppen tas bort och töms. Till skillnad från tamponger och bindor är menskoppar återanvändbara.

Om du inte har hört talas om termen menskopp tidigare så kanske du har hört talas om genom ett av dess andra namn: Du kanske har märkt att många av dessa är verkliga märkesnamn på menskoppar. När man pratar om menskoppar hänvisar många kvinnor till dem genom sitt varumärke snarare än den breda termen “menskopp”. Vi är glada att du frågade! En menskopp är en sanitetsprodukt i silikon som du för in i slidan för att fånga upp mensblodet. De finns i två olika storlekar: storlek A, som rekommenderas för kvinnor som har fött barn eller är över 30, och storlek B, som är för kvinnor som inte har fött barn eller är under 30. Vissa märken kan märka dem som storlek ett och storlek två. De är ett så enkelt och enkelt sätt att minska ditt koldioxidavtryck – eftersom det kan hålla i flera år om du sköter det ordentligt. När du väl börjar älska dem kanske du aldrig behöver köpa en tampong eller binda igen!

Vad finns det för kostnadsfördelar med menskoppar?

Den genomsnittliga kvinnan spenderar cirka 1 200 kr per år eller på bindor, tamponger och liner. Det här blir ungefär 50 000 kr under din livstid. Även om många kvinnor anser att tamponger och bindor är en nödvändig månadskostnad, kan det fortfarande vara en stor kamp för låginkomsthushåll att köpa dessa produkter. Menskoppar är ett engångsköp som sparar stort i längden. En menskopp är en engångskostnad som kommer att hålla i många år om den sköts ordentligt. Nu kan du hoppa över tampong- och kuddsektionen i mataffären!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top