Bästa tandblekningen 2024 – Test av tandblekning

[tabell]

Klicka här för att se tandblekning.

Bästa tandblekningen 2024

Att ha vita och snygga tänder är något många drömmer om eller känner att de skulle vilja skaffa. Genom att använda tandblekning kan i stort sett vem som helst få sina vita tänder de drömt om. Genom att få detta kommer du förmodligen både få många komplimanger och uppfylla din egen önskan och förmodligen bli mer självsäker och bekväm med dig själv. Därför bör du definitivt överväga att köpa tandblekning om du vill ha vitare och finare tänder.

Men det är faktiskt svårare att köpa den bästa tandblekningen än man kan tro. Vad det beror på är det faktum att det finns så många viktiga aspekter att ta hänsyn till om man vill hitta den bästa tandblekningen för ens egna ändamål. Dessutom så finns det ett mycket stort antal olika modeller inom olika prisklasser, vilket kan göra det förvirrande att veta vilken man ska välja. Det är även vanligt för onlinebutiker att lyfta fram positiva aspekter med en viss produkt men skymma undan de negativa aspekterna som kanske annars skulle minska deras försäljning.

Det är just därför vi här på skönhetsmagasinet.se har gjort ett stort övergripande test av de bästa tandblekningarna på marknaden. I samband med vårt test har vi även skapat en köpguide för att du som vill hitta den bästa tandblekningen som är skräddarsydd för just dina ändamål ska kunna göra det utan större problem. Testet och köpguiden för tandblekning har vi kunnat skapa genom att läsa igenom stora mängder kundrecensioner och genom att utgå från egna erfarenheter och kunskaper. Efter att du har läst igenom vår köpguide kan vi nästan garantera att du kommer kunna hitta rätt tandblekningen för dig. För dig som bara vill ha den bästa tandblekningen utan att behöva göra det för komplicerat för dig själv så kan du välja via vår tabell ovan.

Köpguide för bäst i test tandblekning 2024

Att köpa den bästa tandblekningen på nätet kan alltså vara ganska svårt. I och med att det finns så många aspekter att tänka på kan det bli förvirrande när man ska välja. Nedan hittar du därför vår köpguide som vi har sammanställt där du kan hitta allt du behöver veta innan du köper den bästa tandblekningen på nätet. Tänk även på att ta hänsyn till dina egna behov och ändamål. Här är vad du behöver tänka på:

 • Varningar
 • Tandblekningsalternativ
 • Tandens struktur
 • Kostnad
 • Ingredienser
 • Säkerhet
 • Hemma kontra blekning hos tandläkare
 • Tid
 • Livslängd
 • Styrka
 • Engagemangsnivå
 • Tandläkarhistorik
 • Varumärke

Varningar

Peroxid är effektivt, men det kommer med flera varningar. Gravida eller ammande kvinnor kanske vill sluta använda peroxidbaserade blekningsprodukter. Det är inte heller lämpligt för barn under 14 år. Och du bör inte använda peroxid längre än två veckors daglig användning utan överinseende av en tandläkare. Återigen, du bör alltid rådgöra med din tandläkare innan du påbörjar en behandling. Till exempel, om dina mörka tänder beror på den naturliga uttunningen av tandemaljen som kommer med åldrande, kommer blekningssatser inte att hjälpa dig. De kan inte heller bleka fyllningar, proteser, faner, kronor eller lock. Viktigast av allt, det största problemet är att bära blekningssatser under rätt tid. Vissa alternativ är billiga jämfört med blekning på kontoret, men de erbjuder inget tandköttsskydd. Utan tandköttsskydd kan användare uppleva ökad känslighet och till och med brännskador i allvarliga fall.

Tandblekningsalternativ

Det finns många beprövade sätt att bleka tänder nuförtiden eller bli av med vita fläckar på tänderna, inklusive: tandblekning med kokosolja. Kokosolja är ett naturligt sätt att bleka tänder, geler. Ränder, brickor, bleka, lasrar, tandkräm, munvatten och kokosolja. Förvirrad? Oroa dig inte, allt kommer att bli klart. Den bästa tandblekningsmetoden för dig beror på hur mycket du måste spendera, hur snabbt du vill se resultat, hur permanent du vill att den ska vara och hur mycket obehag du är villig att gå igenom. Observera att alla blekningstekniker som vi tar upp här bara kommer att fungera på dina naturliga tänder; alla proteser, fyllningar, faner eller implantat kommer att förbli i samma färg.

Tandens struktur

Har du funderat på varför du inte har vita tänder från början? Egentligen är det inte meningen att våra tänder ska vara ljusa vita. Även om emaljen som täcker tänderna är en blåvit färg, betyder dess genomskinlighet att den gula färgen på dentinet nedan kan synas igenom. Emaljen förtunnas när vi blir äldre, så det är normalt att tänderna mörknar eller blir gulare med tiden.

Kostnad

Kostnaden för tandblekning hos tandläkaren kan vara från 3 000 kr till 18 000 kr, beroende på om du får professionell blekning eller laserblekningsbehandling, vilket är det dyraste alternativet. Du kan förvänta dig att betala mycket mindre för tandblekning hemma, med priser som sträcker sig från 200 kr för ett kit, till 3 000 kr för ett LED-blekningskit. Vissa försäkringsbolag tar visst hänsyn till denna behandling.

Om du har en tandvårdsplan är det värt att kontrollera om det ger några fördelar för blekning. En tandläkare nära dig kan också erbjuda en tandsparplan för att betala för behandling. Naturligtvis, innan du registrerar dig för en plan, se till att den täcker de tandblekningsprocedurer du vill ha. Låt oss nu titta närmare på de olika behandlingsalternativen, hur mycket de kostar och hur effektiva de är. Du bör överväga alla dessa faktorer när du bestämmer dig för den bästa tandblekningsprodukten för dig. Skräddarsydda brickor för hemtagning är billigare än blekning på kontoret, men fortfarande dyrare än brickor som inte finns tillgängliga och andra blekningsprodukter för hemmet. De varierar vanligtvis från 3 000 kr till 6 000 kr. Samtidigt kostar blekning på kontoret 8 000 kr till 10 000 kr.

Om du är en no-nonsens typ som inte vill bryta banken, är din bästa insats en traditionell blekningsremsa. Dessa kräver vanligtvis två appliceringar på 30 minuter per dag och dina tänder blir märkbart vitare på två veckor. Låt oss inse det, tiderna är tuffa och dyra alternativ för tandblekning kanske inte är din högsta prioritet. Lyckligtvis finns det många alternativ för tandblekning som är mycket kostnadseffektiva och kan ge ett ljusare leende för 300 kr eller mindre. Tandblekning remsor kan verkligen förbättra vitheten i ditt leende. Om du har mindre pengar för din blekningsbudget, byt helt enkelt din vanliga tandkräm och skölj till blekningsversioner – du köper tandkräm och sköljer som en del av en bra munhygien i alla fall.

Ingredienser

Om du inte har tid att kolla in alla våra rekommendationer, finns det ett märke av blekning hemma som sticker ut för sitt breda utbud av effektiva blekningslösningar. Många erbjuder även dessa produkter som säljs separat om du vill välja din egen tandblekningsresa.  Vissa patienter rapporterar att de upplever “olidlig” smärta efter att ha blekt sina tänder. Om du har känsliga tänder eller har upplevt känslighet tidigare, är det en bra idé att prata med din tandläkare om dina problem. Han eller hon kanske kan administrera lokal smärtlindring för att hantera all smärta du upplever efter blekning.

Om du väljer en hemblekningsbehandling kan det vara en bra idé att bygga upp till tillverkarens rekommenderade behandlingstid. Om de till exempel säger åt dig att applicera en gel i 15 minuter, prova den i fem minuter först och se hur dina tänder känns. Produkter som inte innehåller väteperoxid kan resultera i mindre känslighet men kan också vara mindre effektiva. Kaliumnitrat och fluor är effektiva smärtstillande medel, så leta efter produkter som innehåller dessa.

Säkerhet

Det säkraste sättet att bleka tänder är genom en godkänd tandläkare. Tandläkare är utbildade för att utföra olika blekningsprocedurer och även för att identifiera fall där blekning inte rekommenderas. Till exempel rekommenderas personer med tandköttssjukdom eller tandkronor att inte bleka sina tänder – dessa blekar inte heller som naturliga tänder. Du kan se blekning annonseras av lokala skönhetssalonger eller mobila blekningstjänster, men dessa är inte utbildade tandläkare. Hemblekningskit kan också vara en bra lösning för många människor, se bara till att välja en som får bra recensioner och kan visa beprövade resultat. Om du är orolig över riskerna med att bleka tänderna är det bäst att prata med din tandläkare först. Du kan också prata med personer du känner som har fått liknande behandling och fråga om deras erfarenheter.

Följ anvisningar. Lämna inte remsorna eller gelerna på längre än anvisningarna säger, annars kan du få ont i tandköttet och bereda dig på andra problem. Efter att du blekt, undvik läsk, sportdrycker eller andra sura drycker i ett par timmar för att skydda dina tänder. Skydda känsliga tänder. Dina tänder kan vara lite känsliga efter att du blekt, men det är vanligtvis kort. Det kan vara mindre problem om dina tänder och tandkött är i gott skick. Om det stör dig, avbryt behandlingen och prata med din tandläkare. Gelfyllda brickor, som du bär över tänderna som ett munskydd, kan också störa ditt tandkött om de inte sitter bra. Det är en bra idé att sluta använda produkten om du börjar få det här problemet.

Överdriv inte. Hur mycket blekning är för mycket? Om du följer en produkts anvisningar och får ett bra resultat räcker det oftast med en session en gång i månaden. När dina tänder når en nyans du gillar måste du upprepa de flera blekningssessionerna två gånger om året eller mindre.

Hemma kontra blekning hos tandläkare

Gör-det-själv-metoder är inte detsamma som att få dina tänder bleka av en professionell. Du bör överväga några viktiga skillnader. Styrka av blekmedel. Receptfria produkter och tandläkarövervakade hemmaprodukter innehåller vanligtvis ett blekmedel med lägre styrka, med cirka 10 % till 22 % karbamidperoxidhalt, vilket motsvarar cirka 3 % väteperoxid. På kontoret innehåller professionellt applicerade tandblekningsprodukter väteperoxid i koncentrationer från 15 % till 43 %.

Med tandläkarövervakade blekningsprodukter hemma, tar din tandläkare ett avtryck av dina tänder och gör en munstyckesbricka som är anpassad för att exakt passa dina tänder. Denna anpassning möjliggör maximal kontakt mellan blekningsgelen, som appliceras på munstycket, och tänderna. En skräddarsydd bricka minimerar också gelens kontakt med tandköttsvävnad. Receptfria blekningsprodukter innehåller också en munstyckesbricka. Dåligt passande brickor kan irritera tandköttet och mjukvävnaden genom att tillåta mer blekningsgel att sippra in på dessa vävnader. Med procedurer på kontoret kommer du att få blekmedlet applicerat direkt på dina tänder. På kontorsmiljön kommer din tandläkare att applicera antingen en gel på tandköttsvävnaden eller använda ett gummiskydd (som glider över tänderna) före behandlingen för att skydda ditt tandkött och munhålor från effekterna av blekningen.

Receptfria produkter ger inte dessa extra skyddsåtgärder. Först kan din tandläkare utföra en muntlig undersökning och överväga din fullständiga medicinska historia, vilket kan vara till hjälp för att avgöra om blekning är en lämplig behandlingsmetod baserat på typen och omfattningen av fläckar, och antalet och placeringen av restaureringar. Din tandläkare kan då bättre matcha typen av fläck med den bästa behandlingen, om så är lämpligt, för att lätta upp dessa fläckar. När din tandläkare gör det, kommer de förmodligen att vilja träffa dig ett par gånger för att reda ut eventuella frågor om vägbeskrivningen, för att se till att den anpassade brickan passar ordentligt, för att kontrollera ditt tandkött för tecken på irritation och för att generellt se hur processen fungerar.

Tid

Din tandläkare kan vanligtvis utföra blekningsbehandlingar på kontoret på ett eller två möten, beroende på hur allvarliga dina fläckar är och din tandläkares tankar om hur många nyanser vitare dina tänder kan bli. Varje session är vanligtvis högst 60 till 90 minuter. Under tiden måste du bära dina skräddarsydda brickor för hemtagning flera timmar om dagen i upp till en månad. För perfekta resultat kan din tandläkare rekommendera en skräddarsydd bricka för touch-ups även efter blekning på kontoret. När du utvärderar tandblekningsprodukter för hemmet, var noga uppmärksam på deras dagliga appliceringstid.

Oavsett om du har fem minuter eller fem timmar om dagen på dig att göra blekning, finns det alternativ för tandblekning som tillgodoser dina behov. Om du är ett upptaget bi och vill bleka när du är på språng, kan avancerade produkter som passar dina tänder. Även bland de bästa tandblekningssystemen varierar antalet dagar det tar att se märkbara resultat kraftigt. Vissa tar så lite som tre dagar, medan andra tar upp till en vecka. Tiden det tar att få fulla resultat när du använder de bästa tandblekningssystemen varierar allt från en vecka till en månad.

Livslängd

Ingen tandblekningsbehandling varar för evigt. Men du vill fortfarande göra allt du kan för att hålla dina pärlvita lysande i månader och år framöver. Experter rekommenderar att du fortsätter med en rigorös munvårdsrutin, skär bort färgglada matvaror, kaffe, rött vin och läsk och använder receptfria korrigeringsprodukter. När det kommer till vilken behandling som kommer att pågå längre finns det inget definitivt svar, även om med anpassade brickor är frekvens nyckeln. Du kan bära brickor hemma regelbundet i upp till tre till fem år, medan ett besök på kontoret kan slutföras i en eller två sittningar. Det betyder att den ljusa nyansen på dina tänder när du använder brickor kan hålla längre, eftersom du kan beställa ett professionellt blekmedel från din tandläkare som ska användas hemma i din återanvändbara tandbricka för bättringar.

Styrka

Väteperoxid är en populär ingrediens i blekningsprodukter. Om det anges på förpackningen kan du jämföra mängden peroxid bland flera tandblekningsprodukter för hemmet. Som en generell regel tenderar produkter med högre nivåer av peroxid att fungera snabbare och mer effektivt, men kan också orsaka större tandkänslighet. De flesta produkter avslöjar dock inte dessa peroxidnivåer. Om ditt mål är blekning på professionell nivå.

Engagemangsnivå

Innan du utvärderar alternativen för tandblekning, fundera över hur engagerad du är i blekning och tänk på detta. Vissa tandblekningsalternativ kräver ett stabilt engagemang i veckor, medan andra produkter visar resultat på bara några dagar. Om du inte kan binda dig till ett helt program, kanske du vill överväga att använda en kraftfull tandborste i kombination med en blekande tandkräm. Detta tillvägagångssätt gör att du kan bleka när det passar dig som en del av din vanliga rutin.

Tandläkarhistorik

Tandblekningsprodukter för hemmet fungerar inte på kapsyler, kronor, faner, partier, fyllningar, laminat eller annat liknande tandarbete. Tänk på om några färgskillnader skulle märkas eller inte innan du använder produkter för tandblekning för hemmet.

Varumärke

När du går ner för blekningsgången, kom ihåg att många av de märken du känner till och litar på för dina vanliga munhygienbehov kan erbjuda tandblekningslösningar hemma. Att gå med ett av dessa välkända varumärken kan erbjuda en känsla av självförtroende och försäkran om att din produkt troligen är den bästa tandblekningen hemma. Som med alla medicinska beslut är det bäst att rådgöra med en professionell innan du fattar ett blekningsbeslut. En professionell åsikt kan hjälpa dig att välja och förenkla beslutsprocessen för tandblekningsprodukter för hemmet. Tandläkare är en stor källa till värdefulla råd och feedback och kan ha en åsikt om den bästa tandblekningen hemma.

Lista över de bästa tandblekningarna 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Historian bakom tandblekning

Frågan om hur man bleker tänder är en som har stört människor i tusentals år. I det antika Egypten var vita tänder ett tecken på rikedom. Egyptierna använde en pasta gjord av mald pimpsten och vinättika, applicerad med en sliten pinne (den ursprungliga tandborsten). Men det är inte lika illa som romarna, som använde urin. Det skulle ha fungerat eftersom det innehåller ammoniak, men tack och lov har vi nu hittat andra lösningar. På 1600-talet, innan tandläkare existerade i sin egen rätt, skulle barberare ta hand om munhälsan. Det handlade ofta om att dra problemtänder, men de blekte även tänderna genom att fila ner den fläckiga emaljen och applicera salpetersyra. Det säger sig självt att du inte ska prova detta hemma.

Lyckligtvis upptäckte tandläkare på 1960-talet de blekande egenskaperna hos peroxid. Detta var ganska slumpmässigt, eftersom de ursprungligen använde väteperoxid som en antiseptisk behandling för tandköttet men märkte att när tänderna exponerades för det med tiden började de bleka. Det tog ytterligare 20 år innan kommersiella tandblekningslösningar dök upp. Tandbrickor fylldes med en tjock blekningsgel som innehöll karbamidperoxid – en teknik som fortfarande används i stor utsträckning idag. Är du inte glad att vi har sagt adjö till metallfiler, urin och pinnar?

Typer av tandblekning

Det har aldrig varit lättare att lysa upp ditt leende hemma. Det finns alla typer av produkter du kan prova: sköljmedel, geler, tuggummi, tandkrämer och strips. Välj en produkt med en peroxidhalt i mitten av det intervallet. Om produkten inte stör din mun men inte ger den ljusande effekt du önskar kan du välja en högre nivå. Om du har några frågor kan din tandläkare hjälpa dig att hitta det blekmedel som bäst passar dina behov.

Tandblekning hos tandläkaren

Om du har pengar att spendera är det en bra idé att besöka din tandläkare för att prata om kosmetisk tandblekning. Inte bara är deras behandlingar effektiva; de vet också hur de ska utföras på ett säkert sätt och kan hjälpa dig om du har några biverkningar. Tandblekning kan också vara en del av en större leendedesignprocess, som du kan läsa om här. Det finns tre huvudtyper av blekningsbehandling hos tandläkaren.

Tandblekning med laser

Laserblekning använder laser för att påskynda blekningseffekten av en koncentrerad gel som appliceras på tänderna. Även om det är den dyraste metoden, är det också det närmaste du kommer “omedelbar” tandblekning. Din tandläkare kommer först att applicera en gummitätning för att skydda ditt tandkött och sedan täcka dina tänder med en blekningsprodukt – förmodligen innehållande väteperoxid för tandblekning. Genom att lysa en laser på dina tänder sker blekning mycket snabbare än med andra behandlingar. Denna intensiva blekningsbehandling bör ge tydliga resultat efter bara ett besök, men den har också större potential för känslighet efter behandling.

Professionella alternativ för tandblekning

En relativt billig tandblekningsmetod som erbjuds av tandläkare använder skräddarsydda brickor för att applicera professionell tandblekningsgel. Denna gel är vanligtvis starkare än de som finns i gör-det-själv-kit så kan ge bättre resultat. Din tandläkare kommer att ta avtryck av dina tänder som används för att skapa anpassade munskålar. När dessa är klara slutför du din blekningsbehandling hemma. Vissa professionella blekningsgeler kan lämnas på över natten – praktiskt om du inte har tid att bära dina brickor under dagen. Du måste dock fråga din tandläkare om de alternativ de erbjuder.

LED-tandblekning

Blå tandblekning ljus kit är ett annat alternativ om du vill ha en behandling som du kan göra på din egen tid hemma. Dessa består oftast av en blekningsgel eller serum som du applicerar på dina tänder eller lägger direkt i en bricka som sedan går in i munnen. Sedan används ett blått LED-ljus för att aktivera blekmedlet. Med vissa versioner kan du sänka brickorna i kokande vatten och sedan bita ner på dem för att forma dem till formen på dina tänder. Andra använder brickor med fast form för att applicera gelen.

En kritik mot denna typ av kit är att gelen lätt kan läcka ut och skada ditt tandkött, och orsaka känslighet och det ger inte alltid en jämn täckning över dina tänder. Detta ger en lösning på detta problem med naturliga ingredienser som är skonsamma mot dina tänder och tandkött och jorden. Det tar också upp känslighet med sin marknadsledande teknologi som låter dig “måla” blekningsserumet direkt på dina tänder, innan du sätter in ditt LED-munstycke. Munstycket ansluts till din smartphone eller någon annan USB-port så att du kan använda den var som helst, och de har också ett premium trådlöst kit som du till och med kan använda i duschen – super bekvämt!

Blekningssystemet fungerar på så lite som 9 minuter om dagen men du kan bära det i så många som 30 minuter per pass, två gånger om dagen, för att snabba på resultatet. Deras gelformel är gjord så att personer med känsliga tänder också kan använda den, men deras desensibiliserande serum hjälper i allvarligare fall. Blekningssatser kommer med en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti om du inte är nöjd med dina resultat.  De flesta av dessa kit använder väteperoxid eller karbamidperoxid som den huvudsakliga blekningsingrediensen, och även om det för många människor inte är ett problem, kan vissa tycka att peroxidblekning är alldeles för hård.

Blekningsbrickor med eller utan gel

Om du letar efter ett billigare alternativ till LED-kit, hittar du ett brett utbud av receptfria kit som använder en blekningsgel. Dessa kit kan vara billigare, men resultaten är vanligtvis inte lika bra, inte heller lika långvariga, och ingredienserna är ofta hårdare. Tänk på att med någon av dessa icke-professionella blekningsgelsatser finns det en större risk för att blekgelén läcker ut och bränner eller får blåsor i andra delar av munnen. Det är också svårare att få en jämn täckning av gelen om ditt munstycke inte är tätt.

Tandblekning gels är klara, peroxidbaserade geler som appliceras med en liten borste direkt på ytan av dina tänder. Instruktionerna varierar beroende på styrkan av peroxiden. Följ anvisningarna på produkten noggrant. De första resultaten ses inom några dagar, och de slutliga resultaten varar i cirka 4 månader. En hel kurs tar mellan 10 och 14 dagar. Du kan behöva applicera dem två gånger om dagen. Du kan köpa blekningsremsor och geler från ditt apotek, tandläkare eller online för cirka 100 kr till 500 kr. Tandblekning strips är mycket tunna, praktiskt taget osynliga strips som är belagda med en peroxidbaserad blekningsgel. Remsorna ska appliceras enligt instruktionerna på etiketten. De första resultaten ses inom några dagar, och de slutliga resultaten varar i cirka 4 månader.

Brickbaserade tandblekningssystem, köpta antingen över disk eller från en tandläkare, involverar att fylla en munskyddsliknande bricka med en gelblekningslösning som har ett peroxidblekmedel. Brickan bärs under en period, vanligtvis från ett par timmar om dagen till varje dag under natten i upp till 4 veckor och ännu längre (beroende på graden av missfärgning och önskad nivå av blekning). Du kan köpa brickbaserade tandblekningssystem från ditt närmaste apotek för cirka 300 kronor eller få en specialanpassad bricka från din tandläkare för 1 500 kr till 6 000 kr.

Ytterligare detaljer om tandblekningsbrickor

Även om blekning på kontoret går snabbt kräver skräddarsydda brickor för hemtagning en viss noggrannhet från patientens sida. De kan vara din enda behandling eller en uppföljningsbehandling till blekning på kontoret om din tandläkare tror att ditt leende är benäget att få nya fläckar snart igen. Med en professionell hembricka gör din tandläkare ett avtryck av dina tänder för en specialtillverkad bricka. Eftersom denna bricka kommer att passa perfekt efter din muns form, kommer den vanligtvis att ge dig mer omfattande blekningsresultat än brickor.

Istället för en väteperoxidbaserad gel kommer du med största sannolikhet att få en karbamidperoxidbaserad gel att lägga i brickan och använda hemma. Även om det inte blekar lika snabbt som en väteperoxidbaserad gel, är det mindre troligt att du upplever känslighet om du råkar få det på tandköttet, kinden eller tungan. Koncentrationen av gelen din tandläkare ger dig för dina specialanpassade brickor varierar från 10 % till 38 % karbamidperoxid. Din behandlingslängd kommer också att variera, från att bära din bricka från två till 10 timmar om dagen och i upp till 28 dagar. Receptfria brickor kommer med en liknande andel karbamid. Skillnaden i kvalitet ligger i passformen. En skräddarsydd bricka passar direkt runt dina tänder, vilket ger lite utrymme för gelen att glida upp på tandköttet eller missa blekning av svåråtkomliga springor. Dessa är billigare än formbara brickor men kommer uppenbarligen inte att vara lika bekväma. Förutsatt att de lindar runt ytan på dina tänder, men, de borde göra susen.

Tandblekningsremsor

Blekningsremsor finns tillgängliga över disk eller online. Remsor placeras direkt på tänderna, så de är mycket renare och enklare att använda än geler och brickor. Många märken har tilltal av att vara peroxidfria, men vissa förlitar sig fortfarande på peroxid för att bleka tänderna. Remsor behöver vanligtvis appliceras i cirka 30 minuter och sedan tas bort, men det är också möjligt att köpa strips som kräver kortare slittider. Dessa är självhäftande remsor som innehåller en blekningsgel som du fäster på ytan av dina tänder, vanligtvis i cirka 30 minuter åt gången. Processen måste upprepas dagligen, normalt i mellan två och fyra veckor.

Tandblekningspennor

Blekningspennor är egentligen mer som penslar; de består av en liten tub gel som appliceras direkt på tänderna via en inbyggd borste. Pennor innehåller vanligtvis väteperoxid eller karbamidperoxid, även om vissa peroxidfria märken finns tillgängliga. Användare gillar dem för att de är så bekväma; du kan bära dem överallt och använda dem när du har tid. Behandlingen tar från 1-2 veckor, med cirka 2 appliceringar per dag som varar någonstans mellan 5 och 30 minuter, beroende på tillverkare. En smal plastblekningspenna som innehåller gel för att måla på dina tänder för att ta bort fläckar när du är på språng. Dessa är idealiska för touch-ups och svåråtkomliga områden.

Blekningstandkräm

Kanske har du sett en blekande version av din favorittandkräm i snabbköpet och tänkt “det kan inte skada att prova”. Tja, grejen är att det kan göra ont. Bokstavligen. Att använda en slipande produkt som denna repar din tandemalj. När de används under en lång tidsperiod (t.ex. för att borsta tänderna varje dag) upplever många användare ökad känslighet. Tandblekning tandkräm tar bara bort ytfläckar – snarare än att ändra färgen på själva tänderna – så om dina tänder är naturligt gulaktiga, kommer det inte att förändra det med blekningstandkräm. Det kan dock användas för att förlänga effekterna av annan blekningsbehandling. Det är också det billigaste alternativet som finns, vilket gör det till ett populärt alternativ för att ge ditt leende en liten boost. Vissa tandborstar (både manuella och elektriska) är också designade för att uppnå bättre fläckborttagning.

Detta tar betydligt längre tid än att prova en receptfri produkt eller att bleka tänderna på kontoret, men det kan vara betydligt mindre smärtsamt. För blekning av tandkräm rekommenderas patienter med känsliga tänder att använda en tandkräm med kaliumnitrat och fluor och även använda en munsköljning med fluor. Kaliumnitrat är den primära ingrediensen som hjälper till med känsliga tänder, och fluor är ett sekundärt alternativ som också har visat sig hjälpa.

Om du har känsliga tänder och vill använda ett tandblekningsmedel, kanske du bara vill undvika högre koncentrationer av väteperoxid. Förslaget vi skulle ge är att använda en lägre koncentration av blekningsmedel för att få önskat blekningsresultat samtidigt som risken för tandkänslighet minimeras. Även om det är anekdotiskt har vi funnit att borstning med tandkräm före och efter blekning har hjälpt mig att undvika känslighet.

Ytterligare information om blekningstandkräm

Alla tandkrämer tar bort ytfläckar eftersom de innehåller milda slipmedel. Vissa blekande tandkrämer innehåller skonsam polering eller kemiska medel som ger ytterligare fläckborttagningseffektivitet. Tandblekning tandkrämer tar endast bort ytfläckar och innehåller inte blekmedel; receptfria och professionella blekningsprodukter innehåller karbamidperoxid eller väteperoxid som ljusar upp färgen djupt i tanden. Tandblekning tandkrämer kan ljusna upp tandens färg med ungefär en nyans. Däremot kan blekning med receptbelagd styrka som utförs på din tandläkares kontor göra dina tänder tre till åtta nyanser ljusare. Den skonsammaste introduktionen till tandblekning. Dessa innehåller vanligtvis ett milt slipmedel eller aktivt kol och kan användas tillsammans med andra hempaket.

Tandblekningssköljningar

Bland de senaste blekningsprodukterna som finns är blekningssköljningar. Liksom de flesta munvatten, fräschar de upp andedräkten och minskar tandplack och tandköttssjukdomar. Men dessa produkter innehåller också ingredienser, som väteperoxid i vissa, som bleker tänderna. Tillverkare säger att det kan ta 12 veckor att se resultat. Du sveper bara runt dem i munnen i 60 sekunder två gånger om dagen innan du borstar tänderna. Vissa experter säger dock att sköljningar kanske inte är lika effektiva som andra blekningsprodukter som inte är receptfria.

Eftersom en blekningssköljning bara är i kontakt med tänderna under så kort tid – bara 2 minuter om dagen jämfört med 30 minuter för många remsor – kan det ha mindre effekt. För att ge blekande munvatten en boost, sköljer vissa människor först och borstar sedan tänderna med en blekande tandkräm. Var beredd att spendera runt 50 kr per flaska. Liknar vad du skulle få från en tandläkare men med en mycket svagare blekningsformel. Detta är vanligtvis i form av en bricka som kan formas efter dina tänder genom att doppa den i kokande vatten och en uppsättning geler som du lägger till brickan varje kväll.

Vanliga frågor om tandblekning

Vilka typer av tandblekningsprodukter finns det?

Det finns i huvudsak två typer av kit: de som bleker dina tänder för att ta bort fläckar och de som fysiskt skrapar bort fläckarna. Brickor och remsor för blekning har varit standarden i årtionden och förlitar sig i allmänhet på karbamid eller väteperoxid. Pulver av aktivt kol har ökat i popularitet nyligen, men tandläkarna vi intervjuade sa åt dig att ta bort pulvren.

Det finns en tredje typ av tandblekningsprodukt som helt enkelt spränger dina tänder med LED-ljus, som vanligtvis påstår sig påskynda processen och uppnå mer intensiva resultat. De flesta tandläkare vi intervjuade var dock överens om att eventuella vinster av denna behandling är kortlivade eller obefintliga. De flesta studier visar en viss skillnad som upptäcks av datorer, men ingen visuell skillnad som upptäcks av det mänskliga ögat. För studierna som utfördes på faktiska patienter, fann de flesta ingen extra fördel för ljusaktiverade system.

Vilka tandblekningsprodukter är mest effektiva?

Det är väldigt enkelt att handla tandblekningsprodukter. Det finns bara en aktiv ingrediens i alla tandblekningsprodukter, väteperoxid. Det är samma medel oavsett om det är receptbelagt eller receptfritt. Alla andra ingredienser i produkten är inaktiva fyllmedel som behövs för att skapa rätt konsistens av produkten. Om du ser karbamidperoxid på din ingredienslista är det bara ett derivat av väteperoxid.

Nyckeln är att förstå att blekning kan vara effektiv i vilken procent som helst, men det som skiljer är användningstiden. En hög andel väteperoxid hålls vanligtvis bara på tänderna i högst 20 minuter, medan en lägre andel kan bäras för 6 timmar eller över natten. Mycket av urvalet beror på personliga preferenser. Om du har en tendens att utveckla tandkänslighet eller om du vill minimera riskerna för att irritera ditt tandkött, är det då du skulle välja en lägre koncentration.

Hur använder man tandblekningskit?

Innan du använder ett tandblekningskit, borsta dina tänder så att ditt blekningsmedel kan komma i kontakt med ytan på dina tänder för att förbättra effektiviteten och så att det inte av misstag skapar en ojämn vit färg. All ansamling av plack eller matrester kommer inte att tillåta blekningsmedlet att komma i kontakt med tanden och tillåter därför inte blekningsmedlet att göra sitt jobb. Och efter att du har blekt, försök att undvika mat och dryck som fläckar dina tänder. Att bleka tänderna och sedan ta ett glas rött vin är som två personer i en kanot som paddlar i olika riktningar. Blekningsprodukterna öppnar porerna och rengör dem. Om du har kaffe, te eller rött vin inom 72 timmar av blekning av dina tänder, är dina tänder mer benägna att absorbera mörka fläckar och påverka dina blekningsresultat negativt.

Satsen innehåller ofta en blekningsgelformel, plastbricka (att föra in i munnen) och en LED-lampa, som hjälper till att påskynda blekningsprocessen. Tandblekning remsor eller pennor, å andra sidan, innehåller redan formeln så att de kan appliceras direkt på tänderna. Vissa remsor löser sig på tänderna, men de flesta kan tas bort och kasseras efter användning. Varje produkt kommer med sina egna instruktioner, men i allmänhet bör du se resultat minst två veckor efter rutinanvändning, med påfyllning som vanligtvis krävs var sjätte månad. För att minimera risken för ett slarvigt gör-det-själv-jobb, följ alltid behandlingsprogrammet under det antal dagar som anges på förpackningen.

Skadar tandblekning din emalj?

De flesta studier visar att blekning inte skadar emaljen. Men det har gjorts nyligen forskning som visar att tandblekning kan påverka proteiner djupare i tanden, även om forskare för närvarande inte är säkra på om skadan är tillfällig eller permanent.

Varför känner jag ökad känslighet efter att ha blekt?

Blekningen försvagar tillfälligt din emalj så att blekmedlet kan passera genom den och ytterligare lyfta dessa fläckar. När emalj försvagas under blekningsbehandlingen, upplever många patienter att det kan vara svårt att konsumera varma drycker, iskalla drycker eller till och med äta vissa livsmedel. Detta försvinner vanligtvis inom 72 timmar efter avslutad behandling.

Vad för mat finns det som färgar tänderna?

För de flesta påskyndas gulningsprocessen av det vi äter och dricker och andra yttre faktorer. Även om antioxidanterna i bär ger hälsofördelar, kan deras djupa nyans orsaka fläckar (har du någonsin försökt få ut en hallonfläck ur en vit skjorta?). Ljust färgade såser som curryrätter och tomatsås kan också bidra till färgning, och tomaternas syrlighet gör dem till en dubbel boven. Välj en lättare, krämig version för att minska risken för tandfärgning. Kaffets mörka färg och syrlighet har båda en skadlig effekt på dina tänder. Svart te, i synnerhet, kan vara mer skadligt än kaffe. Även lättare örtteer kan erodera emaljen och orsaka fläckar.

Tanninerna i rött vin är ansvariga för att tänderna får en grå nyans. Vitt vin kan, även om det inte är direkt ansvarigt för färgning, göra befintliga fläckar mörkare. Sockerhaltiga drycker: Det är välkänt att sockerhaltiga läskedrycker orsakar karies, men eftersom de gör detta genom att slita bort den ljusa tandemaljen, kommer dina tänder att se mörkare ut med tiden också. Nikotinet och tjäran i tobak kan fläcka tänderna mycket snabbt. Med åren kan storrökare upptäcka att deras tänder blir bruna, så kallade rökartänder.

Ytterligare saker som färgar tänderna

Medan hängslen för vuxna hjälper till att förbättra ditt leende genom att göra dina tänder rakare, kan de samtidigt låta dem se mindre än vita ut. Tetracyklintänder är från att ta detta antibiotikum som barn, vilket resulterar i grå ränder. Dina favoritdrycker kan vara att dina tänder fläckar Man kan säga att det bästa sättet att bleka tänderna är alltså bara att undvika saker som sannolikt kommer att fläcka tänderna. Men vi vet att det inte alltid är så enkelt, så medan du smuttar på det där kaffet fortsätter vi att förklara hur man åtgärdar skadan senare. Minimera färgningseffekterna av vissa livsmedel genom att äta dem tillsammans med livsmedel som kan förhindra tandfärgning som ost, sallad, selleri, morötter, äpplen och blomkål. Dessa hjälper antingen till att rengöra tänderna genom friktion eller arbetar för att neutralisera syran som skadar emaljen. Oavsett hur mycket du försöker behålla ett vitt leende, kan det ändå komma en tid när du överväger att bleka.

Vad finns det för sätt att bleka tänderna naturligt?

Om du gärna byter ut snabba resultat mot ett mer naturligt tillvägagångssätt, finns det flera naturliga tandblekningstekniker som vissa svär vid. Även om dessa inte ger dig ett bländande vitt leende över en natt, kan de vara effektiva för att hålla tänderna rena och vita på längre sikt. Coconut oil pulling (svipa en sked runt munnen i 10-15 minuter) är en traditionell indisk teknik för att förbättra munhygienen. Du måste skölja och borsta som vanligt efteråt, men du bör märka att dina tänder känns renare.

En hemmagjord blekningspasta kan kokas med bakpulver blandat med vatten eller en mycket liten mängd väteperoxid. Få en rinnig konsistens och gnugga sedan på tänderna i 30 sekunder efter att du borstat normalt. Aktivt kol kommer att göra hela din mun svart men när du tvättar bort den kommer du att upptäcka att dina tänder är gnistrande rena. Finns som puder eller tandkräm – läs mer om detta nedan. Mosade jordgubbar kan appliceras direkt på tänderna och lämnas i några minuter – en teknik som förespråkas av modellen Tyra Banks. Se till att skölja ordentligt efteråt. Äppelcidervinäger kan vara effektivt för att ta bort mörka fläckar på tänderna. Gnid det på dina tänder i ungefär en minut med fingret, skölj sedan med vatten och borsta normalt. Fortsätt i minst en månad för att få bra resultat.

Hur lång tid tar det att bleka mina tänder?

Hur lång tid det tar att bleka tänderna beror på produkten och mängden fläckar på dina tänder. Men generellt sett, om du applicerar lösningen regelbundet under en viss tidsperiod, kommer du sannolikt att märka skillnad efter två veckor.

Är blekning hemma eller på kontoret bra?

Blekning på kontoret är det snabbaste sättet att bleka tänderna. Med blekning på kontoret appliceras blekningsprodukten direkt på tänderna. Dessa produkter kan användas i kombination med värme, ett specialljus eller en laser. Resultaten ses i endast en behandling på 30 till 60 minuter. Men för att nå dramatiska resultat behövs oftast flera möten. Men med blekning på kontoret kan dramatiska resultat ses efter den första behandlingen. Denna typ av blekning är också den dyraste metoden.

Få en professionell rengöring och munundersökning först, även om du bestämmer dig för att bleka tänderna hemma. Du kanske bara behöver en grundlig rengöring för att återställa ditt leendes gnistra. Din tandläkare kommer också att leta efter håligheter och kontrollera hälsan på ditt tandkött under undersökningen. Att behandla eventuella problem innan du bleker är säkrare för din mun. Fråga din tandläkare om vilket receptfritt system du ska använda och hur mycket ljus du kan förvänta dig. Tänderna mörknar med åldern och mängden färgförändringar varierar från person till person.

Hur länge håller blekningseffekterna?

Tandblekning är inte permanent. Människor som utsätter sina tänder för mat och dryck som orsakar fläckar kan se att vitheten börjar blekna efter så lite som 1 månad. Graden av vithet kommer att variera från person till person beroende på tillståndet på tänderna, graden av färgning och vilken typ av blekningssystem som används. Behandlingar för blekning av tänder kan pågå så lite som några månader, eller över ett år. Professionell tandblekningsgel och tandblekningsbrickor ger långvariga resultat. De flesta tillverkare säger att resultatens varaktighet varierar beroende på din användning av tänder missfärgande drycker som kaffe, tobak, läsk, etc. Men avancerade produkter har visat sig ge blekning som varar upp till tolv månader.

Här är några tips för att hålla dina tänder ljusa:

Undvik mat och dryck som fläckar. Nästan allt med syror eller tanniner kan matta dina tänder. För att hålla ditt leende ljust, gå lätt på vitt och rött vin, sportdrycker, kolsyrade drycker (ljusa och mörka), svart te och kaffe, bär och annan starkt färgad mat, samt såser som soja, curry och tomat. Borsta eller skölj omedelbart efter att du har ätit fläckorsakande drycker eller mat. Följ god munhygienpraxis. Borsta tänderna minst två gånger dagligen, använd tandtråd minst en gång dagligen för att ta bort plack och skölj med ett antiseptiskt munvatten minst en gång om dagen för att döda bakterier som orsakar plack. Använd en blekande tandkräm (endast en eller två gånger i veckan) för att ta bort ytfläckar och förhindra gulning. Använd en vanlig tandkräm resten av tiden.

Gräv in för att producera och kalciumrika livsmedel. När du mumsar på frukt och grönsaker kan det hjälpa till att “skura” dina tänder. Tänk på hur ren din mun känns efter att ha ätit ett knaprigt äpple. Mat med högt kalciumhalt som ost kan hjälpa till att hålla dina tänder vita. Undvik tobak. Cigaretter, cigarrer, pipor och tuggtobak kan gulna dina tänder. Sparka tobak så får du vitare tänder och ett friskare hjärta.

Få regelbundna städningar på din tandläkarmottagning. Professionella rengöringar tar bort plack, som kan plocka upp fläckar från vad du äter och dricker. Din tandhygienist kan hjälpa till att hålla tänderna snygga och må bra. Smutta genom ett sugrör. Detta kommer att minska dina tänders exponering för fläckande vätskor. Överväg bättringsbehandlingar. Beroende på vilken blekningsmetod som används kan du behöva en touch-up var 6:e ​​månad eller efter ett eller två år. Om du röker eller dricker mycket drycker som orsakar fläckar kan du behöva renovera det oftare.

I vilka fall bör jag inte bleka mina tänder?

Tandblekning rekommenderas inte eller kommer att vara mindre framgångsrik under följande omständigheter:

Ålder och graviditetsproblem

Blekning rekommenderas inte till barn under 16 år. Detta beror på att pulpakammaren, eller nerven i tanden, är förstorad fram till denna ålder. Tandblekning under detta tillstånd kan irritera pulpan eller göra att den blir känslig. Tandblekning rekommenderas inte heller för gravida eller ammande kvinnor.

Känsliga tänder och allergier

Personer med känsliga tänder och tandkött, vikande tandkött eller defekta restaureringar bör rådfråga sin tandläkare innan de använder ett tandblekningssystem Alla som är allergiska mot peroxid (blekningsmedlet) bör inte använda en blekningsprodukt.

Tandköttssjukdomar, sliten emalj, håligheter och blottade rötter

Individer med tandköttssjukdom eller tänder med sliten emalj avråds i allmänhet från att genomgå en tandblekningsprocedur. Hålrum måste behandlas innan du genomgår någon blekningsprocedur. Detta beror på att blekningslösningarna tränger in i eventuellt befintligt röta och de inre områdena av tanden, vilket kan orsaka känslighet. Dessutom kommer blekningsprocedurer inte att fungera på exponerade tandrötter, eftersom rötter inte har ett emaljlager.

Fyllningar och andra restaureringar

Tandfärgade fyllningar och hartskompositmaterial som används vid dentala restaureringar (kronor, faner, limning, broar) blekar inte. Användning av ett blekningsmedel på tänder som innehåller restaureringar kommer därför att resultera i ojämn blekning – i det här fallet gör att tänderna utan restaureringar ser ljusare ut än de med restaureringar. Varje blekningsprocedur bör göras innan restaureringarna placeras.

Människor med många restaureringar som skulle resultera i ojämn blekning kan vara bättre av att överväga limning, fasader eller kronor snarare än ett tandblekningssystem. Fråga din tandläkare vilken strategi som är bäst för dig.

Orealistiska förväntningar

Individer som förväntar sig att deras tänder ska vara en ny “blinding white” kan bli besvikna över deras resultat. Rökare måste vara medvetna om att deras resultat kommer att vara begränsade om de inte avstår från att fortsätta röka, särskilt under blekningsprocessen. En hälsosam guide är att uppnå en nyans som är något vitare än det vita i dina ögon.

Mörkt fläckiga tänder

Gulaktiga tänder svarar bra på blekning, brunaktiga tänder svarar mindre bra och gråaktiga eller lilafärgade tänder kanske inte svarar på blekning alls. Blågrå färgning orsakad av antibiotikan tetracyklin är svårare att ljusna och kan kräva upp till sex månaders hembehandlingar eller flera möten på kontoret för att lyckas lätta. Tänder som har mörka fläckar kan vara bättre kandidater för ett annat ljusningsalternativ, såsom faner, limning eller kronor. Din tandläkare kan diskutera de alternativ som passar dig bäst.

Vad finns det för risker förknippade med blekning?

De två biverkningar som oftast uppstår vid tandblekning är en tillfällig ökning av tandkänslighet och mild irritation av munns mjuka vävnader, särskilt tandköttet. Tandkänslighet uppstår ofta under tidiga skeden av blekningsbehandlingen. Vävnadsirritation beror oftast på ett illasittande munstycke snarare än tandblekningsmedlet. Båda dessa tillstånd är vanligtvis övergående och försvinner inom 1 till 3 dagar efter att behandlingen avslutats eller avslutats.

Om du upplever känslighet kan du minska eller eliminera den genom att: Bär brickan under en kortare tid (till exempel två 30-minuterspass kontra två 60-minuterspass). Sluta bleka dina tänder i 2 till 3 dagar för att låta tänderna anpassa sig till processen.

Fråga din tandläkare eller apotekspersonal om en produkt med hög fluoridhalt som kan hjälpa till att remineralisera dina tänder. Applicera fluorprodukten på brickan och använd i 4 minuter före och efter blekningsmedlet. Borsta tänderna med en tandkräm gjord för känsliga tänder. Dessa tandkrämer innehåller kaliumnitrat, som hjälper till att lugna tändernas nervändar.

Hur väljer jag ett tandblekningskit?

Försök att välja en produkt som gör att munstycket kan anpassas. Vissa kit levereras med en bricka som kan formas till viss del. Dessa är bättre än andra som kommer med ett standardmunstycke. Leta efter onlinerecensioner och fråga runt för att ta reda på vad andra som kanske redan har provat kitet du funderar på tycker om det. Om du vid något tillfälle upplever en långvarig förändring av färgen på ditt tandkött eller en ökad tandkänslighet för varm eller kall mat och dryck, sluta använda munstycket och kontakta din tandläkare omedelbart.

Vad är blekning på kontoret?

Professionella blekningsbehandlingar på kontoret genomförs vanligtvis i flera korta möten men beror på dina unika behov. Ett blekningsmedel lämnas på i 15 till 30 minuters steg, och hela mötet bör inte ta längre än en och en halv timme. Det finns några typer av blekningsbehandlingar på kontoret: En högkoncentrerad väteperoxidgel, som appliceras med en spruta. En väteperoxid i kombination med ett högintensivt ljus, som LED, UV eller halogen. Ljuset appliceras av en lampa eller laserapparat som sitter direkt utanför din mun. Halogenljus och laserljus ökade tändernas lätthet mer än enbart väteperoxid, enligt en studie från 2016. Efter tre veckor hade studiedeltagarna i halogen- och laserljusgrupperna fortfarande den vita tandfärgen som uppnåddes under behandlingen medan den icke-ljusa gruppen hade “nyansrebound” efter bara två veckor – initialt ljusare tänder blev mörkare.

Vissa studier visar dock ingen fördel med att använda ett lätt verktyg som en laser eller lampa över en blekningsgel enbart. Bortsett från effektivitet, är ljusexponering säker för ditt leende? En studie från 2020 fann att tandceller återhämtade sig väl efter LED-ljusaccelererad teknologi, och drog slutsatsen att de flesta biverkningar är “tillfälliga och övergående.”

Vad du kan förvänta dig vid ett möte med tandblekning på kontoret

Blekning på kontoret involverar vanligtvis flera steg: Din tandläkare kommer att använda ett tandnyansdiagram för att bestämma den aktuella nyansen på dina tänder. Du kommer att diskutera hur många nyanser ljusare ditt leende kan bli efter blekning. Din tandläkare kommer sedan att använda ett pimpstensverktyg för att polera din tand och ta bort eventuellt kvarvarande plack. För att säkerställa att blekningsmedlet inte vidrör några köttiga delar av din mun som ditt tandkött, kinder eller tunga, kommer din tandläkare att använda verktyg för att hålla din mun öppen. En barriär placeras längs tandköttskanten. Din tandläkare applicerar sedan blekningsmedlet och låter det verka i upp till en timme. Det är också då din tandläkare skulle använda ljusaktivering om det är en del av din behandling.

Om det specifika blekningsmedlet kräver ytterligare lager, kommer din tandläkare att applicera det igen. När blekningsprocessen är klar sköljs din mun. Din tandläkare kan använda fluor, vilket hjälper till att lindra eventuell känslighet. Du och din tandläkare diskuterar om dina tänder har nått den önskade nyansen och de livsstilsvanor du behöver träna på nästa dag eller så för att låta blekningsmedlet sjunka in. Dessa inkluderar att inte äta färgglad mat och stå emot kaffe och rött vin . Direkt efter blekning är dina tänder uttorkade, vilket gör dem extra mottagliga för vätske- och matfläckar.

Även om du håller dig till tandläkarens rekommenderade kur för att motstå ljus mat, kaffe och vin, kan dina tänder se lite mörkare ut några dagar efter blekning. Men bli inte avskräckt. Uttorkningen som orsakas av tandblekning gör att de ser ljusa ut direkt efter din procedur. Efter en vecka, om dina tänder inte är i den nyans du föredrar, prata med din tandläkare om huruvida det finns potential för dem att bli ljusare med produkter hemma eller fler besök på kontoret.

>>> Är du intresserad av brun utan sol? Klicka här. 

Vad bör jag leta efter i tandblekningsprodukter?

Tillämpningsmetoden

Vanligtvis med blekning hemma är konsistens nyckeln, så det är viktigt att produkten du köper är en du faktiskt kommer att använda. Kontrollera hur det gäller, hur länge det behöver bäras och hur ofta du behöver använda det innan du trycker på avtryckaren.

Pris

Det är ingen hemlighet hemmaprodukter kommer aldrig att ge samma resultat som en professionell behandling, så se till att överväga detta när det kommer till priset. Överdrivna eller uppblåsta behandlingssatser kommer bara att göra dig besviken. Med det sagt, vår lista granskas av oss för att säkerställa att du får resultat till ett rimligt pris.

Potentiella allergener eller irriterande ämnen

Det borde inte komma som en överraskning att tandblekningsprodukter hemma kan innehålla starka eller potentiellt irriterande ingredienser, särskilt om de kommer i kontakt med din hud. Vi föreslår att du kör eventuella frågor eller funderingar förbi din tandläkare eller sjukvårdspersonal först.

Varaktighet

Tandblekningsprodukter vanligtvis involverar en peroxidgel som appliceras på ytan av tänderna, oavsett om den levereras via folie, en remsa eller en specialgjuten tandbricka. Peroxidgelen tränger in i tanden och löser inre missfärgningar. Tänk på det som att applicera blekmedel på en tranbärsfläck på vitt tyg.

Säkerhet

Tandblekningsprodukter är säkra. Självklart kan det finnas några sämre produkter där ute, men i stort sett är de säkra. Ett bra sätt att ta reda på om en munvårdsprodukt håller måttet är att kontrollera om den har fått ett godkännande av myndigheter.

Smärta

Vissa människor kan vara försiktiga med att använda tandblekningsprodukter eftersom de har varit kända för att orsaka mindre tandkänslighet. Du kan undvika detta genom att använda en aktuell fluorid eller desensibiliserande tandkräm efter att du tagit bort din blekningsprodukt.

Vilka är de bästa produkterna för tandblekning hemma för dina tänder?

Granska följande beskrivningar av tandtillstånd för att hjälpa dig välja den bästa tandblekningsprodukten för dig.

Känsliga tänder

Om dina tänder är känsliga för blekning, kanske du vill leta efter milda tandblekningsprodukter som erbjuder en mer gradvis blekningseffekt. Dessa remsor används vanligtvis i fem minuter om dagen på regelbunden basis och är mindre smärtsamma för tänder som är känsliga för blekning. Du kommer att se resultat efter 28 dagar.

Relativt vita, men behöver underhåll

Om dina tänder är antingen relativt vita eller lätt fläckiga, kan du enkelt gå med en grundläggande blekningsremsa. Dessa tandblekningsprodukter kräver vanligtvis två applikationer på trettio minuter per dag och ger fullständiga resultat på bara några veckor.

Tandstensuppbyggnad och lindriga fläckar

Om din tandläkare säger att du har tandstensuppbyggnad som du vill minska samtidigt som du blekar ditt leende, finns det blekningsprodukter som inte bara skyddar dina tänder mot tandstensuppbyggnad, utan också ger skonsamma blekning för att lysa upp ditt leende.

Kraftigt fläckiga

Om dina tänder är kraftigt fläckiga av tobak, kaffe, te, läsk eller andra livsmedel och drycker är det bästa du kan göra att söka efter tandblekningsprodukter som ger bäst resultat. De mest avancerade tandblekningsprodukterna erbjuder blekning på professionell nivå hemma – och ger ett vitare, ljusare leende i upp till 12 månader.

Hur länge måste jag bära blekningsremsorna varje dag?

När du granskar de bästa systemen för tandblekning, kommer du att upptäcka att den dagliga appliceringstiden också varierar mycket. Vissa kräver 30 minuter två gånger om dagen, medan andra arbetar på bara fem minuter en gång om dagen.

Hur fungerar tandblekningssatser?

Tandblekningsprodukter syftar till att ta bort ytfläckar på tanden och penetrera emaljen, för att bryta ner de missfärgade molekylerna inuti. Detta gör att tänderna ser vitare ut överlag. Lösningarna innehåller ofta aktiva blekmedel som väteperoxid eller karbamidperoxid, som tar bort de djupare fläckarna från dina tänder.

Väteperoxid är en svag syra med starka oxiderande egenskaper, vilket innebär att den stjäl elektronerna som håller ihop färgningsmolekylerna och får dem att falla isär. Det kommer att ändra färgen av dina tänder, snarare än att bara ta bort ytfläckar. Karbamidperoxid är en annan liknande ingrediens. Andra ingredienser som natriumbikarbonat, natriumperborat, aktivt kol eller till och med kokosolja erbjuder ett mer naturligt alternativ, även om dessa vanligtvis anses vara mindre effektiva, eftersom de i huvudsak bara tar bort ytfläckar.

Prata med din tandläkare, eftersom det ofta är bra att använda behandlingar tillsammans med alla pågående professionella plane. In-clinic tandblekning kommer alltid att ge dig de bästa resultaten eftersom vi lagligt kan använda produkter med högre andel blekmedel. Hemmaalternativen kan fortfarande vara effektiva, men de är vanligtvis mycket svagare och används bäst som påfyllning.

Kan vem som helst använda kit för tandblekning?

Tandblekning kit fungerar inte på löständer som fasader och kronor. De som är gravida, ammar eller under 18 år ska inte heller använda dem. Om du har känsliga tänder eller problem med tandköttet, prata med din tandläkare först. Du kan behöva ta itu med dem innan blekning, eller alternativt få proceduren utförd av en professionell.

Är tandblekningssatser säkra?

Att använda tandblekningssatser hemma är säkert, förutsatt att ingredienserna inte överskrider den maximala tillåtna procentandelen. Observera att vissa salonger kan erbjuda tandblekning men detta är olagligt om det inte utförs av en kvalificerad tandläkare. Om du har några tvivel rekommenderar NHS att du besöker en tandläkare för att prata om dina alternativ.

Tandblekningssatser för hemmet har kommit långt under de senaste åren. Med det sagt är det fortfarande viktigt att vara försiktig och se till att du köper ett välrenommerat kit från en pålitlig säljare, eftersom vissa kan göra mer skada på tänderna än nytta genom att skada deras emalj. Ditt tandkött kan också vara känsligt för kemikalierna, särskilt om du redan har känsliga tänder. Vi skulle alltid rekommendera att välja en tandblekningsprodukt som innehåller fluor, eftersom detta är viktigt för att bekämpa förfall och skydda mot håligheter.

För att säkerställa att din tandblekning hemma är säker, följ instruktionerna noggrant. Lämna inte lösningen, varken gel eller strips, på längre tid än vad märket rekommenderar eftersom det kan irritera tandköttet. Om det senare inträffar i något skede av processen, rekommenderas att du avbryter behandlingen. Efter blekning, undvik sura drycker, mörka eller starkt färgade vätskor, såsom te, kaffe eller rött vin, och mat med naturliga eller tillsatta färgämnen. För att vara på den säkra sidan rekommenderas det att gravida kvinnor eller de som ammar inte använder tandblekningssatser.

Tandblekningssatser för hemmet

Om du följer instruktionerna noggrant och köper ett blekningskit från en pålitlig källa, ja. Det är fortfarande tillrådligt att rådgöra med en tandläkare innan du påbörjar en ny behandling, särskilt om du har känsliga tänder. Vissa hemblekningssatser kan öka tändernas känslighet så du kan behöva undvika varma och iskalla drycker under behandlingsprocessen. Och i vissa fall kan blekningslösningen läcka från färdiga brickor vilket leder till känslighet för tandkött och läppar, även om dessa effekter bara bör vara några dagar. Vissa kit anger att de inte ska användas under graviditet eller vid amning och det finns vanligtvis en minimiålder för användning. Undvik att använda tandblekningssatser för ofta för att undvika skador på tandemaljen.

Tandblekningsremsor och geler är säkra för de flesta att använda hemma när de används enligt anvisningarna. Om du har känsliga tänder eller tandkött, kontakta din tandläkare innan du använder blekningsgeler eller -remsor, eftersom blekmedlet kan irritera tandköttet och orsaka ömhet. Tänderna kan också bli känsligare under och strax efter behandlingen. Att vänta minst 30 minuter efter blekning med att borsta tänderna kan hjälpa, liksom att byta till en mjukare tandborste. Undvik att bära remsorna längre än vad som anges eftersom det kan orsaka irritation och skador på tänderna. Tandblekningsbehandlingar rekommenderas inte för användare under 18 år, eller kvinnor som är gravida eller ammar. Tandblekning kit fungerar inte heller på kronor, fasader eller löständer, så om du har något av dessa, tala med din tandläkare. Använd inte remsorna omedelbart efter tandbehandlingar som kronor eller fyllningar, eller om du bär tandreglering.

Fungerar verkligen tandblekningljus?

På en klinik, ja – ljusbehandling kan effektivt bleka dina tänder. När det gäller tändblekningslampor för hemmabruk brukar de inte vara av samma kvalitet. LED-lampor bleker inte dina tänder av sig själva. Du måste applicera ett blekningsmedel på dina tänder först – och oroa dig inte, om du använder ett helt naturligt är dessa helt säkra. Tandblekningsgeler är den mest professionella och intensiva av alla tandblekningsmedel hemma. De innehåller en mycket högre andel väteperoxid den huvudsakliga blekningsingrediensen i produkterna. Faktum är att medan en blekningsremsa kan ha mellan 1 och 10 % väteperoxid, kan en tandblekningsgel ha cirka 35 %.

Resultaten av tandblekningsgeler är uppenbart mycket bättre – men vi rekommenderar ett besök hos tandläkaren innan du använder en. De kanske kan göra en bricka som passar ditt tandkött för att undvika att gelen rinner över och irriterar din mun. Vårt främsta råd? Om du vill märka skillnaden i färgen på dina tänder, välj en lite dyrare LED-lampa hemma med en gel av god kvalitet. Vi har granskat några alternativ ovan.

Hur mycket kostar det att få dina tänder professionellt bleka?

Kostnaden för att få dina tänder professionellt bleka beror på var du får det gjort, vilken behandling du väljer och din tandläkare. Vi rekommenderar alltid att du gör din research och betalar lite mer för en säker tjänst som du vet kommer att fungera. Generellt sett kan du förvänta dig att betala mellan 2 000 kr och 3 000 kr för professionell blekning. Laserblekning kommer att kosta mer. Det kan vara dyrt, men resultaten håller länge och du behöver bara fylla på efter den första behandlingen. Om du inte är säker på att bleka hela tänderna och inte gillar tanken på att bleka tänderna hemma, kanske du vill överväga en annan behandling.  Professionell tandblekning kan kosta nästan 20 000 kr, medan kit för hemmabruk vanligtvis kostar cirka 2 000 kr. Vita remsor och tandkräm är de billigaste alternativen, men inte lika effektiva som mer intensiva metoder.

Är hemblekningskit säkra att använda?

På grund av de extremt låga nivåerna av väteperoxid som tillåts i hempaket, använder vissa andra ingredienser med påstådd blekningspotential som natriumklorit och ftalimidoperoxikapronsyra (PAP). Även om det är möjligt att vissa av dessa kemiska ingredienser kan göra dina tänder ljusare, fann en nyligen publicerad studie att de också potentiellt kan skada tandemaljen, särskilt när kiten användes längre än enligt anvisningarna. Det behövs dock mer forskning inom detta område eftersom studien var ganska liten och hade vissa begränsningar.

Är tandblekningssatser för hemmet bra?

Receptfria blekningssatser för hemmet är allmänt tillgängliga, men kan inte innehålla mer än 0,1 % väteperoxid enligt regler. Detta beror på risken för att skada eller bränna ditt tandkött eller mun om kit används felaktigt. Experter säger att koncentrationen av väteperoxid som tillåts i hempaket är för låg för att ha en märkbar effekt på den underliggande färgen på dina tänder, oavsett vad tillverkaren lovar. Det är möjligt att satsen kan innehålla andra fläckborttagningsingredienser som kan hjälpa tänderna att se vitare ut, men du kan förmodligen uppnå detta lika bra med en fläckborttagnings- eller blekande tandkräm.

Tänk också på att färgnyanstabellerna som tillhandahålls i dessa kit – inkluderade så att de kan lova “upp till 10 nyanser ljusare!” – sannolikt kommer att skilja sig mycket från de färgskalor som används av tandläkare och deras tolkning av en nyansbyte kan vara en mindre inkrementell förändring. Tillägget av blått eller UV-ljus, som ingår eftersom det påstås påskynda blekningsprocessen, kommer sannolikt inte heller att göra någon skillnad för slutresultatet – till skillnad från kraften eller laserblekningen som vissa tandläkare erbjuder. Du bör också behandla alla UV-ljusprodukter med försiktighet och skydda dina ögon och andra utsatta områden från ljuset.

Vad är skillnaden mellan professionell blekning jämfört med blekning hemma?

Guldstandardbehandlingen för att få vitare tänder innebär att man använder väteperoxid i koncentrationer på upp till 6 %. Detta kan endast utföras av en tandläkare – antingen en tandläkare eller en tandhygienist eller terapeut under överinseende av en tandläkare. Det är inte tillåtet för någon annan än en tandläkare att utföra tandblekning med denna koncentration av väteperoxid, och de måste vara registrerade läkare.

Kosmetologer kan inte utföra proceduren. Professionell blekning innebär vanligtvis: Att ta ett avtryck av din mun för att göra en munbricka som passar dig exakt. En blekningsgel som innehåller antingen väteperoxid eller karbamidperoxid (som också innehåller väteperoxid) kommer att placeras inuti brickorna och stoppas i munnen. Syret i den aktiva ingrediensen kommer sedan in i din tandemalj och ljusnar upp dess färg, möjligen upp till flera nyanser. Du kommer att behöva upprepade behandlingar. Vissa av dessa kan mycket väl utföras i hemmet men behandlingen måste vara ordinerad av tandläkare. Även när den utförs av en professionell kan blekning ibland orsaka biverkningar som tillfällig känslighet, obehag i tandköttet, vita fläckar på tandköttskanten eller ont i halsen under några dagar. En bra passform i munnen och att följa riktlinjerna bör dock hjälpa till att minimera dessa problem.

Hur fungerar tandblekningsremsor?

Tandblekningssatser använder ett blekmedel som karbamid eller väteperoxid, vilket är samma som din tandläkare skulle använda i en professionell blekning, men i en lägre koncentration. Vissa kit hemma kräver att du antingen borstar blekningsgelen på tänderna eller placerar den i en bricka som sitter inuti munnen, men tandblekningsremsorna innehåller blekningsmedlet i en tunn plastremsa som fastnar på tänderna. Blekningsmedlet börjar sedan arbeta med att bryta ner fläckar på en djupare nivå än vad tandkrämen ensam kan tränga igenom.

>>> Är du intresserad av hårfärg? Klicka här.

Vem kan göra tandblekning?

Tandblekning är en form av tandvård och bör endast utföras av en tandläkare eller annan reglerad tandläkare, såsom en tandhygienist eller tandterapeut, på ordination av en tandläkare. Vissa skönhetssalonger erbjuder tandblekning, men detta är olagligt om det inte finns någon tandläkare närvarande, och det kan äventyra din munhälsa. Du kan också köpa tandblekningssatser hemma men dessa kan också medföra risker.

Vad händer under tandblekning?

Om du har blekta tänder måste du först göra 2 till 3 besök på tandläkarmottagningen. Tandläkaren tar ett avtryck av dina tänder för att göra ett munskydd och berättar hur du använder det med en blekningsgel. Sedan använder du ditt munskydd hemma och applicerar sedan regelbundet gelen under en viss tidsperiod under några veckor. Vissa blekningsgeler kan sitta kvar i upp till 8 timmar åt gången, vilket kan förkorta behandlingstiden. Laserblekning, även känd som power tandblekning, är en annan typ av tandblekningssystem som en tandläkare kan tillhandahålla. En blekningsprodukt målas på dina tänder och sedan lyser ett ljus eller laser på dem för att aktivera blekningen. Laserblekning tar ungefär en timme.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top