Det bästa doftljuset 2024 – Test av doftljus

[tabell]

Klicka här för att se doftljus.

Bästa doftljuset 2024

Att ha ett gott doftande hem är något de flesta upplever som trevligt och mysigt. Förmodligen det enklaste sättet att uppnå detta är genom att ha doftljus som doftar precis som du önskar. Genom att ständigt ha doftljus redo att tända hemma så kan du alltid vara förberedd på om du får oväntat besök och snabbt kunna tända ett härligt doftande ljus. Se därför till att verkligen överväga att investera i ett bra och gott doftande doftljus.

Trots allt så är det faktiskt inte särskilt enkelt att köpa det bästa doftljuset på nätet. Vad det beror på är det faktum att det finns så otroligt många viktiga saker man bör fundera på innan man gör sitt val. Exempelvis så finns det flera olika modeller av doftljus inom ett flertal olika prisklasser att välja mellan. Dessutom så väljer de flesta affärer att undanhålla vissa aspekter kring produkter som kanske annars hade fått produkten att sälja sämre. Vad detta leder till är att du som köpare har svårt att få en helhetsbild av hur bra eller dålig en produkt faktiskt är. Vad det i sin tur sedan kan leda till är att du står där med en produkt som du ångrar att du köpte. Det är här vi på skönhetsmagasinet.se kommer in i bilden.

Vi på skönhetsmagasinet.se har nämligen sammanställt en köpguide för doftljus genom att genomföra ett onlinetest av olika doftljus. På denna sida listar vi de bästa doftljusen som finns att köpa för tillfället. Utan en guide kan det bli förvånansvärt svårt att köpa ett doftljus eftersom det finns så många aspekter att ta hänsyn till, och om man inte är särskilt insatt i ämnet kan det enkelt bli rörigt. Det blir mycket enklare om du använder vår köpguide som vi sammansatt genom att använda och testa ett antal olika doftljus. För att komplettera våra kunskaper om just doftljus har vi även läst igenom stora antal recensioner och tester vilket har gett oss en välgrundad insikt på vilka produkter som faktiskt är bäst. Just därför kan du känna dig trygg i att välja ett av våra alternativ i ovanstående tabell.

Köpguide för bäst i test doftljus 2024

Som vi förklarade ovan så är det förvånansvärt svårt att välja det bästa doftljuset att köpa på nätet eftersom det finns så många olika aspekter att se över. För att göra det enklare för alla som letar efter det bästa doftljuset har vi därför tagit fram köpguiden nedan. Förutom nedanstående faktorer och egenskaper hos olika doftljus så är det förstås viktigt att man väljer utifrån ens personliga behov framförallt. Läs vidare nedan för att hitta allt du bör tänka på innan du köper det bästa doftljuset 2024.

 • Brinntid
 • Ingredienser
 • Doft
 • Material
 • Pris
 • Säkerhet
 • Design
 • Storlek och form
 • Parfymerat kontra oparfymerat
 • Veke
 • Brinnande kontra flamlös
 • Visningsmetod
 • Behållare
 • Plats
 • Syfte
 • Utseende
 • Placering i hemmet

Brinntid

Nu är det ingen idé att köpa ett vackert doftljus om det roliga ska bli kortvarigt – brinntiden är viktig. Ju längre ditt ljus brinner för desto mer valuta för pengarna får du. Alla bra saker måste få ett slut, men du vill vara säker på att du får värde! Brinntiden kan påverkas av vaxets sammansättning, veken, mängden andra tillsatser som doft, dofthållare, färgämnen och pigment samt ljusets form och storlek.

En dåligt vald, ojämnt placerad veke kan ge dig en ojämn brännskada och lämna vax över, medan för många tillsatser kan täppa till veken och lämna dig med ett svagt ljus som kommer att rinna ut. För många brännbara tillsatser kommer snabbt att göra ditt ljus i en flamma av ära och kan vara farligt. Helst vill du ha ett ljus som har en stark (men inte för farlig), bestående låga, med lite sot och fantastisk lukt, som brinner jämnt. Olika ljus brinner olika lång tid, beroende på storlek och typ av vax i ljuset. Ett ljus med kortare brinntid är perfekt för ett gästrum eller badrum, eller ett annat utrymme som inte används så ofta. Ett ljus med lång brinntid är idealiskt för större gemensamma utrymmen, som vardagsrummet eller köket.

Ingredienser

Doftljus är vanligtvis gjorda av antingen paraffin eller sojavax, där paraffinvax är det mest populära. Detta vax är billigare än soja och är tillverkat av petroleumolja. Men detta betyder också att det brinner “smutsigt” och släpper ut sot och andra skadliga biprodukter när det smälter. Sojavax är paraffinvaxets alternativ och växer snabbt i popularitet. Den är gjord av sojabönor och brinner längre och renare än paraffinvax.

Doft

Doft är en av de saker som är relativt individen. Alla lukter vi föredrar och vissa människor är känsligare än andra. Som sagt, en doft av ljus (hur långt den sprider sin lukt) och dess förmåga att behålla sin doft över tid, är viktiga. En av de viktigaste egenskaperna hos ett fantastiskt ljus är doft. Många masstillverkade ljus tappar doften snabbt. Detta är särskilt nedslående om ljuset är dyrt. När vi köper lyxprodukter förväntar vi oss – och förtjänar – lyxupplevelser. Det är ett litet känt faktum att vissa ljustillverkare bara doftar vekarna eller det översta lagret av sina ljus. Vissa använder vax av dålig kvalitet. Andra hävdar att deras ljus är infunderade med höga nivåer av doft. Ur ett tekniskt perspektiv har ljusvaxer en mättnadspunkt. Det finns en gräns för hur mycket doftolja ett ljus kan hålla.

Ett övermättat ljus kommer att ge flera problem. Ofta framgår detta av ett lager av olja på toppen av ljuset. Detta är inte bara fult, utan kommer också att få ditt ljus att röka eller brinna ojämnt när det tänds. Andra problem med att dofta ett ljus kommer när ljusföretag använder en andra vaxhällningsteknik för att släta ut toppen av ljuset. Ibland är det bara det andra vaxet som är doftande. Denna kostnadsbesparande övning gör att företaget kan minska grundkostnaden för att göra ett ljus. För slutkonsumenten leder detta dock till en suboptimal ljusbränningsupplevelse. Ett perfekt doftljus kommer att dofta gott från första bränningen till den sista.

Dofter vi tycker om är väldigt personliga för oss. De för oss tillbaka till minnen och erfarenheter. Allas tolkning av doftkombinationer är olika. De kan påverka oss på olika sätt. Vissa människor föredrar lätta dofter som citrus och örter, medan andra föredrar mer tunga dofter som bärnsten och sandelträ. Det är en personlig preferens.

Material

Vax är ett hett omdebatterat ämne inom ljustillverkning och de har alla sina egna för- och nackdelar. De viktigaste vaxerna är gjorda av palmolja, vegetabilisk olja, mineralolja (paraffin), kokosolja, soja och bivax. Vad som är värt att notera är att en studie från visade att när det gäller brännkvalitet är inget vax överlägset. Det betyder dock inte att du inte bör vara uppmärksam på ett ljusmaterial.

Sojavax är på trend just nu som en “hållbar naturresurs”, men försök att inte vilseledas av enkla miljömässiga modeord. Som med alla material finns det mycket mer att tänka på än bara vad de är gjorda av. Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är basmaterialet i vaxet som spelar roll. Det är var det kommer ifrån, hur det har hamnat där det är, hur raffinerat det är och de andra ingredienserna som måste läggas till det för att förbättra dess prestanda.

Sojaljus är den mest jämna brinnande av dina alternativ. Doftljus från soja tenderar också att ha särskilt tilltalande aromer. Men eftersom soja är så mjukt hittar man oftast sojaljus som säljs i glasbehållare, inte i ljus man kan ställa i en ljusstake man redan äger. (Ett sätt att få det bästa av två världar är att hitta ett sojaljus som är blandat med paraffin, vilket skapar ett hårdare ljus.)

Paraffin. I allmänhet det billigaste ljusmaterialet, paraffin har funnits längst. Paraffinljus tenderar att brinna mycket snabbt, varför andra material, som vybar, ofta tillsätts för att öka deras brinntid. Paraffin kan vara ett allergen för känsliga individer, så tänk på det när du handlar. Bivax. Bivax är droppfritt och långsamt, och är ofta ett av de mest kostsamma ljusmaterialen. Den har en honungsliknande doft som inte blandas lika bra med andra aromer.

Pris

Ljus kan variera kraftigt i pris vilket är roligt med tanke på att ingredienserna på en grundläggande nivå är ganska lika. Har du någonsin sett ett av dessa 3 000 kronors “designer” ljus? Allt du betalar för är varumärket. Samtidigt, låt dig inte luras av ett fynd källarljus – du vill inte ha en krympande, sotig brännskada. Du kanske upptäcker att det är en liten skillnad mellan eteriska oljeljus och premiumdoftljus. Doftoljor är tillverkade kemiska komponenter specifikt i syfte att leverera en stark doft som slår igenom. Eteriska oljor kommer från växter, det är dyrare jämfört med doft på grund av dess relativt intensiva produktionsprocess. Dessutom kräver eteriska oljeljus en större volym olja för att skapa en relevant doftprofil. Det krävs med andra ord mer eterisk olja per ljus för att matcha doftintensiteten hos ett doftoljeljus.

Säkerhet

Doftljus kan ge mycket glädje till ditt hem, men är de säkra för dig och din familj och husdjur att njuta av? Även om en brinnande låga utgör en säkerhetsrisk, kan du minska dina chanser för en olycka genom att förvara dina ljus på en säker plats, borta från där små händer och tassar kan komma nära dem. Lämna aldrig ett brinnande ljus utan uppsikt. Kom ihåg att alltid läsa på förpackningen för säkerhetsinformation och användningsinstruktioner för att säkerställa att du använder doftljus på säkrast möjliga sätt. Husdjur kan ha olika känslighet för vissa dofter. Om starkt doftande ljus verkar påverka ditt husdjur, kan du överväga att använda soja- eller bivaxljus och begränsa mängden ljus som du bränner.

Slutligen, här är våra tips för skötsel och säkerhet av ljus: Lämna aldrig ljus utan uppsikt, håll dem alltid borta från brandfarliga material, barn och djur. Ljus innehåller vax, dofter och färgämnen, om du är orolig för allergier eller reaktioner sök alltid läkare. Undvik i allmänhet att bränna ljus under längre perioder, i trånga utrymmen, särskilt paraffinljus. Låt ljusen brinna tillräckligt länge för att hela ytan ska smälta. Detta förhindrar att ljuset går ut i tunnling och lämnar en yttre kant som inte brinner.

Trimma ljusvekar regelbundet, för att hjälpa ljusen att brinna renare och längre, 5 mm är bra. För att förhindra dropp, håll ljus borta från överdrivet drag och släck pelarljus, innan vaxpoolen når kanten av sin bas. Bränn aldrig den sista centimetern vax eftersom det kan skada din ljusstake eller lykta, som också kan bli mycket het. Använd en stearinljussnuffare för att släcka ljus, detta undviker baksidan av rök! Se till att vekarna förblir centrerade. Om rökning uppstår, släck ljuset och tänd igen.

Design

Även om lukten är ett centralt fokus för ett doftljus, varför inte köpa ett som också ser bra ut? På så sätt är det ett fantastiskt föremål oavsett om du har tänt det eller inte. De flesta ljus kommer att stå på din hylla i 35 timmars brinntid, borde det se bra ut när du gör det! Det finns en miljon olika doftljus på marknaden, alla marknadsför samma sak, så varför inte välja något annat?

Storlek och form

Pelare. Dessa är tjocka ljus. Ofta är de formade som runda kolumner, men de finns i många andra former, inklusive kvadrater och rektanglar. Det här är de höga ljusen du kommer att se i ljusstakar på ett formellt middagsbord. Tapers är vanligtvis tunnare upptill än botten.

Ljuslyktor. Kortare ljus (vanligtvis mellan 5 cm och 6 cm höga), som är bredare än avsmalnande, men smalare än pelare (mellan 2,5 cm och 5 cm breda). Värmeljus. Det här är de korta, skivformade ljusen som går i skavfat och några andra specialhållare. Behållare. Vilket ljus som helst som hälls i ett kärl gjord av glas eller något annat material och kommer som ett enda föremål. Dessa är ljus i former bortom en vanlig kolumn eller fyrkant – de kan se ut som om de har ristats eller skulpterats.

Parfymerat kontra oparfymerat

Doftljus är ett bra sätt att skapa stämning: du kan hitta nästan vilken arom som helst, från pumpakrydda till vanilj, ros, lime, bär, lavendel och cederträ. Det finns till och med snabba doftljus som brinner snabbt och doftar luften snabbare. Men doftljus kan störa smaken på din mat, så om du föredrar utseendet på ljus men inte vill ha lukten, välj oparfymerade alternativ.

Veke

Veken är avgörande för en bra kvalitetsförbränning. Veken är föremålet du tänder och levererar värme till vaxet. Vissa större doftljus har två eller tre vekar men de flesta ljus har en veke. För inte så länge sedan hade de flesta doftljusvekar en blykärna, vilket hjälpte till att hålla veken rak. Men på grund av de hälsoproblem som följde med att bränna bly, detta har förbjudits. Användningen av bly i ljusvekar. Vissa doftljus med blykärna vekar glider genom nätet, men du tenderar att hitta detta med billigare importljus. Vi rekommenderar att du alltid väljer vekar som använder 100 % naturliga material som bomull eller linne.

Materialet i veken gör skillnad i hur bra ljuset brinner och hur mycket skötsel ljuset kräver. Leta efter en bomullsveke, som brinner jämnare och långsammare än trådvävda typer. Bomullsvekar kräver inte heller trimning, och de röker mindre än trådvekar.

Brinnande kontra flamlös

Om säkerheten för ljus är ett problem för dig, prova ett flamfritt alternativ. Dessa ger utseendet och känslan av ljus utan eld eller rök. Flamlösa ljus använder lågspännings-LED-belysning, som flimrar och bleknar och imiterar lågor. Vissa kommer med fjärrkontroller eller inbyggda timers som stänger av ljusen efter en viss tid. Du hittar till och med batteridrivna värmeljus. Vissa flamlösa ljus är gjorda av plast, medan andra är gjorda av vax.

Visningsmetod

Vissa ljus, såsom fristående solida pelarvarianter och burktyper, behöver ingen hållare. Andra, som avsmalnande ljus, kräver ljusstakar, och votiv-, flytande och självlysande ljus måste brinna i någon sorts glas- eller metallbehållare.

Behållare

Ljus som säljs i små plastburkar bör undvikas: deras vax är ofta billigt och plasten kan smälta. Observera också att trä- och plastbehållare kan fatta eld. Ljusburkar av glas har fördelen att de är återanvändbara och lätta att rengöra. När ljuset är slut, häll bara kokande vatten i det och låt det stå på över natten för att lossa vaxrester. Återvinningsmöjligheterna är oändliga! Du kan också hitta terrakotta- eller cementbehållare för en mer rustik stil.

Ljushållare och lyktor är ett bra sätt att visa upp dina ljus och speciellt lyktor ger en extra nivå av säkerhet och flexibilitet till var du placerar dina ljus. Ljushållare ger din display lite fläns(!), ökar höjden och är klassiskt romantiska vid matbordet. Kandelabrar ännu mer. Lyktor ger flexibilitet för var du placerar dina ljus, vilket gör att de kan placeras säkert på golvet eller ute på uteplatsen. Öppen spis, hallar och loungeområden är också populära val.

Plats

När det kommer till området där doftljuset ska placeras kan det vara lite svårare. För användning i badrum eller kök, rekommenderas det generellt att välja subtilare dofter som är vettiga. Till exempel sött och matdofter kanske inte är vettigt i badrummet, men de kommer förmodligen att fungera i ett kök. Däremot kanske blomdofter inte är ett bra val för köksbruk. I andra delar av ditt hem som vardagsrummet eller sovrummet har du större frihet att välja dofter. Välj vilken doft du vill. Som en tumregel, här är var och när du ska använda doftljus baserat på deras doft:

Avkopplande dofter (kamomill, lavendel, eukalyptusolja, sandelträ). Badrum eller sovrum. Uppiggande dofter (kanel, citrus, ingefära, pepparmynta, rosmarin). Vardagsrum, hallar, hemmakontor. Romantiska dofter (champagne, lila, jasmin, pion, ros, viol). Om du vill spendera tid med någon speciell för dig. Fräscha dofter (cassis, bomull, fikon, enbär, vit geranium). Sovrum, omklädningsrum, klädkammare. Festliga dofter (kardemumma, kanel, nejlika, ingefära, trädofter). Eldstäder, festliga miljöer. Sensuella dofter (patchouli, ros, vanilj, ylang-ylang). Sängbord, speciella tillfällen.

Syfte

Varför vill du ha ett doftljus? Det här är de två främsta anledningarna till att någon skulle vilja ha ett doftljus: För att göra deras hematmosfär mysigare och trevligare. För att maskera andra lukter. Med det förra kan du bara välja vilket doftljus som helst. Men för att maskera eller eliminera lukter – som rök eller husdjurslukter – bör du välja ljus som är designade för att eliminera lukter. Sådana ljus marknadsförs vanligtvis som lukteliminerande. Vet att vissa lukt-eliminerande ljus också kan släppa ut doft i ditt hem precis som ett vanligt doftljus skulle göra. Om det önskade ljuset gör detta, välj en doft som du kommer att gilla. Om du vill skapa din egen unika ljusdoft kan du behöva göra dina egna ljus hemma.

Utseende

Hur själva ljuset ser ut kan också vara ganska viktigt för vissa människor. Du använder ett doftljus för att göra ditt boende mysigare ändå, så varför inte gå ett steg längre och välja ett doftljus som smälter in i din inredning? Doftljus finns i olika typer av behållare som burkar eller tumlare. Om ljusdesignen är viktig för dig, var uppmärksam på formen och färgen på behållaren, liksom kanske färgen på själva vaxet.

Placering i hemmet

Att sätta ljus i hemmet är i allra högsta grad ett personligt val, men här kommer några tips. Ta säkerheten först; Lämna aldrig ljus utan uppsikt, håll dem alltid borta från brandfarliga material, barn och djur. Pelarljus; Stora ljus är perfekta för eldstäder (på säkra avstånd), mittbord, konsoler, stora hyllor. Avsmalnande ljus; På ljusstakar eller kandelabrar ger de höjd och en känsla av tillfälle, perfekt för middagsbjudningar. Votives & värmeljus; För mindre hyllor, badrum eller ett billigt sätt att skapa atmosfär till maten.

Doftljus är ett så personligt val, men enligt vår uppfattning är subtilitet med doft vägen framåt. Tänk generellt på hur du använder utrymmet och hur en arom kommer att lägga till den atmosfär du vill skapa. Badrum och ombonader handlar om avkoppling. Hallar, avsatser och lounger kan handla om att ge energi, sovrum om att hålla sig fräsch. Kom ihåg att det inte finns några regler, flytta ljus i hemmet och experimentera för att hitta vad som fungerar för dig.

Lista över de bästa doftljusen 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Doftljus för olika rum

Doftljus har en magisk kvalitet som gör att de kan förvandla ett rum på ett subtilt sätt. Lukt är ett av våra starkaste sinnen, och det är fantastiskt hur ljus kan påverka vårt humör i varje rum vi går in i. Att lära sig vilka typer av doftljus som fungerar för olika husdofter kan se till att ditt hem har en underbar hemdoft som passar utrymmet perfekt.

Sovrum

Ditt sovrum är någonstans att koppla av. Dofter ska vara lugnande och hjälpa dig att lätta på dagens stress så att du kan få en god natts sömn. Välj lugnande ljusdofter som lavendel, jasmin och kamomill.

Badrum

Vi vet att badrum kan dofta av alla fel anledningar! Så att ha en fräsch doft i ditt badrum kan hjälpa saker att hålla sig rena. Citrus och bomull är populära val för badrummet, men du kanske också vill överväga en havsbrisdoft för att hålla sakerna rena.

Vardagsrum

Ditt vardagsrum är ett utrymme där du kan vara mer äventyrlig med din doft. Många byter vardagsrumsdoft beroende på årstid. Här kan du använda blommor för att skapa en välkomnande, behaglig doft, eller prova något lite varmare med bärnstens- eller trädofter.

Kök

Håll ditt kök fräscht och rent med ett subtilt citrus- eller örtbaserat doftljus. Till middag bör du överväga en mycket subtil doft för att inte förstöra doften av din måltid.

Hall

Din halldoft ska vara subtil. Välj något lätt som bomull eller vanilj för att varsamt välkomna gäster till ditt hem.

Viktiga saker att överväga

Konstgjorda oljor

Kemiska eller konstgjorda doftämnen ger ofta huvudvärk och kan ha en långsiktig skadlig effekt på hälsan! De kan avge formaldehyd och därmed orsaka luftvägsirritation vid förbränning. Generellt sett är det bästa ljuset det som sprider din valda doft tills ljuset är helt utslitet. Och för det måste du se till att den doftande oljan blandas med vaxet. Och inte bara avsatt på ytan av ljuset med en pipett. Billiga ljus använder ofta den andra metoden, varför de sprider sin doft först vid den första bränningen. För att sammanfatta: Det är bättre att köpa doftljus med eteriska oljor och växtextrakt snarare än syntetiskt doftoljor. Det bästa ljuset är ett som använder en naturlig doftolja som har blandats direkt med vaxet. Den sprider sin doft på lång sikt.

Doft

Blomdofter är inte bara för kvinnor. Att välja doften på ditt ljus är ungefär som att välja en parfym, det är relativt till en individ. Vi har alla dofter som vi föredrar och vissa människor är mer känsliga för doft än andra. Ett bra doftljus bör inse/sprida sin doft jämnt över tiden. Det är viktigt att tänka på var ditt ljus ska sitta. Om du till exempel vill ha en doft till sovrummet, vill du ha något lugnande eller avkopplande, inget för starkt.

Lavendel tros vara en lugnande doft samtidigt som den kan lindra ångest. Det är också bevisat att det slappnar av i kropp och själ för att förbättra sömnkvaliteten. På senare tid har det sagts att Jasmine, med sina känsliga vita kronblad och söta doft, ger en överraskande sömnkraft. Människor som har testat detta hade en överlag bättre sömnkvalitet och överraskande nog var dess effekter till och med kraftfullare än lavendelns. Med det sagt kan alla dofter som gör dig glad främja en känsla av lugn och hjälpa till att främja sömn.

När du luktar något som väcker ett kärt minne eller får dig att känna dig upprymd (som lukten av solskyddsmedel) inser din kropp naturligt bra, avslappnande kemikalier som fungerar som ett bra sätt att sova gott. Doften är anledningen till att folk köper doftljus, så du bör vara noggrann uppmärksam på doften av det önskade ljuset. Det finns en massa saker att tänka på när du väljer en ljusdoft. De 3 viktigaste faktorerna är: Dina preferenser. Platsen där du ska placera ljuset. Varför köper du ett doftljus.

Brinntid

Brinntiden påverkas av form och storlek, vaxet och vilken position veken är i. Det är ingen idé att ha ett vackert doftande ljus om det är kortlivat. Veken ska hållas kort, om din veke är lång blir lågan större, vilket gör att ljuset brinner snabbare och om veken inte är centralt i ljuset kommer ditt ljus att brinna ojämnt och kan orsaka tjock svart sot på glaset. Det kan till och med leda till att glaset går sönder! Ett ljuss brinntid beror på dess storlek och hur det sköts; värmeljus kan förväntas hålla i upp till fem timmar medan de största ljusen på har upp till sju vekar och kan brinna i svindlande 800 timmar. Brinntid styrs i allmänhet av tre saker; storleken på ljuset, vilken typ av vax som används och hur ljuset sköts om. I allmänhet har naturliga vaxer längre brinntider, men etiketter och förpackningar bör ge en indikation på brinntider.

Brinntiden för ett doftljus beror direkt på mängden vax i burken. Bortsett från det kan brinntiden bero på kvaliteten på vaxet och om du tar hand om dina ljus på rätt sätt eller inte. Tillverkare anger brinntiden för sina doftljus i timmar. Dessa borde vara ganska realistiska om du tar väl hand om ljusen. Generellt gäller att ju längre brinntid, desto bättre, men detta beror på storleken på utrymmet du ska placera doftljuset i. För stora utrymmen vill du verkligen skaffa ett större ljus som kommer att avge dofter för kanske över hundra timmar.

Design

Även om huvudfokuset för ett doftljus är lukten, är utseendet eller designen på det ljuset är lika viktigt för vissa av oss. Ja, doftljus hjälper till att skapa en atmosfär, men när det inte är tänd blir det något av en prydnad. Några doftljus presenteras i en vas som ser bra ut, upplysta eller släckta. På plussidan kan du återanvända vasen efter att ljuset har brunnit ut.

Plats

Fundera på vilket rum du ska köpa ett doftljus till. Till exempel är en nedre w/c mycket mindre än andra rum i huset. Så du skulle inte vilja ha något för överdrivet där. Medan om du köpte ett doftljus till ett kök, kanske du vill ha något starkt doftande för att dölja lukten av matlagning etc. Placera ditt doftljus i ett välventilerat rum, eller någonstans där det är mycket trafik t.ex. din hall, hjälper doften att spridas över större områden i ditt hem. På så sätt kommer du att få ut det mesta av ditt doftljus, samt njuta av doften i hela ditt hus.

Paraffin kontra sojavax

Den primära ingrediensen i ett doftljus är vax, och när du handlar ett ljus ser du två typer av vax – paraffin och sojavax. Det finns en hel del debatt om vilken vaxtyp som är bättre, så för att göra saker enklare för dig, låt oss prata kort om deras skillnader. Sojavax anses vara miljövänligt eftersom det är gjort av oljan från sojabönor, som är förnybar. Å andra sidan är paraffinvax tillverkat av icke-förnybar råolja.

Paraffinvax tenderar också att producera mer sot. Paraffinvax tros också avge skadliga förorenande partiklar som kan bidra till utvecklingen av cancer. Även om du kommer att behöva använda paraffinljus varje dag i flera år för att ha hälsoproblem, är problemet fortfarande kvar. Med det sagt har paraffinljus generellt en starkare doft, och de är också ofta färgade. Men de möjliga hälsoeffekterna av enbart paraffinvax kan räcka för att du ska undvika det helt och bara gå på sojaljus. Men om du inte kommer att använda doftljus varje dag, ska du inte behöva oroa dig för effekterna av paraffinvax.

>>> Är du intresserad av rakhyvlar? Klicka här. 

Olika typer av dofter

Förmodligen den viktigaste aspekten av ett ljus, den aspekt som betyder mest för konsumenterna är doften. Vackra och genomtänkta dofter kan verkligen lyfta ett rum och framkalla olika minnen och känslor inom oss. Varje person har sitt eget unika luktsinne, vissa njuter av täta, träiga dofter medan andra kan få glädje av lättare, mer blommiga dofter. Det fina är att det finns ett brett utbud av olika dofter där ute på marknaden som i stort sett är grupperade i följande fyra familjer:

Blommig

Generellt sett har denna doftfamilj en ganska delikat och mjuk känsla. Inspirerade av naturen innehåller dessa dofter vanligtvis en eller flera blommor eller växter (ros, jasmin, apelsinblomma). Även om du kan få ganska starkare blomdofter som innehåller mer pudrig, tyngre dofter som viol och lavendel.

Färsk

Fräscha dofter består vanligtvis av dina fruktiga, citrusiga toner såsom citron, bergamott, mandarin etc. Färska doftljus ger en uppfriskande och levande känsla och är bra när du vill lyfta stämningen. Doftljus med plommon och granatäpple går på gränsen mellan fräscht, träigt och orientaliskt. Det här är dofterna som påminner om de vanligaste frukterna som kokos, äpple, päron eller jordgubbar, eller de mest originella som kiwi, pumpa, gurka. Dessa är lugnande dofter som främjar avkoppling och sömn.

Orientalisk

Oriental är en av de bredaste doftfamiljerna och kan variera från “blommiga orientaliska” dofter till “muskiga orientaliska” dofter. Namnet på familjen kommer från material som ofta förknippas med öst som bärnsten, rökelse och myrra. Orientaliska dofter är ofta sensuella, varma och exotiska. Om du letar efter den här typen av doft, leta inte längre än doftljus från Persian Rugs. Färska och gröna toner som mynta, grönt te, bergamott är perfekta på våren eftersom de minns grönskan i maj. Färska och gröna toner som mynta, grönt te, bergamott är perfekta på våren eftersom de påminner om grönskan i maj.

Vedartad

Täta, varma och jordnära, träiga toner blandas ofta med noter från andra familjer för att uppnå en riktigt lyxig doft. Sandelträ, Patchouli och Vetiver är några av de vanligaste noterna du hittar i träiga dofter. Ibland är det svårt att skilja orientaliska och träiga dofter, så de tenderar att fungera bra tillsammans.  Dessa är till exempel dofterna av sandelträ, cederträ, bärnsten, ingefära eller kanel. De kommer att glädja dig om den orientaliska atmosfären i stilen Tusen och en natt får dig att drömma. De är också perfekta för att värma upp atmosfären på hösten och vintern. De är rumsdofter som leder till koncentration. Perfekt för älskare av skogspromenader!

Typer av vax

Materialen som används för ljusvekar har också varit inriktade på att säkerställa att de uppfyller den nuvarande efterfrågan på rent brinnande dofter för hem. Bomulls- och linnevekar bibehåller en jämn bränning varje gång de tänds. detta påverkar inte brinntiden men säkerställer att hela ljuset används i motsats till urholkningen i mitten som kan uppstå med vissa sorter. Det finns många typer av vax som används för att skapa varje ljus och du kan enkelt hitta ingredienser som passar även de mest speciella kraven. För den miljömedvetna finns det en rad naturliga, rent brinnande ljus skapade av organiskt vax utan syntetiska ingredienser. Naturligt bivax, soja och kokosvax är andra miljövänliga alternativ.

Sojavax görs av den vegetabiliska sojabönan, vilket gör sojavaxet bättre för miljön eftersom det är förnybart och kan produceras på ett hållbart sätt. Paraffinvax tillverkas av petroleum och anses vara en av de minst miljövänliga vaxtyperna. Många high street varumärken använder paraffinvax eftersom det är billigare att producera och håller doften av ljuset väldigt bra. Det är också benäget att producera mycket mer sot jämfört med andra vaxer.

Bivax skapas naturligt av bin som en biprodukt från deras honungsframställningsprocess. Den har en naturlig söt doft så den kan avnjutas i sin renaste form. Kokosvax kommer från kokosnötter. Det är ett mycket hållbart val av vax för doftljus men tenderar att vara det dyraste alternativet. Det är dock inte perfekt. Kokosvax är extremt mjukt och har en mycket låg smältpunkt, och som ett resultat blandas det vanligtvis med ett annat vax (vanligen sojavax) för att öka dess smältpunkt och göra det bättre lämpat för ljustillverkning.

Paraffin

Paraffinvax är kanske en av de vanligaste formerna av ljus, som är kända för att brinna utan doft i ren form, men är särskilt väl lämpade för starkare dofter när de doftar. Paraffin med högre smältpunkt är ett hårdare material som bibehåller sin strukturella integritet vid förbränning, varför det används för pelarljus. Paraffin är generellt sett ett billigare alternativ, men är ett derivat av fossila bränslen och är därför inte lika miljövänligt som andra ljus som sojavax. Hälsostudier verkar vara ofullständiga om riskerna med att brinna paraffinljus, men vi rekommenderar alltid att man begränsar brinntiden, undviker att brinna i trånga utrymmen och ser till att brinna i välventilerade öppna utrymmen.

Sojavax

Sojavax är ett naturligt alternativ, som kommer från sojaböna och är förmodligen det vanligaste naturliga vaxet. Eftersom den är en naturprodukt är den mer hållbar och miljövänlig. Renare förbränning (med detta menar vi att den genererar mindre sot) den har längre brinntid än paraffin för samma densitet. Sojavax är i första hand lämpat för behållareljus. Dess nackdelar är främst estetiska eftersom när det brinner ner kan vaxet bli grovt (paraffin är väldigt slätt) och frosting (kristaller som bildas på toppen och sidorna av ljusen) kommer att uppstå. Detta påverkar inte ljusets prestanda.

Bivax

Bivax som soja är en naturprodukt med de fördelar som detta ger när det gäller hållbarhet och ett renare brinnande ljus. Den har en egen naturlig doft och kräver starka färgämnen för att ändra sin naturliga gula färg. Bivax är i allmänhet dyrare än soja eller paraffin.

Kokosvax

Kokosvax, återigen en naturprodukt, behåller alla fördelarna med en hållbar, miljövänlig produkt. Den är också känd för sitt kast (släpp av doften) och en lång brinntid. Eftersom den är gjord av kokos har den en naturlig doft och som bivax är den i allmänhet dyrare än paraffin eller soja. Ofta blandas vaxer för att ta de bästa egenskaperna från olika typer av vax, även om det normalt kommer att finnas ett dominerande vax i dess sammansättning.

Vanliga frågor om doftljus

Hur tar man hand om ett doftljus?

När du har hittat det perfekta ljuset är detta bara hälften av historien. Även det bästa ljuset behöver lite öm kärlek och omsorg för att säkerställa att det presterar optimalt. Här är några tips och tips om ljusvård för att komma igång. Detta är kanske den viktigaste tiden när man tänder ett nytt ljus. Första gången du tänder ett ljus se till att du har tillräckligt länge. Låt vaxet “poola” till kanten av behållaren och släck först efter denna punkt. Vid framtida brännskador kommer det då att brinna rent ner längs glasets sidor. De flesta ljusmakare kommer att trimma veken för den första bränningen åt dig. Om inte, trimma den till cirka 4 mm. Efter varje bränning, innan du tänder den nästa gång, trimma veken igen till 4 mm. Det gör inte bara att ditt ljus håller längre, utan det minskar sotning som orsakas av långa vekar.

Att använda doftljus är enkelt, men om du vill att de ska hålla måste du ta hand om dem på rätt sätt. Några tips som hjälper dig att få ut så mycket som möjligt av dina ljus inkluderar: Trimma din veke efter cirka 4 timmars brinntid. Detta kommer att hålla veken ren och förhindra en rökig brännskada. Låt din första brännskada vara i minst tre timmar för att säkerställa en jämn brännskada. Detta kommer att säkerställa att vaxet smälter jämnt, vilket förhindrar att vax blir kvar på sidorna av ditt ljus och skapar en pool i mitten. Håll ditt ljus rent – det kommer att göra stor skillnad för luktens kvalitet och förhindrar brandrisker. Försök att inte överbränna dina ljus, undvik att brinna i mer än 4 timmar åt gången så att du kan hålla dem rena. Regelbundet underhåll kommer att hålla ditt ljus vackert och rent, samtidigt som det säkerställer att den verkliga doften av ljuset brinner istället för bränd veke eller sot.

Var ska jag placera doftljus?

Doftljus kan fungera perfekt i alla utrymmen. Men några riktlinjer: se till att storleken på ljuset är lämplig för rummets storlek (dvs. bränn inte ett massivt ljus i ditt halvbadkar – doften blir för överväldigande), om du har husdjur eller små barn, håll ljusen utom räckhåll för dem och, för brandsäkerhet, placera doftljus i din siktlinje.

Hur lär jag mig mer om doftljus?

Ljus är mycket populära och vackra hemtillbehör – 3,2 miljarder dollar spenderas varje år på dem bara i Amerika. Men många människor känner inte till hela historien bakom dessa lockande hushållsinredningssaker. Ljus har en lång och rik historia, och de kräver en viss nivå av inredningskunnande om du vill använda dem på ett sätt som ger dig mest valuta för pengarna och för ditt hems övergripande utseende, doft och känsla. Den här guiden berör några av de vanligaste frågorna om ljus så att du kan bli en veritabel ljusexpert på kort tid. Du kan till och med lära dig hur du gör ditt eget sojaljus som är unikt!

Vad är historien bakom doftljus?

De första ljusen tillverkades vanligtvis av animaliskt fett, ända tillbaka i det gamla Egypten. Dessa tidiga ljus tillverkades genom att doppa naturlig vass i smält animaliskt fett från en mängd olika källor. De tenderade att lukta ganska obehagligt, ungefär som dagens feta och feta snabbmat. Ljus tillverkades också i antikens Rom, men de använde papyrus i stället för vassen. Forntida kinesiska ljusmakare använde valfett, insekter och frön för att göra sina belysningsverktyg.

Forntida ljus användes vanligtvis för praktiska ändamål, som att lysa upp hem och resa utomhus på natten så att folk kunde se. De var också avgörande för många seriösa religiösa ceremonier. Idag ses ljus oftast i heminredningsmiljöer, men de används fortfarande för vissa praktiska eller nödsituationer, såsom strömavbrott. De är också fortfarande viktiga för många religiösa högtider, inklusive Hanukkah, jul, Kwanzaa och Diwali. De flesta känner också till födelsedagsljus, som placeras på födelsedagstårtor i olika stilar och arrangemang som är vanliga i amerikansk kultur.

Hur tillverkas doftljus?

Majoriteten av ljusen på marknaden idag är masstillverkade av stora tillverkare. Detta innebär vanligtvis att det valda vaxet – vanligtvis paraffin – smälts och hälls i en form. Därifrån tillsätts dofter och färger medan vaxet fortfarande är i sin smälta form för att ge ljusen deras önskade dofter och utseende. När vaxet svalnar tar det formen av formen det placerades i och är redo att släppas ut på marknaden. Vissa ljus tillverkas fortfarande för hand med en mängd olika metoder. Doftljus görs genom att först smälta vaxet och tillsätta doft. Sedan fästs en veke i botten av en förberedd burk och vaxet hälls i. Till sist får vaxet stelna och veken putsas.

Hur länge håller doftljus?

Hur länge håller ett ljus i de flesta fall? Svaret varierar mycket beroende på storleken på ljuset och dess veke. En 25 cm avsmalning kan brinna i upp till 10 timmar, medan en ljuslykta kan brinna i upp till 15 timmar. Ett ljus i en stor burk kan brinna så länge som 150 timmars användning. Du kan faktiskt beräkna ditt ljuss brinntid med hjälp av några olika beräkningar och uppskattningar. Om du har ett litet ljus och en liten veke, förvänta dig att det brinner i sju till nio timmar för varje bit vax. Stora ljus med större vekar ska brinna i mellan fem och sju timmar per vaxbit.

Om du vill ha en mer exakt uppskattning, väg ditt nya ljus innan du bränner det. Bränn sedan den i en timme per varje cm diameter. Väg ljuset igen efter att ha bränt det. Subtrahera den nya vikten från din ursprungliga figur för att se hur mycket vax som brändes igenom under ditt experiment. Du kan sedan dividera siffran med diametern för att identifiera hur mycket vax som bränns på en timme. Slutligen kan du dela den ursprungliga vikten med vaxet som bränns per timme för att hitta den totala brinntiden för ditt ljus. Vissa människor föredrar att använda en online-kalkylator för att räkna ut sina ljuss brinntider. Doftljus kan hålla i allt från 6 till 150 timmar, beroende på typ av vax, veke och dess storlek. Sojaljus håller längre än paraffinljus, och större ljus håller längre än mindre. Många ljus inkluderar den beräknade brinntiden på burken.

Varför är doftljus så dyra?

Du kan bli frustrerad över den höga prislappen på många ljus, men det finns flera legitima skäl till att de är så dyra. De främsta anledningarna är att ingredienserna i de flesta ljus är mycket dyra och vaxerna är av högsta kvalitet, särskilt när ljus är gjorda med bivax. Naturligtvis är vissa ljus överprissatta bara för att marknadsföras som lyxprodukter, så det är vettigt att alltid vara en smart shoppare och se till att du får ut pengarna från ditt köp av ljus.

Vad ska jag leta efter i ett doftljus?

Som nämnts ovan görs inte alla ljus lika. De tre viktigaste sakerna att leta efter i ett ljus är dess vax, dess veke och dess doft. Ju högre kvalitet på ingredienserna, desto mer välarbetat och värdefullt ljus. Du kommer också att vilja se till att du har utvalda tillbehör till ditt ljus, till exempel en högkvalitativ ljuständare och en snygg hållare som passar just ditt val av ljus och som passar bra med din heminredning.

Vilka är de olika typerna av ljusvax?

De flesta ljus är gjorda av paraffin, som skapas av petroleumolja och är att föredra på grund av dess låga pris och luktfria sammansättning. Paraffinvax producerar biprodukter vid förbränning som faktiskt är skadliga för din hälsa, ditt hem och miljön. Sojavax är vanligtvis ett hälsosammare val och brinner renare, vilket gör att det producerar renare, starkare dofter och håller längre. Bivaxljus är dyrare och är vanligtvis gjorda av rent bivax. Undvik sojablandade ljus, eftersom de vanligtvis innehåller lite paraffin. Många kommer inte att ange detta på sina etiketter, så det är bäst att hålla sig borta från allt blandat så mycket som möjligt för att få bästa möjliga affär, skydda din hälsa och hjälpa miljön.

Vad ska jag ha i en veke?

Om du vill ha den mest njutbara ljusupplevelsen, sikta på att köpa en med en bomullsveke och en bomulls- eller papperskärna. Vissa bomullsvekar har tenn- eller zinkkärnor. Även om de är säkra, kan dessa kärnor orsaka svampvekar, leda till att de flammar upp eller bränna vid hög temperatur, vilket allt kan sluta i obehagliga eller farliga situationer. Hur kan du annars säga att ett ljus är pålitligt? En högkvalitativ veke brinner jämnt och rent och skapar en jämn pöl av vaxvätska över ljusets yta inom två till fyra timmar medan den brinner.

Kan jag använda eteriska oljor i ljus?

Många naturliga doftoljor kan användas för att ge ljus deras härliga dofter. De flesta doftljus på marknaden idag är skapade med en blandning av syntetiska och naturliga dofter. Några av de bästa ljusdoftoljorna du kan leta efter eller använda i din egen ljustillverkning inkluderar bärnsten, jasmin, ros, geranium, lavendel och kardemumma, för att bara nämna några. Se till att du väljer en doft som sannolikt kommer att fylla hela ditt rum. Dina behov kommer att variera beroende på storleken på rummet du placerar ljuset i och dina preferenser.

Vad händer om jag är orolig för brandfarlighet?

I så fall kan du välja mellan en mängd flamfria ljus som ser ut och luktar som den äkta varan. Det finns också nödljus, födelsedagsljus och andra speciella användningsalternativ att välja mellan. Burkljus är ett annat populärt val som erbjuds av många namnmärken som erbjuder stort värde genom långa brinntider.

Kan jag göra mitt eget doftljus?

Om du hellre inte vill spendera en stor summa pengar på dina ljus kan du göra dina egna. Du behöver följande ingredienser för att göra ett sojaljus, som är ganska lätt att hitta och billigt att köpa: En termometer. Ett paket sojavax designat för ljustillverkning. En spatel. Ett par pennor eller ätpinnar. En flaska olja för doft (detta är valfritt, men rekommenderas starkt). En behållare som är värmebeständig. Ett paket med ljusvekar (stor storlek). En dubbelpanna. När du har alla dessa ingredienser är du redo att börja. Här är de enkla stegen att följa för att göra ditt eget sojaljus:

Mät ditt sojavax. Du måste räkna ut hur mycket hårt vax som skulle fylla din behållare och sedan dubbla mängden för att ta reda på vad du behöver. Häll ditt vax i dubbelpannan och smält det, rör om med jämna mellanrum. Du behöver cirka 10 till 15 minuter för att den ska smälta ordentligt. Tillsätt dina valda doftoljor till det smälta vaxet och rör om i bara några sekunder. Ditt paket med vax bör tala om för dig hur mycket du ska lägga till. Kom ihåg att detta steg är valfritt, men rekommenderas för den mest högkvalitativa, lyxiga upplevelsen.

Fortsättning

Fäst din veke på botten av behållaren. Du kan göra det genom att doppa veken i den smälta blandningen och sedan fästa den på behållarens botten så snabbt som möjligt. Vänta fem minuter så att vaxet kan stelna. Du kan också använda superlim för att fästa veken om så önskas. Häll ditt vax i behållaren. Låt den svalna i flera minuter. Häll vaxet när temperaturen visar 140 grader på termometern. Häll långsamt i det, håll veken försiktigt på plats och lämna en liten mängd vax i pannan för senare användning.

Fäst ljusveken genom att lägga ätpinnarna eller pennorna över behållaren längst upp. Att lägga veken mellan dem håller den centrerad. Du måste nu låta vaxet stelna i fyra timmar. Skär ditt ljuss veke till mindre än 1,5 cm i längd. Du kan trimma det senare om ljuset flimrar eller lågan är för hög när den tänds. Om ditt ljus ser håligt eller sprucket ut efter steg sex, kan du värma upp det och lägga till det extra vaxet som du sparade i steg fem (eller så kan du använda överskottet av vaxet för att göra en vaxsmältning). Låt det stelna och fortsätt med de sista stegen. Nu vet du hur du snabbt och enkelt gör dina egna ljus när du vill eller behöver! På så sätt kan du använda de dofter, material och former du vill ha utan att bryta banken eller oroa dig för vad som finns i dina masstillverkade ljus.

>>> Är du intresserad av eltandborstar? Klicka här.

Hur väljer jag rätt ljusvax?

Den typ av vax som utgör ljuset spelar en väsentlig roll för toxiciteten, brinntiden för ljuset och dess förmåga att sprida dofter. Det finns tre typer av vaxer: animaliskt vax (bivax), mineralvax och vegetabiliskt vax. Bivax är det huvudsakliga vaxet av animaliskt ursprung. Vit eller gul till färgen. det utsöndras av bin efter att de har besökt blommor och konsumerat honung. och avger ingen speciell lukt. Vi kan därför enkelt tillsätta dofter. Det brinner långsamt och dess kostnad är relativt dyr på grund av dess sällsynthet. Det används främst för tillverkning av gjutna ljus.

Mineralvax (paraffin) är det mest använda vid tillverkning av ljus eftersom det är lätt att arbeta för tillverkare. Paraffin är ett derivat av petroleum. Det används främst för att göra inomhusljus. Men på grund av sitt ursprung utgör det en fara för hälsan och miljön (paraffin är en icke-förnybar petroleumrester).  Det är ett naturligt och ekologiskt vax. Den är gjord av ingredienser av vegetabiliskt ursprung som soja, palm, kokos, raps eller jojoba. Dessa ingredienser kan blandas ihop för att skapa naturliga doftljus som brinner bra. Observera att precis som palmolja, är palmvax för närvarande i hjärtat av en stor ekologisk och humanitär debatt om avskogning.

Sojavaxljus brinner renare och långsammare; de är inte giftiga och släpper inte ut petroleum och kolsot. De brinner dubbelt så länge som mineralvaxer. För att sammanfatta: För att välja dina doftljus, välj ljus med vegetabiliskt vax eftersom de är naturliga, giftfria och ekologiska.

Hur väljer jag rätt ljusveke?

För att välja rätt doftljus är det viktigt att välja rätt ljusveke. Ljusveken spelar en viktig roll för ljusets goda beteende när det brinner. Veken har en inverkan inte bara på ljusets förbränning, utan också på ljusets smältning och spridningen av doften. Problemet med syntetiska vekar är att de kan ha genomgått skadliga kemiska behandlingar när ljuset är bränt. Mycket trendiga, trävekar anpassar sig väl till vegetabiliska vaxer. De ger en sprakande låga och en öppen spiston. De är därför idealiska i vintermiljö. Vissa vekar har en metallkärna, ibland innehållande bly.

När de brinner producerar blykärna vekar blyångor och damm, vilket kan vara skadligt, särskilt för barn och gravida kvinnor. Du kan kontrollera om ett ljus innehåller bly genom att ta bort vaxet som täcker änden av veken, vars trådar sedan separeras. Om det finns ett metallcentrum, gnugga en bit vitt papper på den nya veken: om du märker ett lätt gråaktigt märke på papperet innehåller veken bly. Bomullsvekar rekommenderas eftersom de ger mer fullständig bränning och hållbarhet och giftfri rök. För att sammanfatta: Välj ren bomull eller trävekar eftersom de är naturliga, giftfria och ekologiska.

Flera ljusvekar. Fördelen med dessa flera vekar att de brinner direkt. Men enligt en studie kan ljus med flera vekar öka risken för brand, på grund av de höga lågorna de kan producera. Om du köper några, se till att vekarna inte är för nära varandra. För att sammanfatta: Välj vegetabiliska vaxljus eftersom de är naturliga, giftfria och ekologiska. Med ett vegetabiliskt vax är det bättre att välja tjocka vekar för bättre förbränning och större doftintensitet. För mineralvax passar alla vektjocklekar, även de finaste.

Hur väljer jag den bästa typen av doft?

För att välja rätt doftljus måste du ta hänsyn till kvaliteten på den använda parfymen. Det finns många typer av doftljus som de som doftar med eteriska oljor eller doftoljor. Det är bättre att få doftljus med eteriska oljor och växtextrakt snarare än kemikalier. Doften kan bara diffundera när hela ljusets yta är helt smält, vilket tar en timme eller två. Utför denna operation dagen innan eller några timmar innan. Doften kommer då att spridas med all sin kraft, även om du bara tänder ditt ljus en kort stund.

Vad är doftljus?

Doftljus skapar ett varmt sken i ditt hem och värmer sinnena med en mängd olika dofter. Förutom de vackra aromerna de skapar, erbjuder doftljus också värme och ljus för att skapa en mysig atmosfär. Tillverkade av de finaste blandningarna av naturliga och traditionellt baserade ingredienser, lyxiga doftljus lämnar en fräsch doft som ger resonans i ditt hem.

Hur använder jag doft i mitt hem?

När du har bränt ditt ljus, rekommenderas det att du trimmar veken till ungefär en halv centimeter i höjd. Detta kommer att kontrollera lågan när du väljer att bränna ljuset igen och även undvika sotning. För att maximera hur lång tid ditt ljus kommer att brinna, låt alltid hela den övre ytan förvandlas till flytande vax innan du släcker lågan. Detta kommer att förhindra något som kallas “tunnelering” som gör att bortkastat vax samlas på sidorna av ljuset. Istället för att blåsa ut ditt doftljus rekommenderar vi alltid att du släcker det för att förhindra att veken pyr och ger en rökig doft.

Även om du kanske vill spara ditt doftljus för ett speciellt tillfälle, försök att inte lämna ditt ljus oanvänt under en längre tid. Med tiden kan ett ljus tappa doften när doften börjar svettas ur vaxet. Förvara dina doftljus i rumstemperatur och rengör eventuellt damm eller smuts som kan ha samlats på toppen av ditt ljus med en oparfymerad tork för att bevara en fräsch doft.

Vad är skillnaden mellan soja, bivax och paraffinljus?

Det finns många olika typer av ljus på marknaden. Det är inte alltid lätt att avgöra vilka som är rätt för dina behov. Väljer du soja, bivax eller paraffinljus? Kolla in de viktigaste skillnaderna mellan dessa ljustyper. Sojavaxljus är gjorda av sojabönolja, och har egentligen bara använts sedan 1990-talet! Sojavax tillverkas av rengjorda sojabönor som sedan knäcks och skalas av innan de rullas till flingor – från vilka oljan utvinns. Sojavax har en lättare doft men har en långsam brinntid. Du kan köpa ekologiskt sojavax som är tillverkat utan att använda bekämpningsmedel och ger ett mer naturligt ljusalternativ.

Bivax har använts för att göra ljus i århundraden. Bivaxljus går tillbaka till det forntida Egypten och har använts sedan dess. Bivaxljus är bland de renaste typerna av ljus, som brinner utan rök eller sot. Bivax blandas ofta med andra typer av vax (som paraffin eller kokos) för att skapa doftljus.

Paraffinljus är bland de mest populära ljustyperna du kommer att se tillgängliga att köpa idag. Tillverkad av råolja, det är materialet som finns kvar efter att oljan har renats. Paraffinvax blekas och färgas vanligtvis för att göra ljus. Paraffinljus kan hålla starka dofter, vilket är anledningen till att det är ett populärt val av vax för många säljare. Trots sin popularitet kan paraffinvax bränna en rad olika kemikalier när de tänds, och ljus av låg kvalitet kan lämna spår av rök på ditt tak, väggar och möbler.

Vilka är de huvudsiktliga ljusdofterna och fördelarna med dessa?

När det kommer till doftljus så finns det en hel del olika dofter att välja mellan. Medan vissa märken uppfinner sina egna dofter, finns det några vanliga dofter du kan hitta från de flesta ljustillverkare som har några underbara aromaterapifördelar. De 10 främsta ljusdofterna inkluderar: Amber – hjälper till att minska stress och ångest. Vanilj – hjälper till att främja läkning, samtidigt som det hjälper till med komfort och avslappning. Rose – hjälper till att minska stress och främjar avslappning. Bergamott – är en naturlig humörhöjare som hjälper till att minska ångest. Cederträ – renar luften, underlättar stress och är ett naturligt insektsmedel

Tall – har antiinflammatoriska egenskaper, har lugnande egenskaper. Eukalyptus – kan hjälpa till att lindra symptom på smärta, kan hjälpa dig att andas lättare, är ett naturligt insektsmedel. Citron och citrus – hjälper till att minska stress, kan minska ångest. Bomull – ger en stämningshöjande doft. Jasmin – en lugnande doft som främjar avslappning och som också kan fungera som afrodisiakum.

Vilka doftljus fungerar i olika huslukter?

Doftljus är perfekta för att maskera olika hemdofter. Om du har ett mycket hektiskt kök eller husdjur i ditt hem, kan du använda doftljus för att neutralisera olika lukter och lämna ditt hemkänsla och doftande fräscht. Några idéer för ljus för att bekämpa olika husdofter inkluderar: Citron och citrus för köket för att skapa en fräsch doft. Tall och eukalyptus har en stark, rengörande doft som gör dem perfekta för badrummet. Lavendel och jasmin är idealiska för att bekämpa husdjurslukter, liksom pepparmynta och bergamott. Pepparmynta är idealisk för att hjälpa till att öka fokus och koncentration – perfekt för ditt hemmakontor.

Hur inreder jag mitt hus med doftljus?

Ljus är den perfekta hemaccessoaren, så att du kan ha mycket roligt att klä ditt hem med ljus. Några idéer för att dekorera ditt hem med doftljus inkluderar: Använd lyktor och ljusstakar för att göra en dekorativ funktion av dina ljus. Välj hållare som matchar ditt rums tema. Ljuskronor och lampetter kan hjälpa dig att skapa stämningsbelysning, samtidigt som du håller ljus utom räckhåll för barn och husdjur. Gör en funktion med hjälp av ljus och andra hemtillbehör som vaser, skålar och prydnadsföremål.

Undvik att ha för många krockande ljus – experimentera med olika nivåer kan skapa ett estetiskt tilltalande utseende. Dekorativa brickor är idealiska för att placera ljus på ett kaffe- eller sidobord, vilket skapar en mysig look för ditt vardagsrum eller sovrum. Använd ett badkar för att hysa badrumsljus för att skapa en spaliknande, lyxig känsla.

Vilka behållare kommer doftljus i?

Doftljus kommer i olika typer av behållare, vilket ger dig många valmöjligheter av estetiska skäl och praktiska skäl. Konserverade eller metallbehållare är ett populärt val och är lätta att hålla rena. Du kan vanligtvis återvinna ett tomt ljus på burk när det har använts. Keramiska ljusburkar är mycket hållbara, och de kan färgas och dekoreras för att skapa många olika utseenden. Ljusburkar av glas är bland de mest populära för de som köper doftljus. De har ett rent, lyxigt utseende som gör det lätt att se hur mycket som är kvar. Alla ljusbehållare kommer i olika utföranden, inklusive både naturliga och dekorerade ytbehandlingar – vilket ger dig ett brett utbud av stilar att välja mellan för ditt hem.

Hur väljer jag det bästa sojaldoftljuset?

Det ska brinna rent för dig utan sot eller rök och det ska inte vara tunnling, d.v.s. det ska inte finnas några vaxrester kvar på sidan av glaset. När ett sojaljus nästan har brunnit ner, kommer du att märka att de goda fortfarande inte röker eller sotar, men de mindre gör det och du kan märka att en del sot dyker upp längs glasets ovansida.

Ytterligare ett tecken på ett parfymerat sojaljus av hög kvalitet är att veken inte utvecklar ett glödande “svamphuvud”. Tidigare kanske du har märkt att vissa ljus utvecklar en röd glödande bubbla eller huvud som så småningom faller av i vaxet för att skapa en ful röra i vaxet. Detta händer vanligtvis för att något i ljusets design inte stämmer (veken, doften, vissa tillsatser, etc.). Varje ljus kommer att brinna ner rent och fullständigt, kommer inte att sota eller röka och inte heller lämna sotmärken på glaset eller plåten.

Naturlighet

De bästa sojaljusen är gjorda av 100 % naturligt sojavax utan några syntetiska eller petroleumbaserade tillsatser. Dessa tillsatser är inte nödvändiga och ändå blandar många ljusföretag sojavax till ett paraffinvax. Detta för att kunna göra anspråk på “naturligt” eller “sojaljus”, men också för att hålla priset på ljuset konkurrenskraftigt. Därför, om du ser ett sojaljus som är mycket billigt, ökar chansen att det kommer att innehålla paraffin eller annat syntetiskt vax.

Paraffin innehåller gifter som toluen och bensen, som är kända cancerframkallande ämnen. Det är vetenskapligt bevisat att en ljuslåga inte brinner tillräckligt varm för att förstöra dessa ingredienser innan de förs ut i luften, vilket gör paraffinljus till luftföroreningar eller skadliga för luftkvaliteten i ditt hem. Ett annat nyckelelement du bör förvänta dig av överlägsna sojaljus är att de endast använder naturlig bomullsveke, fri från metalltrådar. Dessa metalltrådar är vävda tinto-vekar för att hålla dem upprätt medan ljuset brinner. Zink och bly är typiska exempel på dessa men att bränna dem i ett ljus kan leda till bly- eller zinkförgiftning. Det är lätt att kontrollera om ett ljus innehåller en veke med metallkärna. Titta bara på toppen av veken och om du ser en svart prick i mitten, så innehåller den med största sannolikhet metall i sin kärna.

Doftstyrkan

Närhelst det finns en giltig kritik mot sojaljus så är det bristen på “doftblomning”, med andra ord tycker många att doften från ett sojaljus inte är speciellt stark. Orsakerna är lätta att förklara: sojavax har en lägre smältpunkt än paraffin och ju svalare det smälta vaxet är, desto mindre parfym avdunstar. Smältpunkten för sojavax är runt 35-55 grader celsium medan paraffinvax är vid 55-70 grader C. Denna skillnad verkar inte så stor men den blir mest signifikant när man tänker på att för varje 10 grader celsius fördubblar man mängden av parfym som avdunstar.

Här är ett exempel: ett typiskt parfymerat sojavaxljus kommer att ha en smältpunkt på ca 45 grader C och ett parfymljus med parfymer kommer att ligga på ca 65 grader C. Detta är 20 grader C i skillnaden och det betyder att paraffinljuset släpper 4 x gånger så mycket parfym in i rummet som sojaljuset. Det är inte konstigt att paraffinljuset verkar starkare!

Den första lösningen på detta är att endast använda starka och högkoncentrerade parfymer eller eteriska oljor i ljuset. Eftersom eteriska oljor och högkvalitativa doftoljor är dyra, späder många parfymörer ut dem. Det verkar då som att det tillsätts många luktämnen till ljuset när det i själva verket främst är spädningsmedel. Detta är vad som vanligtvis händer med doftljus till låga priser.

En ytterligare lösning är att dofta vaxet djupt och starkt. Billiga paraffinljus doftar bara det översta lagret av ljuset. När du tittar på sidan av ett billigt doftljus och du märker en tunn linje som löper runt glaset, då är det stor sannolikhet att bara toppen är doftande. De bästa parfymerade sojaljusen är alla doftande från topp till botten innehåller en stor mängd doft.

Miljövänlighet

Med sojavax som tillverkas av sojabönor är det en naturlig och hållbar resurs som kan användas i många generationer framöver. Likaså är det ett biologiskt nedbrytbart vax som kan gå tillbaka ner i marken och bryta ner ofarligt.

Hantverk

Detta ökar inte den mätbara kvaliteten på hur ljuset brinner eller luktar men det förbättrar hur ljuset ser ut och presenterar sig. Eftersom sojavax är naturligt, beter sig varje ljus något annorlunda när det tillverkas. Detta kräver i sin tur handbehandling och handhällning för att säkerställa att ett sojaljus blir vackert färdigt. Sojaljus som tillverkas av skickliga hantverkare utstrålar en viss personlighet, karaktär och finess som ljus som masstillverkas på fabrikens produktionslinjer och maskiner inte kan matcha.

Dofter i sojadoftljus
Vita blommor

Denna dofttyp personifieras av jasmin med andra medlemmar som apelsinblomma, tuberos, gardenia, kaprifol, syren, magnolia, osmanthus, ylang ylang, iris, liljekonvalj, narcisser och många andra blommor med bleka kronblad. Vita blomnoter är generellt lätta och fräscha med mer av en utomhuskänsla.

Aromatik och vattensport

Friskhet är den överordnade känslan av dessa dofter. Havets brytande vågor, vindens friskhet eller en klarblå lagun. Det här är bilderna som frammanas av dofterna i den akvatiska luktaktiva gruppen. Noterna tenderar att vara transparenta, fräscha, naturliga, strålande och varaktiga. Lavendel, rosmarin och artemesia är aromatiska toner. Den ger virilitet och energi till en doft. För att förstärka deras fräschör kombineras ofta aromatiska dofter med citrus eller kryddiga toner.

Trä och Mossa

Denna doftaktiva rubrik sammanfattar dofter baserade på träslag som sandelträ, patchouli, vetiver eller cederträ. Trä är vanligtvis i basen av en doft som ger den rikedom och värme. Idag kan tränoter vara både maskulina och mycket feminina till sin karaktär, medan de tidigare främst användes i parfymer för män.

Trä har många olika luktprofiler: Cederträ påminner oss om pennor, sandelträ är mjölkaktigt, pudrigt och krämigt, agarwood eller oud har en kamferig, unken och träig natur, tallar är färska och vi förknippar alla jul eller skog med dem, guiacwood kan stöta på lite fenol eller träig, tjärliknande, ren patchouli doftar mycket annorlunda än not vi förknippar med “hippies”. Den är träig men sötare, lättare och lite jordig. Patchouli är buskens blad.

Vetiver (även om det är ett gräs) är en torr, unken och träig doft med aspekter av choklad och rökelse Mossor är en undergrupp, eftersom de växer som lavar på eller runt träd, som ekmossa och trädmossa. Ekmossa har en rik, jordig och träig doft medan trädmossa är något fräschare, påminner om tallbark. Mossor ger dofter en mörk sensualitet och en retrokänsla. Mossor är nyckelingrediensen i chyprenoter. Termen “chypre” är ett rent parfymerspråk och är inte bekant för många.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top