Den bästa parfymen 2024 – Test av olika parfymer

[tabell]

Klicka här för att se parfymer.

Bästa parfymerna 2024

Att lukta gott är något som många båda uppskattar själva och som folk i din omgivning tycker är trevligt. Oavsett om syftet är att imponera eller bara få människorna omkring dig att trivas är en parfym väldigt viktigt. Det är dock inte helt enkelt då olika parfymer passar bra för olika ändamål och säsonger. Därför är det viktigt att du tar reda på detta samtidigt som du köper en bra och gott doftande parfym. Genom att göra detta kommer du både öka ditt eget självförtroende och förmodligen även få komplimanger.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra parfym på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken parfym som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem parfymen så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa parfymen. Det är just därför som vi här på skönhetsmagasinet.se har skapat en tabell med de bästa parfymerna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla parfymer som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa parfymen inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test parfym 2024

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa parfymen på nätet. När du letar efter den bästa parfymen finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa parfymen enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en parfym efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa parfymen för dig:

 • Tips när du köper parfym
 • Eau de toilette kontra eau de parfym
 • Skillnaden mellan dofttyper
 • Doftnoter
 • Doftkategorier
 • Säsong
 • Hudtyp
 • Linjära kontra icke-linjära dofter
 • Designer och nisch dofter
 • Prissättning
 • Koncentration

Tips när du köper en parfym

En doft består av noter; toppnoten är den första doftträffen, hjärtnoterna utgör huvudkroppen och basnoterna tillför djup till doften. Basnoterna släpps inte helt förrän trettio minuter efter applicering, så ta inte några snabba beslut om en ny parfym, den kan lukta helt annorlunda från första spritsen. Håll alltid dina parfymflaskor borta från direkt solljus och undvik att utsätta dem för extrema temperaturer. Cologne är inte bara för män! Cologne är helt enkelt en viss typ av doft som är gjord i maskulina, feminina och unisex dofter.

Eau de Toilette (EDT) är inte en svagare version av Eau de Parfym (EDP). Om en doft kommer i både EDT- och EDP-form betyder det att de sannolikt består av olika noter. Eau de cologne har den lägsta koncentrationen av essens och innehåller bara 2 – 5 % eterisk olja. Eau de toilette betyder en koncentration på 5 – 10% essens och den håller längre. Eau de parfym är vanligtvis 10 – 15 % och är ett djärvare alternativ, men fortfarande lättare och mer subtil än parfym. Parfym har den största volymen eterisk olja och bör användas sparsamt – allt från 15 – 40 %.

Eau de toilette kontra eau de parfym

Många tror att parfym betyder doft för kvinnor och Cologne betyder doft för män. Men det är faktiskt mer komplicerat än så. Det finns olika kategorier av dofter, och de skiljer sig åt genom koncentrationen av doft (dvs den eteriska oljan) i dem. Parfym har mest doft i sig och håller längst. Eau de parfym (EDP) har mer stabila och varaktiga egenskaper; du kan spraya det tidigt på morgonen och skulle fortfarande ha doften nära dig när du kommer hem på kvällen.

Eau de toilette (EDT) består huvudsakligen av toppnoter, så det betyder att doften blir fräsch och skarp. Först skulle det lukta starkt köp det kan vara borta vid middagstid. Trots stavningen har EDT inget med toaletten att göra. Eau de cologne (EDC) har en ännu lägre koncentration vad gäller doft och kan bara hålla i 2-4 timmar. Detta kommer att ge dig en kort uppfattning om vad dessa utländskt klingande termer betyder längst ner på doftflaskan.

Skillnaden mellan dofttyper

Alla dofter kan klassificeras som en av 5 typer: Parfym, Eau de Parfym, Eau de Toilette, Eau de Cologne och Eau Fraiche. Skillnaden mellan de fem typerna av dofter är andelen parfymolja som de innehåller. Dofter med en högre koncentration av parfymolja kommer att ha en mer intensiv doft och hålla längre på din hud.

Parfym

Parfymolja (ca): 20-30%. Varar (ca): 24 timmar. Parfym, ibland kallad parfym, innehåller den högsta koncentrationen av parfymolja och minsta mängd alkohol, och anses vara en av de renaste dofterna som finns. Parfym har en mycket intensiv arom, som kan hålla i upp till 24 timmar.

Eau de Parfym

Parfymolja (ca): 15-20%. Varar (ca): 5-8 timmar. Eau de Parfym (EDP), även kallad parfymvatten, innehåller den näst högsta koncentrationsnivån av parfymoljor, vilket gör den långvarig och perfekt för vardagsbruk. Även om det är lite dyrare än andra dofter, är eau de parfym den mest populära av dofttyperna.

Eau de Toilette

Parfymolja (ca): 5-15%. Varar (ca): 3 timmar. Eau de Toilette (EDT) är en delikat doftande cologne som innehåller en genomsnittlig koncentration av parfymoljor, vilket gör den lättare och mer prisvärd än eau de parfym. På grund av dess fräscha, luftiga natur föredrar många att använda eau de toilette till dagkläder eller under sommarmånaderna.

Eau de Cologne

Parfymolja (ca): 2-4%. Varar (ca): 2-3 timmar. Eau de Cologne (EDC), även kallad cologne, innehåller en låg koncentration av parfymoljor, vilket gör den mycket lättare än andra typer av dofter. Eftersom eau de cologne bara varar i några timmar måste den appliceras på nytt under dagen, varför den vanligtvis säljs i flaskor med större kapacitet.

Eau Fraiche

Parfymolja (ca): 1-3%. Varar (ca): 1-2 timmar. Eau Fraiche, även kallad färskvatten, är en extremt lätt och utspädd doft som innehåller den lägsta koncentrationen av parfymoljor och alkohol. Eftersom eau fraiche bara varar i en timme, måste den appliceras igen flera gånger under dagen. På grund av sin utspädda natur är eau fraiche inte lika populär som andra typer av dofter.

Doftnoter

Termen not hänvisar helt enkelt till en ingrediens i en doft. Alla anteckningar kan klassificeras i en av tre typer: topp, mitten eller bas. Det är kombinationen av dessa 3 toner som skapar en doft.

Toppnoter: Efter att ha öppnat en doftflaska är det första du lägger märke till de fräscha, lätta toppnoterna. Dessa initiala dofter kommer att dröja sig kvar i 10-15 minuter innan de börjar försvinna och mjukna. Toppnoter, ibland kallade huvudnoter, är viktiga eftersom de ger ett kraftfullt första intryck av doften. Exempel på toppnoter inkluderar: citrus, frukt, blommor, örter

Mellannoter: När toppnoterna börjar mjukna kommer du att märka de starkare sekundära dofterna, som kallas mellannoter. Ofta hänvisade till som hjärtat eller kärnan i doften, de välavrundade mellannoterna utgör cirka 65 % av doften och fungerar som en mellanhand mellan topp- och basnoterna. Mellantoner varar allt från 2 till 4 timmar. Exempel på mellannoter inkluderar: tunga blommor, växter, gröna, kryddor

Basnoter: Slutligen, efter att topp- och mellannoterna har lagt sig och försvunnit, börjar du känna lukten av de fylliga basnoterna. Dessa dofter är djupa och tunga och ger en jordande effekt på doften. Av alla noter i en doft tenderar basnoterna att hålla längst, allt från 4 till 6 timmar. Exempel på basnoter inkluderar: träslag, bärnsten, vanilj, mysk, tobak, patchouli

Doftkategorier

Så nu vet du hur man avgör en dofts styrka, det är dags att förstå de olika typerna av doftdofter som finns. Normalt kan dofter delas in i specifika doftkategorier. De vanligaste doftkategorierna bland kvinnors parfymer är blommiga, orientaliska, träiga och fräscha.

Dessa doftkategorier är också indelade i underkategorier. Sålunda kan familjen med blomdofter inkludera blommiga, mjuka blommiga eller blommiga orientaliska noter, den orientaliska kategorin inkluderar mjuka orientaliska, orientaliska och träiga orientaliska alternativ, den träiga familjen består av träslag, mossiga träslag och torra träslag, medan den fräscha doften kategorin är helt aromatisk, inklusive citrusiga, fruktiga, gröna och vattniga toner.

Några av de mest feminina och fräschaste parfymerna för kvinnor skulle vanligtvis vara baserade på blommiga eller fruktiga toner. Som namnen antyder kommer en blommig parfym att innehålla blommor som de primära noterna, och fruktiga parfymer kommer att innehålla fruktnoter. Kryddiga parfymer är vanligtvis de mest exotiska, inklusive noter som kanel eller stjärnanis. Även om mysk vanligtvis är reserverad för mäns cologne, innehåller många av de bästa parfymerna för kvinnor mysknoter som läder eller furu.

Beroende på dofter eller ingredienser klassificeras dofter i fyra kategorier – Blommig, färsk, orientalisk, träig. Var och en har unik arom och attraktionskraft.

Säsong

Ja, parfymers prioritet ändras beroende på säsong precis som våra kläder, eftersom vi har vinterkläder och sommarkläder. På sommaren skulle vi vilja ha kläder som är svala, lediga och avkopplande och på vintern som gör oss mycket varmare. Under varje säsong finns det särskilda vi kan använda några parfymdofter, listan sammanfattas nedan. Säsongsdoftfamilj; Fräscha sommardofter. Leta efter havsbris, aqua, vatten, mynta. Träiga vinterdofter. Regniga orientaliska dofter, kanel och strökrydda, sandelträ

Hudtyp

Parfym blandas med våra kroppsdofter. Så den resulterande doften av parfymen beror på vår huds PH-värde, hudtyp, hormoner också. Så det rekommenderas att du använder några speciella parfymer beroende på din hudtyp. Hudtyp Doftfamilj; Fet hud Alla nästan alla parfymer passar dig. Bäst passform är citrus, citron, zesty apelsin Torr hud Vinterparfymer med träiga dofter. Känslig hud Leta efter naturliga saker och undvik konstgjorda dofter

Linjära kontra icke-linjära dofter

Vissa dofter kommer att lukta likadant för dig eller på dig från den första sprayningen tills du tvättar bort den; dessa kallas linjära dofter. Andra – kallade icke-linjära – kommer att förändras och gå igenom lagren av noter med tiden. De flesta kvalitetsdofter kommer att ha den doftlivscykel som anges ovan. Ofta kommer billiga dofttillverkare inte att investera i denna komplicerade orkestrering av dofter; Därför är ett av de enklaste sätten att identifiera en billig parfym att den luktar likadant hela tiden den bärs. Det finns dock linjära kvalitetsdofter, eftersom de har sina syften. På jobbet kanske du bara vill ha en citrusig/ren doft hela dagen istället för en citrus som sedan förvandlas till ett myskläder efter lunch. Jämför detta med en dejtkväll där du kanske vill ha en trevlig oförarglig fräsch citrus som övergår till en slät vaniljlavendel när vi avslutar kvällen.

Designer och nisch dofter

Designerdofter är vad du kommer att se i de flesta butiker. Dessa dofter, gjorda av företag och andra designermärken, kostar mellan 250 kr och 1 500 kr per flaska. Dessa dofter tenderar att massproduceras och är designade för masskonsumtion. De är gjorda för en bred publik och är vanligtvis säkrare (vilket innebär att de håller sig borta från starka reaktioner). De tenderar också att tillverkas av billigare material för att spara kostnader och möjliggöra volymproduktion.

Nischade dofter är gjorda av dyrare/högre kvalitet ingredienser (vanligtvis). Det här är parfymerna skapade av industrikonstnärer, gjorda för en mer selektiv kund som vill bära något distinkt djärvt eller unikt. Dessa dofter kommer inte alltid att ha den universella dragningskraften som en designerdoft. Istället accepterar de att inte alla kommer att gilla deras djärva dofter. De är uppsökta av doftälskaren som vill tänja på gränserna. De kostar vanligtvis över 500 kr och kan gå in på flera hundra.

Prissättning

Mer pengar betyder inte nödvändigtvis bättre en bättre doft. Några av de mest populära dofterna under de senaste hundra åren var relativt billiga formler. Det går att blanda dyra råvaror och sluta med en illaluktande röra. En av de största drivkrafterna för priset är mängden parfymoljekoncentrat som en doft innehåller. Men ofta är det du betalar för marknadsföringskostnaden och bilden förknippad med ett varumärke snarare än kostnaden för råvaror som utgör doften. Stora varumärken skapar parfymer som delvis är vetenskap och delvis marknadsföring. De har en bekant känsla för alla sina parfymer.

Koncentration

Du har bestämt dig för vilken typ av doft du vill ha, men vad händer sedan? Att bestämma vilken koncentration du vill se till att du får ut det mesta av din doft. Något lättare är mer lämpligt för dagen, medan de mer intensiva dofterna fungerar bättre för speciella tillfällen. Dofter finns faktiskt i fyra nivåer av intensitet, och du kommer att upptäcka att de högsta koncentrationerna håller längre, men tenderar att vara på den dyrare sidan. Koncentrationsnivåerna är parfym, eau de parfym, eau de toilette och eau de cologne. Du kommer förmodligen att vara mer bekant med de två mittersta, eftersom det är de som är lättare att få tag på. Att känna till koncentrationen av din doft är viktigt eftersom det ger dig en indikation på hur ofta du måste applicera den och hur lång tid det tar för noterna att visas.

Parfym, som kommer från det latinska ordet “perfumare”, som står för “att röka igenom”, är en doftande vätska som består av aromatiska eteriska oljor, lösningsmedel och fixeringsmedel. Beroende på koncentrationen av de aromatiska föreningarna kan parfymer ha olika doftintensitet och följaktligen olika namn. Ofta kommer du att höra orden parfym (även känd som parfym extrait), eau de parfym, eau de toilette och eau de cologne. Utanför skönhetsindustrin använder folk dem omväxlande, men de betyder inte samma sak. Varje etikett hänvisar till doftens doftkoncentration och hur länge du kan förvänta dig att den håller hela dagen. Observera att ju starkare eller längre en doft sägs hålla, desto dyrare blir den.

Lista över de bästa parfymerna 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av dofter

Blommiga och fruktiga dofter

Den ultimata feminina, lätta blandningen för en underbar sommardoft. Kompositioner av denna grupp är uppfriskande, lätta och luftiga, med en söt, fruktig nyans. Den mest populära kategorin för kvinnor, det finns ett stort urval från komplexa blomblandningar till unika toner från ros till jasmin och vita blommor, allt ger en fräsch och ren känsla.

Ordet “blommigt” borde inte avskräcka någon när det kommer till doft. Föga skulle du veta att apelsinblommor är hjärtat av alla eau de colognes, tillsammans med lavendel. Chockad? Gör det inte, de är precis den typen av noter som gör dessa dofter så lockande. Glöm aldrig att självsäkra killar definitivt kan dra av sig en ros, eller till och med tuberose, du måste bara ta steget. Detta är en tidlös, klassisk doft som tar naturens kraft för att skapa de ultimata feminina dofterna. Noter som vanligtvis kombineras i blomdofter för kvinnor inkluderar jasmin och rosor, medan det för män är färsk lavendel och apelsinblomma. Finns i allt från eau de toilette till cologne. Lätta och fruktiga dofter är roliga att bära och avger en varm, aptitretande doft. En blandning av uppfriskande bär och varm krydda – något tung men definitivt inte för fyllig.

Färska och pigga dofter

Snygga toner är uppfriskande och tillför en brusande kvalitet till dofter, med en antydan av elegans och renhet. De är också en bra följeslagare till fruktnoter, vilket hindrar dem från att bli alltför söta. Dessa toner är fräscha, fruktiga och krispiga och hjälper dig att känna dig energisk – ett härligt val i våren. En fräsch, saftig doft är upplyftande och det perfekta tillskottet till din vardagliga doftgarderob. Balanserande citrusfrukter som mandarin, grapefrukt och bergamott gör denna och exceptionellt doftvänliga grupp.

Tänk på naturen med den uppiggande essensen, en fantastisk stimulans för de äventyrliga männen där ute. En fräsch doft kommer att bestå av citrusnoter och är den upplyftande doft som ofta finns i mäns aftershave. Doftens fräschör består ofta av citrusfrukter som citron, apelsin och bergamott och kompletteras sedan med örttoner. Denna coola doft är populär under vår- och sommarmånaderna.

Träiga och muskiga dofter

Vanligtvis används i manliga dofter, träslag och mysk bör inte ignoreras när du väljer en parfym. De ger en luft av mystik och värmer upp perfekt på dina handleder och nacke – en idealisk doft för kvällarna. Böjligheten hos tränoter betyder att de spelar en stor roll i feminina dofter och unisexdofter. Anses vara en mer manlig doftgrupp, mysk bör bäras sparsamt eftersom de är mer intensiva än andra dofter – såvida du inte är ett “Anchorman”-fan. Dessa är djupa och kvardröjande dofter när de används sparsamt. Vetiver och patchouli är vanliga trätoner (även om det är gräs respektive löv), liksom bärnsten. Välj en mysk för ett robust och bestående intryck. En ganska tung doft ofta med varma toner av vanilj och andra söta, rökiga aromer. Denna doft som anspelar på glamour och lyx är en idealisk doft för natten.

Kryddiga och orientaliska dofter

Rosa peppar, kanel och kryddnejlika är kanske vanligare i kökets kryddskåp, men de lämnar en vacker rikedom på huden när de används i dofter. En lockande mix, orientaliska dofter kombineras med blommiga toner, normalt orkidé, bergamott och mandarin för en österländsk twist. Dessa dofter är sensuella och varma och lägger till en viss “je ne sais quois” till din kvällsdräkt.

För män som inte riktigt kan förstå djupet av mysk, är orientaliska dofter en charmig väg in. Full av exotism och överflöd är kombinationen av kryddor eller bärnsten, som har en rik blandning av hartser och vanilj, den perfekta blandningen om du letar efter något nytt. De är äventyrliga dofter för ett bestående intryck. En rik doft med förföriska konnotationer, designad för att få bäraren att känna sig sexig. Orientaliska dofter är populära i både män och kvinnors doftserier och består ofta av varma kryddiga toner som kardemumma, kryddnejlika och mysk.

Att välja rätt doft

Varje parfym eller cologne består av olika “noter”. Dessa anteckningar bestämmer den övergripande doften. Dessa toner består av tre olika lager som kallas bas-, topp- och mellannoter, och de arbetar alla i synergi för att skapa en specifik doft. Vissa parfymer skulle till exempel betraktas som blommiga och innehåller olika doftnoter som ros, gardenia eller geranium. Andra kan vara lite fruktigare, med undertoner av citrus eller äpple. Exotiska parfymer innehåller kryddiga toner som stjärnanis eller till och med kanel. Mäns dofter har olika noter också. Myskdofter har en tyngre, mer maskulin ton, medan andra kan ha dofter som tall eller till och med läderbaserade toner. Det är alltid en bra idé att avgöra vilka typer av cologne eller parfym du föredrar och sedan se vilka basanteckningar de innehåller innan du fattar ett köpbeslut. Du kan lära dig mer om de olika noterna som används för att göra cologne och parfym för att få en bättre uppfattning om vilka du tror passar din smak.

Välj en koncentration

Dofter finns i fyra olika nivåer av koncentration. När koncentrationen blir högre blir priset vanligtvis också högre. Vanligtvis har colognes eller parfymer med hög koncentration en kraftfullare doft och håller längre. De kan vara lite dyra, men vissa människor tycker att det högre priset är absolut värt det. Den högsta koncentrationen kallas helt enkelt parfym eller parfym. Denna nivå kommer vanligtvis att hålla hela dagen med bara en applicering på handlederna eller pulspunkterna.

Nästa lägre nivå är eau de parfym, som vanligtvis kan hålla i cirka sex timmar efter applicering. Den tredje nivån kallas eau de toilette och är vanligtvis ganska prisvärd och lätt att hitta i butiker. Det kräver vanligtvis mer än en applicering under dagen för att det ska hålla. Den fjärde och lägsta doftkoncentrationen är eau de cologne, som bara varar cirka två timmar.

Testa doften

Innan du bestämmer dig för att köpa någon doft bör du definitivt göra några enkla tester för att säkerställa att det är något du kommer att vilja bära och som du kommer att njuta av. Gör ett enkelt snifftest av flaskan först för att få huvuduppfattningen om hur den luktar. Nyckeln är dock att prova lite av doften på din hud. Det är därför de flesta varuhus och kosmetikabutiker erbjuder testare för människor så att de kan prova något innan de köper det. Vår hud har sin egen unika kod av hormoner och feromoner som något eller till och med extremt kan förändra hur en doft doftar.

Det är en bra idé att spraya en liten mängd på handlederna, vänta en stund och sedan känna doften på huden. Ibland, beroende på din egen kemiska makeup, kan det förstärka eller minska lukten. Den kan också ändras om du har en viss kemi som inte matchar doftens blandning. Om du inte kan handla i butiker, prova några enkla onlinetester som kan hjälpa dig att hitta en doft som passar din egen stil.

Doftkoncentration

En doft som innehåller parfymoljor med högre koncentration, kommer att ha en mer intensiv doft och hålla längre på huden. Detta betyder inte att det är en bättre doft, det betyder helt enkelt att det är en starkare. Det är viktigt att notera att många ingredienser luktar olika beroende på deras koncentrationsnivåer, vilket du kanske gillar eller inte. Faktum är att det finns många människor som föredrar subtiliteten och mångsidigheten hos en doft med lägre koncentration.

Dofter delas in i tre typer baserat på deras koncentration som Parfym, Eau de parfym, Eau de toilette och Eau de cologne. Parfymer har den högsta koncentrationen och Eau de cologne har den lägsta koncentrationen. Parfymer och Eau de parfym är idealiska för fest medan Eau de toilette och Eau de cologne lämpar sig bäst för dagligt bruk och arbetsplats. Läs mer om Eau de parfym vs Eau de toilette vs Eau de cologne.

Skötsel & Förvaring

Fukt och värme kommer att bryta ner doftoljor, vilket negativt påverkar livslängden och den naturliga doften av en doft. Det är därför det är viktigt att förvara dina dofter på en sval och torr plats och inte i direkt solljus. Även om parfymer inte är märkta med utgångsdatum, betyder det inte att de kommer att hålla för evigt. Den genomsnittliga livslängden för en doft är 2 till 5 år, innan de börjar brytas ner, och luktar annorlunda än tänkt. Dock har dofter med en högre andel parfymoljor och djupa basnoter varit kända för att hålla så länge som 8-10 år. Så om du älskar en doft, använd den och njut av den, istället för att ställa den på en hylla och riskera att låta den vända.

Doftnot

Dofter delas upp i tre olika toner som bidrar till deras totala doft när de sätts ihop. Så fort du applicerar din doft på huden förändras och utvecklas lukten. Detta sker i tre steg, som bildar de tre huvudsakliga “noterna” av en doft. Dessa kallas toppnoten, hjärtat (eller mellannoten) och basnoten.

Toppnoten är den initiala doften som du får från en parfym, som normalt bara varar cirka 8-15 minuter. Dessa är vanligtvis citrusdofter, lätta blommiga eller pudriga dofter. Hjärtnoten är huvuddelen av doften och vanligtvis en mer mjuk doft, mestadels bestående av tyngre blommor som ros eller lavendel. Dessa toner utvecklas normalt cirka 30 minuter efter att parfymen har sprayats, efter att toppnoten har försvunnit. Basnoten är den sista delen av parfymen som utvecklas och innehåller vanligtvis de starkare dofterna som läder eller mysk. Dessa toner hjälper till att förankra doften och sitter kvar i timmar på huden.

Applicering av doft

Vi har alla varit runt män som använt för mycket Cologne. Doften är överväldigande och stötande. Du kan enkelt undvika detta misstag genom att lära dig hur du applicerar doft ordentligt och klokt. Spraya parfym på torr hud, gärna direkt efter en dusch. Håll spraymunstycket en bit från huden medan du applicerar. Startljus. Om du är ny på att bära dofter, börja med en enda spray på bröstet. När du blir mer bekväm och kunnig om hur du bär Cologne på rätt sätt, kan du förgrena dig till några fler sprayer i olika områden.

Om du har undrat hur man sätter på cologne eller parfym på rätt sätt, är det egentligen ganska enkelt. När du applicerar någon typ av doft är det bäst att vara konservativ och börja med en lätt spray eller doft. Applicera doften direkt på din hud, var noga med att undvika ansikte och ögon. Om du använder en spray, håll flaskan ca 20 cm bort från huden. Kroppsvärme är känt för att intensifiera en doft, så välj områden på din kropp som är naturligt varmare, som nacke, bröst, underarmar och handleder. Undvik att gnugga in doften i huden, vilket bara kommer att bryta ner oljorna och hjälpa den att blekna snabbare. Låt istället doften absorbera din hud naturligt. Observera att vissa dofter kan skada vissa typer av kläder och smycken, så det är bäst att applicera doft och låta det torka helt innan du klär på dig.

Applicera doft på värmeområden

Din kroppsvärme kommer att pressa doften under hela dagen, vilket skapar ett trevligt doftspår som vanligtvis kallas sillage. Börja med de varmaste delarna av din kropp: bröst, nacke, underkäke, handled, underarm, inre armbåge, axel. Spraya inte på alla dessa punkter samtidigt; börja med en och sedan när du lär dig doften, spraya 2-3 andra fläckar.

Spraya om endast vid behov

Du kan lägga till fler sprayer på dina handleder beroende på hur länge doften håller i sig. För de flesta kommer detta att vara under andra halvan av dagen. Döda inte lappen. Att gnugga in parfymen i huden verkar vara en förnuftig sak att göra. I verkligheten bryter den molekylbindningen, vilket gör doften svagare. Spraya inte och gå. Att spraya en doft i luften och gå genom dimman är värdelöst. Det mesta av doften faller direkt på golvet.

Spraya inte doft på dina kläder

I det här fallet får doften inte blandas med dina oljor, och därför kan den inte naturligt gå igenom stadierna av noter som den borde. Dessutom kommer oljorna i en doft att fläcka många tyger. Stänk inte. Om du applicerar cologne från en vanlig flaska, ta ett finger och tryck det mot öppningen på din flaska och välta det sedan försiktigt. Dutta på de delar av kroppen som beskrivs ovan. Mindre är mer. Doft bör upptäckas, inte tillkännages. Människor som är i närheten ska kunna känna lukten av din cologne, men inte övermannas av det.

Testa parfymen

Regel nummer 1 om hur man köper parfym: Testa alltid först! Detta är den mest förvirrande och frustrerande delen av processen – att stå framför rader och rader av parfymflaskor av olika färger, former och koncentrationer. Men med rätt information och tips kommer du hit och förvirringen kommer att förvandlas till ordning och reda och frustration i ren fröjd och njutning. Låt oss börja med “kit”. Vi har väldigt begränsade verktyg för att testa parfymer – lite hud och bara en näsa som lätt blir trött.

Att förbereda din hud och näsa hemma är ett mycket viktigt steg. Undvik att applicera parfymer eller lotioner när du ger dig av på ett doftäventyr. Inte bara kommer din näsa att vara mättad i början och du kommer inte att helhjärtat kunna känna parfymen du testar, utan du kommer att förhindra att parfymen avslöjar sin charm för dig. Även de doftfria lotionerna har ämnen som blockerar den naturliga doften av lotionens bas och om du applicerar den på huden och sedan tar på parfymen kommer din uppfattning av parfymen att försämras.

Bege dig till parfymbutiken

Nu när vi har tagit alla nödvändiga steg hem, är det dags att bege sig till parfymbutiken. När du anländer till köpcentret, gå direkt till parfymbutiken. Din näsa är fräschast och klarast direkt efter att du spenderat tid på frisk luft. Det är avgörande att göra de kommande stegen så snart som möjligt eftersom luften i parfymbutiken är full av dofter. Ta fart på dig själv, du är på ett uppdrag. Vi vet att det är svårt men fokusera på 2, 3, 4 parfymer som mest. Om du sprayar varenda en, kommer din näsa snart att tröttna och kommer inte att lukta något. Ditt luktsinne kommer att återfås först efter att du kopplat av och spenderat tid utomhus.

Dags att testa

Nu när du har valt 3, 4 parfymer som du vill prova, är det dags att behandla dem på rätt sätt. Oavsett om du vill prova dem på en blotter eller din hud (bättre på huden eftersom parfymen är gjord för att interagera med huden), applicera dem från cirka 10 cm avstånd. Två gånger räcker. Dofta inte på det direkt, utan vänta fem till tio sekunder innan alkoholen från parfymen avdunstar. Om du luktar oroligt kommer du inte bara att ha den rätta upplevelsen av parfymen, utan du riskerar att trötta ut din näsa i förtid.

Sedan kommer den aktiva doften. Visste du att det finns en hel vetenskap om hur man luktar ordentligt med tanke på vad ditt mål är? Vi pratar om det en annan gång. För nu, istället för att andas in djupt, sprid näsborrarna och sniffa kort två eller tre gånger. Långa inandningar har ofta inget att göra med vår uppfattning av dofter medan korta sniffar är direkt kopplade till mättnaden av doftreceptorerna på rätt sätt så att vi kan uppleva parfymen för vad den är och gjordes för att vara.

Analysera doften

Efter att du luktat på parfymen du ville ha, andas in och andas ut och börja tänka och analysera vad du har känt. Skillnaden mellan en professionell näsa som gör parfymerna och den vanliga mannen som älskar parfymer ligger inte i någon övernaturlig känslighet eller att näsan är särskilt begåvad utan på ett sätt tänker parfymören mer på dofterna än den vanliga människan. Där ligger hemligheten bakom deras otroliga förmåga att känna igen parfymen, identifiera doftnoter, grupper och föreställa sig och återkalla alla doftingredienser eller ackord.

Så tänk, tänk, tänk! Är det du luktar behagligt eller inte? Är det citrus eller orientalisk parfym? Gillar vi konsistensen av parfymen, fylligheten av en doft? Skulle jag ha den på mig och när? Hur skulle den här parfymen få mig att känna? Fräsch…affärsliknande…sexig? Dessa och andra frågor måste ställas. Men eftersom du inte planerar att campa i parfymbutiken, är det bäst att spraya parfymen på ett läskpapper, skriva ner namnet på parfymen och sedan lägga lappen i ett kuvert eller påse så att du kan fortsätta testa andra parfymer.

Precis som för människor kan första intryck vara felaktiga med parfymer och de är gjorda (som Jungs persona) för att vara söta, ytliga och behagliga och täcka eventuella brister och brister. Nu när vi har alla nödvändiga testare är det dags för ett sista steg och det är:

Göra ett beslut

Det första du måste vara medveten om om att parfymen du luktade i en parfymbutik inte är parfymen efter en tid. Nu när vi har testarna från parfymbutiken är det dags för våra dagliga aktiviteter. Gå till jobbet, lunch, promenera och då och då lukta på handleden eller blottern. Försvann parfymen? Förvandlats till något konstigt? Motbjudande? Eller har den förblivit attraktiv eller ännu bättre än när du luktade på den i butiken?

Grejen med parfymer är att eftersom du kommer att bära dem i naturliga omgivningar måste du testa dem i en också och parfymbutik är verkligen inte platsen. Men det är nödvändigt. Köp aldrig parfymen endast baserat på annonser du ser i tidningar, skyltar eller tv. Se till att testa varje parfym även om du köper den åt någon annan. Tiden är högst betydelsefull. Ge dig själv tillräckligt med tid att tänka på parfymen. De flesta företag vill att du ska köpa parfymen impulsivt, så de ägnar den största uppmärksamheten åt parfymöppningen som varar cirka 15 minuter.

Oftast är det helt annorlunda, mestadels bättre än vad vi får efter de där tio minuterna som det tar övre tonerna att avdunsta. När du kommer hem eller till jobbet, placera proverna på olika ställen i rummet och lukta på dem medan du skickar dem för att köpa under dagen. Någon som ger dig en wow-effekt? Om så är fallet, lägg det åt sidan och ägna extra uppmärksamhet åt det, tänk på det. Det är förmodligen din nya parfymfavorit. Om det inte finns någon wow-effekt, upprepa processen tills du hittar den.

Göra affären

Nu när du har valt en parfym är det dags att återvända till butiken och köpa din för alltid och alltid följeslagare. Om en säljare verkligen hjälpte dig och var snäll, hitta honom/henne och berätta för kassörerna om honom/henne. De flesta säljare arbetar på procent och även om den lilla tjänsten inte kommer att kosta dig något, kommer det att hjälpa arbetsgivaren att veta vem som verkligen ser till kundens behov och inte försöker sälja dem den senaste hiten. Ett litet steg som kan göra en enorm skillnad i kvaliteten på shopping på en global skala. Nu när du har din parfym är det dags att erövra världen med din doft. Det kommer inte bara att göra dina dagar bättre utan människor runt omkring dig kommer att färgas av färgerna på din fantastiska parfym.

Vanliga frågor om parfymer

Hur väljer jag en presentdoft?

Det finns inget bättre än att få din perfekta parfym från en älskad, men det kan vara svårt att hitta rätt doft. Nedan är våra lätta att följa tips för att göra presentdoften så enkel som möjligt. Innan du börjar din forskning, ta reda på vilka parfymer de har på sig just nu. Om möjligt, försök att upptäcka vilken doftfamilj de är intresserade av, t.ex. blommor, orientaler, etc. och håll dig till detta.

Det är också bäst att tänka på när de kommer att bära doften. Om de är någon som tycker om utekvällar är en Pure Parfym eller Eau De Parfym ett bättre val, eftersom dessa håller längre och anses vara “gå ut” parfymer. Om de ofta är utomhus eller upptagna hela dagen, kommer en lättare doft på dagtid att vara idealisk, som en Eau De Toilette. Om du fortfarande är osäker på vad du ska välja rekommenderar vi en Pure Parfym eller en Eau De Parfym. Dessa är högre kvalitet, mer hållbara parfymer, vanligtvis med bättre luktande dofter. Vi rekommenderar också att du väljer en av våra bästsäljande dofter, speciellt om du inte känner personen så väl.

Vad ligger bakom den attraktiva aromen?

En parfym är som en sång. Olika toner blandas och kombineras i harmoni för att skicka ett meddelande, sätta tonen och skapa en stämning. I parfymvärlden kommer du ofta att höra om toppnoter, mellannoter och basnoter. Låt oss prata mer om dem. Toppnoter: Det här är doften du luktar direkt när du sprejar parfymen. För det mesta är dessa toner lätta, ljusa och citrusiga.

Hjärtnoter eller mellannoter: Detta är hjärtat i parfymen som dyker upp när toppnoterna bleknar. Vanliga mellannoter inkluderar nyplockade blommor, frukter och kryddor. Det här är den lukt du minns mest. Basnoter: De kombineras med basnoterna för att bestämma livslängden och styrkan hos doften på din hud. Tänk på mysk, bärnsten, patchouli och trätoner som sandelträ och cederträ.

Var köper man sin första parfym?

Att köpa en parfym är en fantastisk upplevelse. Du kan dela denna upplevelse med dina vänner eller gå helt själv. Hur som helst, gå till en parfymbutik och prova det som tilltalar dina sinnen. Var öppen för denna resa och välkomna råd från butiksbiträdet efter att du förklarat vad du gillar och ogillar. Vissa förslag kan överraska dig på bästa möjliga sätt. Även om du kanske hittar det bästa fyndet online, personligen rekommenderar vi inte att du skaffar din första doft online. Om du tror att du kan hitta ett bättre pris online, prova åtminstone den där doften på en fysisk plats först.

Skynda dig inte att köpa en parfym baserad på den första spriten eftersom det inte är den faktiska doften av parfymen. Ta dig tid att upptäcka vad du verkligen gillar, och fokusera på högst tre till fyra parfymer. Om du sprayar varenda en du gillar kommer din näsa snart att tröttna och kommer inte att lukta något eller skilja dem åt. Kom ihåg att låta näsan vila mellan dofterna genom att antingen snusa på kaffebönorna eller bättre, ta en kaffe på ett närliggande kafé. Ditt överväldigade luktsinne kommer att återgå till det normala när du har spenderat lite tid på att få frisk luft. Om du inte har bråttom, ta några prover och se hur du reagerar på dessa dofter under de kommande dagarna. Då kan du fatta ett beslut som gör dig lycklig.

Bör jag välja en doft som matchar min livsstil?

Din parfym talar för dig. Det ska passa perfekt för din livsstil. Om du fortfarande går i skolan eller arbetar på ett kontor, kom ihåg att din parfym inte ska hålla kollegor borta från dig och inte heller vill attrahera dem på oavsiktliga sätt, så du kanske vill överväga rena och blommiga dofter. Om parfymen kommer att bäras främst på en dejt, kanske du vill överväga en delikat söt parfym.

Kommer doften att lukta annorlunda på min kropp?

Var öppen för förslag. Om du är bekväm med att göra detta, fråga folk vilken parfym de har på dig när du tycker att de luktar fantastiskt. Var samtidigt medveten om att parfym du luktar på andra människor kommer att lukta annorlunda på dig. Baserat på reaktionen parfymen har med pH (dvs surheten) i din hud kommer lukten att vara väldigt annorlunda.

Vad finns det för tips för applicering av parfym för nybörjare?

De heta punkterna på din kropp, där du kan känna din puls, är det bästa stället att sprida din doft. Undersidan av dina handleder, bakom öronen, halsen och inre armbågarna är de perfekta ställena för att spraya lite parfym. Dessa kroppspunkter blir varmare under dagen och detta hjälper till att projicera parfymen runt dig.

Finns det några viktiga ord som är bra att kunna?

Absolute

En absolute är en högkoncentrerad och aromatisk doftolja som kommer från växter. Anses vara mer kraftfull än eterisk olja, absolut är en viktig komponent i parfymeri.

Accord

En accord är en unik doft som skapas genom att blanda flera toner tillsammans. Överenskommelser skapas med avsikten att efterlikna en naturlig doft som inte kan erhållas på annat sätt.

Koncentration

Dofter kan delas in i 4 olika parfymoljekoncentrationer, eller styrkor (listade starkaste till svagaste): parfym, eau de parfym, eau de toilette, cologne. Ju högre doftoljekoncentrationen är, desto mer långvarig blir doften.

Drydown

The drydown är det sista och längsta varaktiga steget i en doft efter att topp- och mellannoterna har försvunnit. Det är den tid då de djupa bastonerna står i centrum.

Eteriska oljor

En vanlig ingrediens som finns i parfymer, eteriska oljor är koncentrerade extrakt från aromatiska växter. Dessa viktiga oljor skapas med hjälp av en pressnings- eller destillationsprocess.

Extrakt

Ett extrakt är en kraftfull parfym som innehåller en 15-45% koncentration av aromatisk olja. Det anses vara den mest potenta formen av parfym på marknaden.

Not

En mästare parfymör, kärleksfullt kallad en näsa, är ett skickligt proffs som skapar de ursprungliga formlerna för dofter. Även om ett företag eller ett specifikt varumärke kan vara ansvarigt för idén om en doft, är näsan den person som bestämmer vilka ingredienser som ska användas i formuleringen. De flesta mästare parfymörer har fått utbildning från de bästa skolorna i världen och har högskoleexamen i både kemi och parfymeri. Termen not, hänvisar helt enkelt till en ingrediens i en doft. Alla anteckningar kan klassificeras i en av tre typer: topp, mitten eller bas. Det är kombinationen av dessa 3 toner som skapar en doft.

Syntetiskt

Termen syntetisk används för att beskriva alla ingredienser som finns i parfym, som inte erhållits genom en naturlig extraktionsprocess. Dessa kemiskt skapade ingredienser är ett rimligt substitut för naturliga ingredienser som är för dyra eller farliga att få tag på.

Hur fungerar dofter?

Dofter kan bli lite förvirrande om du inte förstår skillnaderna mellan eau de toilette och eau de parfym samt skillnaden mellan traditionell parfym och cologne. Vi har svarat på några vanliga frågor som du kanske skulle vilja veta innan du köper din parfym: Eau de toilette är känd som den lättaste dofttypen, ofta med den lägsta koncentrationen (mellan 5 och 20 % aromatiska föreningar). Den är uppfriskande när den appliceras, på grund av dess dominerande toppnoter, men kan avdunsta ganska snabbt. Eau de toilette varar vanligtvis mellan 4-6 timmar. Detta varierar dock från person till person och vissa kan tycka att doften håller längre än så.

Vad är skillnaden mellan eau de toilette och parfym?

Parfym är dyrare än eau de toilette men också mer komplex, med flera toner av doft som släpps när den bärs. Parfym har en hög koncentration av essenser och på grund av detta håller den vanligtvis längst av alla dofttyper.

Är eau de cologne starkare än eau de toilette?

Nej, eau de cologne har mindre koncentration än någon annan dofttyp med endast cirka 7 % av essensen, vilket betyder att det är en uppfriskande sprits som kan appliceras och återanvändas ganska generöst, vanligtvis i upp till fyra timmar.

Vad är skillnaden mellan parfymer för män och kvinnor?

Du kanske ganska överraska, men det finns parfymer för män och kvinnor är separata. Vanligtvis är feminina dofter och dofter förknippade med kvinnors parfymer och maskulina dofter matchas med manliga parfymer. Parfym för män är aromatiska, citrus, orientaliska, träiga medan dofterna för kvinnor är blommor, citrus, chypre, orientaliska. Det enda sättet att veta vilken som är för kvinnor och vilken som är för män är genom att titta på produktbeskrivningen för parfymen.

Bör jag köpa parfym i butik?

Du kan besöka köpcentra eller parfymbutiker för att köpa. Fördelen här jämfört med att köpa online är att du kan prova parfymen. Om du gillar doften är det bara du som kan köpa just den parfymen. Nackdelen är att du samtidigt kan prova max 3 till 4 dofter. Efter att ha provat 4 dofter tappar din näsa förmågan att korrekt identifiera den nya doften. Så du har begränsningen på ett antal dofter du kan prova. Säg att du är sugen på basnotdoft som du kan lukta först efter 30 minuter, vilket gör det svårt att testa. Slutligen kanske du inte får de bästa erbjudandena i offlinebutiken eftersom de marknadsförs som lyxprodukter.

Bör jag köpa parfym online?

Att hitta rätt parfym är ganska svårt både offline och online. Problemet kommer när du köper första gången. Ja, det blir försök och misstag. Om du gillar citrusdoften eller doften av sandelträ kan du begränsa sökningen i stor utsträckning. Online-återförsäljarna erbjuder också stor rabatt. Det erbjuds ett stort urval av parfymer och hjälper dig också att begränsa ditt urval. Endast en försiktighetsåtgärd rekommenderas, leta efter bra kundrecensioner och köp från välkända handlare bara för att undvika risken att få den falska parfymen.

Bör jag vara försiktig om jag är allergisk mot lukter?

Är du allergisk mot få dofter? Om du luktar en ros får du huvudvärk? Om du är allergisk mot få lukter eller dofter, kolla in produktbeskrivningen om doftfamiljen och dofterna. Till exempel sandelträ lukt kan utlösa huvudvärk undvika orientalisk doft familj. Om du är allergisk kan parfymer utlösa huvudvärk, tryck över bröstet, nysningar, rinnande näsa, hudutslag. Astmapatienter bör vara mycket försiktiga med parfymer eftersom vissa typer av parfymer med stark lukt lätt kan utlösa en astmaanfall.

Var applicerar man parfymen?

Dofter av parfym ska blandas med din kroppslukt. Parfymdoften blandas med din kroppslukt och har sitt ursprung i sin unika blandning av dofter. Det enda vi bör vara säkra på är att applicera parfymen på varma ställen på kroppen så att den lätt kan blandas. Vi nämner några platser som är mycket effektiva och håller längre. Nedanstående kroppspunkter kallas ofta “pulspunkter”; Bakom nacken. Bakom örat, Bakom knäna, Vid armbågskrok, Insidan av handleden.

Varför bör man bära dofter och parfymer som man?

Att bära en doft kommer att öka inte bara din attraktionskraft, utan ditt självförtroende med kvinnor (och i allmänhet) också. Att bära en doft kommer att göra dig mer attraktiv för kvinnor. När man väljer en partner är lukten viktigast för kvinnor. I en europeisk studie visades det att även om visuella signaler är viktigast för män när de väljer en kvinna, är doft den mest kraftfulla faktorn för kvinnor när de väljer män. En man använder sina ögon först och främst, medan en kvinna använder sin näsa (även om hon inte vet det!).

Dessutom har kvinnor ett bättre och mer finjusterat luktsinne. Från och med födseln överträffar kvinnor konsekvent män i lukttester, både i identifiering och upptäckt. Faktum är att kvinnors näsor till och med är specifikt inställda för att vara känsliga för manliga feromoner (doftande könshormoner). Dofter kombineras med dessa dofter för att bilda en ännu mer minnesvärd och attraktiv doftupplevelse.

Skapa känslomässiga förbindelser

En doft kan skapa djupare känslomässiga förbindelser med människor. Lukt är det mest kraftfulla sinnet. Det är faktiskt 150 000 gånger känsligare än din syn och kan kanske upptäcka över en biljon unika lukter (våra ynka ögon kan bara upptäcka cirka 7 000 000 färger, och det är en hög uppskattning). Lukt triggar också minnen bättre än något av de andra sinnena eftersom luktlöken är direkt ansluten till det limbiska systemet, ibland kallat den “emotionella hjärnan”. Kraftfulla och unika dofter = djup, känslomässig koppling. Några av mina enda minnen av min far är hur han luktade när han kramade mig när han gick till jobbet. Om jag känner samma doft nu kommer en bild på honom tillbaka till mig.

En trevlig doft bidrar till ditt helhetsintryck av att vara en skarp, sammansatt man. Vi vet att att klä sig bra höjer ditt självförtroende. Man mår bara bättre när man ser snygg ut. Att bära en cologne förstärker den känslan, eftersom du kommer att vara säker på att du inte bara ser ut som en miljon dollar, utan luktar som det också. Du borde inse vilken betydelse din doft har i världen, även i icke-dejting och icke-sexuella möten.

Vad är dofter?

En doft är en komplex blandning av vad folk i parfymindustrin kallar råvaror. Dessa råvaror kan vara extrakt från naturliga källor eller syntetiska råvaror. Parfymerade oljor löses i ett lösningsmedel (vanligtvis alkohol) för att bevara ett behagligt hopkok av dofter. En högre koncentration av oljor innebär vanligtvis en starkare doft. Doftens styrka avgör hur länge en applicering håller på din hud. Det är viktigt att notera att varje doft luktar olika på varje person. Det är denna osäkerhet och

Cologne (Eau de Cologne). Äldsta termen för parfym, används för maskulina dofter. Lätt, fräsch och fruktig, vanligtvis sammansatt av 2-4 % parfymoljor i alkohol och vatten. Tenderar att användas i dofter för yngre människor. Varar vanligtvis i ca 2 timmar. Toilette (Eau de Toilette). En lätt spraykomposition med 5-15% ren parfym essens löst i alkohol. Varar vanligtvis i ca 3 timmar.

Parfym (Eau de Parfym). Historiskt könslös, används för att beskriva både mäns och kvinnors produkter, och är den bästa termen för att beskriva en doft. Innehåller 15-20 % ren parfymessens och håller i cirka 5 till 8 timmar. En förvanskning av den latinska frasen per fumum (genom rök). Den mest koncentrerade och dyra av alla doftalternativ. Något oljigare, parfym (eller parfym; du kan se hur dessa termer blir förvirrande!) består av 20-30 % ren parfym. En enda applikation kan ta upp till 24 timmar.

Vad är dofternas livscykel?

Dofter har en livscykel i tre delar; tänk på en avdunstande pyramid där toppen sakta försvinner tills du når basen. Var och en av de tre sektionerna innehåller individuella dofter, eller noter, som binds ihop till det du luktar. Det finns tre olika typer av noter som består av doften av de flesta dofter: topp-, medium- och basnoter.

Högsta notering. Toppnoten är den initiala, lättare doften av doften som träffar näsan direkt efter applicering på huden. Toppnoten varar från 15 minuter till 2 timmar. Typiska toppnoter är olika lätta blomdofter, citrus, fruktiga dofter, puderdofter, marin och vatten samt kryddor som kanel.

Medium ton. Kallas även mellan- eller hjärtnoter. Mellannoten visar huvudelementet i doften. Mellannoter utvecklas efter att toppnoten försvinner och kan hålla i 3-5 timmar efter att ha sprayats. Detta är utöver toppnoten; de bygger av varandra. Hjärtnoter inkluderar oftast tyngre blomdofter som jasmin eller gröna dofter som gräs eller sten. Krydddofter som kanel och kryddnejlika kan dyka upp här, tillsammans med fruktiga dofter också.

Grundnot. De sista som utvecklas, dessa dofter är ofta de djärvare noterna av doften som blir mer märkbara senare på dagen. Basnoterna lägger grunden och avgör hur länge doften håller på din hud. De brukar hålla från 5 till 10 timmar. Typiska basnoter är sandelträ, mossa, vetiver, vanilj, tjära, läder, rök, tobak och mysk.

Hur väljer jag och köper rätt parfym?

Vetenskapliga studier tyder på att en man naturligt kan välja den cologne som fungerar bäst med hans naturliga kroppsdoft. Låt mig betona denna punkt: du är den bästa personen för att avgöra vilken doft som passar dig. Låt inte andra välja åt dig – det finns en anledning till varför presentdofter står oanvända i flera år. Använd istället andras åsikter för att förstärka eller ifrågasätta ditt beslut. Bara om flera personer säger till dig att din doft är avstängd eller ett dåligt val bör du prova något annat. Gör inte blindköp, det vill säga när du köper en cologne på någons rekommendation utan att prova det själv.

Hitta en ny doft är att testa om parfymen kompletterar din naturliga kroppslukt

Varuhus är bra för detta ändamål, se bara till att du inte köper förrän du är klar (det är lätt att falla för den första tonen). Det maximala antalet dofter att prova på en gång är fyra, även om vi bara rekommenderar två (en varje arm) om du precis har börjat. Spraya en doft på varje handled (och varje inre armbåge om du går för fyra). Undvik korten som varuhuset tillhandahåller för att lukta på cologne. De gör att du bara kan lukta på toppnoterna och inte hur det luktar på dig (kom ihåg att detta är ett kemiexperiment). Mellan du doftar på varje cologne, fräscha upp gommen med något starkt, som kaffe eller te. Försök att lukta på alla toner.

Som vi har förklarat kan du förvänta dig att doften kommer att förändras under de närmaste timmarna. Gå runt i varuhuset och lukta på dofterna med olika intervaller. Gör anteckningar på din telefon eller journal om vilka du gillar och varför. Köp en flaska av din vinnare och börja bära. Att bära en doft är en process, inte en destination. Många män slutar med att äga och älska dussintals dofter, så känn inte att du måste få det perfekt med ditt första (eller tionde) köp.

Vilken storlek på doftflaska bör jag köpa?

Dofter finns i många olika flaskstorlekar, men de sträcker sig vanligtvis från ett rätt så brett spann, eller ännu större flaskor också. Om du är ny på dofter köp de mindre flaskorna helt enkelt för att det är en lägre risk. Du vet inte hur ofta du kommer att ha den på dig, och din smak kommer förmodligen att förändras när du får chansen att känna lukten av olika dofter.

Dofter håller inte för evigt på hyllan. Snabba värmefluktuationer som de som finns i de flesta badrum gör att molekylerna i en doft går isär. Solljus gör samma sak (så undvik förvaring i fönsterbrädan). Förläng livslängden på din doft genom att förvara den i svala, mörka, torra miljöer. Sovrumsgarderober är ett bra ställe.

Vad är doftnoter?

Det enklaste sättet att bestämma sig för en ny doft är att tänka på vad du tycker om med din nuvarande doft. Är den fräsch, mysig eller skarp? Chansen är stor att du vet vilken typ av doft du gillar och det är värt att använda detta som utgångspunkt för ditt nästa val. När du väljer en ny doft är det värt att överväga vilka toner doften har. Vi är säkra på att du kommer att känna till termen “doftnoter”, men är det någon som verkligen vet vad de betyder? De är i princip doftens olika lager, som när de kombineras skapar en komplex doft. Att veta hur varje lager av doften fungerar kan hjälpa dig att fatta ett mer välgrundat beslut om ditt nästa val.

Toppnoter

När du sprejar en doft är toppnoter det första du luktar. De kommer vanligtvis att bilda ditt första intryck av doften, så det är viktigt att se till att du har toppnoter du gillar. Om du är mer för en skarp, citrusdoft vill du inte välja en doft med blommiga toppnoter. Även om de är det första du luktar, stannar de inte kvar för länge. Toppnoter tenderar att avdunsta snabbt, så de handlar om de första intrycken. Det här är de första dofterna du känner när du öppnar en flaska parfym eller spritsar den på dina handleder. Men dessa tenderar vanligtvis att blekna snabbast. Vanliga dofttopnoter är citrusaktiga, träiga, blommiga, orientaliska och örtiga.

Mellannoter

När toppnoten försvinner kommer mellantonerna att dyka upp. De utgör huvuddelen av doften och hjälper till att dölja basnoterna tills de lägger sig. Tillsammans med basnoterna utgör mellannoterna huvuddelen av doften. Med det i åtanke tenderar mellannoterna att vara lite mer mjuka och lättare att hantera. De visas inte omedelbart och det kan ta allt från 2 minuter till 1 timme innan de dyker upp. Även känd som hjärtnoter, mellannoter är de kärnnoter som du med största sannolikhet kommer att lägga märke till när du bär en doft hela dagen. Men i verkligheten är det här noterna som hjälper till att förvandla doften från toppnoterna som avdunstar snabbt till basnoterna som dröjer sig kvar. Några av de vanligaste hjärtnoterna i en parfym är jasmin, ros, ylang ylang, lavendel, citrongräs och muskotnöt.

Basnoter

Sist, men definitivt inte minst, basnoter. När toppnoten förångas kommer basnoterna att visas tillsammans med mellannoterna. De kombineras för att skapa huvudtemat för doften. Basnoter är närvarande för att ge djup till doften och hjälper till att stelna doften. De är också deras att hålla fast vid de ljusare toppnoterna och förstärka mellannoterna ytterligare. Du kommer att märka basnoter som kommer igenom cirka 30 minuter efter att du först applicerat din doft.

Basnoter är de slutliga noterna som hjälper till att runda ut doften och är de som mest sannolikt håller när du bär en doft hela dagen. De kombineras vanligtvis med mellannoterna för att skapa en kvardröjande doft. Denna reaktion mellan mellan- och basnoterna kan också förklara varför du kan känna att en doft förändras från när du först applicerade den till hur den doftar hela dagen. Vanilj, mysk, sandelträ, bärnsten, patchouli och cederträ är några av de mest populära basnoterna av en doft.

Varför noter är viktigt

Att förstå doftnoter hjälper dig att ta reda på vilken doft du ska köpa. Kolla in noterna av din nuvarande doft och följ ett liknande mönster. Om du gillar en mer jordig doft, letar du efter dofter som har jordigare basnoter, och om du vill att den ska ha lite extra fräschör, leta efter fräscha toppnoter. Det blir lättare ju mer du tittar på det.

Hur köper man parfym korrekt?

Om du frågar dig själv hur man köper en parfym som passar perfekt för dig eller någon speciell, bör du ha i åtanke att att köpa en parfym är en speciell, delikat och sinnesutmanande process som är väldigt annorlunda, eller åtminstone borde det vara det, från att köpa saker som kläder, skor, kosmetika och skönhetsprodukter. I motsats till, låt oss säga kläder där regeln “vad du ser är vad du får” gäller, avslöjar parfymer sig med tiden. När du lägger till ett gäng högljudda människor och musik runt omkring oss och försäljarna i parfymbutiken som försöker sälja saker vi inte behöver och föreslår att köpa parfymutgåvor från i torsdags istället för äldre utgåvor av högsta kvalitet, får vi en kaotisk bild som förvandlar glädjen att shoppa och äventyret att utforska till en mardröm.

Men oroa dig inte, om du följer dessa tips kommer varje besök i parfymbutiken att vara meningsfullt, effektivt och spännande. Trots att processen att köpa parfymer består av många små och stora steg, kommer bi att presentera de tre största och viktigaste som kretsar kring en serie mindre men lika viktiga och avgörande för att välja parfym för dig eller din älskade.

Är det viktigt att välja rätt parfymbutik?

Det första du måste planera är var du ska testa parfymerna. Förutom att den måste ha testare, se till att omgivningen och atmosfären också är rätt. Hög musik och folksamling kan förvränga och förstöra intrycket vi har på parfymer och hindra oss från att uppfatta dem i alla viktiga detaljer som parfymskapare föreställt sig. Släng in en kakofoni av dofter från människor som också provar parfymer och förr eller senare kommer du inte att kunna lukta något. Du kommer att vara som en daltonist som går i ett konstgalleri.

Vi rekommenderar att du väljer en del av dagen när det inte är så många människor i butiken eller köpcentret. Vanligtvis pratar vi om morgontimmar, direkt efter öppningen då du kan prova parfymer i ett lugnt och ventilerat rum och i en trevlig atmosfär.

Är det viktigt att prata med rätt säljare?

Tänk på att säljare ofta instrueras att erbjuda dig de parfymer som passar mer med deras mål att sälja en viss parfym än med ditt mål att hitta en perfekt för dig eller som present till någon annan. Håll det inte emot dem, det är så handeln fungerar, men var medveten om det så att du inte har för stora valmöjligheter eller accepterar felaktiga råd. Du bör också vara medveten om att säljare ofta har en riktigt dålig utbildning och ofta upprepar den supercalifragilistic expialidocious information som parfymhusens marknadsföringsteam driver.

Det är också högst troligt att säljarna känner till parfymer lika mycket som du och om du är en parfymentusiast är det till och med större chans att du vet mer än dem. Det är sällsynt men du kan stöta på en säljare som kan parfymer och är ivrig att hjälpa dig. När det händer, se till att bli bekant, kom ihåg hans eller hennes namn och varje gång leta efter den personen som kan hjälpa dig. Nu, efter att du har tagit saken i egna händer.

Vad finns det för doftkoncentrationer?

Eau de Parfym

Eau de parfym är den näst starkaste typen av doftkoncentration, med 10-20% koncentration av oljor. En applikation varar i ungefär sex timmar.

Eau de Toilette

Eau de toilette är den tredje starkaste doftkoncentrationen med 5-15% aromatisk essens och ett mer prisvärt alternativ för de flesta konsumenter. Denna typ av doft kommer att behöva appliceras på nytt under dagen om du vill att din doft ska hålla längre.

Eau de Cologne

Den lägsta koncentrationen är eau de cologne med bara 3-8% koncentration av essenser som används. Förutom att vara det billigaste alternativet är det också doftkategorin som håller minst. En applicering varar vanligtvis bara i två timmar innan den behöver appliceras igen.

Hur hittar jag min perfekta parfym?

Så nu vet du vad som ryms i en flaska parfym och hur du kan skilja de olika tonerna åt. Så, hur går du tillväga för att hitta den bästa parfymen som inte bara luktar gott utan passar din personlighet?

Börja med att överväga din personlighet

Är du en traditionalist eller är du frisinnad och redo att springa genom fälten för vilda blommor? Eller så kanske du föredrar att vara diskret och inte vill att ett helt rum ska titta på dig när du går in i det. Som du ser i vår uppdelning nedan lägger några av de bästa parfymerna för kvinnor mycket eftertanke på sina anteckningsprofiler så att det bara framgår av beskrivningarna vem som skulle ha störst nytta av att bära just den doften.

Mjuka blommor eller fruktiga dofter är idealiska för kvinnor som föredrar att hålla en låg profil. Samtidigt kan någon som är en traditionalist välja en riktigt klassisk doft som Chanel No. 5. Och om du är typen som avskyr “flickiga” dofter, kan välja jordnära eller myskiga noter som läder, kaffe eller trä skapa ett fantastiskt unisex alternativ.

Följ din näsa

Om du bläddrar igenom flera dofter går det bra att använda en papperstestremsa. Men undvik att röra den mot din näsa, eftersom det kommer att göra det omöjligt att upptäcka andra toner i framtida dofter du provar. Istället för att andas in direkt med remsan framför näsan, låt doften flöda upp på avstånd. Detta kommer att förhindra att doften överväldigar dina sinnen.

Provtagning av dofter

Efter att du har bläddrat i några dofter, be om ett prov. Detta ger dig en chans att testa hur doften bärs under dagen. För den bästa testupplevelsen, applicera doften på handleden på morgonen och applicera den inte mer än en gång till på eftermiddagen. Att välja den här metoden kommer att säkerställa att du kan avgöra om mellan- och basnoterna tilltalar dig när dagen fortskrider. För bästa resultat, gör detta experiment två gånger med varje doft du funderar på. Om du efter två dagar gillar en doft har du hittat den bästa damparfymen för dig.

Ta hänsyn till säsonger

Även om du absolut kan bära din favoritparfym året runt, är det en bra idé att byta dina dofter från säsong till säsong för att alltid dofta fräscht. Generellt sett har temperaturen en stor inverkan på hur en parfym uppfattas, med det varma vädret på sommaren som intensifierar doftnoterna och det kalla vädret gör det svårare för parfymen att avdunsta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top