Den bästa tvålen 2024 – Test av tvål

Bästa tvål 2024

Vad är något av det lyxigaste med ändå mest grundläggande som man kan njuta av dagligen? Allt du behöver göra är att införskaffa en bättre tvål. Några av dagens väldoftande tvålar är en liten gammaldags lyx och är det enklaste sättet att skämma bort oss själva på en daglig basis. Tvål är trots allt en av de första och sista sakerna som du stöter på under dagen, eller hur? Så varför inte göra skönhetens bästa bas till en bra upplevelse.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra tvål på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken tvål som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem tvålen så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa tvålen. Det är just därför som jag här på skönhetsmagasinet.se har skapat en tabell med de bästa tvålen som finns att tillgå. För att garantera att jag endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till mina läsares förväntningar har jag gjort grundlig forskning om alla tvålar som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har jag kunnat ta fram den bästa tvålen inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test tvål 2024

Som jag nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa tvålen på nätet. När du letar efter den bästa tvålen finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa tvålen enligt min forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en tvål efter just dina behov så har jag skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa tvålen för dig:

 • Typ av tvål
 • Skadliga kemikalier
 • Hudtyp
 • Kvalitet
 • Doft
 • Design
 • Färg
 • Vatteninnehåll
 • Kostnad
 • Tillgänglighet
 • Läs etiketten
 • Textur
 • Saker att undvika
 • Närande ingredienser
 • Rengörande egenskaper
 • Livslängd
 • Tvål för kvinnor
 • Tvål för män
 • Ph
 • Med eller utan skum
 • Fast eller flytande
 • Manuell eller automatisk tvålpump
 • Fristående eller väggmonterad
 • Kapacitet
 • Mått

Typ av tvål

Följande är olika typer av tvål:

Äkta tvålar

Endast tvål gjord på traditionellt sätt, bestående av alkalisalter av fettsyror (i mer grundläggande termer, oljor som har förtvålats med ett alkali) anses vara en “äkta” tvål. Äkta tvål kan hittas idag, tillverkad av stora tillverkare till små hantverkare.

Äkta tvål innehåller ytaktiva ämnen som minskar ytspänningen mellan olja och vatten. Ytaktiva ämnen gör verkligen det bästa jobbet med att fånga upp smuts och tvätta bort det.

Man trodde tidigare att äkta tvålar lämnade hudens pH obalanserat eftersom tvål är lätt alkalisk med ett genomsnittligt pH på åtta till nio. Människans hud är naturligt lätt sur, med ett pH på cirka fyra och en halv till fem och en halv. Mest forskning som gjorts idag visar att huden, även efter rengöring med tvål, återgår till sitt normala pH mycket snabbt. Så att ha en pH-balanserad tvål är inte riktigt lika viktigt som vad man tidigare trodde.

Även om det finns många riktiga tvålar som är helt naturliga, innehåller många tvålar på marknaden idag syntetiska härdare, doftämnen eller färgämnen. Det här är inte bra eller dåligt, bara något att vara medveten om. om du letar specifikt efter en helt naturlig bar, läs ingredienserna.

Syntetiska Tvål

De flesta tvålar du köper i butiken är tekniskt sett inte tvål alls; de är syntetiska barer. Syntetiska är en hybrid av orden “syntetisk” och “tvättmedel”. Syntetiska stänger är gjorda av syntetiska ytaktiva ämnen. Dessa ytaktiva ämnen är gjorda av olja, fetter eller petroleumprodukter som bearbetas på andra sätt än traditionell förtvålning.

Istället för alkaliförtvålade animaliska fetter och vegetabiliska oljor innehåller syntetiska tvål ingredienser som natriumkokoylisotionat, sulfosuccinater, sulfonater och betainer. Men bara för att de är gjorda med syntetiska ingredienser betyder det inte att de är “dåliga” för din hud; faktiskt tvärtom. Dessa tvålfria rengöringsbarer kan vara ganska skonsamma. Dove (den allra första syntetiska baren som lanserades), Cetaphil och Eucerin-barer är alla bra exempel på milda syntetiska barer.

Även om vi som konsumenter kallar syntetiska tvål för tvål, kommer du aldrig att se dem marknadsföras på det sättet. För att anses vara tvål måste produkten huvudsakligen vara alkaliska salter av fettsyror. Så tillverkare kan kalla syntetiska tvättmedelstvål, rengöringstvål eller skönhetstvål, men aldrig tvål.

Superfettade tvålar

Superfettade tvålar är äkta tvål som innehåller extra olja. Den extra oljan i dessa barer har inte förtvålats (har inte förvandlats till tvål).

Superfettningen förbättrar tvålens återfuktande förmåga och gör den mindre irriterande för huden. Vissa människor tycker dock att superfettade tvålar är för tunga och inte tillräckligt renande.

Transparenta tvålar

Transparenta tvålar kan vara äkta tvålar eller syntetiska tvål, med tillsats av glycerin för extra fukt. Tillsatt glycerin hjälper till att göra dem mildare, men inte alltid.

Komponenterna i genomskinliga tvålar kan fortfarande vara irriterande för huden. Det beror på formuleringen och ingredienserna i en viss produkt. En genomskinlig tvål är ingen garanti för mild tvål.

Kombinationstvål

Kombinationstvål är precis vad de låter som. De är en kombination av olika typer av rengöringsmedel utformade för att maximera rengöringen samtidigt som de minimerar torrhet och irritation. Dessa barer kombinerar vanligtvis ingredienser av superfettad tvål och syntetiska tvål. Många barer på marknaden idag är kombinationsbarer.

Skadliga kemikalier

Ytaktivt ämne: Ytaktivt ämne är en typ av kemikalie, som är en blandning av vatten och tvål. Det fungerar för att ta bort smuts, men kan också ha negativa effekter på huden.

Tvättmedel: Tvättmedel är gjorda av syntetiska material som stjäl hudens fukt.

Doft: Dofter som sandelträ, ros, jordgubbar, aloe vera kan skada huden. Vet du att doftande tvålar kan orsaka mer skada på din hud?

Torr hud: Det vanligaste problemet är torr hud, och vet du att de flesta tvålar är ansvariga för det? Tvål kan förändra pH-balansen, fukt och olja och kan därför skada din hud.

Hudtyp

Oljig hud

Normalt är huden kapabel att producera den naturliga oljan som kallas talg. Utsöndringen av denna naturliga olja skiljer sig från person till person. Människor med fet hud skulle ha över fungerande talgkörtlar. För sådana människor är möjligheterna att ha akne mycket höga. Personer med denna typ av hud bör tvätta ansiktet ofta och undvika att använda starka tvålar. Du kan kontrollera ingredienserna i tvål medan du köper, och ge företräde åt tvålar som innehåller persikogropar, havssalt, farinsocker eller havregryn. Dessa beståndsdelar är skonsamma mot din hud samtidigt som de tar bort överflödig olja och minimerar därmed risken för att skada huden. Om din hud inte är för känslig kan du prova en skonsam exfolieringstvål som du måste använda 2 till 4 gånger i veckan.

Torr hud

Talg är avgörande för den mänskliga huden, men utsläppen av denna olja bör inte vara för hög eller för låg. När utsöndringen av talg kommer lägre än det mest gynnsamma intervallet blir din hud torr. Så när du väljer tvål för torr hud, se till att ingredienserna i tvålen har fuktgivande egenskaper. Om du har torr hud kan du välja en tvål som innehåller tillräcklig mängd glycerin. Glycerin har fuktgivande egenskaper och kan ta upp vatteninnehållet i luften. Denna kvalitet av glycerin hjälper till att hålla din hud fuktig under en längre tid. Du kan också prova tvål som innehåller kokosolja, kakaosmör, avokado, aloe vera, jojobaolja och vegetabilisk olja vid torr hud.

Känslig hud

Det finns många tvålar tillgängliga på marknaden för känslig hud. Så de som har känslig hud behöver inte oroa sig för den känsligheten. När du väljer tvål för känslig hud bör du se till att tvålen du köper har balanserade pH-nivåer och inte innehåller några parfym eller färgämnen.

Blandad hudtyp

Kombinerad hy har både torra och feta egenskaper. Om din hud faller under denna kategori bör du undvika tvålar som tillverkas exklusivt för antingen fet hud eller torr hud. Ingredienserna i tvålarna avsedda för torr hud gör de oljiga delarna av huden fetare, medan ingredienserna i tvålarna avsedda för fet hud gör de torra delarna av huden torrare. Glycerintvålar är det idealiska valet för de individer som har kombinerad hud.

Normal hud

Normal hudtyp är ganska motsägelsefull till blandhy. Normal hud blir varken för torr eller för fet. Personer med denna typ av hud bör undvika både fet hudtvål och torr hudtvål. För sådana människor är örttvål det perfekta valet.

Kvalitet

Låt möta det. Oavsett hur underbart en tvål luktar, kommer du inte att köpa den om den inte gör som den säger. Oavsett om det handlar om att köpa belysning till en klädkammare eller ett block med tvål, måste du överväga kvaliteten.

Anta att du har skaffat dig en ny tvål men den tar inte bort något av tvålskummet eller så saknas det senare.

Så ni förstår kärnan. Kvalitet är något du inte riktigt kan undvika.

Doft

Vi förstår att inte alla bryr sig om dofter i sina tvålar. I så fall kan du satsa på en luktfri tvål.

Tvärtom kommer tvålar med olika dofter. Men gå inte vilse när du väljer en doft. Ta reda på vilken som passar dig bäst och gå för det.

Design

Till skillnad från verktyg som används för att skära gips spelar designen ingen roll när det gäller tvål. Så vårt råd skulle vara att välja något som du gillar.

Färg

Stångtvålar har många olika färger. Faktum är att de också kommer i neutrala färger, om det är vad du ville.

Ibland använder tillverkare konstgjorda färger medan vissa tvålar har en naturligt attraktiv färg på grund av de ingredienser som används. Det bästa skulle vara att välja något som matchar ditt badrum.

Vatteninnehåll

Som du redan vet har tvål en annan uppsättning ingredienser. Det är därför innan du köper en, bör du testa ditt vatten för att ta reda på mineralerna.

På så sätt vet du exakt vilken tvål som fungerar bäst för dig.

Kostnad

När tillverkare använder speciella ingredienser går priset uppenbarligen upp. Men det är bara för vissa tvålar. De flesta av dem är inte så dyra. Faktum är att chansen är stor att du hittar den perfekta tvålen för dig inom ditt budgetområde. Men det är alltid bättre att göra lite läxor i förväg.

Tillgänglighet

Det är bättre att inte välja produkter som är svåra att hitta. Vi vet att det finns några utgående tvålar som många gillar. Men vad är poängen med att leta efter dem om du inte kan hitta dem?

Så vi föreslår att du letar efter något som är tillgängligt i ditt område. Du kanske beställer något från ett annat land.

Men varför skulle du gå igenom så mycket besvär för detta? Det finns gott om bra tvålar som du hittar i ditt område.

Läs etiketten

När du köper tvål för känslig hud är det första och mest avgörande du behöver göra att gå igenom ingrediensetiketten. Tvål med konstgjorda färger, tillsatser och dofter kan orsaka utslag och finnar. Välj istället en naturlig och mild tvål som inte irriterar din hud och effektivt eliminerar all smuts och oljor. Vanligtvis är tvålar som uteslutande är avsedda för känslig hud gjorda av naturliga ingredienser som örter, växtoljor och andra naturliga ingredienser på huden.

Textur

Vissa tvålar är infunderade med ingredienser som kaffe, havre, malda mandelskal eller andra naturliga fibrer för att hjälpa till att exfoliera din hud. Om du har känslig hud bör du undvika dessa eller välja de som inte känns för sträva när du exfolierar din hud. Jämnhet och konsistens bestäms normalt av beröring och känsla.

När du väljer en tvål för känslig hud måste du vara extra försiktig och lära dig om saker som du måste undvika.

Saker att undvika

Undvik alltid tvålar som har hög syrhalt då de kan skada din hud i framtiden. Undvik tvål som innehåller mycket kemikalier för blekning av huden. Dessa kemikalier kan också ha en skadlig effekt på din hud. Personer med känslig hud bör också undvika tvål som är alltför väldoftande och innehåller syntetiska dofter. Dessa typer av tvål kan orsaka dermatit och andra hudirritationer. Så välj en tvål som har “doftfri” som nämns på etiketten.

Personer med känslig hud kan vara mycket allergiska mot kemiska konserveringsmedel och syntetiska ingredienser. Undvik tvål som innehåller starka exfolieringsmedel, alkohol, rengöringsmedel och konstgjorda färger. Anti-åldring ingredienser som glykolsyra och retinol kan orsaka allvarliga irritationer på känslig hud.

Obs: Efter att ha köpt tvål för känslig hud, glöm inte att utföra ett lapptest och vänta i 24 timmar för att se resultatet. Om du utvecklar en allergisk reaktion, sluta använda produkten omedelbart och gå till en annan tvål.

Om du har känslig och irriterad hud måste du vara försiktig innan du väljer rätt tvål. Alla produkter som listas i denna artikel hävdar att de erbjuder maximala fördelar för att lugna känslig hud. Så utforska alternativen som nämns ovan och välj det som du tror passar dig bäst.

Närande ingredienser

Billig, populär tvål kan lukta gott och fräscht, men de är fulla av konstgjorda dofter, ingredienser och konserveringsmedel som tar bort huden från dess naturliga oljor. De bästa tvålarna är formulerade med färre ingredienser och de få de innehåller är närande för din hud. Beroende på tvål kan den innehålla vitaminer, oljor, sheasmör, havregryn eller eteriska oljor för att återfukta, exfoliera, lugna och lämna huden med en behaglig doft. Vissa av dessa ingredienser kan också hjälpa till att lindra vissa hudåkommor som torrhet, akne, eksem eller psoriasis

Rengörande egenskaper

Uppenbarligen är syftet med att använda tvål på din kropp att rengöra din hud. Det är inte vettigt att använda en tvål som inte tar bort smuts, död hud och orenheter från din hud. Du vill ha något som gör att du känner dig ren och fräsch. De bästa tvålarna ska varsamt och effektivt rengöra utan att ta bort de naturliga oljorna som håller din hud återfuktad.

Livslängd

I de flesta fall håller kvalitetstvålar längre än ditt genomsnittliga billiga snabbköpsmärke. Trippelfrästa tvålar har till exempel en otrolig livslängd eftersom de går igenom en mer intensiv tillverkningsprocess som resulterar i färre föroreningar. Även om de ofta är dyrare, kan premiumtvål hålla dig upp till flera månader eller längre.

Tvål för kvinnor

På grund av sin milda natur är dessa speciella tvålar framtagna för att lämna en kvinnas hud slät och mjuk. Dessa tvålar innehåller vanligtvis närande, näringsrika ingredienser som sheasmör, rosenolja och citrongräs samtidigt som de ger en mjuk, behaglig doft på huden. Tvål för kvinnor är ofta lämpliga för alla hudtyper, från normal till känslig, och kan till och med ge lindring för vanliga hudsjukdomar som akne och torrhet.

Tvål för män

Till skillnad från feminina dofter som finns i tvål för kvinnor, är tvål för män vanligtvis uppfriskande eller maskulina dofter som citrus eller tall. Dessa tvålar är ofta multifunktionella och idealiska för dusch, rakning och ibland till och med schamponering. De kan ha antiseptiska egenskaper, som är viktiga för rakningsändamål och eventuellt hjälpa till med tillstånd som mjäll. Tvål för män är också framtagna för att exfoliera huden samtidigt som de ger näring och konditionering med ingredienser som sheasmör och eteriska oljor.

Ph

Och ett annat innehåll vi bör leta efter på etiketten för vår framtida ansiktssåpa är pH. Detta är viktigt på två sätt: ur vår huds synvinkel och tvålen vi köper.

Vår huds hälsa beror till stor del på att vi inte ändrar värdena på detta skydd med en produkt med ett otillräckligt pH. Här är några tips att tänka på när du väljer:

pH-nivån i vår hud är mellan 4 och 6, dvs surt. Detta fungerar som en skyddande mantel för externa medel.

Att applicera kroppstvålar med ett högre pH eller mer alkaliskt kan förändra nivån av hudskydd och skada vår hy.

Som du har kunnat läsa i tidigare stycken, gör ansiktstvätt för många gånger ont i ansiktet på olika sätt, och många av dem beror på att hudens pH-balans förändras.

Med eller utan skum

Slutligen är det upp till oss att förneka den urbana legenden att själva skummet eller att ju mer skum en tvål gör, desto mer sannolikt är det att negativt förändra våra butikers pH eller torka det. Tja, nej, skum är inte på något sätt en avgörande faktor för att detta ska hända.

Produktens aggressivitet bestäms av dess sammansättning, oavsett om det är en naturlig eller syntetisk tvål. Skum är mer en komplimang som innehåller produkten för att göra användningen bekvämare. Så, du vet, välj det beroende på dina preferenser.

Fast eller flytande

När du har klarat det första steget är valet av format nästan en smaksak. I båda fallen kan du hitta tvålar som passar dina behov. Även om det är sant att pillertvål kan verka mer naturlig, kan den också innehålla mer syntetiska produkter än vi tror. Här är det som råder användningen du ska ge det:

Om man utöver ansiktet kan applicera på fler delar av kroppen, för att till exempel ha det i duschen, eller om man ska ha det med sig på vägen, blir pillerformatet mer praktiskt.

Å andra sidan, om vi vill behålla tvål i piller väl, krävs det en specifik tvål för att ta bort brunnen i vattnet. Det rekommenderas också att ge dig lite varmt vatten före användning.

Manuell eller automatisk tvålpump

Manuell: Manuella tvålpumpar är de utan handsensor eller behov av batterikraft. De kan användas genom att trycka på en spak. Det är den mest enkla och minimalistiska typen.

Automatisk: Automatiska pumpar är dock de som är utrustade med avancerad teknik. De har infraröda sensorer och tvålen urladdas automatiskt genom att bara placera handen under. De använder batterier och kan även drivas elektriskt. Om du väljer detta, se till att det är minst IPX4-skyddat. De är dyrare.

Fristående eller väggmonterad

Att välja en fristående eller väggmonterad dispenser beror på vad du behöver. En fristående tvålpump är bra för köket. Du kan placera den på huden. En väggmonterad är dock bra för kommersiellt bruk av hygienskäl eftersom de inte behöver röras.

Kapacitet

De flesta tvålpumpar kan innehålla mellan 300 och 1400 gram flytande tvål. Det är upp till dig att välja utifrån dina behov och syftet med användningen. En 450 gram tvåldispenser är tillräcklig för att ge upp till 700+ handtvättar. Du kan dock behöva en större dispenser för kommersiellt eller industriellt bruk.

Mått

Utrymmet där den flytande tvålen ska placeras är viktigt. Detta kommer att avgöra mängden tvål eller i vissa fall schampo som du kan placera och följaktligen den period som detta kan pågå innan du behöver fylla på det. Dimensionen bör väljas beroende på om den är för användning i hemmet eller i en verksamhet med frekvent användning.

Lista över de bästa tvålarna 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Tips för rätt tvål

Om du har torr, känslig hud kan fel typ av tvål göra mer skada än nytta.

Ja, det kommer att rengöra din hud. Men om tvålen är för hård kan den också beröva din hud på naturlig fukt, vilket orsakar ytterligare irritation.

Undvik natriumlaurylsulfat (SLS)

Till exempel innehåller vissa tvålar ingrediensen natriumlaurylsulfat (SLS). Detta är ett ytaktivt ämne — en förening i många rengöringsmedel som avfettar och tvättar bort smuts. Denna ingrediens finns också i vissa kroppstvättar, schampon och ansiktsrengöringsmedel.

Det är ett effektivt rengöringsmedel, och vissa människor kan använda det på sin kropp och ansikte utan negativa biverkningar. Men eftersom ytaktiva ämnen kan ha en uttorkande effekt på huden, kan tvålar som innehåller SLS orsaka ytterligare uttorkning hos personer med redan torr hud.

Leta efter växtoljor och glycerin

Jag rekommenderar att du använder naturliga tvålar, till exempel de som är gjorda av ekologiska vegetabiliska oljor. All naturlig tvål som innehåller vegetabiliska oljor, kakaosmör, olivolja, aloe vera, jojoba och avokado är perfekta för torr hud. Om du inte kan hitta en naturlig tvål, leta efter produkter som har glycerin som ger huden tillräckligt med fukt.

Leta efter lanolin eller hyaluronsyra

Klein betonar vidare vikten av att söka efter ingredienser som lanolin och hyaluronsyra för deras återfuktande effekt. Lanolin – en olja som utsöndras från fårens talgkörtlar – har fuktgivande och vårdande egenskaper för håret och huden, medan hyaluronsyra är en nyckelmolekyl som är involverad i hudens fuktighet.

Undvik syntetiska färgämnen

Inte bara bör du leta efter ingredienser som återfuktar huden, det är också viktigt att undvika syntetiska färger. Företag som kompromissar med kvaliteten och den kemiska sammansättningen av sin tvål för att uppnå en viss färgestetik sätter inte kundens hud först.

Syntetiska färger uppnås kemiskt och har vanligtvis en negativ effekt på huden, som kan förvärra torra hudproblem snarare än att lindra dem.

När du handlar en tvål hjälper det också att lukta på den innan du köper den. Det är inte ovanligt att tvål och kroppstvättar har tillsatta dofter. Detta tilltalar sinnena – men det kan krångla till huden.

Tvål som är överdrivet parfymerad eller doftande är nästan alltid laddad med syntetiska dofter och kemikalier för att avge en stark lukt och snurra i konsumenterna. Säker tvål som lugnar torr hud kommer nästan alltid inte att ha en kraftfull doft – så se till att lukta tvålen innan du applicerar på din hud, så att den inte gör din torra hud värre.

Allmänna tips

Förutom att använda en återfuktande ansikts- och kroppsrengöring för att förhindra torrhet, kan andra åtgärder hjälpa till att förbättra hudens fuktnivå:

 • Applicera fuktighetskräm dagligen. Efter att du har rengjort ditt ansikte eller kropp, applicera en fuktighetskräm på din hud såsom hudtvål, oljor eller krämer och oljefria fuktkrämer designade för ansiktet. Dessa produkter hjälper till att täta in fukt och förhindrar att din hud torkar ut.
 • Tvätta inte för mycket. Att tvätta för mycket kan torka ut huden. Att bada i varmt vatten kan också ta bort hudens naturliga oljor. Jag säger att du får en dusch om dagen och sänk vattentemperaturen – din hud kommer att uppskatta det. Begränsa duschar till högst 10 minuter och applicera fuktighetskräm direkt efter medan din hud fortfarande är fuktig.
 • Använd en luftfuktare. Torr luft kan också torka ut huden, vilket leder till klåda, fjällning och irritation. Använd en luftfuktare i ditt hem för att tillföra fukt till luften.
 • Håll din kropp hydrerad. Uttorkning kan också utlösa torr hud. Drick mycket vätska – särskilt vatten – och begränsa drycker som orsakar uttorkning som alkohol och koffein.
 • Undvik irriterande ämnen. Om du har en hudsjukdom som eksem kan kontakt med irriterande ämnen förvärra symtomen och torka ut huden. Undvikande kan dock förbättra din huds hälsa. Eksemutlösare kan inkludera allergener, stress och kost. Att föra journal och spåra bloss kan hjälpa till att identifiera dina individuella känslor.

Generellt finns tvålar tillgängliga i tre bredaste varianter

Industriell tvål: Industriell tvål är de massproducerade konventionella tvålarna. Dessa varianter är i grunden mer tvättmedelsbaserade än faktisk tvål. Tvål som tillhör tvättmedelskategorin är petroleumbaserade produkter som fotogen, bensin etcetera. Förutom dessa beståndsdelar innehåller konventionella tvålar vanligtvis BHT (butylerad hydroxytoluen), natriumtallowat, konstgjorda färgämnen, syntetiska doftämnen, salter och andra konserveringsmedel. Dessa alkaliska tvål är hårda, billiga och rikliga.

Fräst tvål (handgjord tvål): Dessa är vanligtvis gjorda av vegetabiliska oljor som kokosnötsolja, palmolja, olivolja, etcetera, och har ett mycket högre glycerininnehåll för att hålla din hud frisk och återfuktad. Malda tvålar innehåller också lyxiga ingredienser som växter eller örter, eteriska oljor och innehåller inga hudirriterande kemikalier som observeras i massproducerad tvål. Nästan alla handgjorda tvålar är gjorda genom kall process, vilket håller de vegetabiliska och eteriska oljorna oskadade, samtidigt som alla skadliga ingredienser som lut tas bort. Handgjorda tvålar behöver 4 till 6 veckor att göra, och är vanligtvis mjuka i konsistensen. Men de ser och luktar inte bara elegant utan också underbara för din hudtyp.

Hantverkstvål: Hantverkstvålar är de oerhört kreativa tvålarna tillverkade av specialister med livsmedelsklassade eller ekologiska ingredienser för att få det mest lyxiga och hudvänliga positiva resultatet. Exempel på dessa typer av tvålar inkluderar superfettad tvål gjord av tillsatt smör och oljor, tvål gjord med lera, getmjölk, överflödiga oljor och så vidare. Detta anses vara en av de bästa tvålarna du kan välja.

Guide för att välja den bästa tvålen för din hudtyp

Vi använder tvål för att rengöra vår hud och hålla den glödande. Att använda tvål hjälper också till att hålla huden slät, borta från hudproblem. Med hundratals varumärken på marknaden blir det avgörande att välja rätt tvål. Det finns ingen perfekt tvål som passar alla. Alla har olika hudtyp och du måste välja en tvål som passar din. Att välja tvål baserat på din hudtyp:

Oljig hud

Huden producerar talg, som är en naturlig olja. Denna oljeproduktion varierar från en person till en annan. Människor med fet hud har överansträngda talgkörtlar. De är då mer benägna att få akne. Personer med denna typ av hudtyp bör tvätta ansiktet ofta och även försöka undvika att använda starka tvålar. Kontrollera ingredienserna i tvålen och köp något som har havssalt, havregryn, farinsocker eller persikogropar. Dessa är skonsamma mot din hud och tar bort extra olja, vilket minskar skador på huden. Om din hud inte är för känslig kan du också prova en mild exfolierande tvål som kan användas 2 till 4 gånger i veckan.

Torr hud

Talg är viktigt för huden, men sekretet ska inte vara för högt eller lågt. När produktionen av talg är lägre än det optimala intervallet, är din hud torr. När du väljer en tvål för torr hud, se till att ingredienserna i tvålen innehåller fuktgivande egenskaper. Att välja en tvål som har glycerin är det bästa valet. Glycerin har fuktgivande egenskaper och kan absorbera vatten som finns i luften. Detta kommer att hålla din hud fuktig under en längre tid. Du kan också välja tvålar som har vegetabiliska oljor, kakaosmör, aloe vera, kokosolja, jojobaolja och vocado vid torr hud.

Känslig hud

Om du har känslig hud, då har du tur. Det finns många tvålar tillgängliga på marknaden för känslig hud. Du bör se till att tvålen du väljer har balanserade pH-nivåer, inga färgämnen eller parfym i dem.

Blandad hudtyp

Kombinerad hud är en hudtyp som har både torra och feta egenskaper. Om du har denna typ av hud bör du undvika tvålar som tillverkas exklusivt för fet hud eller torr hud. Tvålarna för fet hud gör de oljiga delarna mer feta och tvålar för torr hud gör de torra delarna torrare. Glycerintvålar är ett bra val för personer med kombinerad hud.

Normal hud

Denna hudtyp är helt motsatsen till kombinationshud. Normal hud är inte för torr eller inte för fet. Du bör också undvika torr hudtvål och fet hudtvål. Du kan gå med örttvål. Här är listan över tvåltyper som alla hudtyper bör undvika:

 • Undvik tvål med hög syrahalt eller pH-värde.
 • Tvål som har för många kemikalier bör också undvikas.
 • Prova inte de tvålar som lovar 100 procent rättvisa eftersom de kommer att ha för många kemikalier i dem för att uppnå resultat.
 • Undvik tvål med för mycket doft.

Så du bör alltid välja tvål baserat på din hudtyp. Du kan använda trial and error-metoden för att hitta den bästa tvålen för dig. Kom ihåg att bara prova de som är gjorda för din hudtyp. Att försumma urvalet av tvålar som är bra för dig kan resultera i permanent skada på din vackra glödande hud.

Industriell vs handgjord tvål

Det här är de tre bredaste genrerna för tvåltillverkning och så här ser de ut.

Industriell tvål: Även känd som konventionell eller massproducerad tvål, detta är väsentligen mer rengöringsmedel än faktisk tvål (tvättmedel är petroleumbaserade produkter, som bensin och fotogen). Utöver detta innehåller konventionella tvålar vanligtvis natriumtallowat, BHT (butylerad hydroxyltoluen), syntetiska doftämnen, konstgjorda färgämnen, salter och andra konserveringsmedel. De härdas i cirka 3 dagar, jämfört med de 30 dagarna av sina handgjorda motsvarigheter, och har en mycket högre alkalinitet. Deras mest (eller enda) förlösande egenskaper är att dessa tvål är hårda, billiga och rikliga.

Handgjord tvål (eller mald tvål): Dessa är vanligtvis gjorda av vegetabiliska oljor (som oliv, kokos och palm), har ett mycket högre glycerininnehåll (för att hålla huden återfuktad och frisk), innehåller lyxiga ingredienser som eteriska oljor, örter eller botaniska ämnen och inte har de potentiellt hudirriterande kemikalierna som finns i massproducerad tvål. Nästan alla handgjorda tvålar är tillverkade med den kalla processen, som lämnar de vegetabiliska och eteriska oljorna intakta, samtidigt som alla skadliga ingredienser (som lut) tas bort. Handgjorda tvålar tar mellan 4-6 veckor att göra och är vanligtvis mjukare i konsistensen. Men vinsten är att de inte bara ser och luktar underbart utan också är underbara för din hud.

Hantverkstvål: Dessa är de oerhört kreativa tvålarna som är tillverkade av specialister som tar in livsmedelsklassade eller ekologiska ingredienser för de mest lyxiga och hudvänliga resultaten. Exempel inkluderar superfettad tvål (gjord med extra oljor och smör), tvål gjord med leror, extravaganta oljor, getmjölk och så vidare. Det här är det bästa du kan få!

Olika typer av tvål

Utöver dessa grunder måste du också tänka på följande när du gör ett val.

Växt-, vegetabilisk eller vegansk tvål: Vanligtvis gjord med kokos-, palm- eller olivolja, dessa tvålar innehåller inga animaliska fetter och är bra för känslig hud.

Castilla tvål: Äkta Castilla tvål är gjord med olivolja från Castilla-regionen i Spanien. Dessa tvålar är kända för sitt lyxiga, krämiga lödder.

Marseille-tvål: Denna kommer från Marseille i Frankrike och är förankrad av regionens rena olivolja. Äkta Marseille-tvål är gjord efter ett 600 år gammalt recept, är 100 % naturlig, har minst 72 % olja och är fri från konstgjorda tillsatser.

Glycerintvål: Denna utmärkta fuktighetskräm rekommenderas för torr eller känslig hud. Det är dock en felaktighet att alla genomskinliga tvålar innehåller glycerin. Vanligtvis är massproducerade tvålar mycket lägre på glycerin än handgjorda versioner på grund av kostnadsfaktorn.

Trippelfräst eller franskmald tvål: Fräsning är en metod för att extrahera överflödigt vatten genom att föra tvål genom stålvalsar under enormt tryck. Vid trippelmalning (även kallad fransk malning eftersom processen uppfanns i den regionen) upprepas processen tre gånger – detta tar inte bara bort det mesta av vattnet för en längre hållbarhet utan säkerställer också att ingredienserna är väl blandade och tvålbitens konsistens är slätare och mer enhetlig, utan föroreningar.

Natriumtalgotvål: När detta är listat som en ingrediens betyder det att tvålen gjordes med animaliskt fett, speciellt talg. Barer gjorda med talg är vanligtvis billiga och på den hårdare sidan.

Kall vs varmbearbetad tvål: Varmbearbetad tvål tillverkas vid mycket högre värme – detta minskar tillverkningstiden från flera veckor till några dagar; Men det resulterar också i en lägre koncentration av nyttiga ingredienser som oljor och glycerin, samtidigt som andelen potentiella irriterande ämnen som lut ökar. I kallprocessmetoden görs tillverkningen i rumstemperatur, varigenom oljorna och glycerin bevaras.

Hur traditionell tvål görs

Traditionella tvålar har länge tillverkats genom att blanda oljor (animaliska fetter eller vegetabiliska oljor) och flytande (oftast vatten) med ett alkali. Alkaliet verkar på oljorna och utlöser en kemisk process som kallas förtvålning. Förtvålning är handlingen att förvandla oljor, vätska och alkali till tvål.

För att tillverka tvål används alkali natriumhydroxid, även känd som lut. Även om detta låter hårt (vem vill tvätta med lut?) finns det ingen lut kvar i ordentligt gjord tvål. Alla ingredienser har omvandlats till tvål.

Historiskt sett gjordes tvål med talg (nötköttsfett) eller ister (fläskfett). Tvåltillverkare idag tillverkar fortfarande tvål på samma sätt, förutom att moderna tvålar är mer benägna att innehålla kokosnötsolja, palmolja, olivolja och andra specialfrukter, nötter och/eller vegetabiliska oljor än animaliska fetter. Tillverkare lägger också till doft, färger, eteriska oljor, örter och andra ingredienser för att lägga till produktens dragningskraft, även om många av dessa tillägg inte bidrar till god hudhälsa.

4 steg för att välja rätt tvål för dig

Att välja rätt tvål för din hud kan verkligen kännas överväldigande. Men att veta vad du letar efter kommer att hjälpa dig att begränsa dina val.

Bestäm vad som är viktigast för dig. Är du engagerad i helt naturliga, veganska hudvårdsprodukter? Då skulle en traditionell handgjord tvål vara din favoritbar. Kom bara ihåg att läsa ingredienslistan, inte all handgjord tvål är helt naturlig eller vegansk.

Är det viktigare att produkten är billig och lätt att hitta i de flesta butiker? Syntetiska tvål kommer att vara dina favoritrengöringsmedel.

Få en ansiktstvål och en kroppstvål. En tvål med robusta rengöringsförmåga kan fungera utmärkt på din kropp. Använd dock samma stång i ansiktet, och det kommer sannolikt att bli för uttorkande.

Som en allmän regel behöver du en mer återfuktande tvål för ansiktet än kroppen, så planera att skaffa två olika barer. Kan du använda tvål för att tvätta ansiktet? Absolut, så länge det är skonsamt och icke-irriterande.

Lyssna på din hud. Det spelar ingen roll vilken typ av tvål du använder om den lämnar din hud stram, torr eller kliande, det är inte rätt produkt för dig. Rätt tvål gör att din hud känns ren och fräsch, men aldrig avskalad. Och bara för att en tvål gör underverk för din vän, betyder det inte nödvändigtvis att den är rätt för dig.

Allas hud är olika och reagerar olika på tvål och rengöringsmedel. Om möjligt, prova prover på produkter innan du köper dem. Var verkligen uppmärksam på hur din hud känns, inte bara direkt efter att du har tvättat klart utan efter att ha använt produkten i flera dagar eller några veckor.

Fråga din hudläkare om rekommendationer. Din hudläkare känner till din hud och din speciella situation, så han eller hon kommer att ha några bra förslag till dig.

Om du träffar en estetiker kan du också be om råd från honom/henne med en varning: estetiker rekommenderar vanligtvis produkterna som säljs av deras salong framför alla andra. Men att få ett proffs kan vara till hjälp om du känner dig överväldigad med alternativ.

Ingredienserna som gör en fantastisk handtvål

Den första tvålformeln (fetter och baser) som går tillbaka hundratals år används inte längre. Dagens tvålformel är inte densamma för alla typer av tvål. Fler och fler ingredienser tillsätts för att tjäna specifika funktionella syften i varje tvål. Dessa komponenter är avsedda att förbättra tvålens funktionalitet, bevara dess komponenter eller helt enkelt förbättra dess utseende. I det följande kommer vi att undersöka några av de grundläggande ingredienserna som vanligtvis finns i de flesta handtvålar på marknaden och försöka utforska deras funktioner.

Antibakteriell

De antibakteriella medlen som vanligtvis används i antibakteriella rengöringsmedel är triklosan, alkohol och bensalkoniumklorid. Triclosan är den mest använda av dessa. Faktum är att det finns i 75% av flytande handtvål och 30% av tvål. Dessa antibakteriella medel är det som gör tvål antibakteriell. De är designade för att döda mikroorganismerna på dina händer och fungerar effektivt genom att sprida vatten från bakteriens cell och störa dess yttre lager. Som ett resultat minskar bakterierna sin metaboliska aktivitet och inaktiveras.

Ytaktiva ämnen

Ytaktiva ämnen, förkortning för ytaktiva ämnen, är en av de viktigaste ingredienserna som används i formuleringen av handtvål. De är de medel som är ansvariga för bildandet av tvållödder och skum. Ytaktiva ämnen är komponenter som innehåller både en hydrofob eller vattenhatande sida och en hydrofil eller vattenälskande sida. På grund av deras speciella sammansättning är de viktiga i rengöringsprocessen. Faktum är att när du vill tvätta händerna tar vatten bara bort vattenkompatibla ingredienser och ytaktiva ämnen tar bort opolär smuts och olja. Dessutom kan ytaktiva ämnen störa cellväggarnas struktur. Denna förmåga gör dem användbara för att förstöra mikrober som kan finnas i tvål och fungerar som konserveringsmedel. Sammanfattningsvis har ytaktiva ämnen ett brett spektrum av tillämpningar i tvålformuleringar. De kan användas för rengöring, lödning och som konserveringsmedel.

Andra kemikalier

Tvål innehåller många kemikalier som är viktiga i processen för deras skapelse. Natriumhydroxid (NaOH), även känd som kaustiksoda eller lut, och kaliumhydroxid (KOH) är två starka baser utan vilka tvål inte kan skapas. Per definition skapas tvål av en kombination av oljor och vatten emulgerat av lut. Natriumhydroxid används för att göra fast tvål medan kaliumhydroxid används uteslutande i flytande tvål. De är inte skadliga när de används i tvål, eftersom de används i beräknade doser för att hjälpa till att justera tvålformuleringens pH för att göra den mer skonsam mot huden.

Dessutom finns pH-justerare i tvål. En pH-justerare höjer eller sänker pH i en lösning genom att göra den antingen surare eller mer basisk. pH-nivån påverkar tvålens förmåga att utföra sin funktion. Å andra sidan kan tvålens funktion äventyras om den inte är välbevarad mot mikrober och bakterietillväxt. Till exempel innehåller tvålingredienser ofta metylisotiazolinon, som är ett vanligt konserveringsmedel som används för att döda skadliga mikroorganismer som kan finnas i tvål för att öka deras hållbarhet.

Dessutom innehåller tvål vanligtvis Cocamidopropyl betaine (CAPB), ett syntetiskt ytaktivt ämne som hjälper till att förbättra löddringsprestandan hos tvålar. Många andra kemikalier kan läggas till dessa produkter, inklusive färgämnen som ger tvålen dess färg. De har ingen effekt på tvålen, förutom färgen och för att göra tvålen mer attraktiv för kunden kan till exempel juldoftande tvålar variera i färg från vit jasmin till rosa, eller röd osv.

Hur man väljer mellan skum och flytande tvål

Skumtvål är en aerosoliserad flytande tvål som sprayas med en speciell pump. Den har kommit till scenen de senaste åren efter år av nästan total dominans av flytande tvål. Sedan dess ankomst har den gradvis vunnit territorium på sjukhus, offentliga platser, vårdhem, etc. Detta har öppnat upp en debatt om huruvida det är bättre att använda skumtvål eller flytande tvål.

För de flesta av oss handlar svaret om vad vi personligen anser är viktigast, såsom kostnadseffektivitet och vattenbesparingar, vilket verkar tillfredsställa alla. Preferenser baserade på fel grunder kan dock innebära avsevärd risk.

Skumtvål använder mindre vatten

Att använda skumtvål för handtvätt sparar vatten. Experter säger att användning av skumtvål sparar upp till 16 % vatten jämfört med handtvätt med flytande tvål. Dessutom dispenseras skumtvål som ett lödder på grund av blandningen av tvålen med luft genom pumpmekanismen. Dosen skumtvål som doseras per pump är mindre än dosen av flytande tvål som doseras i samma pump. Dessutom räcker det med en dos skumtvål för att torka alla händer. Så det är besparingarna i vatten och tvål som gör skumtvål kostnadseffektiv.

Men skumtvål kanske inte är lika effektivt som flytande tvål

Skumtvål kanske inte är lika effektivt som flytande tvål av samma skäl som folk föredrar det. I själva verket har experiment visat att antalet bakterier och mikrofonklädnader som dödats i samma miljö av skumtvål kontra flytande tvål var till förmån för flytande tvål när det gäller effektivitet. Det finns två huvudorsaker till detta. För det första eftersom mängden flytande tvål som doseras i en enda pump är större än mängden tvål i löddern, vilket gör flytande tvål mer störande för mikroorganismer i händerna – ju mer desto bättre. För det andra pumpas skumtvål som ett lödder. Men flytande tvål skummas vid handen vilket gör att mer tvål når alla ytor på handen och dödar fler smittsamma partiklar.

Vilka olika typer av handtvål finns det?

Det finns många typer av handtvål på marknaden och var och en skiljer sig från de andra genom vissa unika egenskaper som möter målkundernas behov. Varje dag berikas tvålaffären med nya produkter formulerade med noggrant utvalda ingredienser erhållna från ämnen från de tre kungadömena: vegetabiliska, mineraler och animaliska. Och oavsett om du föredrar tvål för känslig hud, oparfymerade handtvålar, miljövänliga och veganska tvålar eller handtvålar, är alternativen på marknaden fler än någonsin.

Handtvål för känslig hy

Vissa tvålar har negativa effekter på huden hos barn och personer med känslig hud. De kan göra huden röd och irriterad eller orsaka akne om de används i ansiktet. Faktum är att vissa vanliga tvålar och vatten tar bort det yttre vaxartade lipidlagret av huden som förhindrar yttre partiklar från att tränga in i kroppen och hjälper till att hålla huden mjuk, smidig och återfuktad. Med detta i åtanke har tillverkare utvecklat tvålar för känslig hud som innehåller säkra, hudvänliga ingredienser.

Målet med denna tvål är att minimera risken för irritation, så det första steget var att ta bort triclosan från dess ingredienslista. Triclosan dödar alla typer av bakterier, inklusive de som är bra för huden, vilket orsakar torrhet och irritation. Den känsliga hudtvålen är dessutom fri från syntetisk doft och innehåller växtoljor som olivolja, aloe vera etc., som hjälper till att upprätthålla hudens fuktnivåer.

Miljövänliga tvålar och veganska tvålar

När du väljer en tvål som uppfyller dina behov, möter den bättre jordens behov också! Miljövänliga tvålar och veganska tvålar innehåller giftfria komponenter av naturligt ursprung i sin ingredienslista, såsom eteriska oljor och dofter av vegetabiliskt ursprung. Å ena sidan är miljövänliga tvålar biologiskt nedbrytbara. Detta innebär att de inte orsakar vattentoxicitet när de spolas ner i avloppet, eftersom de kan brytas ned naturligt.

Tvål hamnar trots allt i våra vattendrag på ett eller annat sätt. Om de är gjorda med syntetiska tvättmedel som inte är biologiskt nedbrytbara kommer de att förorena vattendrag och ha en fruktansvärd inverkan på vattenlevande liv om de når havet eller floderna. Veganska tvålar är däremot, som namnet antyder, gjorda utan animaliska fetter eller derivat som mjölk, gelatin etc. De kan också vara cruelty-free, en märkning för produkter som inte skadar eller dödar djur, bland annat egenskaper.

Med andra ord, deras tillverkare utövar inte djurförsök. I allmänhet är dessa produkter inte inslagna i plast och använder inte skadliga ämnen eller kemikalier som är farliga för människor, djur och jorden.

Tvål Handtvålar

Tvål och vatten var i hundratals år den enda formen av rengöring som användes av människor runt om i världen för att tvätta sina kroppar, händer och ansikten. De var de mest effektiva för att ta bort smuts, oljor, lukter etc. På senare tid har konventionella tvålbitar tappat mark på marknaden till andra tvålformer på grund av deras höga pH som kan vara mycket uttorkande speciellt för känslig hud.

Av denna anledning har tillverkare förbättrat tvålformler med lägre pH-nivå och lagt till andra ingredienser som hjälper till att förhindra stereotypa torrhetsbesvär. Med de nya formlerna innehåller de flesta tvålar glycerin som är mycket terapeutiskt för torr hud och andra känsligheter som eksem. De innehåller också färre kemikalier än andra typer av tvålar och behåller sin ursprungliga styrka som effektiva och ekonomiska rengöringsmedel.

Oparfymerad handtvål

Oparfymerade handtvålar, även märkta på tvålförpackningen som “parfymfria” eller “ekologiska”, blir allt mer populära. De rekommenderas för personer med känslig hud eller de som är allergiska mot dofter och eteriska oljor, vare sig de är syntetiska eller naturliga. När du använder vanliga tvålar med tillsatt doft kan dessa personer uppleva klåda, rodnad och irritation på händer, ansikte och kropp. Oparfymerad handtvål är säkra för dem, skonsamma för deras speciella hudtyper och skräddarsydda för deras specifika hudproblem.

Vad man ska undvika i tvål

Huden absorberar upp till 60% av det du lägger på den. Tvål är inget undantag. När du tvättar händerna absorberar din hud många av ingredienserna i produkten du använder. De absorberade elementen kan hamna i cirkulationssystemet efter att ha passerat genom alla hudens lager. Å andra sidan kan tvål innehålla giftiga ingredienser i små doser. Men om du tvättar händerna flera gånger om dagen kan gifterna byggas upp och orsaka hudirritation och torrhet, och sedan komma in i kroppen och orsaka allvarliga hälsoproblem.

Sodium Laureth Sulfate (LES) & Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Tvättmedel som natriumlaurethsulfat (LES) och natriumlaurylsulfat (SLS), bland andra former av sulfat, finns i de flesta handtvålar, schampon och kroppstvättar och är bland de första ingredienserna i produkten. De är ansvariga för att skapa lödder och skumbildning. De hjälper vatten att blandas med smuts och olja så att de kan tas bort. Chockerande, trots deras höga närvaro i rengöringsprodukter, är de ohälsosamma och mycket torkande ingredienser.

De tar bort hudens naturliga skyddande oljor, orsakar irritation och försvagar hudens naturliga förmåga att reglera och behålla fukt. Faktum är att natriumlaurylsulfat, till exempel, används som ett standardkriterium för hudirritation. Vetenskapligt sett, jämfört med den irriterande kraften hos andra tvålingredienser, är den mer irriterande för huden än någon annan ingrediens. SLS är också mycket giftigt. Om det kommer i kontakt med ögonen kan det orsaka irritation, rodnad, klåda och smärta. I vissa fall kan det orsaka brännskador på hornhinnan och skada ögonvävnaden.

Konserveringsmedel

Konserveringsmedel är mycket viktiga för att förhindra mikrobiell tillväxt i rengörings- och hudvårdsprodukter som innehåller vatten. De är viktiga för att förlänga sin hållbarhet. Vissa konserveringsmedel kan dock vara farliga och kopplade till sjukdom. De mest använda konserveringsmedlen och de som väcker mest uppmärksamhet är parabener. Parabener är fytoöstrogener som kan efterlikna det kvinnliga hormonet östrogen genom att binda till östrogenreceptorer i celler. Deras östrogena aktivitet har visat sig göra dem hormonstörande, det vill säga hormonstörande för både män och kvinnor. De är kopplade till spermier infertilitet, hormonell obalans, etc., för män och främjar tillväxten av tumörer i bröstet för kvinnor.

Metylisotiazolinon även kallat MIT, och metylkloroisotiazolinon, även kallat CMIT, är två andra konserveringsmedel. De används för att döda skadliga mikroorganismer som kan minska hållbarheten för en produkt. Men precis som parabener är dessa två konserveringsmedel farliga. De är kopplade till reaktioner av allergisk dermatittyp och kan vara neurotoxiska för spädbarns hjärnceller. Förespråkare av dessa konserveringsmedel hävdar att dessa ingredienser är helt säkra i låga doser. Men när man använder flera typer av tvål i flera doser, ackumuleras dessa skadliga ingredienser och byggs upp i det som kallas bioackumulering och utgör ett verkligt hot mot vår hälsa.

Triclosan

Triclosan är en syntetisk molekyl som ursprungligen användes i operationssalar på sjukhus för att förhindra spridning av bakterier. Denna antibakteriella molekyl reverserar tarmarna hos bakterier, binder till ett enzym och förhindrar bildningen av fettsyror som utgör en bakteriecell. På så sätt försvåras replikationen och antalet bakterier som släpps ut i miljön minskar. Vid första anblicken kan triclosan anses vara effektivt för att eliminera bakterier från händerna när det läggs till tvålingredienslistan.

Detta kommer dock till en kostnad. Det är mycket skadligt för både män och kvinnor eftersom det har visat sig vara hormonstörande. Dessutom kan överdriven användning av antibakteriella medel leda till antimikrobiell resistens hos människor. Det betyder att starka bakterier kommer att mutera och överleva de antibakteriella produkterna och antibiotikan kommer inte längre att kunna döda dem. Det försämrar med andra ord kroppens immunförsvar.

Doft

Tillverkare gör tvålar med uppfriskande dofter som apelsin, verbena, vita blommor etc. som ger en lugnande och avslappnande känsla. Men få av dessa dofter är naturliga. De flesta dofter som används i handtvål är syntetiska och innehåller en mängd olika gifter. Dessa gifter absorberas i huden när du tvättar händerna och kan ha en dramatisk effekt på din hälsa. Ju lägre din immunitet och orsakar huvudvärk, astma, hudirritationer etc.

Syntetiska doftämnen innehåller många kemikalier, varav de mest kända är ftalater. Ftalater är kemikalier som kan efterlikna östrogen. De är hormonstörande. De har kopplats till fosterskador, infertilitet och cancer. De är mycket farliga kemikalier som vi måste hålla oss borta från. Även om de används i låga doser, kommer upprepad användning av tvål och andra produkter som innehåller syntetiska dofter att göra att de ackumuleras i kroppen i hotfulla doser.

Vanliga frågor om tvål

Hur väljer man sin tvål?

Tvål för daglig användning: De som har frisk hud, de tänker inte när de köper tvål. Tvål för daglig användning innehåller dofter och kemikalier, som rengör vår hud, men de minskar också fukt.

Glycerin: Glycerin används också vid tillverkning av tvål och lotion. Glycerintvål är särskilt lämplig för torrt väder. Det behåller fukten i din hud samt gör den mjuk. Det är mycket fördelaktigt för personer som har uttorkad hud.

Milda tvålar: Sådana tvålar är ganska dyra, eftersom de innehåller ingredienser som mjölk, grädde, glycerin etcetera och påverkar inte hudens fuktighet.

Desinfektionsmedel: Dessa tvålar är inte alls lämpliga för daglig användning, eftersom de gör din hud ganska torr. Sådan tvål bör endast användas efter råd från läkaren, d.v.s. när du har någon allergi eller infektion på huden.

Ekologisk tvål: Den här typen av tvål är ganska dyr. Innan vi köper någon organisk tvål bör vi läsa om detaljerna för de naturliga ingredienserna som används i dem. Överdriven användning av ekologiska tvålar kan också vara skadligt för dig.

Var uppmärksam på dessa saker också
 • Använd tvål som passar din hud och undvik att använda olika typer av tvål ofta.
 • Ansiktstvätt bör användas i ansiktet, eftersom det hjälper till att förhindra utslag i ansiktet och öppnar även porerna ordentligt.
 • Tvål som innehåller glycerin och mjölk bör användas oftare.
 • Efter att ha använt tvål bör den tvättas, så att när du använder den igen finns det ingen smuts på den.
 • Dela aldrig din badtvål med någon.
 • Din tvål ska inte blandas med de andra då vi ofta ser människor som blandar två tvålar, dvs upp och ner tillsammans.

Utöver de vanliga grunderna, vad mer ska man tänka på?

Växtväxtbaserad eller vegansk tvål: Vanligtvis framställd av kokosolja, palmolja eller olivolja. Under tillverkningen av dessa tvålar tillsätts inga animaliska fetter, och de är mycket lämpliga för känsliga hudtyper.

Castilla tvål: Äkta Castilla tvål är gjord med olivolja insamlad från Castilla-regionen i Spanien. Dessa tvålar med vegetabilisk olja är kända för sitt lyxiga, krämiga lödder.

Marseille-tvål: Ursprunget till dessa tvålar kommer från Marseille i Frankrike, och beredningen av tvålen är mycket blandad med den rena olivoljan från den regionen. Äkta Marseille-tvål är ett 600 år gammalt 100 % naturligt preparat, med minst 72 % olja, och innehåller inga konstgjorda konserveringsmedel.

Glycerintvål: Denna briljanta fuktkrämtvål rekommenderas för skör eller torr hud. Det är dock ett missvisande koncept att alla transparenta tvålar innehåller glycerin. Vanligtvis innehåller massproducerade tvålar mycket lägre glycerin än de handgjorda versionerna eftersom kostnaden är en nyckelfaktor här.

Trippelmald eller franskmald tvål: Malning är en procedur för att pressa ut överskottsvatten genom att ta tvål genom stålvalsar under anmärkningsvärt tryck. Här är trippelfräsning också känd som fransk-fräsning, eftersom trefaldig fräsning uppfanns i den regionen. Trippelfräsningsprocessen tar inte bara bort det mesta av vattnet, utan ser också till att ingredienserna blandas väl till en jämnare och mer enhetlig tvålvariant utan föroreningar.

Natriumtalgtvål: I denna tvålvariant är en av ingredienserna som används ett animaliskt fett, uteslutande känt som talg. Barer gjorda med talg är vanligtvis rimligt prissatta.

Kalla eller varm bearbetad tvål: Varm bearbetad tvål framställs vid en mycket högre temperatur. Denna teknik minskar tillverkningstiden från flera veckor till några dagar. Men det resulterar också i en lägre koncentration av användbara ingredienser som oljor, glycerin, etc, medan koncentrationen av potentiella irriterande ämnen som lut höjs. I den kallbearbetade tvåltillverkningsmetoden utförs bearbetningen vid rumstemperatur och därmed uppnås bevarandet av oljor och glycerin.

När behöver du en tvål för hårt vatten?

Står du inför svårigheter med ditt duschventilhandtag och sedan upptäcker att ditt vatten är extremt grumligt utan bubblor? Ja, det betyder att din dusch släpper ut hårt vatten. Många människor har lidit av hårt vatten under lång tid. Även om det finns människor som inte ens vet att de har hårt vatten. Så här är symptomen-

 • Du behöver mer tvål än vanligt. Dessutom kräver dina kläder nu mer sköljmedel.
 • Du har svårt att få bort tvålmassan från badkaret och duschkabinerna.
 • Det finns avlagringar över hela badrumsartiklarna som handfat, badkar, tillbehör och kranar.
 • Tvätten blir stelare och stelare.
 • Du märker minerallager på disken.

Är typ något man borde överväga när man köper en tvål?

Det är mer en annan ingrediens än en typ. Saken är att tillverkare använder många olika ingredienser för att göra tvål. Olika människor har olika och specifika problem.

Så det är uppenbart att de behöver den exakta typen. Det är du bör ta reda på ditt syfte med att använda den. Sedan har du en klar uppfattning om vilken typ du behöver.

Alla är avsedda för hårda städjobb som rengöringsdukar. Kom ihåg att dessa INTE är avsedda för desinficering.

Varför ska man tänka på hudtyp?

Känslig hud kan vara både fet och torr. Vissa människor upplever överdriven oljeproduktion, vilket leder till akne. I sådana fall är det viktigt att regelbundet använda milda tvålar som innehåller havregryn som primär ingrediens. Å andra sidan, om du har torr hud, producerar dina talgkörtlar inte tillräckligt med talg. Välj en mild tvål berikad med glycerin, aloe vera, sheasmör, kokosolja eller vegetabilisk olja som kan hålla din hud återfuktad hela dagen.

Vad kan man göra åt torr hud?

Tvål för torr hud innehåller mer återfuktande egenskaper än vanliga tvålar. Dessa tvålar rengör försiktigt torr hud samtidigt som den infunderas med närande ingredienser som vitamin E och sheasmör för intensiv återfuktning. Dessutom kan dessa ingredienser också hjälpa till att läka och återställa torr hud. Tvål för torr hud är också skonsam nog för att bevara hudens fuktbarriär utan att ta bort den från eteriska naturliga oljor.

Hur kan tvål hjälpa mig med acne?

Acne tvål tvålar är skonsamma mot huden för att förhindra irritation och undvika att förvärra befintliga fläckar. Dessa tvålar renar vanligtvis bort akne-orsakande bakterier och behandlar aknefläckar med antiseptiska eller antibakteriella ingredienser som tea tree-olja. De tar också bort överflödiga oljor för att förhindra att ny akne bildas samtidigt som de lugnar och återfuktar huden. Vissa acne-tvålar hjälper också till att minimera uppkomsten av stora porer och förbättrar din hudton.

Vilken är den mest naturliga tvålen?

De mest naturliga tvålarna är de som är gjorda med få ingredienser. De flesta av de bästa naturliga tvålmärkena använder växtbaserade ingredienser, men vissa använder animaliska ingredienser som ister, som har använts i traditionell tvåltillverkning i tusentals år.

Är naturlig tvål bättre för din hud?

Din hud är ett absorberande organ, och de giftiga kemikalierna som du applicerar på den har en rimlig chans att hamna i blodomloppet. Naturlig tvål förhindrar inte bara detta, utan den är också mer skonsam mot din hud, vilket gör den mindre benägen att irritera.

Är naturlig tvål bättre för miljön?

Naturtvål är mycket bättre för miljön än tvål gjord av syntetiska material. De flesta tvålar tvättas av med vatten, och när det vattnet går ner i avloppet bär det tvålens ingredienser med sig. Om du använder tvålar formulerade med gifter och syntetiska kemikalier, kommer dessa ingredienser att ta sig igenom avloppsvattenströmmen och hamna i sjöar, floder, hav och andra vattendrag.

Vad är skillnaden mellan en naturlig, ekologisk eller oekologisk tvål?

Först, låt oss göra rekordet rätt. När en produkt hävdar att den är “naturlig” betyder det inte automatiskt att den också är “organisk” – och vice versa. Tyvärr finns det fortfarande mycket felmärkning i utrymmet och termen “naturlig” är inte reglerad alls, så det bästa är att titta på ingredienslistan för att få en tydligare känsla av vad som faktiskt finns i din produkt.

Observera här att ingredienser alltid listas från den högsta koncentrationsprocenten till den lägsta, så leta efter en produkt där syntetiska ingredienser finns längst ner på listan (om de alls finns där)

Och om du inte är säker på om en ingrediens är syntetisk eller naturlig, slå upp den.

När en produkt är märkt som “ekologisk” betyder det att åtminstone några av ingredienserna är ekologiskt odlade. Det är här det blir förvirrande: En produkt kan säga att den “innehåller ekologiska ingredienser” eller är “gjorda av ekologiska ingredienser”, så länge de innehåller minst 70 procent ekologiska ingredienser. Om produkten har ett USDA-, NSF- eller QAI-sigill betyder det att produkten innehåller minst 95 procent certifierade ekologiska ingredienser, vilket kan vara en snabb genväg att leta efter om det är dina primära kriterier för att välja en produkt.

Vilka är fördelarna med naturliga tvålar

Chansen är stor att om du väljer att använda naturliga eller ekologiska produkter, är det åtminstone delvis för att du är orolig över ingredienserna som du lägger på din kropp.

Naturliga produkter förlitar sig vanligtvis på växtbaserade ingredienser framför syntetiska, vilket kan ge en trygghet för vissa. (Naturligt eller inte, vi rekommenderar fortfarande att du gör ett litet lapptest längs undersidan av din arm för att säkerställa att du inte har några allergiska reaktioner mot en ingrediens.)

En annan potentiell fördel med att använda naturliga produkter är att dessa produkter ofta tar hänsyn till andra miljöfaktorer som huruvida ingredienserna är etiskt framställda eller grymhetsfria. Och, som du kommer att se med några av tvålarna nedan, används hållbara förpackningar ofta.

Varför är ingen tvål värd det för ansiktet?

Jag är säker på att du någon gång har använt samma tvål som du använder för händerna i ansiktet, och då har du också märkt att din hud såg stram och känslig ut. Så svaret är enkelt: eftersom inte alla delar av huden är likadana är det idealiskt att använda tvålar vars formulering passar varje del av kroppens känslighet. Även om du har varit noggrann i detta avseende, kanske tvålen du använder inte får det resultat du vill ha. Om detta är ditt fall, ta reda på din huds särdrag och välj alltid den tvål som passar dem bäst.

Är det sant att användning av ansiktstvål många gånger om dagen skadar vår hud?

Detta är en bekräftelse som ofta upprepas väldigt ofta. Men eftersom det finns så många kosmetikamyter vet vi inte längre vad vi ska lita på och vad vi inte ska göra. Tja, när det gäller ansiktssåpa är detta en realitet. Och inte utan anledning, eftersom kosmetika vi använder många gånger inte respekterar vår hud och, med fortsatt användning, tenderar att skada den. Observera att ibland andra icke-rengörande produkter och rengöringsmedel är förklädda som tvålar, vilket kan påverka vår huds pH negativt. All vår hud har ett naturligt skyddande lager, och vårt ansikte skulle inte vara annorlunda. På detta sätt, om vi tvättar våra ansikten mer än tre gånger om dagen, kan vi få följande effekter:

 • Torrhet och fjällning
 • Irritation
 • Infektioner
 • Allergier
 • Känslighet
 • Ökad talgproduktion

Är det ett misstag att använda varmt vatten under ansiktsrengöring?

Och vi fortsätter med ytterligare ett trubbigt uttalande om ansiktstvål och ansiktsrengöring. Detta är faktiskt ett av de vanligaste misstagen. Vi tenderar att relatera varmt vatten som ett rengöringsmedel, men det är inte sant vad de räknas. Att blanda kokande vatten med tvål eller göra oss ljusare kan ytterligare skada vår huds lipidbarriär och därefter öka torrheten. Om vi ​​går med honom för att använda tvål mer än det rekommenderade antalet gånger, kommer vi att rengöra vårt ansikte, ja, men vi måste inkludera fuktkrämer eller andra produkter som bekämpar denna praxis negativa effekter.

Hur ska tvål användas för ansiktet?

Städrutinen är inte ett ämne som ska tas lätt på, så det är tillrådligt att klargöra begreppen om denna dagliga praxis. Tänk på att grundstenen som denna process kretsar kring är din hudtyp, så notera dessa tips baserat på varje typologi.

Vad ska jag tänka på angående ingredienser?

Naturligtvis är ingredienser en annan viktig sak att tänka på när du köper en ansiktstvål. Om du inte är en som tittar på ingredienserna bakom förpackningen, hitta och se till att den innehåller de ingredienser du behöver, oavsett om det är fuktgivande, sammandragande eller exfolierande, beroende på din hudtyp.

Däremot rekommenderar vi att du avstår från sådana som innehåller stora mängder olja, konstgjorda dofter eller alkoholer, eftersom vissa kan lämna din hud fet och andra irritera den. Leta alltid efter det mest kompatibla alternativet med din hud och, om nödvändigt, avsluta med en fuktkräm.

Varför ska du köpa en tvålpump?

Att använda tvål i köket, badrummet eller för kommersiella ändamål kan leda till dåliga sanitära problem. För att erbjuda en tjänst som säkerställer hälsa och hygien för alla måste tvålpumpar med flytande tvål finnas tillgängliga.

Det finns många fördelar med att använda en tvålpump, oavsett om du bestämmer dig för att använda en hemma eller på jobbet. Vissa människor är inte bekväma med att använda en tvål som andra också har använt. Så en tvålpump är bra att ha.

Är design en sak man borde tänka på?

Vissa dispensrar har ett batterifack placerat i botten. Även om detta är enkelt när du byter batteri, notera att det är en plats där batterierna kan bli blöta om produkten inte är vattentät.

En enhet med ett batterifack på baksidan säkerställer att batterierna är säkra och torra, men att byta ut dem kommer inte att vara lika lätt som den andra.

Dessutom vill du inte ha en modell som kommer att förstöra din köksinredning. Om estetik är en prioritet för dig, har de flesta automatiska modeller elegant design. Välj en dispenser gjord av genomskinliga glasburkar eller borstat rostfritt stål.

Hur hittar man rätt tvål för din torra hud?

Oavsett om du har torr hud på grund av genetik, miljö eller hudtillstånd, är det absolut nödvändigt att välja lämplig tvål för att förhindra ytterligare komplikationer och irritationer. I allmänhet saknar torr hud talg. För torr hud bör du därför leta efter en tvål full av fuktgivande ingredienser. Men det är inte allt.

Med det sagt, här är några faktorer du bör tänka på när du letar efter en tvål för torr hud.

Växt- och vegetabiliska oljor

Växtoljor är ett utmärkt sätt att behålla din huds återfuktning och fukt samtidigt som din lyster behålls intakt. Därför rekommenderar vi att du letar efter naturliga tvålar, särskilt de som är gjorda av vegetabiliska och ekologiska växtoljor.

Växtoljor är kända för att rengöra din hud utan att lämna den torr och stram. Den penetrerar hudens porer och rengör huden samtidigt som den tillför många näringsämnen djupt i huden. Dessutom är dessa typer av naturliga tvålar fria från gifter som kan förvärra din torra hudsituation

Vegetabiliska och vegetabiliska oljor är kända för sina fuktgivande egenskaper och hudvänlighet. De hjälper till att läka huden och bibehålla återfuktning samtidigt som de är skonsamma mot huden.

All naturlig tvål som kommer med aloe vera, avokado, vegetabiliska oljor, olivolja, jojoba, palmolja, solrosolja, hampaolja, sheasmör och kakaosmör är utmärkt för torr hud. Dessutom är tvålar gjorda av sådana oljor typiskt veganska och kända för sina fuktgivande egenskaper.

Glycerin

Du kanske eller kanske inte hittar perfekta naturliga tvålar. I ett sådant fall bör du leta efter tvålar som kommer med glycerin. Det är en färglös förening och känd för sina fuktgivande egenskaper. Dessutom är det lättlösligt i vatten och även ett lämpligt lösningsmedel.

Dessutom absorberar den vatten från luften och återfuktar därigenom din hud naturligt. Tvål med glycerin är det bästa valet för torr hud eftersom de kan hålla huden fuktig och återfuktad under långa perioder.

Glycerintvålar är helt naturliga och fria från dofter, alkohol eller andra kemikalier. Därför är de veganvänliga och ett utmärkt val för både torr och känslig hy.

Vanligtvis, när du badar, oavsiktligt, avlägsnas din huds oljor från antingen hett vatten eller hårda produkter. Det är där glycerin kan rädda dagen, eftersom det hjälper till att låsa in hudens fukt och förhindra övertorkning.

Glycerin är också icke-fet, så det är också bäst för personer med fet eller kombinerad hudtyp. Förutom det, enligt en studie, erbjuder glycerin också anti-aging fördelar.

Ingrediensen kan också hjälpa till att jämna ut din hudton och struktur – en studie på möss säger

Sammantaget är komponenten bäst för nästan alla hudtyper, betydligt bättre för torr hud, allt tack vare dess återfuktande förmåga.

Ekologisk och naturlig tvål

Ekologiska tvålar är de som enbart kommer från naturliga källor som växtprodukter. Men de är vanligtvis sällan och sätter många hudfördelar på bordet. Därför bör du alltid prioritera naturlig och ekologisk tvål framför butiksköpta produkter. Detta beror på att främst butiksköpta produkter involverar intensiva kemiska processer och är förädlade. Dessutom innehåller de billiga tillsatser och formulerade dofter.

Du skulle inte vilja bada med en tvål fylld med kemikalier. Naturliga tvålar är fria från gifter, och de hjälper till att förebygga en myriad av hudproblem som allergiska reaktioner och utslag. Våra kroppar är inte acklimatiserade för att interagera med konstgjorda kemikalier och bekämpningsmedel. Vår hud reagerar naturligt med växtoljor på de mest hälsosamma sätt.

En annan fördel med naturliga tvålar är att växtoljor och vegetabiliska oljor blandas ihop med andra hälsosamma ingredienser som hjälper till att upprätthålla återfuktning, hudton och konsistens. Som ett resultat är de särskilt bra för torr hud. För att inte tala om, de är också lämpliga för miljön och skonsamma mot din hud.

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra, eller HA, är den primära och absolut nödvändiga komponenten när det kommer till hud. Det ger hudens struktur och den återfuktade och fylliga looken som vi alla älskar. Vi kanske alla har hört talas om kollagen, men HA är där det finns.

HA är en bas för din hudvårdsrutin. Du bör leta efter denna ingrediens om du vill undvika torr hud. Det är viktigt eftersom det kan binda vatten på din hud så att du verkar återfuktad och återfuktad.

HA hjälper till att hålla mycket vatten i huden och saktar ner avdunstningshastigheten för vattnet från din hud, även känd som TEWL (Transepidermal Water Loss). HA är också bra för att läka sår. Hyaluronsyra är också en nyckelmolekyl i åldrande.

pH-nivåer

pH-nivån är mätenheten för att bestämma graden av alkalinitet eller surhet hos en viss produkt. Den mäts på en skala från 0 till 14, där 0 är den suraste och 14 är den högsta alkaliniteten.

Du bör leta efter produkter med adekvata pH-värden. I allmänhet är högre pH-värden för handtvätt och handtvål som surt index hjälper till att döda bakterier. För torr hud bör du välja en produkt med en pH-nivå på ungefär 5,5.

De ska vara lätt sura men skonsamma mot huden. Dessutom bör du också se till att tvålen är gjord av naturliga produkter så att den inte irriterar eller torkar din hud.

Undvik natriumlaurylsulfat (SLS)

Detta är den blandning du måste undvika om du har att göra med extremt torr hud, eftersom den främst finns i tvättmedel som tvättar och avfettar smutsen. Denna komponent finns i många ansiktstvättar, kroppstvätt, ansiktsrengöringsmedel, tvål och schampon

Det är ett bra rengöringsmedel, och många brukar använda det utan att få några biverkningar eller reaktioner. Men eftersom det är ett ytaktivt ämne kan det ha en uttorkande effekt på huden, så tvål som innehåller SLS kan leda till ännu mer uttorkning. Därför är det ett nej för torr hud.

Hur som helst bör du också förbjuda tillsatta dofter och alkohol. Ingredienser som etyl, alkohol och doftämnen kan också orsaka irritation och torr hud.

Hur man använder en tvål för torr hud?

Att använda tvål för torr hud är exakt och enkelt eftersom du vanligtvis använder din tvål när du badar. Men många grooming experter och sjukvårdsexperter föreslår att du provar en tvål innan, vilket gör den till en stapelvara i din grooming rutin

Ta ett allergitest

Innan du använder önskad tvål för ditt bad, se till att ta ett litet test för att se om din hud reagerar på några allergiska reaktioner. I allmänhet innehåller de flesta tvål vissa kemikalier som kan vara lämpliga eller inte för din hud.

Därför rekommenderar vi att du gör ett allergitest. För att göra det, applicera en liten mängd tvål på handleden och skölj med rent vatten. Kontrollera om huden reagerar eller irriterar efter några minuter.

Alla tvålar är inte lämpliga för varje torr hud, och därför är det absolut nödvändigt att genomföra detta test.

Sök efter läkare

Om du tidigare använder tvål för torr hud och inte ser några fördelar eller resultat, istället för att uppleva klåda eller utslag, kan du vara allergisk mot tvålens komponenter. Och ibland är det inte tillräckligt att göra ett litet allergitest för att avgöra om du faktiskt är allergisk eller inte.

Därför måste du besöka läkare eller experter om du har att göra med utslag och klåda. De kommer att ordinera en tvål som passar din hud, och du kan börja använda den istället. Som sagt, alla produkter vi har nämnt är testade och listade efter att ha säkerställt att det inte finns några negativa biverkningar.

Börja använda tvålen

När du väl har fått den perfekta tvålen för din torra hud är det dags att du börjar använda den. Du måste börja med områden där du vill ha mer fukt och återfuktning, även om detta inte är en tumregel. Att använda tvål förblir alltid detsamma.

Se ändå till att skölja med rent och rent vatten efter att du har applicerat tvålen för att ta bort eventuella tvålrester. Ibland är de orsaken till alla utslag och klåda.

Vad rekommenderar hudläkare för torr hud?

Torr hud kan vara svår att hantera; det kan flagna, spricka och till och med blöda. För att läka torr hud och förhindra ytterligare komplikationer rekommenderar derms följande saker.

1. Använd fuktighetskräm dagligen

När du har duschat, se till att applicera en fuktighetskräm på din hud, såsom oljesalvor, lotioner, krämer och så vidare. Dessa produkter kan hjälpa till att täta fukten och förhindra ytterligare uttorkning av din hud. När du letar efter fuktkrämer, se till att leta efter de som är icke-komedogena – vilket innebär att de inte blockerar porerna.

2. Förhindra övertvätt

Att tvätta eller bada för mycket kan leda till torr hud, och därför bör du begränsa din tid i duschen till cirka 10 minuter. Förutom det kan bad i varmt vatten förvärra din torra hud eftersom det lätt kan ta bort hudens naturliga oljor. Begränsa därför din dusch och applicera en fuktkräm omedelbart för att se resultat.

3. Begränsa dig inte bara med lotioner

Förutom lotioner kan en kräm eller salva visa sig vara effektivare och minska irritationer. Därför bör du leta efter krämer eller salvor med växtoljor och andra användbara ingredienser som hyaluronsyra, jojoba, glycerin, dimetikon, mjölksyra, lanolin, mineralolja, sheasmör, vaselin och så vidare.

4. Välj skonsamma, parfymfria hudvårdsprodukter

Förväxla inte dig själv med ordet “Oparfymerat”, eftersom det är fritt från dofter. Oparfymerat betyder att produkten har några kemikalier som kan neutralisera lukten av ingredienserna. Dessa kemikalier kan torka och irritera din hud. Vissa tvålar som deodoranttvålar är oerhört hårda för torr hud och därför råder derm att välja produkter som är fria från dofter.

5. Använd en luftfuktare

Ibland kan torr luft vara orsaken till torr hud, och det kan leda till klåda, irritation och peeling. Det är där du kan använda en luftfuktare för att hålla kvar fukten i luften.

6. Håll dig hydrerad

Precis som din hud vill bli återfuktad måste du också hålla dig återfuktad eftersom uttorkning kan utlösa torr hud. Drick därför mycket vatten och andra vätskor för att hjälpa dig att hålla dig hydrerad som t.ex kokosnötsvatten. Se till att begränsa drycker som koffein och alkohol.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top