Den bästa rakhyveln 2024 – Test av rakhyvel

[tabell]

Klicka här för att se rakhyvlar.

Bästa rakhyveln 2024

Att ha en bra och skarp rakhyvel är något alla som regelbundet rakar sig uppskattar. Inte nog med att det är otroligt bekvämt och komfortabelt när det går snabbt och smidigt så minskar man också risken för skador och ärr av slöa rakblad. En bra rakhyvel är något som alla bör ha. Har du inte använt dig utav rakhyvlar innan och det är första gången är det ännu viktigare att du faktiskt köper en bra rakhyvel. På detta sätt så får du garanterat ett bra första intryck och en smidig rakning.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra rakhyvel på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken rakhyvel som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem rakhyveln så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa rakhyveln. Det är just därför som vi här på skönhetsmagasinet.se har skapat en tabell med de bästa rakhyvlarna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla rakhyvlar som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa rakhyveln inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test rakhyvel 2024

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa rakhyveln på nätet. När du letar efter den bästa rakhyveln finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa rakhyveln enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en rakhyvel efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa rakhyveln för dig:

 • Aggressivitet
 • Vikt och balans
 • Handtagslängd
 • Form
 • Huvudtyp
 • Rakhyvelstyp
 • Storlek
 • Märke
 • Rakhyvelns anatomi
 • Rostfritt stål kontra kolstål
 • Handtag
 • Bladspunkt
 • Barbarett kontra shavette rakhyvel
 • Modern kontra vintage rakhyvel
 • Delar

Aggressivitet

För en nybörjare är det viktigaste att välja en mild, icke-aggressiv rakhyvel. En rakhyvels aggressivitet definieras av gapet mellan kammen (nedre delen av rakhyvelns huvud) och huvudet (överdelen), som i sin tur avgör hur mycket av bladet som är synligt. Ju bredare gapet är, desto mer exponerat bladet, desto vassare, desto mer aggressivt blir det. Med en aggressiv rakhyvel måste du vara mycket försiktig.

Vikt och balans

Vågen, (handtag eller bladhållare), kan verka som bara den roliga delen. De kan vara fantastiska konstverk – vissa är till och med samlarföremål och de kommer med vackra och intrikata mönster. Men det finns mer i sagan om bladhållaren: vikt och balans.  Den idealiska rakhyvelbalansen bör vara vid svängtappen, där bladet möter handtaget. hårt stopp Upprepa. Balansens centrum för en rak rakhyvel är vid stiftet där bladet och handtaget möts. Detta balanserar rakhyveln så att den är lättare att hålla i vilken riktning som helst, vilket gör att du kan få halsen lika lätt som du kan med mustaschen.

Men det är verkligen ett personligt val. Vissa killar gillar ett tyngre blad, andra gillar känslan av ett tätt handtag. Hur som helst, börja i mitten så att du kan bemästra känslan först. Hur tung din rakhyvel är en viktig egenskap när du väljer en rakhyvel. En tyngre rakhyvel ger dig en stadigare hand när du använder den och du kommer att känna dig säkrare, speciellt om du är nybörjare. Vikten kommer också att få rakhyveln att arbeta istället för att utöva tryck.

Handtagslängd

Rakhyvlar finns i två huvudlängder 80 mm och 100 mm. Längden kommer inte att göra någon skillnad i kvaliteten på rakningen. Det är mer en fråga om komfort. Vilken du väljer beror på din personliga preferens för hur en rakhyvel känns i din hand. Handtagsstruktur föredrar rakhyvlar med ett texturerat handtag som ger dig ett bra grepp i alla situationer, även när du använder en rakolja.

Form

Välj en rakhyvel med smalt huvud som gör att du kan nå svåra ställen, till exempel vinkeln under näsan. Kåpans kurva kan också bestämma aggressiviteten. En större kurva håller bladet vridet i en vinkel vilket ger dig en mildare rakning. Formen på bladets tvärsnitt är vad man skulle kalla en slipning. Det är bland de avgörande faktorerna som de flesta rakhyvlar ofta förbiser när de köper rakhyvlar. Av en slump är det inte många som är medvetna om dess betydelse, inte om de inte länge varit entusiast eller professionell frisör.

Om man skulle ta en närmare titt på bladdesignen på de flesta vintagerakhyvlar är det svårt att förneka att dessa rakhyvlar inte har några kurvor i sitt tvärsnitt. Istället kompenserar frånvaron av en kupad fasad för en platt eller rak slipning, vilket är känt för att vara kilslipningen. Designen kräver en tyngre bladvikt, vilket gör det mer utmanande att glida utan ansträngning på din hud. En tjockare och rejäl kant är dock att föredra för att klippa tjockare hår.

Dagens moderna rakhyvlar har ofta en ihålig slipning. Bladen som äger just detta snitt började vanligtvis som kilar. Tillverkarna fortsätter sedan att ta bort stålet från triangelns sidor med en bestämd slipradie för att uppnå en konkav form. Rakhyvlar som har en ihålig slipning har ett tunt tvärsnitt under ryggraden, vilket gör dem mer flexibla och lättare att kontrollera under rakning. En ljusare massa ger också mindre tryck på ditt ansikte när du ansar ditt ansiktshår.

För de flesta proffsen är slipningen av en rakhyvel en av de ultimata kvalificeringarna av hur välgjord en rakhyvel är. Det hjälper dig att bestämma hur rakhyveln skulle vila på ditt ansikte när du rakar dig, vilket ger dig en uppskattning av hur mycket du kan undvika att skära av huden, särskilt om du är nybörjare.

Huvudtyp

Det finns 6 olika typer av huvuden, bestäms av formen på säkerhetsbygeln, som är den bit under bladet som skyddar huden mot bladet. Här är de olika typerna från de mildaste till de mest aggressiva: Rak stång: dessa huvuden har en helt platt och rak säkerhetsstång, dessa är de mildaste eftersom de lämnar det minsta bladet exponerat. De tenderar också att fånga mindre av håret så du behöver fler pass. Bågad: Säkerhetsstängerna på dessa huvuden har en fasad yta, de är den vanligaste typen och är idealiska för mycket känslig hud, eftersom den avfasade ytan släpper in mer hår och du behöver färre pass samtidigt som den lämnar ett litet blad exponerat.

Stängda huvuden har fortfarande en säkerhetsstång som skyddar bladet men som namnet säger, de har en kam för att rikta håret in i rakhyveln, de är idealiska för män med relativt grovt hår. Öppna har ingen säkerhetsstång så bladet är helt exponerat, kamtänderna är bara till för att styra in håret i bladet. Dessa huvuden är mycket aggressiva så de måste användas med försiktighet. De är perfekta om du har ett rikligt tjockt skägg, eller om du rakar dig så sällan att ditt skägg verkligen är rikligt när du rakar dig, men du måste vara erfaren. Snett huvud är mycket sällsynta huvuden med en rak säkerhetsstång som är lutande. Teorin bakom dem är att snittet blir mer effektivt när bladet skär i klippvinkel.

Rakhyvelstyp

Säkerhetsrakhyvlar är vanligtvis tillgängliga med en vanlig rak kamstång och ett fast bladexponeringsgap. Men du kan också hitta justerbara rakhyvlar som gör att du själv kan styra mängden exponerat blad. Dessa rakhyvlar är ett smart val om du rakar olika delar av din kropp med olika hårtjocklek, om du vill använda en annan exponering på ditt första och andra pass, eller om du vill gå från en mild rakhyvel till en mer aggressiv rakhyvel utan måste köpa två olika rakhyvlar.

Prestandan hos din rakhyvel beror också på vilken typ av blad du använder. Det är väldigt logiskt: En mild säkerhetshyvel som används med ett milt blad kommer att vara extremt lätt att använda; en mild säkerhetshyvel i kombination med ett vasst blad blir säkert och effektivt. På samma sätt kommer en aggressiv rakhyvel som används med ett milt blad att vara perfekt om du vet att ditt hår är tjockt och kommer att behöva använda en rakhyvel med ett stort mellanrum mellan de övre och nedre delarna av huvudet, men du är bara en nybörjare eller har en icke-stabil puls; en aggressiv rakhyvel med ett vasst blad, ja… använd den om du är en absolut expert eller en total galning.

Storlek

Jag gick igenom hur rakhyvlar är dimensionerade i introduktionsinlägget, de flesta kommer att föreslå en standardrakhyvel att starta, ärligt talat är en standard bara tråkig. Den andra anledningen till att jag inte gillar de är vikten, de är lätta och en större rakhyvel kan göra rakningen lättare på grund av vikten. Om möjligt försök och börja med en lite mindre eller större rakhyvel, den är inte otymplig och i många fall skulle dessa vara bra men priset går upp. Den andra anledningen är att du kommer att vara mer benägen att behålla en större rakhyvel jämfört med att vilja uppgradera standard som folk gör snabbt, så att investera lite mer i början kan spara lite senare.

Även känd som bladhöjd, storleken på ett blad spelar roll när du använder en rak rakhyvel. Hur stor rakhyveln naturligt hänför sig till hur mycket den kommer att väga kan påverka den totala mängden av den när du håller den i handen. De som har tyngre skägg föredrar att använda större storlekar, där storlekarna är kompatibla med att trimma mustascher. Till att börja med är ett blad för de flesta en perfekt storlek.

Märke

Många undrar vilket märke man ska köpa, då fanns det massor av märken, många varuhus, butiker, etc hade rakhyvlar med sitt namn på, de flesta var bara tyska rakhyvlar som var märkta med butiken. Det skulle ta evigheter att namnge varje rakhyvel så det bästa är att titta på ursprunget eller stålet. De flesta av dessa tillverkades i samma fabrik/gjuteri så kvaliteten är densamma i vissa fall har du en rakhyvel för 1 000 kr med exakt samma blad som en 4 000 kr-rakhyvel, bara märket är annorlunda.

Rakhyvelns anatomi

Rakhyvlar är kända under många namn men ändå, ofta namn som en rak kant, en rakkniv, en rakkniv, en rakkniv, en rakkniv, en rakkniv och en rakkniv. Även om ett rakt rakblad i huvudsak är bladet och handtaget, har de bästa rakhyvlarna för nykomlingar några funktioner som gör dem lättare att använda.

Jimps

Jimps är fördjupningar längs den nedre delen av den släta sidan av bladet (kallad tang) där du vilar fingrarna medan du rakar. De ger dragkraft, vilket gör det lättare för bladet att hålla sig stadigt i handen. Inte alla rakhyvlar rakar sig och när du väl bemästrar färdigheten kanske de inte längre behövs. Men många livslånga våta rakapparater föredrar rakhyvlar som kommer med jimps för både stil och funktion.

Axel

Bladets skuldra är en fördjupning i ansiktet som markerar var den vassa änden av bladet svänger in i svansen. Axeln är egentligen mer kosmetisk, men det kan vara användbart för dig att få en känsla av var de släta delarna stannar och de vassa delarna börjar när du precis har börjat.

Bredd

Rakblad mäts efter deras bredd och nybörjare bör notera det. Det är en liten skillnad i prestanda mellan ett brett och ett smalt blad. Tjockare blad kan ibland ge ett mer aggressivt snitt. Men bredare blad kan också göra det svårare för dig att se vad du gör, vilket inte är idealiskt för nybörjare. Smalare blad är bäst för nybörjare. De är skarpa, men de låter dig se vad du gör, särskilt när du slår svåra hörn runt näsan och öronen. Dessutom är de lättare att hålla vassa till skillnad från slipning genom att glida upp och ner på remmen. Så småningom kan du få nog av en känsla för våt rakning med rak kant för att inte ens behöva se vad som händer, men när du precis har börjat kan du behöva detta extra synfält. Bredare blad håller längre men är också lite mer utmanande att slipa med en rem.

Är det viktigt att slipa bladen?

Slipningen hänvisar till bladets flexibilitet och skärpa. Små variationer i bladets form har stor inverkan på rakningen det ger. Ordet “ihåligt” används för att beskriva slipningen av de typer av blad som nya rakapparater bör dras mot. Ihåliga slipningar betyder inte att det finns tomt utrymme inuti bladet, det betyder bara att mer av metallen har tagits bort, vilket lämnar ett längre, smidigare och förlåtande blad. De flesta bra rakhyvlar idag kommer i antingen en hel eller halv ihålig.

VANLIGASTE SLIPPNINGAR: Full ihålig slipning: Ett långt, vasst men ändå förlåtande blad. Extra hålslipning: En finare kant än en hel hålighet, den är vassare och kan vara för flexibel för nykomlingar. Singing hollow grind: Ultratunt blad gjord för proffs. Halvhålslipning: Tjockare, en lätt kilad design som endast erbjuds av ett fåtal rakhyveltillverkare

Platt eller rak slipning: Kallas vanligen en slipad rakhyvel av typen “kil” som tillskrivs styvhet och vridmotstånd. Du hittar ofta denna slipning på smala rakhyvlar för att möjliggöra mycket exakt rakning. Nybörjare brukar börja med en fin kant som på en hel ihålig slipning. Så småningom kommer du att upptäcka att grind är ett personligt val. Saker som hårets grovhet och din föredragna rakteknik kan ha en effekt. Du kan prova ett ännu tunnare blad som en extra hålighet eller sjungande hål.

Rostfritt stål kontra kolstål

Ah, vilket man ska välja: kol eller rostfritt stål. Svaret kanske inte är vad du tror. Om du kommer från en värld av patroner och rakhyvlar, kanske du har hört att rostfritt stål är rätt väg att gå. Rostfritt stål oxiderar inte i fuktiga miljöer som så det håller sig vassare längre och är lättare att underhålla än kolstål. Men det finns en annan typ av tänkande när det gäller att välja en bra rakhyvel. En rakhyvel trycker över ditt ansikte istället för att dra, som en rakhyvel, och behöver ett finare, mindre grovt blad. Rostfritt stål fungerar, men det kan vara lite hårdare, vilket kan göra det lite svårare att strappa och slipa.

Fördelen med kol är att det är väldigt lätt att stroppa och hålla en skarp kant, vilket gör den till en utmärkt metall för rakhyvlar och ett utmärkt val för nybörjare. Kolstål är det ursprungliga materialet många av de viktigaste namnen inom rakning som Boker startade redan på 1800-talet och är den primära metall de använder för att tillverka dem idag. Den betydande skillnaden mellan dessa två är att krom läggs till legeringen för att skapa rostfritt stål. Krom gör atomstrukturen hos det rostfria stålet grövre. Tyvärr har kolstål inget skydd för att förhindra oxidation eller rost som rostfritt stål, så om du är en slö (du vet vem du är), finns det några saker du bör veta.

Handtag

Tyngre handtag

En kropp av metall eller rostfritt stål tenderar att vara tyngre. Det mesta av arbetet med att applicera tryck görs av själva bladets vikt. Med mindre kraft som behövs från dig kan de vara ett bra alternativ för dem med känslig hud.

Lättare handtag

Trä eller harts tenderar att vara lättare och ger dig mer kontroll över trycket. Detta kan vara praktiskt i områden där detaljer behövs. Börja gärna med vilken typ av bladhållare som helst. Vissa träslag och andra lättare material kan ibland kosta mindre, vilket gör dem till ett bra ställe att börja, plus att de lär dig hur du använder ett blad på rätt sätt. Men det finns ingen hård och snabb regel som säger var du ska börja.

Bladspunkt

Många raka rakhyvlar kan ha olika typer av bladspetsar. Spetsen, som finns på toppen av bladet, på sidan av ryggraden, används för att ta bort hår från svåråtkomliga delar som dina öron och näsa och för att ge definition till skäggets form. När du köper din första rakhyvel, leta efter ett rundat spetsblad; hoppa över allt som har en kvadratisk punkt. Ett rundat rakhuvud är fortfarande skarpt och ger en tät rakning, men det är mycket säkrare att styra än sina fyrkantiga kusiner. Du kanske tycker att ett rundat rakhuvud är lite mindre krävande, men de är mycket säkrare, särskilt när du börjar.

Barbarett kontra shavette rakhyvel

Inom rakbranschen kan en rakhyvel som har ett engångsblad eller ett utbytbart blad kallas antingen en rakhyvel från shavette eller en barbarett, allt beror på märket. Professionella frisörer använder dem vanligtvis för att ta fram hårfästen eller forma skägg. Se dem som en hybrid mellan en rakhyvel och en rakhyvel. Ingen vill använda en tråkig rakhyvel! När bladet blir matt kan du bara byta ut det. Det finns ingen brist på webbplatser som rekommenderar dessa som den bästa rakhyveln för nybörjare, men är de det?

Fördelarna är att du inte behöver slipa eller rakband med en läderrem för att vässa ditt blad eller verkligen lägga mycket omsorg på det alls. När bladet slutar fungera, nypa helt enkelt på bladhållaren, skjut ut den raka rakhyvel och lägg till en ny. Dessutom tenderar de att vara billigare än traditionella rakhyvlar, även ersättningsblad är inte dyra. Även om det är ett bra resonemang för att det är vettigt för nybörjare, stämmer det faktiskt inte, och här är varför.

Modern kontra vintage rakhyvel

Moderna rakhyvlar, som du kan förvänta dig, har den extra fördelen att de har den senaste tekniken som finns på marknaden. År av erfarenhet, ofta från företag som har varit med i spelet i århundraden, har förbättrat kvaliteten. Ett välskött vintage rakt blad kan vara av samma kvalitet (om inte bättre) än de moderna alternativen helt enkelt för att de gjordes av en skicklig hantverkare. Men en vintage rakhyvel kräver lite öm omsorg för att återställa den till sin ursprungliga glans med professionell bladrestaurering och kanske inte är den bästa idén för att börja.

Delar

Tang är metalldelen som gör att du kan hålla rakhyveln korrekt genom att ge fingrarna ett bra grepp. Jimps är åsar på tången, som ser ut som små fartgupp som hjälper dig att få ett fastare grepp, vilket förhindrar att rakhyveln glider mellan fingrarna. Pivotpin är bulten som förbinder tången med handtaget och är den del som är ansvarig för att öppna och stänga rakhyveln. Svans är metalländen på den raka rakhyveln som skjuter ut efter svängtappen och ansluten till tången, fungerar som en förskjutning för att hjälpa till att balansera bladet och förhindra att det sluter i handtaget.

Vågar är material som den raka rakhyvelns handtag är gjord av. Axel är den del av det raka rakbladet som är närmast tången – i huvudsak bladets startsektion. Häl är placerad i botten av tången som ett skydd mot rakhyvelanvändarens tumme. Kanten är den vassa sidan av det raka rakbladet. Ansiktet är sidan av bladet som är vänd parallellt med din hud när du rakar dig och bär vanligtvis rakhyvelns logotyp.

Lista över de bästa rakhyvlarna 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Viktiga saker att överväga

Trähandtag

Tekniskt sett kallas en rak rakhyvel för “vågen”. Det är två separata remsor som ofta hålls med av mässingsstift och brickor, som de som finns på axeln eller tången på den raka rakhyveln som gör att den kan svänga till ett öppet och stängt läge. De flesta rakhyvlar har två stift. I större och tyngre rakhyvlar behövs så många som tre stift för att ge bättre styrka och stabilitet. De kan antingen vara gjorda av horn, benfragment, exotiskt trä eller Mother of Gem. Och även om det finns moderna rakhyvlar som fortfarande har den här typen av fjäll, har de flesta av de på marknaden i allmänhet vågar gjorda av celluloid, rostfritt stål, och trävirke. En rak rakhyvel med trähandtag ser inte bara elegant ut, utan den har också rätt vikt och balans.

>>> Är du intresserad av tandblekning? Klicka här. 

Blad av rostfritt stål

Kolstål och rostfritt stål är de två typer av metall som vanligtvis används för bladet i den moderna rakhyveln. Men mellan de två föredrar de flesta tillverkare kolstål eftersom det har mjukare egenskaper och därför är lätt att arbeta med för att producera ett mycket vasst blad. Men om du vill ha en snygg rakhyvel som är hållbar, välj en med ett blad i rostfritt stål. Det är betydligt hårdare än kolstål, så det håller sig skarpt längre än kol. Det går även snabbt att rengöra och är rostbeständigt, till skillnad från kolstål. Ny forskning har också studerat hur hår deformerar stål. Även om det är 50 gånger hårdare än människohår, blir stål fortfarande matt efter flera rakningar.

Folk skyllde ofta detta på det dåliga hantverket och material av låg kvalitet som tillverkarna använder för att skapa bladet. Men vad Roscioli et al. upptäckt är att du skär av din rakhyvels livstid genom dina raktekniker och på grund av den mikroskopiska strävheten på bladets kanter. Vad beskriver det i detalj? Forskningen avslöjade helt enkelt den skyldige som är ansvarig för varför rakhyvlar inte håller efter några rakningar. Den första anledningen är rakning i vinkel, vilket ökar stressen på rakhyveln. Kombinera detta med de områden där de mjuka och hårda delarna av stålet möts, då bildas flisning. Detta resulterar alltså i matthet. Den enda nackdelen med rostfritt stål är att det tar mer ansträngning att slipa det än kolstål. Men eftersom den håller sig skarpare längre, kommer den inte att kräva frekvent slipning.

Holländsk spets

Ett rakblad med en holländsk bladändpunkt är bäst för förstagångsanvändare av säkerhetsskäl. Den har en rundad kant som skyddar dig från skärsår, skärsår och andra möjliga skador under rakning. Därför är dess kant ett utmärkt verktyg att använda för att lätta på en rakknivsupplevelse. Rent praktiskt är holländarnas runda punkt mer förlåtande för plötsliga förändringar i vinkel eller riktning, så man får färre chanser att få betydande hack och skärsår.

Få rätt slipning

Tillverkare tillverkar rakhyvlar i flera olika slipningar utifrån syfte. Generellt rekommenderar de flesta rakproffs den ihåliga slipningen som den bästa övergripande slipningen för den genomsnittliga rakapparaten. Ihåliga slipade blad har den tunnaste slipningen som finns, vilket gör dem lättare att använda och underhålla. En helkil slipning kan vara mer lämplig för tjockare och grövre skägg eftersom de är bättre för tung användning vid rakning.

Överväg ett rakkit istället för bara en rakhyvel

Och medan du håller på, varför inte köpa ett rakhyvel istället. Kittet kommer inte bara med en rakhyvel, utan det har också de nödvändiga rakprodukterna som man behöver för att bygga upp en bra rakning. Det är ett bra sätt att få ut det bästa av pengarna. Dessa är helt enkelt riktlinjer som kommer att minska dina valmöjligheter. Tänk dock på det faktum att att använda en rakhyvel inte är en färdighet över natten. Att hantera en kräver att man vänjer sig vid. Ingen kan bemästra det grepp du behöver så fort du har köpt en rakhyvel. När rakhyvlar tillverkas tillverkas de i ett antal olika slipningar baserat på syfte. Generellt rekommenderar de flesta rakproffs den ihåliga slipningen som den bästa övergripande slipningen för den genomsnittliga rakapparaten.

Typer av rakhyvelstilar

När man står inför idén om en rakhyvel är den första designen som kommer i minnet den traditionella rakhyveln i europeisk stil. Det är den vanligaste kvintessentiella rakhyveln du kan hitta idag. Vi har redan gett dig en snabb inblick i detaljerna i dess design och syftet med var och en av dess delar. I det avseendet kan man bli förvånad över att veta att inte alla rakhyvlar följer planen för de europeiska rakhyvlarna.

Shavette

Vissa säger att shavettes är mini-engångsversionen av en rakhyvel, perfekt för nybörjare. Detta beror på längden på shavettens skäregg, som bara är lika lång som bredden på bladet på en rak rakhyvel. Rakhyvlar och shavettes har en liknande design. Däremot har ryggraden på en shavette en springa som gör att du kan sätta in ett dubbeleggat (DE) säkerhetsrakblad, som du kan kassera och byta ut när det är en märkbar matthet. Det råder ingen tvekan om att shavettes kan verka som det bästa alternativet för dem som inte kan bry sig om att underhålla sina blad genom stropning och slipning, medan man skulle tycka att det är ett idealiskt val för dem som vill gå över till en rakhyvel. Men alla håller inte med om sådana slutsatser.

Men när man diskuterade dess antagna fördelar för nybörjare, var det alltid en het debatt. Enligt dem skulle det vara bättre att helt enkelt lära sig direkt med en rakhyvel istället för att ta dig tid med en shavette och sedan byta till den förra, eftersom de skiljer sig i bladmaterial och vikt. Så shavettes har inte alltid varit med i bilden. Shavettes kom först när de hygieniska reglerna blev mer krävande för kommersiell användning av rakhyvlar. På grund av rädslan för att sprida blodburna sjukdomar som hepatit och HIV beslutade regleringsnämnderna att minimera raksträckor och främja shavetter. Om inte, kommer barberare att fortsätta att hålla fast vid sina rakhyvlar.

Ändå kommer valet att använda en shavette kontra en rakhyvel alltid att bero på olika preferenser. Om du vill ha ett rakverktyg med mer vikt som enkelt kan skära igenom alla typer av hår, välj ett rakt. Å andra sidan, om du vet att du inte har tillräckligt med tid för att ta hand om en stege och inte har något emot att använda DE-blad, beroende på teflon, skaffa en shavette.

Kamisori

Varje nation har sin egen traditionella version av en rakpall. Till exempel, om egyptierna var pionjärerna för den konventionella rakhyveln, hade romarna en rakhyvel som såg ut som mässingsknogar, kallad novacila. Under tiden, på den östra delen av världen, var japanerna kända för sina kamisori-rakhyvlar. Kamisori översätts bokstavligen till “rakhyvel”. Den har länge använts av japanerna för att raka huvuden av buddhistiska munkar och samurajer som en hyllning till deras tro. Designen av en Kamisori kan till och med ha inspirerat den västerländska rakhyveln som den har funnits länge, med anor från medeltiden.

Kamisoris blad är mestadels från kolbaserat stål, yaksuri, eller sällan från järnbaserat tamahagane stål, vilket också är vad samurajblad är gjorda av. Och till skillnad från raka rakhyvlar har kanten på en Kamisori en ihålig slipning på ena sidan och en partiell slipning på den andra, vilket gör slipningsprocessen till en komplett konstform. När det kommer till handtaget svänger inte Kamisori tillbaka in utan förblir istället som en vanlig kniv. Samtidigt är dess handtag gjord av en inhemsk växt, rotting, lindad och förseglad med gummi för att ge ett stadigt grepp för användaren. Trots att designen är tusen år gammal är Kamisoris en sällsynt lyx i modern tid. Endast ett företag tillverkar Tamahagane Kamisoris. Däremot kan du enkelt hitta rakhyvlar med liknande design men med olika stål- och handtagsmaterial.

Ta hand om din rakhyvel

Efter att noggrant överväga de riktlinjer du behöver när du köper rakhyvlar, skulle man kunna tro att en rakhyvel på den dyra sidan skulle vara det bästa alternativet för att få ut det mesta av sitt köp. Det är dock inte alltid sant. Utan tvekan kan en rakhyvel med ett högt pris ha de bästa och dyraste materialen på marknaden. Ändå kommer dessa egenskaper ensamma inte att garantera att din rakhyvel kommer att hålla länge.

Hemligheten med att äga en rakhyvel värd guldet är att veta hur man tar hand om vad du än väljer att köpa. Oavsett hur starkt bladet på din rakhyvel kan vara, kommer det inte att räcka till tidens bärande. När allt kommer omkring leder konstant användning till tråkiga kanter – ett ofrånkomligt faktum. Därför, om du vill förhindra att din skötselinvestering förvandlas till ett slöseri med pengar, är det bäst att lära dig hur man slipar en rakhyvel.

Stroppning

Tyvärr kommer de flesta rakhyvlarna inte in i ditt hem redo för formning. Detta innebär helt enkelt att din rakhyvel kanske inte klipper igenom håret ordentligt om du använder den direkt ur lådan. Av denna anledning kommer du att behöva investera i en stropp för att säkerställa att din rakhyvel är tillräckligt vass för att användas vid rakning. En strop är ett skärpningsverktyg, som till största delen är gjort av läder. De som ägnar sig åt våtrakning med rakhyvel vet att det är ett måste att tappa rakhyveln varje gång innan du rakar dig. Din rakhyvel kommer inte bara att glida smidigt och utan utmaning på din hud och skära igenom håret, utan den kommer också att minska otäcka aftershave-strävanden som brännskador och skärsår.

Honung

Stroppning är en annan färdighet du behöver bemästra om du verkligen vill börja raka dig med en rakhyvel. Men återigen, det är inte för alla. Det kan vara utmanande att bemästra för vissa. I sådana fall slutar de med att de stroppar felaktigt, vilket sedan kan leda till en skadad kant. När mattheten och skärsåren på din raka rakkant inte längre gick att rädda med hjälp av en strop, skulle ditt sista alternativ vara att använda slipstenar. Till skillnad från en strop har slipstenar ofta en mer slipande yta, vilket ger liv till ditt blads skärpa. Men oavsett om din rakhyvel har ett märkbart fel, skulle det vara bättre att finslipa den en gång var tredje till var sjätte månad som en försiktighetsåtgärd.

Slippasta

Att slipa väcker liv i din trista rakhyvel. Konstant användning av en rakhyvel kommer att påverka dess eggs skärpa och stålets finish. Ibland kan felaktig förvaring leda till en dimmig fasad på bladet. Du kan använda en slippasta på din läderrem för att få tillbaka bladets glans. Slippastor erbjuder också bra räddning för felaktiga remsor. Observera dock att om din läderrem inte har några problem med att slipa din rakhyvel, bör du undvika slippastor eftersom dessa kan påverka kvaliteten på din rem.

Rakning för barn och tonåringar

Rakning är helt enkelt att använda en rakhyvel för att ta bort spetsen på hårstrået som har vuxit upp genom huden. Rakhyvlar finns i en massa olika former. Det finns vanliga rakhyvlar som antingen är helt engångsbara eller har ett engångsblad som behöver bytas ut regelbundet, och det finns elektriska rakhyvlar. Att använda en elektrisk rakhyvel kan vara snabbt och bekvämt, men många killar tycker att det kanske inte ger den nära och exakta rakning som en vanlig rakhyvel kan. Även om det är ganska enkelt att använda en elektrisk rakhyvel (bara slå på den och flytta den runt ansiktet), har det några regler att följa för att raka med en vanlig rakhyvel.

När du använder en vanlig rakhyvel är det viktigaste du behöver ett rent, vasst blad (de bästa rakhyvlarna har minst två blad och ett rörligt huvud). Försök att undvika rakning med ett matt eller trubbigt blad. I bästa fall ger ett matt blad dig en ojämn rakning och lämnar dig med rodnad, fläckar och fläckar av orakat hår i ansiktet och på halsen. I värsta fall kommer ett matt blad att ta bort en hel del av din hud tillsammans med håret! Var inte rädd för att byta blad (eller rakhyveln, om du använder engångstyp) ofta. Du kommer att vara glad att du gjorde det.

Rakning skrapar bort naturliga oljor från ansiktet, så det näst viktigaste föremålet är någon form av rakgel för att förhindra att huden blir för torr och minska friktionen från rakhyveln. Välj en gel du tycker låter bra och prova. Om du väljer en rakgel med mentol, var medveten om att mentol ibland kan orsaka en lätt reaktion på vissa hudtyper och kan resultera i röda fläckar. Om detta händer dig, oroa dig inte. Byt bara till en icke-mentolerad rakkräm.

Skärsår

Skärsår och hack är en del av rakning. De kommer inte att hända dig varje gång, men de kommer att hända. När du skär eller skär dig, var noga med att ta en ren väv eller trasa och trycka direkt för att stoppa blödningen. Om du har fått ett hål eller ett skärsår precis i mitten av området du ska raka dig, är det en bra idé att släppa standardrakhyveln ett tag och använda en elektrisk rakhyvel eller ge rakningen en paus helt och hållet för några dagar. Vissa killar kan också få inåtväxande hårstrån efter rakning, där håret växer tillbaka in i huden. Det kan tränga igenom hårsäcken, vilket i sin tur orsakar rakkniv. Kallas follikulit, detta tillstånd kan ibland hanteras med hjälp av en speciell rakhyvel, men detta fungerar inte alltid för alla killar. Om du upplever follikulit, prata med en hudläkare om det bästa sättet att ta bort skägg och mustasch.

Hur man rakar sig

Innan du börjar, se till att komma ihåg att skölja rakhyveln efter några få drag. På så sätt rensas rakhyveln från allt rakkräm eller hår som kan täppa till den. Dessutom, eftersom håret på olika delar av ditt ansikte växer åt olika håll, försök alltid att raka dig i den riktning som håret växer (rakning mot riktning ditt hår växer kan orsaka brännskada, rodnad och utslag). Blöt först ansiktet med varmt eller varmt vatten. Detta gör håret i ansiktet mjukare och öppnar hudens porer, vilket gör dig redo för en närmare och lättare rakning. Ännu bättre, försök att raka dig direkt efter att du kommit ut ur duschen. Spruta lite rakgel i handen och applicera den sedan i ansiktet, se till att täcka sidorna av ansiktet, hakan, munområdet (runt läpparna), halsen och halsen.

Pressa rakhyveln till det område du vill raka (det är en bra idé att börja med sidorna av ansiktet eftersom de är lätta att hantera). Använd korta, långsamma drag och kom ihåg att flytta rakhyveln i den riktning som håret växer. Tryck inte för hårt men var inte för försiktig. Hitta rätt touch genom att se till att rakhyveln klipper håret och inte din hud. Du vet om du är för försiktig om du bara tar bort rakkrämen och håret är kvar.

När sidorna av ditt ansikte är färdiga, gå vidare till de mer knepiga ställena. För områden som din överläpp/mustasch, underläpp/haka och nacke/hals, måste du arbeta lite. Försök att sträcka ut huden lite för att göra en plan yta och glid rakhyveln över de knepiga områdena. När du är klar, skölj ditt rena, släta ansikte med kallt vatten. Om du vill, ta på dig lite rakvatten. Beroende på hur snabbt du växer skägget och mustaschen, upprepa hela processen på 1 till 3 dagar.

Rakhyvelstyper

Patronrakhyvlar

Dessa är en relativt modern uppfinning och introducerades av Gillette 1971 med Trac II. Patronrakhyvlar är beroende av en flerbladig rakhyvel som är utbytbar. Det som gör patronrakhyvlar unika från många andra rakhyvlar är att de förlitar sig på hysteresfenomenet, även känt som lyft-och-klipp. Varje rakblad i änden av en patron rakhyvel lyfter och skär sedan ner håret. Jämfört med andra rakhyvlar kan kassettrakhyvlar ge nära resultat.

Patronrakhyvlar är lätta att lära sig, vilket gör dem lämpliga för nybörjare. Dessutom skär rakhyvlar sällan huden tack vare förbättrad mekanik, inklusive ett vridbart huvud och kam. Trots sina fördelar är rakhyvlar dyra och kan orsaka rakhyvlar för vissa män. Rakhyvlar orsakas när håret klipps under hudens yta och blir inåtväxande. Rakblad för kassetter är placerade inuti en engångskassett, där det kan finnas två till sex blad tätt åtskilda för en snabb, nära rakning. Patronen kan ofta vara flexibel eller böjas försiktigt för att låta bladen i patronen böjas, den kan användas i områden som kräver att bladet rör sig med din huds konturer. Det här är en säker, nära men potentiellt dyr rakning.

Om du är pressad på tiden, möjliggör rakhyvlar för en snabb rakning eftersom flera blad är på jobbet. Men, patronerna bör bytas rutinmässigt, vilket kan öka kostnaden. Och det går inte att komma runt det – om du använder det för länge kan du skada dig själv. Hår fastnar ofta också mellan bladen, vilket gör det mindre effektivt vid flera användningar.

Engångsrakhyvlar

Engångsrakhyvlar är en modifierad version av kassettrakhyveln. Istället för att bara byta ut rakhyveln är engångsrakhyvlar avsedda att endast användas några få gånger och sedan kastas ut. Livslängden varierar beroende på skärpan på rakbladet och hur tjockt och grovt ditt ansiktshår kan vara.

På grund av deras beroende av plast blir engångsrakhyvlar allt mindre populära på grund av deras miljöpåverkan. Som diskuterats i en annan artikel har företag satt upp speciella program för rakhyvelåtervinning för att minska miljöpåverkan. Engångsrakhyvlar är bäst för användning utanför hemmet. Dessa rakhyvlar fungerar bra när du reser i affärer eller för nöjes skull eller när du rakar dig på gymmet. Du kan köpa engångsrakhyvlar på ett lokalt apotek, livsmedelsbutik eller online. När du köper engångsrakhyvlar kan du räkna med att betala mindre än 150 kr för ett paket med 20 rakhyvlar.

En rakhyvel för engångsbruk har vanligtvis blad av lägre kvalitet, så rakningen är mindre nära och du är mer benägen att skära eller skära dig själv. Därför kanske dessa inte är idealiska för mer känsliga hudområden. Men, det finns ett brett utbud av kvalitet av engångsrakhyvlar, allt från ett enda blad som kostar mindre än 10 kr till de som efterliknar patronstil. Även om dessa är bra för resor eller camping, i allmänhet är de mer slösaktiga och blir dyrare i det långa loppet.

Dubbelkantsrakhyvel

Den dubbelkantiga rakhyveln introducerades 1903 av Gillette och var ett revolutionerande framsteg inom rakning. Säkerhetsrakhyveln har fått sitt namn tack vare säkerhetsbygeln som sträcker sig på båda sidor av rakhyvelns huvud. Säkerhetsbygeln plattar ut huden för att minska risken för att användaren skär sig. Rakhyvlar med dubbelkant har återvunnit popularitet på grund av deras låga långsiktiga ägandekostnad. Ett års rakblad kostar mindre än 200 kr, vilket gör dem till ett budgetvänligt alternativ till moderna rakverktyg. Dessutom upplever inte rakhyvlar hysteresfenomenet (lyft-och-klipp) eftersom det bara finns ett skärblad. Därför är det mindre sannolikt att du upplever rakhyveln när du använder rakhyveln.

Säkerhetsrakhyveln har några anmärkningsvärda nackdelar. Den största nackdelen med rakhyveln är inlärningskurvan. Trots en säkerhetsfokuserad design är ytskärningar och irritation fortfarande ett problem. Dessutom är säkerhetsrakblad förbjudna från handbagage av (även om du kan ta med rakhyvelns handtag ombord). Slutligen är det svårt att hitta säkerhetsrakblad lokalt. Att köpa online rekommenderas då utbudet är mer omfattande.

Shavetterakhyvel

Det äldsta rakverktyget är rakhyveln. Den raka rakhyveln är gjord av ett enda blad och kräver skicklighet för att få nära och bekväma resultat. När du använder en rakhyvel måste du alltid hålla eggen i optimal skärvinkel. Att gå utanför den optimala skärvinkeln kommer att resultera i rakningsirritation. Raka rakblad måste slipas och stroppas regelbundet. Professionell slipning kan avsevärt öka det långsiktiga priset för ägande. Precis som säkerhetsrakblad är raka rakhyvlar förbjudna i handbagage.

Shavettes är en modern modifiering av rakhyveln. Shavettes har ett injicerbart rakblad, som helt enkelt är ett säkerhetsrakblad som knäpps på mitten. Shavetter används i frisörsalonger på grund av regulatoriska eller sanitära skäl. Shavettes är billigare än rakhyvlar, vilket gör dem idealiska för nybörjare eller budgetinriktade shoppare.

Raka rakhyvlar

Rakhyvlar har ett metallblad och ett handtag som fungerar som förvaring för nämnda blad. Dessa är de vassaste rakhyvlarna du hittar, och de ger den närmaste rakningen, men de är också svårast att lära sig att använda; om du inte är för skicklig på rakavdelningen kan du kämpa lite i början. Klingen är helt exponerad och kan lätt orsaka djupa skärsår och hack. Det är också sannolikt överdrivet för de flesta områden som kvinnor rakar sig, som benen eller armhålorna, och kommer att orsaka många skärsår under inlärningsprocessen. Om du är skicklig på att använda en rakhyvel kommer det att spara pengar över tid eftersom bladet håller för evigt och bara behöver slipas. Men du kanske vill förmedla den här för vissa områden eller om du inte har självförtroendet eller erfarenheten.

Säkerhetsrakhyvel

Dessa är enbladiga rakhyvlar för långvarig användning som har en skyddsanordning placerad mellan kanten på bladet och huden. Engångsblad som är mycket billigare än de som används i rakhyvlar (som vanligtvis kostar 20 och uppåt). Dessa har fortfarande en inlärningskurva trots skyddsanordningen; men de är inte lika svåra att bemästra som en rakhyvel. Människor som utvecklar rakhyvlar från kassettrakhyvlar skulle ha nytta av dessa. Det finns rakhyvlar med stängda kammar och längre handtag som rekommenderas för kvinnors ben och armhålor, som noterar att de också kan användas i ansiktet som ett dermaplaning-verktyg för att exfoliera huden.

Vanliga frågor om rakhyvlar

Hur väljer jag en rakhyvel?

Välj en mild rakhyvel med en bågad säkerhetsbygel. Dessa är mycket enkla att använda och kommer att ge dig en bra upplevelse. Vi föredrar den bågade typen av säkerhetsbygel snarare än den raka säkerhetsbygeln, eftersom den släpper in mer hår i bladet, så detta är den typ som vi oftast kommer att rekommendera. De är standarden av en anledning.

Känslig hud? Välj en mild rakhyvel med en bågad bar. Tunt hår? En mild rakhyvel med en bågad bar kommer att göra ett perfekt jobb. Tjockt, grovt hår? Välj en rakhyvel med ett bredare gap mellan huvudet och botten av bladet eller en justerbar rakhyvel som låter dig justera efter dina behov. Om du tror att ditt skägg måste styras in i bladet kan du välja en sluten kam istället för en bågad säkerhetsstång. Tunghänta eller skakiga händer? En mild säkerhetshyvel med en bågad säkerhetsstång, en med mindre exponerat blad, är mer förlåtande och kan ge lite mer fart eller hårdhänthet.

Vad är en rakhyvel?

En rakhyvel är ett enda blad som är vässat på ena kanten i ett handtag som viks upp eller stängs via ett bladskydd. De kan vara gjorda av olika typer av material från rostfritt stål till hantverksmässigt Damaskus som är fäst vid handtaget som kallas vågen. Små svängtappar på skalan håller ihop bladet och greppet. De låter kniven vikas inuti handtagen, på samma sätt som en fickkniv viks inuti deras handtag. Varje blad är unikt. Varianser börjar med bladbredd, olika material, spetsform, handtagsmaterial och knivlängd.

Vad är fördelarna med att använda rätt rakhyvel?

När du väl blir kär i rakhyvlar kan det kännas som att det älskar ditt ansikte nästan varje gång du använder dem. Det beror på att du förmodligen byter från en av de mindre formerna som används för att extrahera ansiktshår: rakhyvlar, engångsrakhyvlar eller en elektrisk rakhyvel, som inte bara lämnar ett stubbfält som växer tillbaka snabbt utan är mycket mindre till glädje för att använda sig av. Även om du kommer från den traditionella våtraknings-rakhyvelvärlden (som är en nära sekund till en modern rakhyvel) kommer du snart att inse att inget annat rakverktyg ger en bättre ren och jämnare rakning än rakhyveln. Vissa har egenskaper som gör dem till kandidaterna för att bli den bästa rakhyveln för nybörjare, vilket är där du definitivt vill börja, speciellt om du är ny på allt det här med våt rakning. Men om du kommer på dig själv svimma över ett mer avancerat blad kan du alltid göra det till ett mål att arbeta mot.

Vad är det viktigaste man bör känna till när man köper sin första rakhyvel?

En traditionell rakhyvel för en nykomling måste fylla en hel del uppgifter. Det måste vara förlåtande så att du inte skärs, ge en smidig rakning, hålla dig knivskarp för att hålla hakan lika bar som dagen du föddes och få dig att se lika mjuk ut som 007. Allt samtidigt som du gör det på en Rimligt prissatt. De bästa rakhyvlarna för nybörjare bör kryssa i alla rutor. Men känns det inte som att du kan titta på alla olika traditionella rakhyvlar och premiumrakhyvlar hela dagen, trots detaljerade produktbeskrivningar, aldrig veta om du fattar rätt beslut? Rekommendationer för specifika produkter kan vara till hjälp, men när du köper rakhyvlar är det särskilt något som kallas “cut-throat razor”.

Det är ett seriöst verktyg, med ett vasst blad. Vad du verkligen behöver är nyckeln till att förstå språket. När du väl vet hur du identifierar en rakhyvel av högsta klass till att börja med, kan du gå igenom förslagen och bestämma vilken du vill ha själv. Det finns många olika sorters blad i vår butik, så vi är här för att hjälpa dig att visa vägen till startbladen och hjälpa dig att förstå hur du kan arbeta dig upp till de lite mer avancerade raka rakbladen vi har för erfarna rakapparater.

Allt du behöver veta för att köpa din första rakhyvel och nyckeln till att förstå resten finns nedan. Vi går igenom vilka typer av rakhyvlar du bör börja med, får några tips på hur du handlar för engångsrakblad som Shavettes och Barbaretter kommer med, titta på några bra exempel så att du kan handla med tillförsikt.

Vad bör jag tänka på för att ta hand om mina kolblad på ett bra sätt?

Torka rakhyveln helt efter användning. Förvara rakhyveln på en sval torr plats. Täck den med ett lätt lager kameliaolja för att skydda bladet från fukt (vaselin är ett bra substitut). Leta efter blad som kommer med skyddande beläggningar. Metaller av hög kvalitet skärper bättre. Oavsett om det är kol eller rostfritt stål, ska blad tillverkade av bra metall ge ett tydligt ringande ljud om du mycket försiktigt placerar bladets spets under tumnageln och ger ett försiktigt nyp.

Vilka blad är bäst för nybörjare?

Låt oss ta ställning. Utbytbara blad är bra för professionella frisörer som är angelägna om hygien, men hemma gör de dig verkligen ingen tjänst. De har en högre inlärningskurva än vanliga raka blad. Du kan känna mer av ett ryck i din stubb med ett engångsblad. De är mycket mindre förlåtande när det kommer till nypor och skärsår. Inget av dessa är saker du vill ha ut av ditt första blad. Även om det kan tyckas vara en bra idé att börja med ett hybridinstrument som en dovo shavette-rakhyvel, betyder det inte att den kommer att raka sig som en rakhyvel bara för att en shavette ser ut som en traditionell rakhyvel. För att inte tala om, med alla dessa delar går de sönder mycket lättare.

Hur håller man bladet rent?

Rengör bladet med varmt vatten och raktvål. Håll bladet torrt. Torka den torr med en ren trasa eller låt den lufttorka. Desinficera den med tvättsprit. Bestryk bladet med babyolja, mineralolja eller kameliaolja. Förvara borta från fukt (en låda i badrummet är bra). Rengör handtaget med en fuktig tandborste eller torr tandborste. God bladhygien kan räcka långt. Det håller inte bara bakterier på avstånd, det leder också till mindre försämring av skäreggen över tid. Det betyder ett vassare blad Den goda nyheten är att om du håller ditt rakblad rent kommer skäreggen att hålla sig skarpare längre. Kom ihåg att vi inte har att göra med engångsblad som du bara kan slänga när bladets egg blir matt. En mördande rakhyvel kan hållas vass på två sätt.

Stroppning – Att köra bladets kant upp och ner en stropp (vanligtvis en bit läder) innan du rakar hjälper till att hålla det skarpt. Honing – Var eller varannan månad vill du slipa bladets egg, vilket innebär att bladet slipas mot en sten. Låt dig inte skrämmas av skärpningsprocessen. Det är inte bara roligt, utan det kan få ditt instrument att hålla i årtionden.

Vad innebär ”rakningsklar”?

“Rakningsklar” är en förvirrande term som ofta diskuteras i onlineforum. Rakningsklar innebär att bladet blir slipat och redo att användas ur förpackningen. Kom ihåg att det finns rakhyvlar av olika kvalitet på marknaden. De flesta rakhyvelälskare rekommenderar att du köper en rakhyvel av hög kvalitet som kommer med ett fabriksblad på dem och kan rakas direkt ur lådan efter några pass på en strop. Om du köper något mindre premium kommer det sannolikt att ta mycket arbete på en uppsättning stenar och en remsa för att få den “rakningsklar”. Som det urgamla ordspråket säger, du får vad du betalar för.

>>> Är du intresserad av blodtrycksmätare? Klicka här.

Behövs kräm och tvål?

Du vill skapa en bra slät rakyta för den närmaste rakningen. Raktvål är det bästa sättet att göra det med en högkvalitativ rakborste som grävlingshårborstar. Om veganvänlig är din personliga preferens, välj en syntetisk rakborste. Använd starka, återfuktande tvålar som löddrar bra eller en rakkräm av hög kvalitet. Använd inte samma rakkräm som du gjorde med din rakhyvel. En rakhyvel fungerar lite annorlunda. Det är ett blad och det trycker istället för att dra. Du behöver mer kraftfulla krämer som återfuktar och mjukar upp håret.

Hur många drag bör jag göra med rakhyveln?

Ah, den urgamla frågan om hur många gånger ska du passera bladet. Om du är nybörjare med en ny rakhyvel, kanske du bara vill börja göra ett enastående nedåtgående drag (rakning nedåt) som går med hårets fibrer. På så sätt kan du få en känsla av bladet och dess kraft. Efter att ha fått tillräckligt med erfarenhet kan du gå mot kors och tvärs med hjälp av en kors och tvärs-metod.

Hur förbereder jag mitt ansikte för rakning?

Börja med en varm handduk. Att förbereda hakan för att börja raka sig och ta emot rakhyveln är ett viktigt steg! Lyckligtvis är det lätt. Allt du behöver göra är att duscha eller tvätta ansiktet med varmt vatten och tvål. Men om du älskar ritualen, ta då en stund och lägg en varm våt handduk över ansiktet för att verkligen skapa en slät rakyta. Värme och vatten efter en varm dusch mjukar upp ansiktshår och gör det lättare att klippa. Det öppnar också blockerade porer, avger döda celler och smuts på huden.

Vad är skillnaden mellan en rakhyvel och en säkerhetshyvel?

Nästan varje rakhyvel du kan köpa på ditt lokala apotek eller få levererad till din ytterdörr är känd som en säkerhetshyvel. Varför? Dess blad kommer att vara försedda med en skyddande sköld för att hindra dig från att skära din hud så lätt. Rakhyvlar ger inte samma skydd och är därför oftast bäst att lämna till frisersalongens proffs.

Är rakhyvlar farliga?

Absolut. Men det är också bilar, köksknivar och internet, om de används på fel sätt. Om du däremot tar dig tid att swot upp på rätt färdigheter, kommer du att minimera risken för skador och känna dig ganska nöjd med dig själv när du väl har lyckats. En annan bonus är det faktum att, om den underhålls, kan en rak rakhyvel slipas för att hålla en dålig kant under hela dess liv, även om du snart kommer att hamna i ett oändligt kaninhål av bryne och läderband. Du har blivit varnad.

Hur mycket ska jag spendera på min rakhyvel?

Som en av de mest rudimentära bitarna av grooming kit för män bör en bra rakhyvel inte kosta jorden. Det du betalar för är ett kvalitetshandtag med ett välbedömt grepp och balans och en uppsättning blad som lätt smyger sig igenom din stubb. Alla bladen som visas här klarar dessa tester utan att lämna ett stort hål i fickan. Speciellt om du är smart och köper dina ersättningspatroner i relativt stor kvantitet. Om du funderar på att investera i hela frisersalongsupplevelsen, välj ett set som innehåller en kvalitetsrakborste och rakkräm också.

Ska jag använda en prenumerationstjänst för rakhyvel?

Det som är bra med en rakhyvelprenumerationstjänst är att du aldrig kommer att raka dig med en tråkig uppsättning blad. Hela affären här är att du får skickad en ny uppsättning patroner ungefär en gång i månaden. Om du bara använder en rakhyvel för att få en extra mjuk effekt vid speciella tillfällen eller gillar att hålla din skrapa precis på höger sida av “hanterbar” så är det överdrivet att prenumerera på en rakhyveltjänst. För dem som träffar den nästan dagliga sweet spot, se till att du bara registrerar dig för rakkrämerna och andra grooming-tillägg som du faktiskt kommer att använda.

Vad är en rakhyvel gjord av?

Det finns en omedelbar känsla av ovana kring rakhyvlar. När allt kommer omkring kan ens tänkesätt på rakningstillbehör lätt grumlas på grund av engångsrakhyvlars popularitet. Oavsett hur ny en rakhyvel kan verka för dig, har den funnits länge i generationer. För att inte tala om, du kan spåra tillbaka dess rötter till den tidiga egyptiska civilisationen, där det är ett av de mest traditionella rakverktygen som män känner till.

Men det som verkligen skiljer en rakhyvel från sin moderna motsvarighet, förutom det faktum att det är en toalett som är väsentligt för eliten, är hantverket som är involverat i tillverkningsprocessen. Till skillnad från de konventionella rakhyvlarna som erövrar hyllorna i livsmedelsbutiker, är rakhyvlar inte från kakskärare. Att skapa rakhyvlar innebär en lång och rigorös process, som oftast görs för hand. Du lägger inte bara en plåt i en maskin och hoppas på att den ska skriva ut en färdig produkt efter att ha tryckt på en rad knappar. Stålet går först igenom smide, härdning och härdning för att uppnå rätt form och uppnå optimal styrka som är idealisk för rakhyvel. Den slipas sedan, slipas och ytbehandlas med skärpverktyg för att förtjäna sin skärande kant. Faktum är att tillverkare av rakhyvel inte bara använder plast och billigt stål.

Vad är fördelarna med rakhyvelsrakning?

Det vassa bladet ligger tätt mot din hud. Så var försiktig, men om du behärskar hantverket kommer du aldrig att se tillbaka. Ett enda blad betyder mindre släpning över ansiktet – och mindre chans att ditt översta hudlager lossnar med hårstråna. Om du har tjockt hår som helt enkelt inte har budget under lättheten hos en vanlig kassettrakning (eller om hårstråna är för tjocka och leder till släpning, tilltäppning och irritation), så är en rakhyvel den självklara lösningen. Säkerhetsrakblad kostar kanske ett par kronor styck när du köper i bulk. Du kommer aldrig att tveka att slänga dem efter en enda användning, vilket innebär att du bara använder de vassaste, renaste bladen varje gång.

Rakningen kräver mer uppmärksamhet och precision, men den ger dig mer kontroll över processen. Du måste tänka på varje slag och mängden tryck (helst inget) som du applicerar, plus vinkeln. Ja, det är en process, men din hud ska inte vara något du hanterar och manikyrerar på autopilot. Ta dig tid, gör det till en ceremoni, och du kommer att se fram emot en rakhyvel varannan dag.

Hur rakar jag mig med en rakhyvel?

Skaffa en bra rakhyvel

Ett viktat rakhyvelhandtag ger dig rätt mängd balans och kraft för rakningen – för en process som inte kräver något extra tryck. Det här är inget du ska ha billigt, så snälla lägg dina pengar i rakhyvelns handtag.

Hitta din perfekta kniv

Alla säkerhetsrakblad passar alla rakhyvlar, men vissa rakhyvlar spelar bara bättre med vissa blad. Davie rekommenderar att du köper ett provpaket online för att börja för att prova en rad alternativ – men det här är hans personliga favoriter.

Börja med ett nytt blad

Ersättningsskyddsblad är så billiga att det egentligen inte finns någon anledning att återanvända dem. Skruva helt enkelt av huvudet, släng det använda bladet i papperskorgen (kanske insvept i lite toalettpapper för att förhindra olyckor).

Förbered huden som vanligt

Att förbereda sig för en rakhyvelsrakning är inte annorlunda än att förbereda sig för en patronrakning. Du måste mjuka upp huden och morrhåren med varmt vatten och sedan applicera en pre-shave olja för att ge näring och konditionera både för rakningen.

Dra åt huden

Här kommer vi in ​​på själva rakningen. Först och främst: håll huden stram när du rakar dig. Du vill inte dra rakhyveln, tappa greppet eller oavsiktligt utöva tryck. Du kan göra detta genom att behålla en jämn, stadig yta. Så, vänd ansiktet, vinkla nacken, öppna kanske munnen och dra åt huden.

Bibehåll en vinkel på 30-45 grader, utan tryck

Det viktade handtaget ska ge dig all kraft du behöver för att raka dig rent och stadigt – inget extra tryck behövs när bladet väl är på ditt ansikte. Du vill hålla den ungefär 30-45 grader bort från huden.

Raka med säden

Spåra riktningen ditt hår växer. Du måste raka dig med det här säden, inte mot det. Du kan behöva studera dina tillväxtmönster före rakning, eller rakning med en genomskinlig gel eller olja. Allt ditt hår växer inte heller åt samma håll, så var noga uppmärksam.

Använd korta, raka drag

Du vill raka dig i små, jämna sprutor, skölja mellan. Minimera att dra. Gör ett enda pass över ett litet plåster, lyft sedan och fortsätt med plåstret under det. Du kan skölja mellan och byta sida på bladet, men gör ditt bästa för att inte raka om någon enskild hudfläck för att undvika irritation.

Skölj med kallt vatten och applicera balsam efter rakning

Det är business as usual i andra änden av rakningen också: efter rakning, stäng porerna med en skvätt kallt vatten, applicera sedan ett uppfriskande, rengörande och skyddande lager ovanpå huden, i form av ett balsam efter rakning. . Det kommer att kyla och lugna huden och förhindra ytterligare irritation och infektion.

Handdukstorka rakhyveln och förvara den på en sval, torr plats

Beroende på vilket material som används i din rakhyvel kan du behöva handdukstorka det hela direkt efter användning för att förhindra rost, slitage och annan försämring.

Varför bör jag använda en rakhyvel?

Fler och fler män byter till rakning med en rakhyvel av följande skäl: En närmare rakning – rakblad med dubbelkant är vassare och rakar närmare än moderna flerbladiga patroner. Genom att raka i flera “pass” (se nedan för mer information om pass) kan du bestämma hur nära du vill raka dig.

Mindre irritation och inåtväxande hårstrån – din hud behöver skyddas och smörjas vid rakning och detta uppnås bäst genom att använda en raktvål eller rakkräm. Med en flerbladig patron tar det första bladet bort skyddet och de återstående bladen dras sedan mot den nakna huden. Detta leder till irritation och växande hårstrån. Med ersättningsblad som kostar lite, kan en rakhyvel ge dig betydande kostnadsbesparingar när den används under en lång tidsperiod. Klicka här för att se vår kostnadsjämförelse.

Hur rakar man sig med en rakhyvel?

En rakhyvel är väldigt lätt att använda men det kan ta ett par veckor att vänja sig vid att använda en. Tekniken för att raka med en säkerhetshyvel skiljer sig från den vid rakning med en plastpatronhyvel. De två viktigaste sakerna att tänka på när du rakar med en rakhyvel är att hålla nolltrycket och använda rätt bladvinkel.

Med en rakhyvel är bladet exponerat och kommer direkt i kontakt med huden. Tanken är att använda bladet för att skära genom skägget som en skära istället för att dra genom skägget och skrapa bladet över huden. Det betyder att du behöver använda den absolut lättaste möjliga beröringen så att bladet nästan inte rör vid huden utan istället glider över ytan. Det betyder också att du behöver hålla rakhyveln på ett sådant sätt att bladet nuddar huden i en vinkel på ca 30° så att bladet är närmare att vara parallellt med huden än att vara vinkelrätt. På grund av utformningen av de flesta rakhyvlar, med bladet i rät vinkel mot handtaget, betyder detta att du måste hålla rakhyvelns handtag nästan vinkelrätt mot huden för att få bladets vinkel mot huden att vara cirka 30 °.

Innan du applicerar rakhyveln i ansiktet måste du ta dig tid att lära dig riktningen för ditt skäggväxt. Genom att raka dig i riktning mot din skäggväxt rakar du dig “med fibrerna”. Om du rakar dig i motsatt riktning mot din skäggväxt så rakar du dig “mot fibrerna”. Rakning mot åd är mycket aggressivt på huden och kan leda till irritation, brännskada och inåtväxande hårstrån, varför det rekommenderas att bara raka sig med fibrerna eller “tvärs över fibrerna” – åtminstone medan du ändå lär dig.

Fortsättningsguide av hur du rakar dig

När du är bekant med riktningen för din skäggväxt kan du börja raka dig. Håll rakhyveln i slutet av handtaget med endast tummen och fingertopparna. Ta aldrig tag i en rakhyvel eftersom det kan leda till att du trycker för mycket. För rakhyveln över huden i samma riktning som skägget växer (med ådring). Raka med långsamma, korta och lätt överlappande drag för att börja. När du blir mer bekväm med rakhyveln kan du öka längden på slaget. Det är mycket viktigt att inte gå över samma område mer än en gång. Efter det första slaget kommer huden inte längre att ha något skydd mot lödder och att gå över samma område igen kommer att leda till irritation. När du är klar, skölj ansiktet med varmt vatten.

Denna avslutade process är känd som ett “pass”. Syftet med ett pass är att minska skägget gradvis och att upprepa processen tills skägget är tillräckligt reducerat. När du har avslutat ditt första pass, löddra upp ansiktet igen och påbörja ett andra pass. Det andra passet kan vara annorlunda genom att du kan gå i en annan riktning om du vill. För en ny rakapparat rekommenderas det att hålla sig till ett första pass med fibrerna och sedan ett andra drag antingen med eller tvärs över fibrerna.

Hur väljer jag rätt rakhyvel för mig?

Med så många rakhyvlar att välja mellan kan det tyckas vara svårt att avgöra vilken rakhyvel som är ditt bästa val. Lyckligtvis kan utbudet delas upp i mindre sektioner för att göra valet lättare. Standardrakhyvlar passar de flesta typer av människor och speciellt nybörjare. De är lätta att använda och ger en fantastisk rakning. Handtagen är standardlängd och rakningen är inte för aggressiv. Om du letar efter din första rakhyvel eller en rakhyvel som passar för en present så skulle en vanlig rakhyvel vara det bästa valet.

Justerbara rakhyvlar är perfekta för mer erfarna rakapparater som vill ställa in sin rakhyvel precis som de vill ha den. Genom att justera ratten på rakhyveln ökas eller minskas bladgapet. En större bladgap exponerar mer hud till bladet vilket resulterar i en tätare men mer aggressiv rakning. Ett mindre bladgap rakar inte lika tätt utan ger en mycket mildare rakning som passar män med känsligare hud. En typisk rakhyvel kommer att ha ett handtag som är kortare än moderna rakhyvlar. För män med stora händer eller för dem som föredrar ett långt handtag finns rakhyvlar med långa (eller barberstång) handtag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top