Den bästa diffusern 2024 – Test av diffusers

[tabell]

Klicka här för att se diffusers.

Bästa diffusern 2024

Att ha en diffuser hemma är något alla borde överväga. Det kan både vara en snygg inredningsdetalj, och göra ditt hem fräschare. Att ha ett gott doftande hem och en snygg inredningsdetalj kan verkligen vara pricken över i:et i ditt hem. Därför borde du definitivt överväga att införskaffa dig en bra och snygg diffuser.

Det är förvånansvärt nog ganska svårt att veta vilken diffuser som faktiskt är bäst. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det ofta krångligt att välja rätt, och för att göra det hela ännu svårare så undanhåller onlineaffärer ofta de negativa aspekterna med deras produkter. För att öka sin försäljning lyfter butikerna endast fram de positiva och innovativa aspekterna, medan de verkliga problemen skuggas över. Detta innebär förstås att du endast får en halvklar bild av hur bra den diffuser du kollar på faktiskt är.

När du då väl får hem din diffuser är den kanske inte alls som du tänkt dig, och alla vet hur tråkigt det är att bli missnöjd med en produkt som man spenderat pengar på och ser fram emot att använda. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa den bästa diffusern. Det är just av den anledningen som vi här på skönhetsmagasinet.se har gjort en köpguide för den bästa diffusern. Vi har nämligen utfört djupgående forskning för att hitta den bästa diffusern på den svenska marknaden, och eftersom vi själva redan har mycket personlig erfarenhet när det kommer till diffusers så har vi lyckats sammanställa en tabell med de bästa diffusorerna inom varje kategori.

För att säkerställa att produkterna vi tagit fram till tabellen är av hög kvalitet har vi dessutom läst otaliga mängder kundrecensioner från ett tjugotal olika sajter som säljer diffusers, svenska som engelska. Med hjälp av all denna information så har vi satt ihop denna köpguide och tabell. Om du snabbt vill ha den bästa diffusern kan du välja i tabellen ovan, men om du vill ha en diffuser som är mer baserad efter dina egna behov och önskemål kan du läsa vidare nedan!

Köpguide för bäst i test diffuser 2024

Som sagt så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilken diffuser som är den bästa. Det finns så otroligt många olika modeller av diffusers som dessutom hittas inom ett flertal olika prisklasser. Det är därför vi har skapat vår köpguide som gör hela processen mycket enklare. När du ska köpa en den bästa diffusern så finns det några viktiga aspekter som du bör fundera över. Det är förstås även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa den bästa diffusern 2024:

 • Rummets storlek
 • Oljetyper
 • LED-ljus
 • Timer
 • Automatisk avstängning
 • Försiktighetsåtgärder
 • Diffusertyp
 • Design
 • Funktionalitet
 • Reservdelar
 • Drifttid
 • Storlek
 • Reservoarstorlek
 • Vikt
 • Ångutgång
 • Ljudnivå
 • Tillbehör
 • Pris
 • Kapacitet
 • Oljekvaliteten

Rummets storlek

Storlek är en annan sak att ta hänsyn till. Hur stort är rummet du vill använda diffusern i? Är det ett litet sovrum? Eller ett medelstort vardagsrum? Eller kanske ett stort kontor? Ju större rummet är, det kan ta längre tid för en diffuser att fyllas med doften av den eteriska oljan. Om du behöver en diffuser för ett stort utrymme bör du köpa en ultraljudsdiffuser med en stor vattentank. Alternativt skulle en nebulisator eller evaporativ diffuser duga. Det beror på att de kan sprida en högre intensitet av oljearom/doft vid en given tidpunkt.

Om du redan har köpt en ultraljuds- eller värmespridare med en liten tank, behöver du inte köpa en ny. Du kan höja doftintensiteten från diffusern genom att helt enkelt öka andelen oljor du blandar med vattnet. För små rum och utrymmen, säg sovrum eller kontorsskåp, bör du skygga för evaporativa diffusers. Det beror på att ljudet från fläkten kan störa din sömn eller distrahera dig på jobbet. Du skulle vilja köpa en tyst diffuser med anständig spridning av doft. Storleken på rummet är en annan avgörande faktor som du måste ta hänsyn till när du köper en diffuser för eterisk olja. Ju större rummet är, desto längre tid tar det att fyllas med oljans lugnande doft. Så om du har ett större rum, försök att välja en modell med en stor vattentank för felfri prestanda.

Oljetyper

Vilken typ/smak av eteriska oljor tänker du använda med din diffuser? Vilka oljor är din favorit? Dessa är viktiga saker att tänka på eftersom du inte kan använda någon olja med din diffuser. Eteriska oljor varierar i viskositet (läs: tjocklek) och kemisk sammansättning. Vissa oljedofter (citrusoljor som lime eller citron, till exempel) tros ha förmågan att korrodera metall- och plastdelarna i vissa diffusers. Vissa täta eteriska oljor har också rapporterats lämna en rest som kan täppa till en diffuser. Se till att läsa tillverkarens specifikationer om de typer av eteriska oljor, blandningar och dofter som är kompatibla med vilken diffuser du än väljer att köpa. Om det inte finns någon, var noga med att gå igenom produktrecensionssektionen för att se om någon köpare/användare har klagat på en viss oljetyp.

LED-ljus

Diffusers med nattljus inomhus hjälper till att försköna ditt vardagsrum och sovrum. Vissa diffusers kommer med så många som sju olika färger av anpassningsbara LED-lampor. Om du handlar om estetik bör du hålla utkik efter dessa diffusers med enfärgade eller flerfärgade inomhuslampor.

Timer

En diffuser med timer gör det superenkelt för dig att kontrollera oljeanvändningen och hur länge operationen tar. Det förlänger också enhetens livslängd – och säkerställer att den bara fungerar när det behövs. Om det tar en timme att fylla upp ditt rum kan du ställa in din diffuser så att den går i en timme. Du behöver inte oroa dig för att glömma att stänga av den. Timern är en mycket viktig faktor som du bör se till att din enhet har när du köper. Denna funktion gör det bekvämt att styra drifttiden och oljeanvändningen, och därigenom säkerställa att den fungerar när det behövs. Detta bidrar till att förlänga enhetens livslängd i stor utsträckning.

Automatisk avstängning

Om du lämnar din diffuser för att fortsätta driften när (vatten- eller olje)tanken är tom riskerar du att skada den. Och eftersom det är ganska påfrestande att övervaka enhetens olje-/vattennivå ofta, rekommenderas en diffuser med automatisk avstängning. Välj alltid en enhet som har funktionen för automatisk avstängning. Enheter med denna funktion stängs av automatiskt när de får slut på vatten för att förhindra överhettning och skador. Eftersom det är ganska svårt att hålla koll på enhetens vattennivå, hjälper den automatiska avstängningsfunktionen mycket.

Försiktighetsåtgärder

Placera lampan på en stabil, jämn yta, borta från värmekällor eller brandfarliga material. Se till att inte överfylla lampan. Följ alltid instruktionerna från märket. Under de 2–4 minuter som veken är tänd, lämna inte lågan obevakad. Efter att ha blåst ut, var försiktig eftersom veken blir skållhet. Efter 30 minuters förbränning, ta försiktigt bort det dekorativa locket och täck omedelbart veken med snuslocket. Detta kommer att stoppa den katalytiska processen och förhindra att doftoljorna avdunstar när lampan inte används. Var medveten om att många eteriska oljor kanske inte är säkra att använda runt spädbarn, personer med andningsproblem eller dina husdjur.

Diffusertyp

Typen av diffuser kan vara den första och viktigaste faktorn när du köper. Den typ av diffuser du väljer kan avsevärt påverka styrkan, effektiviteten och fördelarna med utsläpp av eteriska oljor. Om du till exempel väljer en nebuliserande diffuser kan du frigöra de största fördelarna med dina eteriska oljor, medan en ultraljudsdiffuser låter dig njuta av den extra fördelen med en luftfuktare. Alternativt kan en ljusspridare tillföra en varm atmosfär till ditt rum men med minskad läkningsförmåga för eterisk olja. En evaporator diffuser kan vara ett vettigt val för dem som har en budget och planerar att använda sin enhet på ett litet utrymme.

Design

För att bestämma designen på din diffuser, överväg dess avsedda användning såväl som din personliga smak. Om du regelbundet planerar att resa med din diffuser eller ta med den till jobbet, yoga, etc., vill du ha en diffuser som är både kompakt och lätt. Alternativt, om du planerar att behålla din diffuser hemma, kanske du vill välja en färg och ett material som kompletterar ditt inredningsschema och en storlek som inte överväldigar rummets kvadratmeter.

Funktionalitet

För att undvika huvudvärk och se till att du får ut det mesta av ditt köp, är användarvänlighet en annan värd att tänka på när du handlar efter en spridare för eterisk olja. Beroende på typ och märke kan olika diffusers kräva en enkel till något mer komplex installation. De allra flesta topprankade, moderna diffusers är designade för användarvänlighet och enkel installation, men se till att läsa instruktionerna från tillverkarna. Fundera också på om du är villig och tillgänglig att regelbundet fylla på din diffuser med vatten, som en ultraljudsdiffuser kräver. På samma sätt, om din diffuser involverar ett ljus eller annan värmekälla, kan du behöva vara tillgänglig för att regelbundet övervaka enheten av säkerhetsskäl. Många diffusers kräver regelbunden rengöring; det är värt att ta en titt för att avgöra hur ofta och noggrant du kommer att städa din innan du fattar ett köpbeslut.

Reservdelar

Vi har upptäckt att de flesta diffusers slutar fungera eftersom ultraljudsplattan som orsakar dimman har gått sönder. Detta kan hända på grund av felaktig rengöring av diffusern eller användning av kranvatten när spridarens instruktioner endast säger destillerat vatten. (Du bör bara använda vatten och tvättsprit för att rengöra en diffuser, ALDRIG vinäger eller hushållsrengöringsmedel.)  Om du fortfarande kan se dimman från din diffuser men inte har någon lukt från oljorna du lägger till, kan problemet vara en smutsig ultraljudsplatta. Plattan kan rengöras försiktigt med alkohol och en bomullstuss.

Drifttid

Diffusers finns även i varierande drifttider. En diffuser av god kvalitet låter dig kontrollera diffusion/driftstid så att du kan spara de dyrbara eteriska oljorna. Basdiffusers kommer med en fast drifttid på upp till 5 timmar, medan vissa USB-diffusers kan köras kontinuerligt i 20 timmar och spridas med intervaller på 10, 30 eller 60 sekunder. Hur länge vill du att din diffuser ska köras mellan påfyllningarna. Det kan bli irriterande att behöva fylla på en diffuser med några timmars mellanrum. För ett huvudrum är det bäst att skaffa ett som håller i minst 8 timmar. Eller så kanske du bara behöver en för att hålla från det att du kommer hem från jobbet till det att du går och lägger dig – kanske 5-6 timmar. Då kan du i så fall få en mindre diffuser.

Storlek

Storleken och dimensionen på din diffuser är en viktig funktion att tänka på om du vill att den ska vara så mobil och hårt arbetande som du är. Små diffusers som mäter upp till 9 cm (diameter) x 10,5 cm (höga) är lätta att flytta från rum till rum eller till och med till din bil. Resefläktdiffusers kan till och med slängas i en resväska tillsammans med en flaska eterisk olja så att du kan bära den på flyget och in i ditt hotellrum för att skapa din egen personliga oas vart du än går.

Reservoarstorlek

Reservoarstorlekar på diffusers kan variera från 1 ml hela vägen upp till 260 ml. Ju högre kapacitet din diffuser har, desto större olje- och vattenblandning kan den hålla. Men ju större reservoarstorleken betyder också en skrymmande diffuser. Många föredrar mindre, diskreta diffusers som kan smälta in i rummets inredning.

Vikt

Vikten på diffusorerna som finns tillgängliga idag kan variera. Spa och yogaanläggningar föredrar ofta skrymmande diffusers med större oljereservoarkapacitet. Detta förhindrar behovet av att fylla på diffusern lika ofta. Välj din diffuser utifrån rummets yta du vill täcka och det syfte du vill använda den till.

Ångutgång

Denna funktion styr hur mycket dimma som släpps ut i miljön. Ju större ångeffekt, desto starkare dofter din olja. Men du kan också kontrollera doften genom att ändra utspädningen/koncentrationen av olja i vatten. Vapor output är en trevlig funktion att styra precis som att höja eller sänka volymen på din TV eller radio.

Ljudnivå

Skrymmande diffusers med en stor fläkt kan sluta vara bullriga. De flesta konsumenter föredrar tysta diffusers som avger ett tyst brum som inte stör ens lugn och inre frid. Välj en diffuser med en ljudeffekt på högst 23 decibel. Mycket stora diffusers kan till och med gå upp till 54 decibel.

Tillbehör

Tillbehör för diffusers kan variera från glaskåpor, tillbehör för luftventiler, fjärrkontroll, stänkkontroll, strömadaptrar, LED-lampor i flera färger, uppspelningsmusik, omgivande ljus, tidsinställd avstängning, refillpatroner, ersättningsvekar, atomizer-toppar etc. Många av dessa tillbehör gör diffusern till en bra följeslagare för ens yogaträning och speciellt för professionella spaanläggningar. Vissa tillbehör är helt valfria och höjer bara priset på enheten.

Pris

Alla diffusers är inte dyra. Idag finns det många kostnadseffektiva modeller tillgängliga där ute. Enkla, billiga diffusers kan dock använda alternativet ljus/värme som förutom att ändra oljans egenskaper; kan också vara en brandrisk. Leta efter en rimligt prissatt enhet som har huvudfunktioner som användarvänlighet, enkel montering och underhåll, timerstyrd och brusfri drift etc. Huvudkontrollerna bör vara variabla efter eget tycke och så enkla som att vrida på en ratt. Om du vill ha andra klockor och visselpipor som ljus och musik, var beredd att lägga ut lite extra pengar.

Kapacitet

När du ser de flesta annonserna för en diffuser för ett stort rum, är det en sak som tydligen blir tydligt att dessa diffusers har en större vattenkapacitet och tenderar att vara större än en vanlig diffuser. Nästa sak du kanske märker är att dessa diffusers tenderar att vara dyrare jämfört med deras mindre diskdelar. Men storleken på diffusern har ingenting att göra med hur bra den kommer att fungera i ett stort rum. Storleken relaterar bara till mängden vatten som din diffuser kan hålla. Ju mer vatten din diffuser kan hålla betyder vanligtvis att diffusern håller längre mellan vattenpåfyllningarna. Men med en större vattenkapacitet betyder det att du måste lägga till mer eterisk olja. Formeln är vanligtvis runt 5-7 droppar för varje 150 ml vatten.

Mängden du använder beror såklart på hur stark arom du vill ha och vilken typ av eterisk olja du använder. Låt dig inte luras att köpa diffusers som säger att de är för ett stort rum på grund av deras kapacitet. Den kapaciteten gäller ENDAST spridarens gångtid, inte storleken på rummet den kan täcka.

Oljekvaliteten

Många billiga eteriska oljor som säljs har spätts ut med en bärarolja. Doften från dessa oljor är inte lika kraftfulla och kommer inte att hålla lika länge jämfört med en eterisk olja av hög kvalitet. Många av dessa billiga eteriska oljor har förvanskats med andra kemikalier för att öka vinsten. Dessa förfalskade eteriska oljor luktar inte som rena eteriska oljor och håller i allmänhet inte lika länge.

Om du kan välja att få en flaska lavendel för 50 kr mot 300 kr, vi lovar att 300 kronor-flaskan kommer att lukta bättre och hålla längre. Var inte sparsam när du lägger dina eteriska oljor till diffusern. Om diffusern kräver 25 droppar och du bara lägger 15 för att spara pengar, förvänta dig inte att din diffuser fungerar som avsett. När du blandar eteriska oljor kanske du vill blanda en toppnot, mellanton och en bas. På så sätt kommer aromen att förändras under hela spridningscykeln. Du kan börja med att till en början få en sprängning av en toppnot som citron. Och till sist, i slutet, kan du få en baston som Ylang Ylang att slå in.

Lista över de bästa diffusorerna 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av diffusers

Innan du går till butiken för att köpa en diffuser eller betala för en online måste du först bestämma vilken typ av diffuser du vill ha. Diffusers finns i olika typer baserat på hur de bryter ner eteriska oljor. För det mesta hittar du fyra typer av diffusers för eteriska oljor där ute:

Ultraljudsdiffusers

Dessa typer av diffusers kräver att du blandar bara några droppar av dina eteriska oljor med en stor mängd vatten. Denna blandning bryts sedan ner till en fint doftande och lätt absorberbar dimma av de konstanta (men subtila) vibrationerna från diffuserns ultraljudsplatta. Och eftersom de använder vatten för att fungera fungerar ultraljudsdiffusers som luftfuktare eftersom de också bryter ner vattnet i sina tankar till luftfuktighet och därmed höjer den relativa luftfuktigheten i miljön där du använder dem.

En nackdel med ultraljudsdiffusers är att de, jämfört med andra typer av diffusers, vanligtvis inte sprider en intensiv koncentration av den eteriska oljan i atmosfären – eftersom de till stor del har spätts ut med vatten. De är dock tillräckligt kraftfulla för att släcka doftande imma som är tillräckligt för att eliminera obehaglig lukt i ditt utrymme. Ultraljudsdiffusers är de vanligaste typerna av diffusers på marknaden.

Ett annat sätt att varsamt parfymera ett rum är genom en ultraljudsdiffuser. Genom nebulisering använder dessa diffusers löslig doft i kombination med vatten för att sprida en doftande dimma i rummet. Tillsätt 3-10 droppar doft beroende på styrkan som krävs till 100 ml vatten i diffusern, när den är ansluten till ett eluttag kommer den subtilt att släppa ut dimman. Ultraljudsdiffusers fräschar omedelbart upp ett rum genom att rengöra och subtilt fukta luften.

Mer information om ultraljud diffuser

Ultraljudsdiffusers förlitar sig på elektroniska frekvenser för att skapa vibrationer och sprida en fin dimma av vatten och eteriska oljor i luften. Ultraljudsdiffusers är att föredra eftersom de producerar ånga med hjälp av ultraljudsvibrationer snarare än värme, vilket kan äventyra fördelarna med eteriska oljor. Eftersom ultraljudsdiffusers släpper ut en blandning av vatten och eteriska oljor, fungerar de också som en luftfuktare för torr luft. Dessutom kan många ultraljudsdiffusermodeller slås på och stängas av automatiskt för att kontrollera distributionen av eterisk olja och garantera användarsäkerheten. Denna variant av diffuser är relativt tyst, hållbar och billig.

Värme kan förändra de terapeutiska egenskaperna hos oljan, vilket inte är någon bueno. Istället för värme använder ultraljudsdiffusers elektroniska frekvenser (d.v.s. vibrationer) för att släppa ut en fin dimma av vatten + eteriska oljor i luften. En annan fördel är att eftersom ultraljudsdiffusers också dimmar vatten i luften, är de användbara på vintern och i torra miljöer, där du skulle använda en luftfuktare.  Den (lite) nackdelen är att vattnet späder ut den eteriska oljan och i sin tur dess terapeutiska fördelar. Som sagt, du kan köra diffusern så länge du vill, så vi skulle inte säga att detta är en deal breaker. En annan sak att tänka på är att många ultraljudsdiffusers är gjorda av plast. Som vi nämnde tidigare är eteriska oljor frätande för plast, så håll dig till diffusers som håller oljan i keramik eller glas.

Värme diffuser

Liksom ultraljudsdiffusers kräver dessa typer också att användarna blandar sina eteriska oljor med vatten. Den värmer sedan upp vatten + oljeblandningen, bryter ner den till en fin dimma och sprids ut i atmosfären. Värmespridare är coola, men de är inte lika effektiva som andra typer. Det är därför du inte hittar många av dem där ute. Detta beror på att värme bryter ner de kemiska föreningarna i eteriska oljor, vilket gör dem mindre effektiva. Du skulle behöva använda mer eteriska oljor med värmediffusers (än du skulle med andra diffusers) för att få ut det bästa av dina oljor – vilket är slöseri.

En mängd olika diffusers kan förlita sig på värme för att sprida eterisk olja i luften. Exempel på värmespridare inkluderar ljusbrännare, elektriska värmespridare, lampringar och ånginhalatorer. Även om de är tysta och billiga, kan värme från dessa diffusers förändra den kemiska sammansättningen och äventyra hälsofördelarna med eteriska oljor. Ett sätt att sprida värme är genom att tillsätta lite vatten och några droppar av oljan i en liten keramisk skål. Tänd ett teljus under — eller slå på strömbrytaren, om den är elektronisk.

När den väl har värmts upp kommer oljans arom att släppa ut i luften. De två främsta fördelarna med värmespridare är att de är billiga och de kan snabbt sprida oljans doft genom ett litet rum. En stor nackdel är dock att det är alldeles för lätt att bränna oljan. Vi har gjort detta otaliga gånger, antingen för att veken på mitt ljus var för lång (som gjorde att lågan blev för stor) eller genom att inte vara uppmärksam och låta ljuset brinna långt efter att vattnet var borta. Den andra nackdelen är att värmen (även när den bara är varm och inte bränd) kan kemiskt förändra de terapeutiska egenskaperna hos eteriska oljor. Uppenbarligen är det inte idealiskt.

Nebuliserande diffuser

Dessa är den mest kraftfulla typen av spridare du kan köpa – när det gäller koncentrationen av olja som de sprider. Om du snabbt och tillräckligt behöver cirkulera ett stort rum med doften av din eteriska olja, är nebuliserande diffusers det bästa alternativet. De flesta har glastankar/reservoarer och kräver inte att du blandar dina oljor med vatten. Lägg till flaskan med eterisk olja till enheten och den sprider den i luften med sin atomizer. Återigen är doftintensiteten från dessa diffusers vanligtvis hög. Det betyder att de tömmer ut oljan snabbare än andra typer av diffusers. Du skulle bara vilja använda den här typen av diffuser för bara en liten period eftersom de mättar ett rum väldigt snabbt.

I likhet med parfymförstörare levererar nebulisatordiffusers kraftfulla utbrott av aromer i luften. Med hjälp av en atomizer bryter enheten ner eteriska oljor till små molekyler och distribuerar dem i form av droppar i atmosfären. Eftersom nebulisatordiffusers inte späder ut oljorna med värme eller vatten, kan enheterna avge en starkare koncentration av eteriska oljor till luften än många andra typer av diffusers. Och genom att dela upp dem i ultrasmå molekyler kan nebulisatordiffusers underlätta absorptionen av eteriska oljor i kroppen. Den här typen av diffuser tenderar dock att vara dyrare, ömtåligare och bullrigare än andra varianter. Dessutom kan nebulisatordiffusers använda olja snabbare än andra diffusermodeller.

Ytterligare information om nebuliserande diffuser

Nebuliserande diffusers använder “atomizers” för att bryta den eteriska oljan till fina partiklar. Tryckluft sprider den resulterande mikrodimman av oljor i miljön. Till skillnad från andra typer av diffusers använder nebulisatorer inte värme eller vatten, så de eteriska oljorna förblir rena och kraftfulla. Eteriska oljor kan bryta ner plast, så du vill inte att de två ska röra vid. (Apoteksdiffusers är ofta gjorda av plast.) Plastdelarna i en högkvalitativ nebuliserande diffuser är begränsade till på/av-rattarna eller andra små komponenter som inte kommer i kontakt med själva oljan.

Nebuliserande diffusers är lätta att använda och deras effekter är långvariga. På vissa modeller tappar du de eteriska oljorna direkt i glasbaljan och fyller på efter behov. Andra är gjorda så att du kan fästa flaskan direkt på diffusern och den fyller på sig själv. Hur som helst kommer de små oljepartiklarna att förbli svävande i luften i timmar. Så även bara 15 till 30 minuters nebulisering kommer att ge timmar av fördel.

Avdunstningsdiffuser

Dessa diffusers använder en fläkt för att sprida dina oljor till atmosfären. Så här fungerar de. Den eteriska oljan absorberas först av ett material (kallas en dyna eller veke) i diffusern. Efteråt fördriver luftflödet från fläkten oljans doft och andra komponenter i luften. Precis som nebulisatorn dispenserar dessa diffusers också oljan ganska snabbt. Och även om du kanske måste stå ut med ljudet från fläkten under drift, bör prisvärdheten för dessa diffusers vara värda kompromissen.

Vasdiffusers

Reed diffusers är en konstant doftande följeslagare för ditt hem. Långvariga och med rikliga doftalternativ är de ett fantastiskt sätt att säkerställa att dina interiörer alltid är parfymerade och skapar en inbjudande miljö för gästerna.

Hur man använder. Ta bort flaskkorken/korken och för in den medföljande vassen i oljan. Ett lock med öppning för vassen finns ibland för att täcka toppen av flaskan, fäst i så fall detta innan du lägger till vassen. Se till att vassen är jämnt fördelad för att försiktigt sprida doften i rummet under månader framöver. Hur lång tid som en vassdiffuser förblir doftande beror på antalet vass och mängden olja i flaskan. Reed diffusers finns tillgängliga i kapaciteter från 100 ml som bör hålla i upp till tre månader till mycket större 2,5L flaskor som kan hålla i upp till ett år. Vi föreslår att du vänder vassen ungefär en gång i veckan för att säkerställa att parfymen kontinuerligt tränger igenom rummet.

Vissa faktorer kan påverka hur snabbt diffuseroljan kommer att användas. Värme gör att oljan absorberas snabbare av vassen, därför bör diffusers hållas borta från direkt solljus och radiatorer. Rörlig eller stigande luft kommer också att förkorta en diffusers livslängd, så se till att de inte placeras i drag eller nära öppna fönster. Ett brett utbud av påfyllningar finns också i en mängd favoritdofter, så frukta aldrig om din älskade diffuser får slut på olja. Vanligtvis visas i fantastiska glasflaskor som kan vara stilfullt enkla eller vackert utsmyckade, rördiffusers är inte bara ett praktiskt tillskott i hemmet, utan en måste-ha dekorativ prydnad för alla rum.

>>> Är du intresserad av febertermometrar? Klicka här.

Katalytiska spridningsdiffusers

Katalytiska spridningslampor, eller doftlampor, är ett effektivt och effektivt sätt att fylla ett hem med subtila dofter. Lamporna arbetar med katalytisk förbränning och renar luften genom att förstöra luktmolekyler, eliminera bakterier och bakterier och öka syrenivåerna. Till skillnad från rumssprayer, ljus och diffusers maskerar inte katalytiska lampor en lukt, utan renar, renar och parfymerar luften aktivt. Välj önskad doftolja och häll i den katalytiska lampan. Fyll diffuserflaskan enligt märkets instruktioner, vanligtvis mellan ⅓ till ⅔ kapacitet. Sätt in den katalytiska veken i lampan, täck med snurlocket och låt dra i cirka 20 minuter.

Stå längre för den första tändningen av en ny veke. Tänd den katalytiska veken och låt stå i minst 2-4 minuter innan du släcker. När det har blåst ut, placera det dekorativa locket över veken. Parfymerat syre kommer att släppas ut i rummet för att sprida och skingra de oönskade lukterna. 30 minuter är allt som behövs för att helt dofta ett 20m² rum för dagen, vilket gör denna typ av diffuser till ett kraftfullt alternativ. När ditt rum är vackert doftande, ta bort det dekorativa locket och sätt tillbaka snurlocket. Att stänga av syreflödet kommer att avsluta den katalytiska processen. Katalytiska diffusers är ett enkelt sätt att omedelbart fräscha upp ett rum och kan återanvändas gång på gång.

Evaporativ diffuser

Med hjälp av en fläkt omvandlar evaporativa diffusers oljor från vätskor till gas och sprider komponenter i luften. Med denna typ av diffuser tappas eteriska oljor på en dyna eller filter under fläkten för att fördelas. Evaporativa diffusers kan skingra oljor snabbt och är i allmänhet billigare än andra typer av diffusers. Emellertid kan förångningsmetoden vara obalanserad, frigöra lättare oljekomponenter snabbare än tyngre och därmed störa de terapeutiska fördelarna. På grund av denna fraktionering kan evaporativa diffusers fungera bäst som personliga diffusers och i små rum.

Eteriska oljor avdunstningsdiffuser Du kan också förånga eteriska oljor genom att tillsätta några droppar i en vacker glasburk eller vas, tillsammans med lite bärarolja (som jojobaolja) för att fylla behållaren och sprida oljan. Lägg bara till några trärör för att dra de eteriska oljorna från glaset och upp i luften. Evaporativa diffusers är vackra och billiga. Nackdelen är att de inte är särskilt effektiva eller långvariga. Vi har också sett dessa evaporativa diffusers säljas med de eteriska oljorna som redan finns i burken. Eftersom burken är klar kan ljuset skina igenom och vem vet hur länge den har stått på hyllan. Ljus kan åldras en eterisk olja snabbare, vilket gör att den förlorar sina terapeutiska fördelar.

Vanliga frågor om diffuser

Är en diffuser lätt att rengöra?

Det spelar ingen roll hur mycket olja du tillsätter eller späder ut i din diffuser. Det är nästan omöjligt för diffusern att bryta ner allt. Det betyder att det kommer att finnas oljerester som fastnar på vissa delar av din diffuser. För alla diffusers du tänker köpa, se till att rengöringen är lika enkel som att tillsätta olja till den. Se dessutom till att läsa tillverkarens rekommenderade riktlinjer för rengöring av din diffuser; du vill inte använda skadliga material eller lösningsmedel för att rengöra den.

Vad är en diffuser för eterisk olja?

Diffusers för eteriska oljor har ökat i popularitet under det senaste decenniet eftersom allmänhetens uppmärksamhet har vänts mot holistiska terapier, ayurvedisk medicin och egenvård i allmänhet. Ny forskning från det medicinska samfundet har understrukit de terapeutiska fördelarna med eteriska oljor på humör, sömn och allmän hälsa. Även om ytterligare undersökning behövs, tyder studier hittills på att eteriska oljor kan vara ett kraftfullt verktyg för att behandla milda sömnproblem.

Det finns en mängd olika tekniker för att utnyttja de positiva fördelarna med eteriska oljor, inklusive sprayer och ansiktsångning. Att späda ut eteriska oljor med en diffuser är ett av de snabbaste, enklaste och roligaste sätten att göra det. Diffusers för eteriska oljor är elektroniska enheter som sprider oljans terapeutiska aromer i den omgivande miljön för att lätt absorberas av kroppen. När väl aromen andas in, aktiveras och interagerar luktreceptorer med hjärnan och nervsystemet på ett sätt som kan påverka känslor och hälsa. Interaktionen kan bero på vilken typ av eterisk olja som har desarmerats; lavendel kan till exempel hjälpa till att lugna nervsystemet genom att sänka blodtrycket, hjärtfrekvensen och kroppstemperaturen. Bergamott, för en annan, tros minska ångest och stress.

Varför bör jag använda eteriska oljor?

Från ursprung i det antika Egypten har eteriska oljor vuxit till en internationell industri på 120 miljarder kronor. Användningen av eteriska oljor, även känd som aromaterapi, är en typ av naturlig, alternativ medicin förknippad med ett antal fördelar. Medan ytterligare vetenskapliga studier behövs för att verkligen förstå aromaterapi, använder miljontals människor aromaterapi för att lindra smärta, minska ångest, förbättra sömnen och främja många andra typer av läkning.

Utövandet av aromaterapi innebär att man använder högkoncentrerade extrakt från olika växter som tros hjälpa fysiskt eller psykiskt välbefinnande. För att få tillgång till de påstådda fördelarna, andas användarna ofta in eller applicerar eteriska oljor direkt på huden. För att andas in eteriska oljor kan användare använda en spridare för eterisk olja, tillsätta några droppar kokande vatten för att skapa en ansiktsångare eller gnugga dem på händerna och andas in aromen. Fördelarna med eteriska oljor kan bero på vilken typ av olja som används. Syftet med en eterisk oljediffuser är att sprida eteriska oljor i luften genom att skapa en fin dimma som den eteriska oljan bär på. Denna typ av användning av eteriska oljor kallas aromatisk användning och är ett av de enklaste sätten att använda eteriska oljor.

Hur kan eteriska oljor hjälpa mig att sova?

Även om mer forskning är meriterande, tros eteriska oljor hjälpa till att sova på en mängd olika sätt. Dofter som jasmin, lavendel, salvia, söt mejram och bergamott anses främja avslappning. Andra, såsom timjan, eukalyptus och kryddnejlika, kan hjälpa till att minska snarkning och sömnapnésymtom. Att introducera dessa dofter i din läggdagsrutin genom att använda en spridare av eterisk olja eller annan metod kan också hjälpa dig att träna ditt sinne att associera vissa aromer med sömn. Medan många oljor främjar avslappning, är andra – som citrongräs och mandarin – förknippade med energigivande effekter och bör vanligtvis undvikas vid sänggåendet. Det är värt att notera att olika eteriska oljor har olika effekter på olika människor, så det är tillrådligt att experimentera med olika dofter för att hitta en som fungerar bäst för dig.

Vad gör diffusers för eteriska oljor för att få denna olja och dimma i luften?

Tja, det beror på vilken typ av eterisk oljespridare du använder. De flesta väljer att använda ultraljudsdiffusers av eterisk olja. Inuti varje ultraljudsdiffuser finns en elektronisk vibrerande platta. Denna platta vibrerar vattnet och oljorna inuti diffusern för att skapa en dimma som sedan släpps ut i luften. Det sker ingen uppvärmning av vattnet. Ultraljudsdiffusers kräver vatten för att fungera. De är den typ av eterisk oljespridare som de flesta nybörjare föredrar att använda.

En annan typ av eterisk oljediffuser är en nebulisator. Den kräver inget vatten för att fungera utan använder en veke placerad i en medföljande burk som drar bara den rena eteriska oljan som du lägger i burken. Instruktionerna för spridaren för eterisk olja som följer med din diffuser kommer att gå mer på djupet med hur mycket vatten, typ av vatten (kran vs destillerat) och hur många droppar oljor som kan användas.

Är det någon skillnad mellan eteriska oljediffusers och luftfuktare?

Vi får hela tiden frågan, kan vi lägga eteriska oljor i min luftfuktare? Mitt svar är nej. På grund av koncentrationen av olja är det bäst att inte använda eteriska oljor i en luftfuktare eftersom det kan få din luftfuktare att bryta ner och släppa ut skadliga gifter i luften. Och luftfuktare är inte billiga varför förstöra en. Plus, om det är en varmluftsbefuktare vill du inte lägga olja i den eftersom oljor aldrig ska värmas upp. Om du letar efter fördelarna med både en eterisk oljediffuser och luftfuktare finns det modeller där ute som är märkta som diffuserfuktare så att du kan få det bästa av två världar genom att välja en modell med den här funktionen.

Hur väljer jag min diffuser för eterisk olja?

När vi köper en diffuser för eterisk olja tittar vi först på området vi planerar att använda diffusern och varför vi vill använda den. Om det är en diffuser för mitt sovrum, ska vi leta efter en diffuser med följande funktioner- led-belysning som kan tändas och släckas. Behöver vi en nattlampa vill vi att den ska ha en dämpad inställning. En diffuser med fjärrkontroll så om vi känner mig lat behöver vi inte gå upp ur sängen. Vi skulle också vilja ha en diffuser för eterisk olja med intermittent dimma så vi överdriver oljorna. En diffuser med stor kapacitet så att den håller större delen av natten. En tyst diffuser så den håller mig inte uppe.

När vi har min lista över måste-ha-funktioner börjar vi begränsa min sökning genom att titta på hur diffusern ser ut och pris. Processen att vada genom alla typer av eteriska oljor kan vara lång och frustrerande men vi hoppas att vi med det här inlägget kan eliminera en del av det. Nyckeln till hur man använder en diffuser för eterisk olja på ett säkert sätt är att använda en diffuser som är rätt dimensionerad för rummet och sedan kontrollera mängden olja du använder i diffusern. Vi föreslår alltid att börja med bara en eller två droppar olja tills du, din familj och husdjur är bekväma med att använda oljor. När vi sprider olja runt mina barn och husdjur håller vi alltid en dörr öppen till rummet så att frisk luft finns tillgänglig eller så kan de lätt lämna området där oljan sprids. Om du är osäker, sluta använda oljorna tills du känner dig bekväm.

Vad bör jag tänka på när jag köper olja till min diffuser?

Till en början är vissa individer förståeligt nog tveksamma till att köpa eteriska oljor online. Var säker på att det finns många välrenommerade återförsäljare och leverantörer av eteriska oljor och aromaterapi som säljer sina eteriska oljor online. Att köpa online ger dig möjligheten att handla med många fler välrenommerade företag än om du var begränsad till endast de företagen inom din lokalitet. Ansedda företag är experter på att buteljera och förpacka sina oljor på rätt sätt för transport.

Tips 1

När du handlar eteriska oljor, se upp för ord som “doftolja”, “naturlig identisk olja” eller “parfymolja”. Dessa ord indikerar att det du ser inte är en ren, enstaka eterisk olja. Vi har sett företag märka doftoljor (det kan vara kombinationer av eteriska oljor och kemikalier eller bara vanliga kemikalier) och parfymoljor som lämpliga för aromaterapi. Detta är ett tips om att säljaren vet lite om aromaterapi. Otaliga leverantörer av strikt doftoljor har skrivit till oss för att be om reklam för deras “aromaterapioljor”. Nybörjare måste se upp för återförsäljare/leverantörer som felaktigt använder termen aromaterapi för sin egen försäljningsvinst.

Tips 2

Var försiktig med leverantörer som marknadsför sina eteriska oljor som “terapeutisk kvalitet” eller “aromaterapiklass.” Det finns inget statligt reglerande organ som graderar eller certifierar eteriska oljor som “terapeutisk kvalitet” eller “aromaterapiklass”. Alla företag använder inte dessa termer med någon form av bedrägeri i åtanke, men vissa kanske. Därför är det viktigt att förstå bakgrunden bakom denna terminologi och utvärdera dessa leverantörer utifrån andra faktorer och tipsen som visas nedan.

Tips 3

Termen “ren eterisk olja” är också en term som används för mycket i aromaterapiindustrin. Termen kan antyda dig i att åtminstone återförsäljaren/leverantören är medveten om vikten av att söka efter rena oljor, men lita inte enbart på en säljares användning av termen “ren” när du bestämmer dig för att köpa. Rena eteriska oljor kan destilleras från grödor av dålig kvalitet, stå i någons lager eller på en butikshylla i flera år, lagras på ett sätt som skadar oljorna eller misshandlas av leverantörer så att oljor av misstag blandas under buteljering. Så, bli inte alltför imponerad av en leverantör som märker sina oljor som “rena”.

Tips 4

De flesta leverantörer som säljer kvalitetsoljor i storlekar. eller mindre sälja sina oljor i mörkt färgat glas. Var försiktig med leverantörer som säljer oljor i dessa storlekar i plast- eller klarglasbehållare. När du köper oljor online är det inte ovanligt att större storlekar av eteriska oljor skickas i icke-glasbehållare för att undvika brott och minska fraktavgifterna. Eteriska oljor kan dock lösa upp plastflaskor och kvaliteten på oljan kan försämras snabbare.

När du tar emot oljor som skickas i plast eller klart glas, se till att omedelbart överföra de eteriska oljorna till mörkfärgade glasflaskor, såvida du inte planerar att använda den eteriska oljan (dvs. formulera med den) omedelbart. Det är en smart idé att ha tomma flaskor till hands. Om du köper från en leverantör som skickar i plast, fråga dem hur länge oljan har lagrats i plastflaskorna före leverans. Helst vill du arbeta med leverantörer som går över till plast strax före leverans.

Tips 5

Undvik att köpa eller förvara eteriska oljor som är förpackade i flaskor som innehåller gummipipetter i toppen. Med tiden är eteriska oljor tillräckligt starka för att lösa upp gummidroppen och förorena oljan. Istället tenderar små detaljstorlekar av eteriska oljor att säljas i flaskor som inkluderar en öppningsreducerare, ibland känd som en eurodroppare, som är gjord av ett material som inte kommer att förorena oljorna. Om eteriska oljor förpackas eller förvaras i flaskor som inte innehåller en öppningsreducerare, kan en pipett användas för att dosera eteriska oljor droppvis. Större storlekar av eteriska oljor tenderar att förpackas utan öppningsreducerare eftersom större bulkstorlekar av eteriska oljor tenderar att köpas av de som förbereder större recept och att mäta droppvis skulle vara olämpligt för dem.

Tips 5

Sök efter leverantörer som ger detaljerad information om deras oljor och som ger dig förtroende för deras kunskap och bakgrund. Var uppmärksam på den utbildningsbakgrund som de tillhandahåller och deras tid i verksamheten. Om du jämför online-leverantörer, skicka e-post till dem med frågor som du har. Om du inte har några, tänk på något att fråga så att du har en anledning att skriva dem. Ta reda på hur hjälpsamma och kunniga de verkar.

Tips 6

Se upp för leverantörer som säljer var och en av sina “eteriska oljor” för samma pris. Detta garanterar inte att oljorna inte är rena eller av god kvalitet, men det skriker verkligen av oro. Generellt sett borde Neroli, Jasmine och Rose, till exempel, kosta mycket mer än Geranium och Ylang Ylang och alla som är ansedda när det gäller att sälja eteriska oljor bör inse det och bör vara medveten om att att sälja alla oljor för samma pris är en röd flagga för kunniga. konsumenter. En patchouli av god kvalitet kostar vanligtvis mer än Eucalyptus. De grundläggande, vanliga citrusoljorna inklusive söta apelsinoljor är några av de billigaste oljorna.

När du köper eteriska oljor lokalt, se efter oljor som har damm på toppen av flaskorna eller lådorna. Detta är en indikation på att oljorna har suttit runt. Allt eftersom tiden går oxiderar de flesta oljor, förlorar sina terapeutiska egenskaper och deras arom minskar. Flaskorna bör förslutas så att oljan inte kan förorenas av andra kunder. En fördel med att köpa oljor personligen är att de ofta tillhandahåller “testare” flaskor så att du kan utvärdera aromen. Tänk dock på att den eteriska oljan i testarna inte nödvändigtvis återspeglar den exakta aromen av oljan du kommer att få eftersom testflaskorna är mer benägna att oxidera på grund av hur många gånger flaskorna öppnas och stängs. Så testarna är inte alltid från samma parti.

Tips 7

Även om vi ofta handlar och stöttar ett antal hälsokostbutiker i mitt område och inte vill avskräcka någon från att stödja deras lokala holistiska hälsorelaterade butiker, är de produkter som är uppenbart frånvarande i min kundvagn i hälsokostbutiker viktiga eller bärare oljor. Vi är inte ett fan av att köpa eteriska oljor i hälsokostbutiker då oljorna inte säljer särskilt snabbt och har större risk att åldras/oxideras när de sitter på sina hyllor. Dessutom tenderar de varumärken som vanligtvis säljs i hälsokostbutiker (men inte alltid) att vara oljor av lägre kvalitet eller riskerar att förvaras på ett mindre än optimalt sätt (dvs. när de inte finns på hyllan, förvaras de i ett varmt lagringsområde som kan vara skadligt för oljan). Det finns säkert undantag, men hälsobutiksägare och deras personal kan generellt sett inte lika mycket om eteriska oljor som återförsäljare och leverantörer som är specialiserade på eteriska oljor och aromaterapi, ofta med ägare som aktivt och formellt har studerat och arbetat med oljorna.

Tips 8

Undvik att köpa oljor från återförsäljare/leverantörer som inte tillhandahåller den eteriska oljans botaniska namn (latinska namn), ursprungsland eller utvinningsmetod. Vi har köpt oljor av god kvalitet från företag som inte bryr sig om att lista denna information (även om vi kontaktar dem för att bekräfta denna information innan köpet), men vi undrar ofta varför någon verkligt kunnig leverantör inte skulle inse vikten av att automatiskt inkludera denna information . Till exempel finns det flera sorter av Bay, Cedarwood, Chamomile, Eucalyptus, och så vidare. Var och en erbjuder olika terapeutiska egenskaper. Ursprungslandet för oljor är också viktigt eftersom klimatet och markförhållandena kan påverka oljans egenskaper. Är den där rosenoljan ånga destillerad eller är det en absolut? Alla bra aromaterapileverantörer bör inse nödvändigheten av att tillhandahålla denna information.

Flera företag säljer eteriska oljor via MLM och distributörsarrangemang. Det är förståeligt att du kanske vill lita på varje påstående och förslag som din älskade bästa vän, släkting eller till och med den där “ärliga” vän från kyrkan kan berätta för dig om de eteriska oljor som han/hon så ivrigt försöker sälja till dig som distributör. Eteriska oljor erbjuder många imponerande fördelar. Om påståenden du hör låter för bra för att vara sanna är det dock okej att du är skeptisk. Var försiktig. Var försiktig. Det är säkrast att göra din egen oberoende läxa med hjälp av flera källor, och bekräfta användnings- och säkerhetsinformation först.

Tips 9

Var mycket försiktig när du köper eteriska oljor online. Vi handlar för särskilda saker, men inte för eteriska oljor eller bäraroljor. När vi skriver detta tror vi inte att online gör något för att “verifiera” äktheten eller kvaliteten på de eteriska oljemärkena som de säljer. Även för oljor som har fantastiska betyg. Med det sagt vill vi vara tydlig med att vi inte menar att antyda att varje märke eller eterisk olja som säljs är förfalskade. Vi känner till minst ett högt respekterat märke av eteriska oljor som erbjuder sina oljor via nätet. Min poäng är att uttrycka att det finns anledning att vara mycket flitig och mycket försiktig om man överväger att köpa eteriska oljor via nätet.

Tips 10

Var försiktig när du köper eteriska oljor från företag som främst säljer till mat & dryck eller parfymindustrin. Vissa leverantörer som främst säljer till dessa industrier kan ha andra mål med köp och försäljning av sina eteriska oljor än målen för leverantörer som säljer oljor specifikt för terapeutisk aromaterapianvändning. Restaurang- och parfymindustrin efterfrågar vanligtvis eteriska oljor som har en standardiserad (konsekvent) arom eller smak. De oljor som säljs av dessa källor kan omdestilleras för att ta bort eller lägga till specifika beståndsdelar (naturliga kemikalier som finns i oljorna). Dessa omdestillationer eller förfalskningar är i allmänhet inte lika fördelaktiga. Det kan dock vara frestande att handla hos sådana leverantörer eftersom deras priser kan vara billigare. Om du vill köpa från en sådan leverantör, fråga först och fråga om deras metoder.

De flesta av oss behöver se hur mycket vi spenderar. Det är väldigt frestande att köpa eteriska oljor från de företag som säljer dem för det lägsta priset. Pris ensamt är inte en indikation på kvalitet, men det kan det vara. Kunniga leverantörer som spenderar otaliga timmar på att hitta kvalitetsoljor, betalar de dyra avgifterna för att testa sina oljor (se länkarna längst ner på sidan för att lära dig mer om testning av eteriska oljor) och tillhandahåller resultaten till kunder och tillhandahåller gratisprover på begäran borde med rätta ta mer betalt för sina eteriska oljor än återförsäljare som har oljor som de köpt från de billigaste källorna.

Tips 11

När du väljer att prova en viss leverantör, gör en liten första beställning och be om prover (be inte om ett prov på allt, be ärligt talat om 2–4 prover av oljor som du är uppriktigt intresserad av att köpa). Målet är att ta reda på om detta är en leverantör som du är nöjd med utan att slösa dina pengar på stora beställningar som du kanske inte är nöjd med.

Det är kostsamt och tidskrävande för leverantörer att tillhandahålla prover. Vissa leverantörer och leverantörer får ett överväldigande antal förfrågningar om gratisprover. Det kan vara svårt för leverantörer att avgöra legitima och ärliga provförfrågningar från de som bara letar efter gratisprodukter och som inte har för avsikt att någonsin lägga en framtida beställning. Därför behöver vissa leverantörer ta ut en liten avgift för att tillhandahålla prover. Dessa policyer bör inte återspegla dåligt på säljaren.

Tips 12

Var försiktig med att köpa oljor från resande försäljare som etablerar sig på gatumässor, bondemarknader, hantverksshower, festivaler eller andra tidsbegränsade evenemang. Vissa resande försäljare vid dessa evenemang kanske vet att deras kunder inte har någon regress mot dem efter att evenemanget är över. Vi vill vara mycket försiktig här eftersom det verkligen finns mycket välrenommerade, erfarna säljare vid sådana evenemang, och vissa leverantörer har en väl respekterad, stark, lokal och permanent närvaro i området för showen/festivalen. Detta är en varning för nybörjare som inte kan bedöma kvaliteten på ett tillförlitligt sätt till en början, och vi litar på att erfarna, ärliga leverantörer förstår denna försiktighetsåtgärd. När du överväger ett köp, fråga försäljaren om detaljer om deras upplevelse och var deras verksamhet är fysiskt belägen. Etiska och erfarna leverantörer svarar i allmänhet gärna på detaljerade frågor om sina produkter/oljor och tenderar att fullt ut respektera vikten av kvalificerande frågor. De borde mer än gärna dela sin bakgrund med dig.

Vad är en nebuliserande eterisk oljediffuser?

En nebuliserande diffuser bryter ner den eteriska oljan till små partiklar genom användning av en höghastighets, trycksatt luftström och jetmunstycke. När oljan släpps ut från diffusern går den ut i luften i en fin dimma. Den fina dimman som skapas av den nebuliserande diffusern förändrar inte den kemiska sammansättningen eller doften – den sprider hela oljan på en gång istället för i steg. (Vissa diffusers släpper ut de lättare kemiska komponenterna först och sedan de tyngre komponenterna senare.) Partikelstorleken är också tillräckligt liten för att lätt kunna andas in och användas för aromaterapi.

Vad är fördelarna och nackdelarna med en nebuliserande diffuser?

Fördelar med en nebuliserande diffuser: Nebulisatorer använder ingen värme eller vatten, men sprider ändå hela oljan i luften för optimala fördelar. Nackdelar med en nebuliserande diffuser: Nebulisatorer är ofta de dyraste diffusorerna att använda, och även ibland att köpa. Eftersom dessa diffusers bara använder den eteriska oljan (inget annat ämne som vatten eller värme), använder de mycket mer olja än andra diffusers. Vissa modeller av nebuliserande oljediffusers är bullriga i jämförelse med andra diffusers.

Vad är en ultraljudspridare för eterisk olja?

Denna populära typ av diffuser använder vatten och elektroniska frekvenser för att skapa en fin dimma från den eteriska oljan och vattnet. Ultraljudsvibrationer skapas av en liten skiva under vattenytan som gör att den eteriska oljan bryts upp i små mikropartiklar.

Fördelar med en ultraljudsdiffuser: Ultraljudsmodeller använder bara en liten mängd eterisk olja, och ingen värme används för att generera dimman i en ultraljudsdiffuser för eterisk olja. Denna metod kan också fungera som både en diffuser och en luftfuktare, en användbar funktion om du bor i ett tredje klimat. Det finns väldigt lite eller inget brus förknippat med ultraljudsdiffusers, vilket gör dem perfekta för användning på natten. Nackdelar med en ultraljudsdiffuser: Endast en liten del av dimman är eterisk olja, och det beror på luftströmmen som redan finns i rummet för att sprida oljan. Om du redan bor på en mer fuktig plats kanske du inte vill tillsätta mer vatten till luften med din diffuser.

Vad är en värmespridare för eterisk olja?

Som namnet antyder använder värmespridare värmeelement för att hjälpa den eteriska oljan att gradvis avdunsta i luften. Ibland använder värmespridare för eterisk olja oljan blandad med vatten. Vissa värmespridare använder mycket höga nivåer av värme för att ge en starkare arom, men de bästa värmespridarna använder en mycket låg värme för att undvika att drastiskt förändra de kemiska beståndsdelarna i oljorna som sprids.

Fördelar med en värmespridare: Att sprida med värme är ett ekonomiskt, men ändå effektivt och tyst sätt att sprida doften av en eterisk olja i hela rummet. Nackdelar med en värmespridare: Värmen som används kan förändra oljans egenskaper på molekylär nivå. Detta innebär att den aromatiska fördelen med en olja kan minska eller förändras helt.

Vad är en diffuser för evaporativ eterisk olja?

Evaporativ diffusion använder luftflöde för att sprida doften av de eteriska oljorna i området. En fläkt blåser luft genom ett filter, till exempel en vävnad eller en dyna som har eteriska oljor tappade på sig. Den rörliga luften gör att oljan avdunstar snabbt och luften med den förångade oljan blåses in i och runt rummet. När du använder en evaporativ eterisk oljediffuser får du oljan i segment; de lättare eteriska oljekomponenterna avdunstar först, medan de tyngre komponenterna avdunstar sist.

Är diffusern jag letar efter lämplig för ett speciellt ändamål jag har i åtanke?

Många köper en diffuser för att behandla specifika åkommor. Om så är fallet är det bäst att du pratar med en terapeut. En utbildad aromterapeut kan rekommendera rätt typ och märke av diffuser för dina specifika behov.

Vilken typ av diffuser är bäst?

En diffuser av god kvalitet som är bra prissatt, attraktiv och har den senaste tekniken är idealiskt vad du ska leta efter. Värmespridare använder varm luft för att blåsa aromen av den eteriska oljan. Det är bäst att hålla sig borta från dessa eftersom de kokar de flyktiga oljorna och kan förändra deras känsliga kemiska struktur och medicinska egenskaper. Välj istället kallluftsdiffusers som bevarar oljans doft och dess hälsofördelar.

Är det lönt att lägga tid på att rengöra diffusern?

Vatten och oljeblandningar som står kvar i reservoaren kommer sannolikt att utveckla bakterier och mögel. Därför är det mycket viktigt att du rengör diffusern, dess utloppsventil och behållare då och då enligt instruktioner från tillverkaren. Välj en liten enhet som är lätt att rengöra som inte tar för mycket av din tid.

Hur länge håller diffusern mellan påfyllningarna?

Vi älskar att använda diffusers men det finns en sak som vi inte riktigt gillar med dem. Det är så ofta vi behöver fylla på dem igen. De flesta av mina diffusers behöver vanligtvis fyllas på ungefär var 6:e ​​timme. I mitt “upptagna” liv är det obekvämt och ärligt talat så blir vi lite lat för det ibland. Det beror på att när vi fyller på mina diffusers brukar vi också rengöra dem. Vi har sett på nätet hur vissa människor har haft mögelproblem med sina diffusers. Vi har aldrig haft mögelproblem. Vi misstänker att det beror på att de inte rengör sina diffusers så ofta som de borde.

En del av det kan möjligen tillskrivas lukttrötthet. Det är oförmågan att urskilja en lukt efter långvarig exponering. Som ett exempel, tänk på när du först går in på en restaurang. Man bombarderas vanligtvis med alla typer av underbara (förhoppningsvis) aromer. Men efter att du har suttit ner en stund och njutit av andras sällskap märker du inte längre de där goda dofterna. Det beror på att dina sinnen har blivit bedövade för lukten.

Men vi tror att huvudproblemet är att beroende på den eteriska oljan, sprids de lättare föreningarna i oljan först. Dessutom, eftersom olja flyter på vatten, tror vi att du initialt får en bra sprängning av den eteriska oljan. Men allt eftersom tiden går blir det mindre och mindre av den eteriska oljan kvar. Eteriska oljor klassificeras också baserat på deras “Anmärkning”. Detta är en egenskap hos den eteriska oljan som särskiljer hur länge dess doft kommer att hålla. Anteckningar har tre kategorier: topp-, mellan- eller basnoter. Toppnoterna varar minst tid medan basnoterna varar längst. Vissa eteriska oljor har till och med flera toner, vilket innebär att dess arom kan förändras medan den används.

Hur mycket dimma släpper diffusern ut?

När man letar efter en diffuser för ett stort rum är det förmodligen den som har störst effekt. En diffuser gjord för ett stort rum bör släcka ut en större mängd dimma än en diffuser gjord för ett litet rum. Vanligtvis när en diffuser annonseras för att användas i ett stort rum är detta fall. Det är därför dessa diffusers har en större vattenkapacitet. Annars skulle du fylla på din diffuser med några timmars mellanrum – och vi vet att det blir gammalt väldigt snabbt.

Du kan mäta hur mycket dimma en diffuser avger genom att dividera antalet uns med hur lång tid den varar. Som ett exempel har vi skapat ett diagram som jämför olika stora diffusers tillsammans med deras kapacitet och körtider. Du kan få en uppfattning om vilka som är bättre för stora rum genom mängden dimma de lägger ut på timbasis.

En sak att komma ihåg är dock att diffusers som släpper ut en större mängd dimma, tenderar att vara lite bullrigare jämfört med deras lägre dimma-modeller. Det beror på att de har större motorer. Tänk bara på det när du handlar efter en diffuser för stort rum. Dessutom tenderar diffusorerna med högre effekt att klassificeras som en luftfuktare. Om du bor i ett område som har hög luftfuktighet är det kanske inte något du inte vill ha. Å andra sidan, om du bor i ett torrt område, såsom sydvästra USA, kan en diffuser med hög effekt vara precis vad du behöver.

Vad har storleken på sitt rum någon betydelse?

Det är klart att storleken på ditt rum spelar roll. Vissa människor kan överväga en 400 kvm. Som ett stort rum medan andra kan överväga ett 1000 kvm. Den allmänna regeln är att ju större rummet är, desto mindre effektiv kommer en diffuser att vara. Det spelar ingen roll vad tillverkaren hävdar, förvänta dig inte att en enda diffuser täcker en 1000 kvm. För stora rum kan du till och med överväga att sätta två diffusers i rummet. Dessutom, om du placerar en diffuser i ett hörn, kommer mindre eterisk olja att spridas i rummet. Om du kan kan du överväga att placera din diffuser på en mer central plats i rummet.

Vilken typ av eteriska oljor använder används i diffusern?

Tonen av den eteriska oljan har stor betydelse. Eteriska oljor är gjorda av flyktiga föreningar. Detta betyder att aromen du får från den eteriska oljan är ett resultat av hur snabbt dessa föreningar avdunstar. Ju snabbare de avdunstar, desto kortare tid håller de. Till exempel är citron en eterisk olja av toppnot. Detta innebär att den avdunstar snabbare än en basnot av eterisk olja. På grund av detta kommer dess arom inte att hålla lika länge. Om du lägger en eterisk citronolja i en diffuser som rymmer 20 timmars vatten, förvänta dig inte att lukta citron i slutet av cykeln.

Ser diffusern bra ut i mitt utrymme?

Vi vet att den här sista inte har något att göra med hur effektivt diffusern fungerar, men låt oss inse det, du vill ha en diffuser som kommer att matcha din inredning, eller åtminstone se halvvägs anständig ut. I samma linje kommer diffusers med många olika funktioner. Vissa av dessa funktioner kan innehålla ljuseffekter. För vissa människor spelar inte belysningen någon roll, och vissa kanske inte ens vill ha sina diffusers tända. Om du i det här fallet köper en diffuser med ljuseffekter, se till att du kan stänga av ljuset. Vi vet att detta låter som en självklarhet, men det säljs diffusers som du inte kan stänga av ljuseffekterna.

Vad finns det för typer av diffusers?

Nebulisatordiffusers använder inte vatten. De använder den eteriska oljan direkt. Som ett resultat får du en stor doftvåg. För vissa människor kan detta vara överväldigande. Ett annat problem med denna typ av diffuser är att de kan gå igenom en hel flaska eterisk olja på några timmar. Detta kan bli mycket dyrt om du använder högkvalitativa eteriska oljor.

Fläktdon fungerar vanligtvis bättre i mindre utrymmen. Med den här typen av diffuser lägger du vanligtvis några droppar eterisk olja på en dyna. Sedan blåser fläkten luft genom dynan och in i rummet. Värmespridare – dessa värmer den eteriska oljan för att sprida aromen. Problemet är att värmen kan förändra den eteriska oljans kemiska sammansättning. Dessutom är de inte särskilt effektiva för att sprida aromen i ett stort rum. Avdunstningsdiffusers – detta inkluderar de populära rördiffusorerna. Dessa fungerar genom att utsätta den eteriska oljan för luft och låta dem avdunsta naturligt. Dessa diffusers ger en liten mängd arom i ett mycket begränsat utrymme. Tänk på ett skrivbord på ditt kontor. Absolut inte lämpligt för ett stort rum.

>>> Är du intresserad av handsprit? Klicka här.

Vad är en nebulisationsdiffuser?

Ultranebulisering är faktiskt ett diffusionsläge som liknar ultraljudsdiffusion men utan tillsats av vatten. En pastill vibrerar mycket snabbt för att sprida mikrodroppar i luften. Således förblir partiklarna av eteriska oljor svävande i luften längre, till skillnad från oljorna i ultraljudsdiffusers som är mycket kraftigt utspädda i vatten.

Denna diffusionsmetod gör att dess eteriska oljor kan spridas kallt, direkt från flaskan. Användningen av dessa diffusers underlättas därför avsevärt, och det finns inga problem relaterade till underhåll och glasvaror. Ultra-nebulisatorer erbjuder fördelen av att njuta av fördelarna med aromaterapi och den luktatmosfär som produceras av dofter av eteriska oljor. Många av dem är nomader, som Lilia eller Bulia: du kan njuta av aromaterapi under alla omständigheter.

Funktionerna

Ultranebuliserande diffusers är tysta. På grund av den höga diffusionskraften kan man tro att denna typ av diffuser förbrukar mycket eteriska oljor. Dessa diffusers fungerar dock med rena eteriska oljor, så de kräver inte kontinuerlig användning. Dessutom erbjuder vår diffuser spridningssystem som är justerbara och tidsinställda efter dina behov.

Hur de fungerar

Tack vare en sofistikerad mekanism kommer denna typ av diffuser att nebulisera miljontals eteriska oljemolekyler i luften tack vare en pump som används inom den medicinska sektorn. Ett starkt luftflöde kommer att generera suget av de eteriska oljorna som sedan kastas i fina droppar mot glasväggen. De tyngsta dropparna faller tillbaka och återvinns. De tunnaste dropparna kommer att fly från toppen av glaset och sprids ut i luften.

Alla aromaterapeuter kommer att berätta att spridare av eteriska oljor genom nebulisering presenterar den bästa lösningen för att njuta av fördelarna med eteriska oljor i diffusion. Den kalla nebuliseringsprocessen förändrar inte egenskaperna hos eteriska oljor och bevarar därmed alla deras aromer och terapeutiska fördelar. Dessutom gör Venturi-tekniken inbyggd i nebulisatorerna spridningen otroligt effektiv: det tar bara några droppar eteriska oljor och några minuter för mikrodropparna att spridas i luften i ditt rum. På grund av sin effektivitet är nebulisatorer lämpliga för alla rum upp till 100m2.

Slutligen kommer dessa diffusers i många former och storlekar, varav många är gjorda av naturliga material som glas, trä eller bambu. Dessa vackra spridare av eteriska oljor är lätta att integrera i inredningen av ditt hem.

Buller

Nebulisatorer avger vibrationer från pumpen som driver luften. Detta genererar ett lätt ljud som du knappt kan höra om du är borta från din diffuser. Å andra sidan är inte alla nebulisatorer lika vid denna tidpunkt. Våra avancerade nebulisatorer är kända för att vara riktigt diskreta. Detta lätta brus representerar inte alls en broms för att dra fördel av diffusionskvaliteten hos nebulisatorerna, speciellt eftersom varaktigheten av en optimal diffusion är cirka tio minuter. Det finns ett litet knep för att minska eller till och med eliminera detta ljud: ställ inte din nebulisator på en hård yta som ett trä- eller metallbord. Använd istället ett mjukt, tjockt tyg under din nebulisator.

Förbrukning eteriska oljor

Många nybörjare tror att en nebuliseringsdiffuser förbrukar mer eteriska oljor än en spruta. Folk tror att en nebulisator fungerar som en dimma som kräver lång diffusionstid på grund av utspädningen av eterisk olja i vatten. Däremot kräver en nebuliseringsdiffusion inte vatten och varar bara cirka tio minuter.

Det finns också nebulisatorer med en timer som gör spridningen nästan autonom. Diffusern går i 15 minuter efter att den har stannat i 30 minuter. Denna cykel upprepas 3 gånger och stoppar sedan automatiskt. Denna intermittenta diffusion kommer att rädda dina oljeflaskor i det långa loppet eftersom du kommer att diffundera under en mycket kort tidsperiod och kommer att erbjuda dig de bästa resultaten inom aromaterapi eftersom de föreslagna tidsperioderna är intelligent genomtänkta.

Rengöring

Många tror att en eterisk oljenebulisator kräver mycket underhåll och rengöring. Om du använder din nebulisator dagligen behöver du nästan aldrig rengöra den. Den enda gången en städning är nödvändig är när du inte ska använda din diffuser på en längre tid. Denna rengöring kommer att förhindra att oljan torkar i diffusern och därför täpper till pumpen. Du undrar säkert hur du kan rengöra din nebulisator.

Töm dina glasvaror helt (låt inte några droppar eteriska oljor stanna på botten. Häll 10 droppar av specialdesignade nebulisatorrengörare. Sprid ut i 5 minuter. Sätt tillbaka resten av rengöringsmedlet i flaskan. (Du kan återanvända den för en framtida rengöring) Det är över, din diffuser är redo för en ny användning. Även efter flera rengöringar kommer din nebulisator att diffundera lika bra som tidigare utan att dess effektivitet försämras.

Kan jag dra någon slutsats utav det vi läst?

Att använda en aromaterapidiffuser är ett utmärkt alternativ till sprayer, ljus, etc. Många av de andra alternativen innehåller skadliga kemikalier för att bekämpa otäcka lukter. En diffuser å andra sidan använder vatten, med några droppar säkra, naturliga oljor som har väldigt få biverkningar jämfört med de andra alternativen.

Att hitta en diffuser för ett stort rum är definitivt ett gångbart alternativ. Var bara medveten om begränsningarna med att använda en diffuser i ett stort rum och du bör vara ganska nöjd med resultatet. Genom att använda en diffuser tillsammans med några droppar av din eteriska favoritolja kommer du att kunna lägga till en fantastisk doft som kommer att förbättra aromen i alla stora inomhusutrymmen. Så ha kul och njut av den underbara världen av diffusers och eteriska oljor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top